daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old November 1st, 2012, 02:03 PM   #561
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Likes (Received): 147

Quote:
Originally Posted by milivanili View Post
Ne razumijem bas sta si htjeo reci... no vecim dijelom "lebdi" iznad rijeke. Ima i nekih uspona ali nista strasno. A da je to jedina znamenitost i jest ali jedina prava. Ima drugih ali nista dramatično. Reko bi da su u japanu prije culi za wuppertalu nego za neki drugi grad u blizini..
Mislio sam rec da nisu imali mogucnosti nesto drugo napravit. Ova Schwebebahn je mocna, nema price, samo mislim da razlog nije bio jedinstvenost toga nego manjka alternative. Na kraju je ovo dobro ispalo

Sponsored Links

Old January 6th, 2013, 04:25 PM   #562
zucchero_
Registered User

Likes (Received): 0

Bio se sada vozio metrom u Rimu i Madridu pa me potaknulo da nešto napišem. Metro u Rimu je blago rečeno katastrofa za grad takve veličine. Službeno oba dva grada imaju oko 3 milijuna stanovnika s time da Madrid je veći za pola milijuna. Neslužbeno i na crno se dolazi do brojke od preko 6 milijuna kod oba grada. Metro u Rimu se sastoji od dvije linije. Crvene i plave. Jedna vozi sjever-jug, druga istok-zapad. Stanicu se stare i prljave, a vlakovi su u redu. Većinom novi na crvenoj liniji. Gradi se i treća linija već 20 godina, ali stalno iskopaju malo antičkog Rima tako da je i pitanje kad će ju završiti. Metro u Madridu je definitivno jedan od najbolje riješenih metroa u Europi uz London i možda Paris. Ima 15 linija i povezan je gotovo cijeli grad. Povezan je i aerodrom i periferije grada. I onda još postoje i prigradski vlakovi koje iz tih periferija povezuju daljnje periferije. Metro je i dosta brz tamo mislimna brzinu kojom vozi između stanica, fino se zalaufa, u Rimu je sporiji. Stanice mi djeluju ko nove u Madridu koliko su čiste, a i vlakovi su čisti i novi. Ma mislim baš jedno ugodno osvježenje. I onda sam se upitao gdje je tu Zagreb. Recimo ovakav tip metro ko u Rimu bi bio idealan za Zagreb. Dve linije i povezuju sve djelove grada. Ti više što u zg ima mjesta i napraviti dio metroa na otvorenom, ne mora se cijeli ukopavati. Koliko bi to ubrzalo putovanje i poboljšalo život građanima. I onda čitam sad ove kanditate i studije koje govore da zagrebu ne treba metro ili ništa prije 2020. Sramota. Da ne znam koliko to košta to je nužnost. Brem da naprave malo, te dvije linije pa poslije lako šire, barem da počnu, a ne u startu da seru. Nadam se da će možda neki fond iz EU pomoći, ali želim vidjeti dan kada se počne kopati metro u Zagrebu.
zucchero_ no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2013, 07:39 PM   #563
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 719

Istina, nisam vidio prljaviji i neuredniji metro nego u Rimu. Ono je sramota za Italiju.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2013, 10:19 PM   #564
FredPerry
Ja sam ranjen kao ptica

FredPerry's Avatar

Likes (Received): 247

U Rimu je tesko izvesti pravi metro... previse je nalazista ispod
FredPerry no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2013, 10:42 PM   #565
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Likes (Received): 467

Quote:
Originally Posted by FredPerry View Post
U Rimu je tesko izvesti pravi metro... previse je nalazista ispod
U Rimu pometeš prašinu sa poda, i već naiđeš na povijesna nalazišta,tako da si potpuno u pravu po tom pitanju metroa u Rimu. Prije nekoliko godina sam bio u Rimu, te sam isto imao priliku se voziti njihovim metrom, i imao sam slična zapažanja. Isto znam da su nam pričalu da su im nalazišta najveći problem za gradnju novih linija, te da sve sukpa puno košta, a još duže traje.
Sjećam se i scena sa glavne postaje Termini, te velikh skupina uglavnom tamnoputih ljudi kaj piju oko postaje, razbijaju, te maltretiraju prolaznike. Zaštitarske službe jako teško izlaze na kraj sa tim ljudima, a i policija ima pune ruke posla.
Old January 6th, 2013, 11:11 PM   #566
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Likes (Received): 85

Pruga pod zemlju od hanjclove do zapadnog...uređenje u laku željeznicu sa prilagođenim stanicam i svim osdtalim..... uređenje glavne gradske osi i spajanje sa potkovom..... uklanjanje koje kakvih koliba u trnju gdi god treba.... uređenje metro/laka željeznica sjever jug.... žičara... spajanje sa zracnom lukom... naravno u potpunosti uređenje drugog centra na trnju....
... makivanje hipodroma i prenamjena u stambeno polsovnu zonu.... uređenje velesajma (kaj se mene tice srusit ga al znam da nist od toga)
... Zagre na Savi (sve jasno) .... uređenje dolca po mogćnosti nekaj slično onim starim nacrtima koji nikad nisu provedeni...
kompletna obnova fasada....
evo zagreb 2045 kakv bi otprilike htio da bude
Old January 6th, 2013, 11:16 PM   #567
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Optimus pr1me View Post
Pruga pod zemlju od hanjclove do zapadnog...uređenje u laku željeznicu sa prilagođenim stanicam i svim osdtalim..... uređenje glavne gradske osi i spajanje sa potkovom..... uklanjanje koje kakvih koliba u trnju gdi god treba.... uređenje metro/laka željeznica sjever jug.... žičara... spajanje sa zracnom lukom... naravno u potpunosti uređenje drugog centra na trnju....
... makivanje hipodroma i prenamjena u stambeno polsovnu zonu.... uređenje velesajma (kaj se mene tice srusit ga al znam da nist od toga)
... Zagre na Savi (sve jasno) .... uređenje dolca po mogćnosti nekaj slično onim starim nacrtima koji nikad nisu provedeni...
kompletna obnova fasada....
evo zagreb 2045 kakv bi otprilike htio da bude
Samo dvije riječi ću ti reći: kandidiraj se.
Old January 6th, 2013, 11:31 PM   #568
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Quote:
Originally Posted by oakwood.... View Post
Samo dvije riječi ću ti reći: kandidiraj se.

Htio sam nakraju posta kad sam sve nabrojal napisat.."Glasajte za mene"
..al reko necu....
Old January 7th, 2013, 12:12 AM   #569
Svetoslav Suronja
Dwarf shortage

Svetoslav Suronja's Avatar

Likes (Received): 846

Quote:

Htio sam nakraju posta kad sam sve nabrojal napisat.."Glasajte za mene"
..al reko necu....
Moj glas imaš, nudim se da delam u izbornom stožeru
Old January 7th, 2013, 12:21 AM   #570
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Quote:
Originally Posted by Svetoslav Suronja View Post
Moj glas imaš, nudim se da delam u izbornom stožeru
Može stari
Samo ima jedan problem ... i da se ima para i svega ostalog nema se volje... a pogotovo konsolidacija tog pitanja sa građanima... pa zagrepčanci ni ne žele ovakav grad kaj sam ja gore opisal... pa pricam sa ekipom dost o tim projektima svi su uglavnom protiv.... svi briju da je to megalomanija da kaj ce nama metro da kakva pruga da kaj ce ovo kaj ce ono... pa mismo ovakvi mi smo onakvi... uglavnom da skratim čista malograđanska poluseljačka spika....
koja me ubija u pojam....
nije ni čudo kaj fabijanića niko ne shvaća....
tak da ono i da se moze bilo bi problema jel su ljudi zaostali i malograđani su...
Old January 7th, 2013, 12:29 AM   #571
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Likes (Received): 769

Quote:
Može stari
Samo ima jedan problem ... i da se ima para i svega ostalog nema se volje... a pogotovo konsolidacija tog pitanja sa građanima... pa zagrepčanci ni ne žele ovakav grad kaj sam ja gore opisal... pa pricam sa ekipom dost o tim projektima svi su uglavnom protiv.... svi briju da je to megalomanija da kaj ce nama metro da kakva pruga da kaj ce ovo kaj ce ono... pa mismo ovakvi mi smo onakvi... uglavnom da skratim čista malograđanska poluseljačka spika....
tak da ono i da se moze bilo bi problema jel su ljudi zaostali i malograđani su...

Kaj je najtužnije ovaj tvoj rok 2045. je čak i 15. godina prekasan, ako ne i više..
(> )>)---- zombie fencing bunny

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom." - Isaac Asimov

"Summum ius, summa iniuria." - Cicero

"Ceci n'est pas une pipe."
vkreso no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2013, 12:33 AM   #572
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Quote:
Originally Posted by vkreso View Post

Kaj je najtužnije ovaj tvoj rok 2045. je čak i 15. godina prekasan, ako ne i više..
probal sam bit što realniji
Old January 7th, 2013, 12:48 AM   #573
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Likes (Received): 769

Quote:
probal sam bit što realniji

Šteta kaj većina ima tu realnost debelo iskrivljenu
(> )>)---- zombie fencing bunny

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom." - Isaac Asimov

"Summum ius, summa iniuria." - Cicero

"Ceci n'est pas une pipe."
vkreso no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2013, 12:54 AM   #574
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Quote:
Originally Posted by vkreso View Post

Šteta kaj većina ima tu realnost debelo iskrivljenu
pa kaj kad se kod nas sve kaj moze bit gotovo u godinu dvije gradi u prosjeku 5 -10 godina...i to banalne stvari....po kojekakvim fazama i među fazama... sa pranjem love....
a i ako pogledas iskustva sa gradnjom metroa po balkanskim glavnim gradovima ...to su uglavnom polu stoljetni zahvati... al kaj je najbolje kod nas se jos nije ni pocelo ... no nemoramo mi bit ko oni
Old January 7th, 2013, 01:29 AM   #575
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Quote:
Može stari
Čuj frende nemaš se kaj čuditi kaj "građani" (ak se dobar dio ljudi može tak nazvati) nemaju sluha za tvoje ideje. Vjerovatno si pročitao moj post u viziji Zagreba, koji se odnosi na Marmontove zapise o Hrvatima, nismo se niš promjenili, samo ljudi i vremena, a navike i mentalitet su ostali isti.
Old January 7th, 2013, 01:38 AM   #576
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Quote:
Originally Posted by oakwood.... View Post
Čuj frende nemaš se kaj čuditi kaj "građani" (ak se dobar dio ljudi može tak nazvati) nemaju sluha za tvoje ideje. Vjerovatno si pročitao moj post u viziji Zagreba, koji se odnosi na Marmontove zapise o Hrvatima, nismo se niš promjenili, samo ljudi i vremena, a navike i mentalitet su ostali isti.
Da...slažem se s tobom !
Old January 7th, 2013, 02:26 PM   #577
zucchero_
Registered User

Likes (Received): 0

Ma ljudi jesu zatucani po tom pitanjima, ali bili su i za pola projekata koje je Bandić sagradio pa nikom ništa. Mislim kad ima političke volje boli njih lulica šta građani o tome misle, tako da ni to nije presudno. Presudno je politička volja i ništa više. jer za te pare Bandić rađe napravi 500 fontani po gradu pa da se može hvaliti video klipovima da je obnovio i uredio parkove u cijelom gradu nego jedan "pišljivi" metro. Nema tu na količini i samo se o tome radi. No žalosno je da ne misli tako samo Bandić nego i ostale budale, a to je već veći problem...

Što se tiče same gradnje, u normalnim okvirima, za tih 15 km kojih bi u centru trebali ukopati max bi smjelo trajati 5 godina, ali da aako kod nas i počne 20 godina gradnje nam ne gine. Mislim stvarno sam ogorčen takvim razmišljanjima, tim više što vidim šta drugi gradovi po vani imaju, a neki su i manji od Zagreba...
zucchero_ no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2013, 02:41 PM   #578
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Likes (Received): 147

Da i ja ubacim jedan grad koji po mojem misljenju ima za svoju velicinu idealan metro je Lissabon. Grad se po velicini moze donekle usporedit sa ZG-om, sam grad ima 560.000 stanovnika, sire podrucije ka "metro regija Lissabon" ima vise od 3 miljuna stanovnika (sta je naravno puno vise od ZG). Grad ima 4 linije i imas dojam da se po cili grad (ukljuceno neke predgrade) mozes vozat. Posto je centar Lissabona na obali velike rijeke klasicni raspored sjever - jug i istok - zapad ne postoji.
Old January 7th, 2013, 05:38 PM   #579
Forumas
Registered User

Likes (Received): 39

Quote:
Može stari
Upravo tako, dobro si ti to zaključio! Naši ljudi kao da su retardirani! Pa, njima je "megalomanija" i popločavanje Cvjetnog Trga ili gradnja te pišljive dvije fontanice! Prema tome - da netko najavi gradnju metroa, vjerojatno bi umjesto da premoćno pobijedi upravo izgubio izbore - možda zato nitko ne želi ni najaviti! Doista jadno i žalosno da naši građani ovako razmišljaju, ne mogu to shvatiti!

Quote:
Originally Posted by Prieure View Post
Ova dretva je besmislena, a rasprava, ako uopce potrebna, dio je Vizije Zagreba...
samo trosite vrijeme i svoje i nase...
ZAŠTO? Zašto misliš da je dretva besmislena - metro je nešto bez čega Zagreb NEĆE MOĆI i sigurno će kad-tad doći neki pametni kandidat za gradonačelnika koji će možda uspjeti uvjeriti ljude i uspjeti osigurati sredstva, te nadasve imati viziju!

I sad bih još samo dodao: Čudim se da Bandić, koji je do sada (bez obzira što neki mislili o njemu!) ipak imao puno razvojnih ideja isto koliko vidim NEMA ideju o metrou! A Bernardić, dok je bio aktualan, također u svom programu nije imao "ni M" od metroa - ako sam dobro pročitao i shvatio predviđao je tek za 15-stak godina neki tramvaj do aerodroma tako nešto i to mu je bila "vizija razvoja". A od Ostojića nismo još ništa čuli, ali pretpostavljam da s obzirom da su mu i trenutne Bandićeve sitnice koje se grade "megalomanija" - također neće imati nikakvu viziju prometnog razvoja, a kamoli metro! Dakle, tkogod od svih tih kandidata na kraju pobijedio - bojim se da nam sudbina nije dobra i da metro još jaaaako duuugo nećemo dobiti! A čak niti nekakav "LGŽ" kao neko "polurješenje"!
Forumas no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2013, 10:31 PM   #580
Llukaa
Registered User

Llukaa's Avatar

Likes (Received): 134

Mislin da je Zagrebu potreban metro, barem u starom Zagrebu, tako bi se mogli maknit tramvaji, i one očajne žice koje zaklanjaju pogled na zgrade i jednostavno su očajne. Mislim mogu ostat neke linije, ali strogi centar se treba riješit tramvaja, očajni su. Metro bi bija pravo riješenje, i super bi riješia gužvu, naravno kada bi razmak između dolaska vlakova na stanicu bija najviše pet minuta kao u svim većim gradovima u Europi.

Instagram user luka234

Llukaa no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
car je komunjara u mečki

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules