daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old September 20th, 2012, 02:56 PM   #121
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by juricaperesin View Post
bas razmisljam o jos juznijoj prikljucnoj cesti ravca <-> drvenik i nekako nema puno argumenata takvo sto graditi kada ce tamosnji promet izvjesno manjeg intenziteta biti nego kroz tunel svetog ilije, a da ce oba tunela biti besplatni, imam odredjene dvojbe oko toga.

tvoje misljenje, makaran?
Tunel Drvenik - Ravča je bio prioritet i prvi se trebao gradit kroz Biokovko ... Tunel je skoro dupo kraći, duplo jeftiniji i uz Makarsku rivijeru bio bi spoj s Dalmatinom za otok Hvar te Korčulu ... No u tadašnjim političkim okolnostima bio je jači Imotski lobi koji je uspio progurati projekt na uštrb ovog Vrgoračkog koji je ipak ekonomski opravdaniji... Ako se sjećaš sv. Iliju je trebao graditi Grepo i imao je koncesiju te bi se on naplaćivao no to je propalo te sad imamo točno ovaj problem kojeg si naveo. Treba li na tako relativno kratkom potezu dva tunela? Odnosno bolje pitanje ima li ova država novaca za oba tunela jer svaki tunel ima svoje opravdanje... Zadnji put kad sam vozio prema Vrgorcu vidio sam da je nadvožnjak Drvenik skoro pa gotov, a taj nadvožnjak ima jedinu svrhu povezivanje autoputa s budućim tunelom... To znači da netko ipak planira u nekoj budućnosti graditi taj tunel ili će taj nadvožnjak voditi u NIGDJE... No ne bi bilo prvi put u HR ako se samo sjetim Vukelićeva mosta i ovih tunela kod Omiša s kojih se možeš bacit jedino u Cetinu... Za grad Makarsku je bolji tunel sv. Ilija jer je to zapadni izalz na AC koji se više koristi , a i bliži je gradu, no po meni realno je isplativije i opravdanije trebalo prvo graditi tunel Drvenik...

Ukratko umjesto da se gradio kraći i jeftiniji tunel na jugu Rivijere , oni su prvo napravili skuplji na sjeveru, pa sad ostaje obećanje da će se napraviti i jeftinij ... Kakav je smisao u tome , nema pojma ...

JEDINO AKO GA NE MISLE SAGRADIT ZAJEDNO S CESTOM NA OVAJ NAČIN:

Brza cesta Ravča-Drvenik kandidirana je, ispred Hrvatskih cesta kao investitora, za predpristupne fondove EU-a.

Projekt izgradnje ceste vrijedan je 126 milijuna eura, a njegovim završetkom planirana je i izgradnja putničkog terminala u Drveniku kao najkraće veze dalmatinskih otoka s autocestom.

Last edited by Makaranin; September 20th, 2012 at 03:21 PM.
Makaranin no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old September 20th, 2012, 04:07 PM   #122
Rabatajica
Registered User

Likes (Received): 0

Inače, koliko sam ja shvatio, mijenjali su kompletnu trasu ove spojne ceste Drvenik-Ravča. Ova valovita cesta što izlazi na D-8 kod Živogošća je stara trasa, a ovaj tunel dužine 5600m nova. Kažu da je tako jeftinije i prihvatljivje za okoliš. Al nema od toga još dugo ništa, ili bar dok se ne pobune Korčula i Hvar jer Drvenik (općina Gradac) i Vrgorac ne mogu to sami izlobirat. Što se tiče EU fondova, pouzdano znam da "cestari" guraju projekt tunela Vučevica (oko 80 mil eura) te da je ovaj projekt dosta nisko u prioritetima.
http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/P..._05_2012_1.pdf
Rabatajica no está en línea   Reply With Quote
Old September 20th, 2012, 05:15 PM   #123
juricaperesin
-don't let me disturb y-

juricaperesin's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by Makaranin View Post
Tunel Drvenik - Ravča je bio prioritet i prvi se trebao gradit kroz Biokovko ... Tunel je skoro dupo kraći, duplo jeftiniji i uz Makarsku rivijeru bio bi spoj s Dalmatinom za otok Hvar te Korčulu ... No u tadašnjim političkim okolnostima bio je jači Imotski lobi koji je uspio progurati projekt na uštrb ovog Vrgoračkog koji je ipak ekonomski opravdaniji... Ako se sjećaš sv. Iliju je trebao graditi Grepo i imao je koncesiju te bi se on naplaćivao no to je propalo te sad imamo točno ovaj problem kojeg si naveo. Treba li na tako relativno kratkom potezu dva tunela? Odnosno bolje pitanje ima li ova država novaca za oba tunela jer svaki tunel ima svoje opravdanje... Zadnji put kad sam vozio prema Vrgorcu vidio sam da je nadvožnjak Drvenik skoro pa gotov, a taj nadvožnjak ima jedinu svrhu povezivanje autoputa s budućim tunelom... To znači da netko ipak planira u nekoj budućnosti graditi taj tunel ili će taj nadvožnjak voditi u NIGDJE... No ne bi bilo prvi put u HR ako se samo sjetim Vukelićeva mosta i ovih tunela kod Omiša s kojih se možeš bacit jedino u Cetinu... Za grad Makarsku je bolji tunel sv. Ilija jer je to zapadni izalz na AC koji se više koristi , a i bliži je gradu, no po meni realno je isplativije i opravdanije trebalo prvo graditi tunel Drvenik...

Ukratko umjesto da se gradio kraći i jeftiniji tunel na jugu Rivijere , oni su prvo napravili skuplji na sjeveru, pa sad ostaje obećanje da će se napraviti i jeftinij ... Kakav je smisao u tome , nema pojma ...

JEDINO AKO GA NE MISLE SAGRADIT ZAJEDNO S CESTOM NA OVAJ NAČIN:

Brza cesta Ravča-Drvenik kandidirana je, ispred Hrvatskih cesta kao investitora, za predpristupne fondove EU-a.

Projekt izgradnje ceste vrijedan je 126 milijuna eura, a njegovim završetkom planirana je i izgradnja putničkog terminala u Drveniku kao najkraće veze dalmatinskih otoka s autocestom.
dobar ti je komentar. ima dubinskog sadrzaja.

usporedba turizma, sire makarsko podrucje ...
ipak, vise navijam za svetog iliju, zasto? mislim na brela (474 393 nocenja) / baska voda (758 907) / makarska (926 025) / tucepi (612 316) / podgora (910 186), gdje kumulativno postoji vise turizma u odnosu na gradac (657 231) / hvar (oko milijun nocenja, ali daleko od toga da svi turisti stizu preko trajektne linije drvenik<->sucuraj sto relativira stvar).

lokalno stanovnistvo sireg makarskog podrucja ima pravo (uz turiste) za brzi spoj na autocestu
takoder, sveti ilija osigurava kvalitetan spoj za/sa autoceste (makarsko podrucje i kumulativni broj tamosnjeg stanovnistva, domace pucanstvo glede povezivanja sa autocestom i drugim gradovima po dalmaciji / zapadni turisti, ali i "istocni turisti", hercegovci i bosnjaci iz pravaca metkovic / vrgorac / imotski ) na obalu, a obala od crte brela do podgore je zaista potrazenija i pozelnija (broj nocenja) za sada ... no, ipak vidim puno buduceg turistickog potencijala za hvar / korculu / peljesac.

autocestovni spoj za hvar i gradac
od basta (juzni izlaz tunela sveti ilija) do drvenika (trajektno pristaniste za hvar) imamo preko magistrale D8 otprilike ~ 38 km i mislim da je takvo sto prihvatljivo povezano...
a za gradac turisti mogu izaci sa autoceste kod zagvozda (tunel sveti ilija) pa preko tunela sveti ilija do gradaca () ili cak produziti do vrgorca autocestom, pa onda ici preko stasevice do gradaca (~31 km)

ukoliko ce se naplacivati tunel sveti ilija (ne vise od recimo ~ 7 kuna) onda neka tak bude i za ravca <-> drvenik...ali nisam za besplatne solucije kao navedeno u mojoj recenici.

Last edited by juricaperesin; October 13th, 2012 at 03:52 PM.
juricaperesin no está en línea   Reply With Quote
Old September 20th, 2012, 05:37 PM   #124
juricaperesin
-don't let me disturb y-

juricaperesin's Avatar

Quote:
Originally Posted by sarajevo 071 View Post
Moze li neko na karti ucrtati tacnu poziciju tunela S. Ilija i cvorova na autoputu i Jadranskoj magistrali koji vode ka njemu?

moze ...
tocka A ti je otprilike juzni portal tunela sveti ilija
tocka B je otprilike cvor gdje se spaja pristupacna cesta (sveti ilija) i jadranska magistrala D8
...

tocka A je autocestovni izlaz (cvor zagvozd; A1) za tunel sveti ilija (prema baska voda / makarska itd.)
tocka B otprilike sjeverni portal tunela sveti ilija (ulaz u tunel)

Last edited by juricaperesin; September 20th, 2012 at 06:06 PM.
juricaperesin no está en línea   Reply With Quote
Old September 20th, 2012, 10:20 PM   #125
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Quote:
Originally Posted by juricaperesin View Post
dobar ti je komentar. ima dubinskog sadrzaja.

usporedba turizma, sire makarsko podrucje ...
ipak, vise navijam za svetog iliju, zasto? mislim na brela (474 393 nocenja) / baska voda (758 907) / makarska (926 025) / tucepi (612 316) / podgora (910 186), gdje kumulativno postoji vise turizma u odnosu na gradac (657 231) / hvar (oko milijun nocenja, ali daleko od toga da svi turisti stizu preko trajektne linije drvenik<->sucuraj sto relativira stvar).

lokalno stanovnistvo sireg makarskog podrucja ima pravo (uz turiste) za brzi spoj na autocestu
takoder, sveti ilija osigurava kvalitetan spoj za/sa autoceste (makarsko podrucje i broj tamosnjeg stanovnistva, domace pucanstvo glede povezivanja sa autocestom i drugim gradovima po dalmaciji / zapadni turisti, ali i "istocni turisti", hercegovci i bosnjaci iz pravaca metkovic / vrgorac / imotski ) na obalu, a obala od crte brela do podgore je zaista potrazenija i pozelnija (broj nocenja) za sada ... no, ipak vidim puno buduceg turistickog potencijala za hvar / korculu / peljesac.

autocestovni spoj za hvar i gradac
od basta (juzni izlaz tunela sveti ilija) do drvenika (trajektno pristaniste za hvar) imamo preko magistrale D8 otprilike ~ 38 km i mislim da je takvo sto prihvatljivo povezano...
a za gradac turisti mogu izaci sa autoceste kod zagvozda (tunel sveti ilija) pa preko tunela sveti ilija do gradaca () ili cak produziti do vrgorca autocestom, pa onda ici preko stasevice do gradaca (~31 km)

ukoliko ce se naplacivati tunel sveti ilija (ne vise od recimo ~ 7 kuna) onda neka tak bude i za ravca <-> drvenik...ali nisam za besplatne solucije kao navedeno u mojoj recenici.
Lijepo si ovo napisao i obrazložio...
Old September 20th, 2012, 10:41 PM   #126
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rabatajica View Post
Inače, koliko sam ja shvatio, mijenjali su kompletnu trasu ove spojne ceste Drvenik-Ravča. Ova valovita cesta što izlazi na D-8 kod Živogošća je stara trasa, a ovaj tunel dužine 5600m nova. Kažu da je tako jeftinije i prihvatljivje za okoliš. Al nema od toga još dugo ništa, ili bar dok se ne pobune Korčula i Hvar jer Drvenik (općina Gradac) i Vrgorac ne mogu to sami izlobirat. Što se tiče EU fondova, pouzdano znam da "cestari" guraju projekt tunela Vučevica (oko 80 mil eura) te da je ovaj projekt dosta nisko u prioritetima.
http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/P..._05_2012_1.pdf
Šteta ... Za koga su samo onda gradili ovaj nadvožnjak Drvenik
Old September 20th, 2012, 11:46 PM   #127
sarajevo 071
Registered User

Hvala!

Bice sjajno proci dionicom Posusje-Imotski-Sveti Ilija-Promajna.
Can't wait...
sarajevo 071 no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2012, 09:13 AM   #128
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Ponovno se zatvara Stupica

Iako se znalo kako će se Stupica ponovno morati zatvoriti za promet, što će uzrokavati velike štete gospodarstvu i putnicima, još uvijek nije asfaltirana stara cesta preko Biokova
Loša vijest stiže iz Hrvatskih cesta za sve putnike koji svakodnevno prometuju na relaciji Vrgorac-Makarska državnom cestom D512. Naime, zbog uređenja već postojećeg tunela, ali i završetka radova prema projektnoj dokumentaciji potpune sanacije klisure Stupice, prijevoj će se za sav promet zatvoriti 26. rujna. Prema prvim informacijama radovi na Stupici će potrajati sve do proljeća 2013., pa putnicima preostaje jedino koristiti alternativne pravce, odnosno autocestu te magistralu Makarska-Ploče, a potom državnu cestu Vrgorac-Ploče.
Iako se znalo kako će se Stupica ponovno morati zatvoriti za promet, što će uzrokovati velike štete gospodarstvu i putnicima, još uvijek nije asfaltirana stara cesta preko Biokova, odnosno Sarnača. Navedena cesta, građena još u 19. stoljeću, bila bi najkraća alternativna cesta između Vrgorca i Makarske. Cesta je intenzivno korištena nakon odrona stijenja na Stupici, naporima lokalne samouprave čak je i uređena i nasuta šljunkom, međutim, nikada nije asfaltirana pa je putovanje ovom cestom prava avantura za vozila i putnike.
Old October 5th, 2012, 04:55 PM   #129
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Hotel Romana se počeo gradit - http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/50...am-buducnosti/
Old October 5th, 2012, 11:01 PM   #130
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Likes (Received): 153

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalm...-lukobran.aspx

Kamen s Ravče za makarski lukobran

Quote:
Nasipavanje lukobrana pred Osejavom, radi zaštite makarske rive, nastavljeno je nakon završetka ljeta. Prva faza nasipavanja bit će završena do sezone, a druga, završna, nastavlja se na jesen 2013. godine.
- Preko ljeta će se kameni nasip, 1,40 metara iznad mora, slegnuti, pa onda slijedi urbano uređenje. Lukobran će koštati 18 milijuna kuna u prvoj fazi, a 10 milijuna kuna u drugoj, završnoj. Konzervatori su obavili kontrolu projekta koji neće narušiti pogled s rive na more i otoke - rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave splitsko-dalmatinske, investitora izgradnje.

S Ravče će se dopremiti 130 tisuća kubika kamena, radi čega ostaje do 15. veljače otvoren tunel na Stupici. Kamen iz tunela Sv. Ilija u Bastu nije bio odgovarajući, zbog čega su radovi na lukobranu prekinuti u travnju. Zbog prijevoza kamena na dijelu Franjevačkog puta vrijede mjere dvosmjerne vožnje, a promet je reguliran prometnom signalizacijom.
Old October 12th, 2012, 08:51 AM   #131
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Natavak radova na tunelu Sv.Ilija kroz Biokovo

Započeli su radovi na postavljanju električnih i vodovodnih instalacija za tunel Sv.Ilija kroz Biokovo. Radovi, čiji je investitor HAC, trebali su započeti još ovog proljeća no zbog turističke sezone i gustog prometa kroz središte Zagvozda započeli su ovih dana. Radovi će trajati oko dva mjeseca, a središtem Zagvozda promet će biti reguliran svjetlosnim signalima. Također je započelo asfaltiranje dijela pristupne prometnice od sjevernog portala tunela do crkve u Rastovcu.
Old October 12th, 2012, 09:53 AM   #132
zalik
Registered User

Likes (Received): 79

Radi li se pristupna cesta od magistrale do južnog portala tunela Sv. Ilija, kako napreduju radovi?
zalik no está en línea   Reply With Quote
Old October 13th, 2012, 03:29 PM   #133
Makaranin
Registered User

Makaranin's Avatar

Quote:
Originally Posted by zalik View Post
Radi li se pristupna cesta od magistrale do južnog portala tunela Sv. Ilija, kako napreduju radovi?
Radi se, posjekli su sve borove na trasi i bagerima sada čiste...
Old November 7th, 2012, 09:14 PM   #134
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Likes (Received): 797

Nakon pauze zbog sezone
Pogledajte kako napreduje izgradnja makarskog lukobrana

Radovi na lukobranu u makarskoj gradskoj luci ponovno su počeli prije mjesec dana, nakon pauze zbog turističke sezone.Napredak je očit, a radovi bi trebali biti gotovi oko nove godine.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalm...5/Default.aspx
mario_zadar no está en línea   Reply With Quote
Old December 29th, 2012, 10:04 PM   #135
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Iako je ta "vijest" stara 2 mjeseca, nasmijo sam se

Quote:
Dvojica radnika Kosntruktora potukla su se u srijedu oko 14 sati na gradilištu tunela u Bastu. Riječ je o tunelu sv. Ilija koji ide kroz Biokovo do Makarske.

Policija je zbog tučnjave prijavila 40-godišnjaka koji se potukao sa 35-godišnjim radnikom kojeg je teže ozlijedio.
Tako se nece nikad zavrsit tunel
Old January 18th, 2013, 03:47 PM   #136
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Hoteli Makarska u obnovu triju hotela ulažu osam milijuna kuna

Hotelska kuća Hoteli Makarska ove će godine u obnovu triju hotela uložiti više od osam milijuna kuna.Najveći dio novca, koji je osiguran iz vlastitih izvora i zajma, bit će uložen u preuređenje hotela Dalmacija, rekao je direktor Hotela Makarska Joško Lelas.U tom hotelu, izgrađenom početkom 70-ih godina 20. stoljeća, bit će uređena kuhinja po HACCP sustavu, a dio novca bit će potrošen na ostale potrebe.Joško Lelas napominje kako se ne zaboravlja ni hotel Meteor, koji će primiti prve ovogodišnje goste već u prvoj polovici veljače i raditi do potkraj studenoga. Planirana ulaganja u Meteoru uglavnom se odnose na dio smještaja i prostorije namijenjene skupovima.Hotelima Makarska prošle su godine ostvarili 221.000 turističkih noćenja i ukupan prihod veći od 66 milijuna kuna, a ove godine, po riječima direktora Lelasa, planirano je povećanje broja noćenja oko tri posto i ukupnog prihoda do pet posto.

http://www.poslovni.hr/domace-kompan...na-kuna-227697
Old January 21st, 2013, 09:48 PM   #137
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Radovi do tunela ‘SV. Ilija’ kasne

http://slobodnadalmacija.hr/Dalmacij...-raskriju.aspx

Quote:
Radovi na pristupnoj cesti od Magistrale u Baškom Polju do Basta, gdje je izgrađen južni portal Tunela “Sv. Ilija”, teku presporo. Načelnik Baške Vode Joško Roščić smatra da spojna cesta do tunela i skraćivanje priključka Makarskog primorja na Dalmatinu, neće biti navrijeme završeno, da će bageri na raskrižju dočekati turiste, što će i te kako negativno utjecati na turističku sezonu od koje se puno očekuje.

Vojno odmaralište
Upozorava kako nisu riješeni imovinsko-pravni poslovi s MORH-om oko zemljišta vojnog odmarališta Baško Polje, čiji dio površina zahvaća projekt raskrižja Jadranske ceste i pristupnog puta do Tunela “Sv. Ilija”. Također kaže kako se još nisu počeli graditi alternativni pravci za naselja Topiće i Bast.

Tek se posjekla šuma uz pravce koji se trebaju graditi i rekonstruirati i izravnala zemlja, što nisu nimalo ozbiljniji radovi. Na natječaju HAC-a, investitora radova, posao je dobila “Hidroelektra-niskogradnja” d.d., koja je 22. kolovoza uvedena u posao.

Kako je tada najavio HAC-ov sektor građenja, rok za završetak pristupnog puta je 105 dana. Prema tadašnjim izjavama investitora, zemljište potrebno za izgradnju puta do Jadranske ceste uglavnom je otkupljeno, preostalo je bilo riješiti s vlasnicima otkup terena uz Magistralu.

O cesti se godinama dogovaralo, mijenjala su se rješenja pravaca i mostova na njoj, na kraju je prihvaćena najjeftinija varijanta ŽUC-ova projekta. Unatoč pravovremenom početku radova i planu (kao i ugovornoj obavezi!) da će za tri i po mjeseca cesta biti gotova, opet se kasni, što je već kod nas postalo pravilo. Kolika se šteta nanosi ionako krhkom turizmu u nas, nitko nije ni pokušao izračunati.
Kako je uopce moguce projektirat i pocet gradnju ceste kad se zemljistve nije jos sredilo? Pametan poso ka uvik kod nas
Old January 29th, 2013, 01:27 PM   #138
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Radovi u centru Makarske (FOTO)

Početak radova na uređenju i rekonstrukciji Kalalarge, najstarije ulice u staroj jezgri Makarske. Investicija vrijedna otprilike 3 milijuna kuna predviđa rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže, te postavljanje kamena.Izvođač je poduzeće Migros, a radovi bi trebali biti gotovi do svibnja ove godine.

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...rske-FOTO.aspx
Old February 14th, 2013, 09:48 PM   #139
Rodoc
Hans

Rodoc's Avatar

Da se i ovdje nadje...

Quote:
Originally Posted by nunu2 View Post
10.02.2013
sjeverni portal tunela Biokovo

Quote:
10.02.2013,
od portala prema autocesti

Quote:
10.02.2013
od autoceste prema portalu

Old March 1st, 2013, 12:47 PM   #140
ZAGfan
Registered User

Likes (Received): 29

Imali nesta novoga o Hotelu Romana u MA? Jel se gradi ili nema nista?
ZAGfan no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
baska voda, brela, makarska, makarska riviera, podgora

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules