|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc. |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#281 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
![]()
|
|
|
#282 |
|
Moderator
Likes (Received): 437
|
Šta si to stavljao na internet.
|
|
|
|
#283 |
|
Registered User
|
cijeli taj dio grada je teška pušiona...
|
|
|
#284 |
|
Yosemite Sam
|
Pitanje koje sam upravo postavio na gradskom servisu 48 h pa da vidimo hoće li ga objaviti ili opet besramno cenzurirati:
"Svačićeva ulica planirana je kao glavna gradska avenija i kao takva, uz Vijuš-Poloj, trebala bi imati prioritet u urbanističkom planiranju grada. Kad gradska uprava planira pokrenuti proceduru izrade UPU "Produžena Svačićeva istok", UPU "Svačićeva ulica" i UPU "Bušićeva Svačićeva"? Zašto je PUP-om "Jelas" Svačićeva ulica do spoja sa zapadnom veznom cestom planirana kao obična dvotračna cesta, a ne kao četverotračna cesta iako je riječ o jednom od dva glavna ulaza u grad i glavnoj gradskoj prometnoj žili kucavici? Što gradska uprava poduzima da ispravi tu katastrofalnu urbanističku pogrešku?" |
|
|
|
|
|
#285 | |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Quote:
Jel u tvrđavi službeno zabranjen promet? Ako nije čemu strka,dok s druge strane to dovoljno govori o nesposobnosti uprave grada,zavoda za zaštitu spomenika i tako redom,ako oni nisu u stanju postaviti tucet stupića na ulaze u tvrđu u kojoj NEMA potrebe za autom,o čemu onda pričamo? Ako jest dotičnoga treba kazniti.
|
|
|
|
|
|
|
#286 |
|
Yosemite Sam
|
Odgovor ću ti napisati na pm jer pripremam reagiranje na tekst objavljen na Sbplusu na tu temu.
|
|
|
|
|
|
#287 |
|
Yosemite Sam
|
Ovako je taj prostor izgledao za vrijeme WW2:
[IMG]http://i49.************/20fs48h.jpg[/IMG] Projektbiro je 1970. godine izradio nerealizirano urbanističko rješenje novog naselja između današnjih Ulica Svetog Florijana i Andrije Štampara, a brodoljubni gradski "urbanisti" koji sad vode grad, 40 godina kasnije, ni ne pomišljaju na to da za taj prostor raspišu novi javni urbanističko-arhitektonski natječaj. Umjesto toga oni daju Duspari odobrenje za prodaju tog zemljišta i baš ih briga kako će taj veliki prostor u centru grada u budućnosti izgledati. Ukoliko se na tom zemljištu ne sagradi velika podzemna javna garaža tek će onda na površinu izbiti sva manjkavost Ingartovog projekta rekonstrukcije gradske tržnice kojim je predviđeno samo - 27 parkirnih mjesta. |
|
|
|
|
|
#288 |
|
Yosemite Sam
|
Pronašao sam neke svoje stare slike - pogled iz zgrade koncerna Agram na susjedno ruglo:
[IMG]http://i50.************/2rnv9zs.jpg[/IMG] [IMG]http://i49.************/2m67b12.jpg[/IMG] |
|
|
|
|
|
#289 |
|
Moderator
|
S druge strane korza:
[IMG]http://i47.************/2nu7lv9.jpg[/IMG] [IMG]http://i45.************/egzn04.jpg[/IMG]
|
|
|
|
#290 | |
|
On Air
Likes (Received): 81
|
Quote:
Meni je nevjerojatno da jedna tako lijepa zgrada nije sagradjena kao uglovnica i da se nije moglo naci prihvatljivo rjesenje za ljude koji zive u ovom ruglu i da ta zgrada nije sagradjena djelomicno i na mjestu ove stracare. Sta li si misle poslovni ljudi koji dodju u ovu zgradu i bace pogled na istok prema Slavoniji II.
|
|
|
|
|
|
|
#291 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
STRIBOR ILI RATNA SJEĆANJA?
Grafiti na šetnici posvađali Brođane SLAVONSKI BROD - Domoljubni grafit koji je nedavno, uz Dan neovisnosti, osvanuo na savskom šetalištu nemalo je iznenadio Brođane, pogotovo one koji znaju da je šetalište - u sklopu gradskog turističkog projekta “Brod, grad bajki” te brendiranja imena i djela književnice Ivane Brlić Mažuranić - predviđeno za oslikavanje murala prema Ivaninim bajkama, započet prošlog ljeta. Daroviti učenici, prema izrađenim predlošcima i uz pomoć akademske slikarice Snježane Bošnjak, prošle su godine oslikali 30-ak kvadrata prema priči Kako je Potjeh tražio istinu, nazvanih Vrata Potjeha, a u konačnici je trebalo biti oslikano 140 četvornih metara šetnice. Novi, pak, grafit koji potpisuje grupa Hr-Sb, iza koje navodno stoji 30-ak ljudi iz navijačkih skupina, zaljubljenika u nogomet i istinskih domoljuba, uzburkao je duhove na lokalnim portalima. Motiv slike - uništavanje neprijateljskog aviona i tenka koji označava borbe u bosanskoj Posavini, pisane poruke itd... (okrenut i najbolje se vidi upravo s bosanske strane) - prema nekima je provokativan i huškački, a drugi misle kako mu je upravo tu mjesto. - Odlični su i slika i mjesto. Tako bi trebalo urediti cijeli grad, zbog čistoće i domoljubne poruke - misli sredovječni šetač Vlado. - Domoljubna se priča mogla prikazati i na drugačiji način, bez vojnika i pucanja - misli umirovljena profesorica. - Iako sam pobornik grafita i ulične umjetnosti, primjećujem da umjetnici i nisu baš najbolji, a motiv je čista provokacija ljudi koji žive s druge strane obale. Isti se motiv mogao oslikati na nekom drugom mjestu, a ovdje su trebali biti nastavljeni motivi iz Ivaninih priča - smatra povjesničar Petar Bašić. Nešto je umjereniji gradonačelnik Broda Mirko Duspara: - Kej nije vlasništvo Grada pa nitko ovdje i nije podnio zahtjev za oslikavanje šetnice. Ljudi su oslikali ono što se događalo u bližoj povijesti, iako mislim da su to mogli učiniti u koordinaciji s Gradom jer u Brodu ima dovoljno prostora za oslikavanje, poput podvožnjaka u Zagrebačkoj i Svačićevoj ulici. A imamo i komisije koje bi sa stručnog stajališta mogle reći što bi bilo prikladno. Čini mi se da je ideja s I. B. Mažuranić, po čemu bi grad bio prepoznatljiv, dobra. A Davorin Piha iz Hrvatskih voda potvrđuje kako ni njima nije stigao zahtjev za oslikavanje šetnice. No njihov su posao zaštitne mjere i obaloutvrda, a o oslikavanju obale trebale bi, kaže, voditi računa gradske službe. Za Stribora nije bilo novca Stručnjakinja i suautorica projekta Savska šetnica - srce grada, povjesničarka umjetnosti Snježana Kauzlarić, pak, u najnovijem grafitu vidi alternativni način djelovanja navijačkih skupina, jer je cilj projekta i bio motivacija građana za djelovanjem na polju likovnosti. “Zid je bio namijenjen Šumi Striborovoj, no zbog recesije nismo ga mogli nastaviti. Nemam ništa protiv grupe navijača koji su imali ideju i motivaciju i za to odabrali adekvatno mjesto. Bojom i kistom izrazili su svoj društveni stav, i to je bolje od drugih ponašanja”, smatra Kauzlaroić, koja je vrlo dobrom ocijenila i njihovu likovnost: “Služeći se umjetnošću parole, dosjetljivo su slike stavili u filmsku vrpcu, a motiv na višoj razini ulazi u priču Kako je Potjeh tražio istinu - u suvremenim okvirima.”
|
|
|
#292 |
|
Registered User
|
ja bih molio da mi netko objasni ovaj selotejp. prihvaćam bilo kakvo objašnjenje osim da selotejp drži ploču...
|
|
|
#293 |
|
Moderator
|
Vjerovatno im ostalo nakon otkrivanja spomen ploče.
|
|
|
|
#294 |
|
Regirested User
Likes (Received): 139
|
hahaha. što nisi skinuo?
|
|
|
|
|
|
#295 |
|
Yosemite Sam
|
1. Trg Ignjata Alojzija Brlića - polu srušena prizemnica izložena rapidnom propadanju:
[IMG]http://i49.************/9k2c6e.jpg[/IMG] 2. Satelitska antena postavljena na franjevačku crkvu Svetog Trojstva: [IMG]http://i45.************/2myx5ea.jpg[/IMG] 3. Nakrivljeni prometni znak ispred vatrogasnog doma kojeg treba ukloniti: [IMG]http://i49.************/2pzkz21.jpg[/IMG] Nema šanse da će na ovo itko reagirati jer je grad u potpunom komunalnom neredu... ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Moderator
|
Quote:
Evo slika od prije pola godine:
|
|
|
|
|
#297 |
|
Yosemite Sam
|
Mislim da su vlasnici to rušili, ali su očito stali ili odustali. Slično stanje je i s prizemnicom pored hotela u Zrinskoj ulici. |
|
|
|
|
|
#298 |
|
Moderator
|
A ne znam, pričekajmo još neko vrijeme, vidiš da su i ovu kapiju uklonili.
|
|
|
|
#299 |
|
Yosemite Sam
|
Na toj lokaciji bi bilo kakva gradnja iznad 2 etaže, evenutalno još plus uređeno potkrovlje, bila zločin. Bojim se i pomisliti zašto ruše ovu prizemnicu...
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Ajd možemo reći da je za ovu temu.Stari mi je pričao kad je kupio ovu kuću od nekog srbina,da je naselje bilo katastrofa. Kad je prvi put došao u dvorištu je ispred garaže stajao rastavljeni fićo. Unutra nije bio toliki kaos ali je bilo zapušteno i prljavo a živjeli su tu. Garaž je bio pun one hrane iz karitasa,neke robe iz karitasa,,kaže 3 su kamiona odvezla te gluposti. Onda kad je susjed kupio kuću,kaže otišao iza kad ono jedno 10 cm đubreta, kaže bilo dobro za bašču, pa je kreno frezati, i zamisli, ispod đubreta je bio beton
![]() ![]() Kuća je bila puna neke stare robetine, razbacane po čitavoj kući,tepisi neki, puno mrava, ma kaos... A za vrijeme rata kad su razožuravali srbine tu hv vojnici su pretukli jednog srbina koji još ovdje živi jer je imo pušaka a nije dao..uglavnom kaos je tu bio,ljudi su živjeli kao svinje..
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|