|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| South-West | Югозападен регион Pernik, Blagoevgrad, Kyustendil | Перник, Благоевград, Кюстендил и др |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#81 | |
|
Registered User
Likes (Received): 176
|
Quote:
Като цяло мисля че негативен ПР няма.Работа има колкото искаш в София тя е достъпна във всяко едно отношение. Много ще е хубаво ако има работни места и в самия Перник,града има широка индустриална зона обаче никой инвеститор не се настанява там. Относно задръстванията - пътната мрежа на града е силно развита и има капацитет за много по-сериозен поток, в пъти повече така че никога няма да стане такова нещо в Перник. Точно липсата на градинки гони хората - то няма един нормален тротоар в тоя град,майка с количка трябва да се види по платното,а и по него има дупки...Боклука се изнася по един път на месец а през това врмее кошчетата преливат. Дишаме ежедневно някаква ужасна прах - улиците никога не се мият. Като съчетаеш това с факта че до работното ти място пътуваш почти цял час и бензина става по 3 лева на литър някои хора решават да си вземат квартири в София. Ако в Перник имаше условия за хубав релакс и уикенд и радваше окото човек е готов да направи компромис и да си пътува.Но да има нещо което те дъпра натам... |
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
![]() Аз пък не мисля, че всяка реклама е добра, както много хора повтарят. Това примерно, което се случва в страните, където кризата е най-силна и ги дават по всички новини мислиш ли, че е много положителна реклама? Замисли се, че инвеститорите гледат такива неща. Иначе не мисля, че работа в София има колкото искаш- всъщност нещата са по-сложни. Затова е редно и в Перник да има доста работни места, за да може да отпаднат минусите като намаляване на населението, липса на икономически ръст и дълго пътуване. ![]() За градинките съм на мнението, което вече казах- това е второстепенна част от живота, не е определяща, нека няма как да си плащаш сметки, пък имай градинки...
Last edited by vass; September 2nd, 2012 at 12:56 AM. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Registered User
Likes (Received): 699
|
Честно казано ще е доста трудно Перник да се превърне от един усмиван град в град в който се насочват хора бягащи от натоварената София. Дори в тази насока ниските цени на жилищата не мисля, че са голям плюс, дори обратното. Те сигнализират на хората, че има някаква причина това да е така. А и освен това ако имаш пари, живееш в София и искаш да се изнесеш от центъра ще предпочетеш не град с вид на западнала провинция а някое малко и спокойно място с чист въздух и хубава природа. Да се местиш в Перник може само по икономически приини, ако нещо си я закъсал яко с парите.
По-скоро в общината там могат да работят за това да подобрят положението на хората които все още живеят там. Говорим за инфраструктура, благоустройство. Могат да се привличат и инвеститори, заради добрата инфраструктура и близостта до София, съчетано с ниските цени на земята например. Но в тая криза това е трудничко. |
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Ниските цени са ниски заради много комплексни причини. - Първата и най-главна е че Перник е града с най-много жилищна площ на глава от населението в цялата държава и като цяло хората са имотни а в същото време населението намалява и празните жилища се увеличават.И тъй като търсенето е много по-малко от предлагането това се отразвява на цените на жилищата. - Както казах да живееш в Перник не е приятно и градската среда е гадна но това с минимални промени и адекватна местна власт може да се подобри. Малки и спокойни места с чиста природа покрай София вече няма а в малкото които имат слава на такива цените са по-високи от жилищата в самата София. Не на последно място - ако ти лично си си решил да си купуваш апартамент някъде е необходимо да се запознаеш с мястото където ще купуваш. И в този смисъл това че ни осмиват няма никакво значение - последните ми гости като влязоха в Перник и бяха супер разочаровани че "Ги няма голфовете" и че "Това е нормален град" така че рекламата си е реклама и всеки може да си осмива но би трябвало човек да се води от по-сериозни аргументи когато си купува жилище от това какво казва Слави в тъпото му шоу ![]() То е ясно че нещата от самосебеси няма как да станат и че трябва целенасочена политика - реклама на пазара на жилищата в София - когато човек си търси апартамент в София в момента не излизат предложенията в Перник, сигурен съм че ако повече хора видят какви оферти имат ще си купят апартаменти в Перник. Може да се помисли за поощряване на новодомците от страна на общината - примерно някаква еднократна помощ при раждане на дете или при смяна на постоянното местожителство от някъде в Перник. Така се прави, а в момента всичко е оставено на произвола на съдбата и случайността. Quote:
Ето ще ти дам пример с мен - от заплатата си в София мога да кажа че съм доволен но си живея в Перник понеже си имам мое апартаментче. Напоследък обаче минусите нещо почнаха много да ми стават - губя цял час в пътуване, 15 кинта за гориво на ден и на всичкото отгоре крайната ми дестинация вечер е кенеф (с извинение). Ако знаех че се прибирам на красиво и чисто място където мога вечер да се разходя с кеф,да покарам колело или да потичам и да ми е кеф на това което виждам, ако имаше къде децата ми да си играят на хубаво и чистичко место нямаше дори и да си помислям за местене. Last edited by 0673073; September 2nd, 2012 at 04:02 PM. |
||
|
|
|
|
|
#85 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
И даже хубав изглежда хотела, браво!
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
съфорумец
Likes (Received): 282
|
Между другото от известно време съм се навил да отскоча до Перник да го видя, че никога не съм бил там. А и от снимките по-горе още повече ми се разпали любопитството
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
Likes (Received): 42
|
Според мен най-важното нещо за Перник е да има нормален публичен транспорт до София. Най-удачно за мен би било в границите на Перник да се измести ж.п. линията от София за Кюстендил в границите на град Перник както в показано по-долу. Биха могли да се пуснат влакове на 15 минути до София през деня, като пътуването от центъра на Перник до София се намали до към половин час. В Перник линията би могла да бъде частично подземна и подземна.
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ако има и други желаещи и се съберем 5 човека може даже и да слезем в музея под земята най-доброто време за посещение на града е на кукерския фестивал.Тогава е страхотна атмосферата.
|
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Registered User
|
Както обещах - в момента на дневен ред за пернишката общественост е дискусията относно "Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Перник" - документ който ще определи стратегическите цели на градската управа за периода 2013-2020г.
Самия проект е достъпен на страницата на община Перник а ето го и съкратения вариант в уърдски файл: http://pernik.bg/wp-content/uploads/...en_variant.doc Моя коментар е прост и лаконичен - само глупаво и безцелно разтягане на локуми, без ясно изразени стъпки за осезаемо подобряване на живота на перничани и без точни идеи за радикална промяна каквато определено е нужна за града. Накратко ще кажа какво съдържа документа - определя два квартала като приоритетни за проекти за подобряване на средата на живота - Мошино и Тева (аз самия живея във втория) , маркира посоката на инфраструктурните проекти и зоните в които да се съсредоточат бизнес инвестициите. Документа ще бъде обсъден с обществеността в понеделник (24/09/12) надявам се да се маркират тогава истинските проблеми на града и хората (но едва ли). Чак ме е яд че за това са похарчени европейски пари,предполагам не малко. |
|
|
|
|
|
#91 |
|
CSKAr4e
Likes (Received): 195
|
Тоя план е задължение. Като цяло в момента навсякъде върви и сам по себе си той е разтягане на локуми-в смисъл, че няма нищо конкретно и съдържателно в него. Както казваш, маркират се едни зони, в които да се инвестират средствата приоритетно в следващия програмен период. Ако излязат конкретни проекти, то е по-скоро ПР, отколкото част от плана.
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Registered User
|
Едно интервю на управителя на Тролейбусен транспорт Перник.
http://news.zapernik.com/394306.html |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Registered User
|
Нека да направя един репортаж от най-големия инфраструктурен проект случил се в града през 2012 година - изграждане на кръгово движение в началото на бул. Юрий Гагарин на влизане в града от София.
Необходимостта от такъв точно на това кръстовище лично за мен остава силно спорна за сметка на безспорната необходимост от кръгово движение 300 метра по-надолу където тролейбусите по линии 15 и 17 чакат по 5 минути за да се включат в движението което е особено интензивно през пиковите часове- все пак това е пътя идващ от София,но в крайна сметка лобито на Кауфланд който ще изникне на една от пресечките на това кръгово както и на строителните предприемачи които завършват нови жилищни сгради на друга от пресечките си казват думата... Въпреки строителните работи движението не е спряно - направи се опит да бъде,не липсва и алтернативен маршрут с добра пропускателна способност но тъй като за тролейбусното движение беше направен компромис от този компромис се възползват и останалите водачи без някой да им пречи да минават оттам,отначало полиция беше затворила булеварда но в последствие и те вдигнаха ръце. Ето на карта местоположението на новото кръгово в Перник (с голяма червена точка на картата в горния ъгъл) и самото кръстовище в увеличен мащаб. ![]() И малко снимки от самите строителни работи: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Last edited by 0673073; November 21st, 2012 at 11:12 AM. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Registered User
|
Eто и две снимки от "птичи поглед" от прозорците на близкия жилищен блок, за съжаление прозорците бяха занитени и неизчистени но все пак снимките от по-високо са по-интересни
![]() ![]() ![]() Пускам и една снимка на новия дневен център за възрастни хора който ще се помещава в една и съща нова сграда с новоизграждаща се детска градина,първата в квартал Тева, сградата се строи до училището в квартала. Направих само една снимка след което ми направиха забележка да не съм бил снимал,имам и една отдалече. ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Registered User
|
И малко снимки оттам,където някога се е обезпечавало българското енергийно потребление или това,което остава когато индустрията си отиде.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
levski forever
Likes (Received): 670
|
Благодаря за хубавите снимки!
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Per Ardua Ad Alta
Likes (Received): 229
|
![]() ![]() Още,още,още индустриални пейзажи, моля
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Registered User
|
http://news.zapernik.com/398832.html
Статия от вестник "За Перник" Нови енергийни блокове, със зелени площи и градинар на супер ниски цени ще бъдат строени в града ни. Изпълнителният директор на новото дружество "Виенски дом", в което участва и Община Перник Валентин Жеков разговаря с репортер на вестник "За Перник". - Господин Жеков, Вие сте избран за управител на новия виенски квартал, който ще започне строеж в кв. Изток съвсем скоро. Може ли да обясните на нашите читатели същността на проекта? - Това е пилотен проект за реализация на нови възможности при изграждането на общински жилищен фонд, по Австрийски модел. Проектът е социален, ориентиран към хора с ниски и средни доходи, където се залага на коренно нови взаимоотношения между наемодател на общинска жилищна собственост и наемател, при иновативни условия - нови съвременни апартаменти отговарящи на екологичните изисквания, нискоенергийнии експлотационни разходи и благоустроена външна околна среда. - Колко блока ще бъдат реализирани първоначално и кога се очаква да започне строежа им и евентуално да бъдат готови? - В бизнес плана по реализацията на пилотния проект, сме заложили изграждане на два блока, с по 27 апартамента всеки. Планираме да започнем строителство началото на 2013 година, като се надяваме в рамките на 12-14 месеца да сме готови. - Къде точно ще бъдат разположени новите виенски блокове? - Проектът ще бъде реализиран на територията на кв. Изток, в непосредствена близост до спирка Метал. Имайки в предвид, социалната ориентираност на този проект, беше важно да изберем терен, който да е в близост до гара и автобусна спирка, с цел допълнително улеснение за живущите в комплекса. - Какво е предимството да живееш в жилищата на виенските блокове? - Това ще са съвременни жилища, енергиино ефективни с ниски експлотационни разходи, и облагородена околна среда, където на живущите ще се предоставят съвременни условия на живот, при наемни нива под пазарните. Представете си затворен жилищен комплекс, където за ежедневното функциониране на сградите(почистване, поддръжка на зелени площи, застраховки, ток за т.н. общи части, разходи за асансьор и др.) се грижи специализиран екип. - Дочухме, че апартаментите ще бъдат отдавани на млади семейства. Вярна ли е тази информация и кой ще може да се нанесе в тези блокове? - Да, този проект е ориентиран към млади семейства, остро нуждаещи се, лица с ключови за града професии, както и за хора с ниски и средни доходи. Част от работата по приспособяването на този нов съвременен модел, се състои и в промяна на общинската наредба за жилищно настаняване, където трябва да бъдат дефинирани точни и ясни критерии за настаняване на социалните групи към които е ориентиран този проект. - Според Вас какъв ще бъде наема на жилищата и възможно ли е след това живущите да си ги закупят? Какъв размер са апартаментите в блока? - Наемните нива ще са под пазарните, като ще се предоставя възможност за закупуване на жилище след 10 години ползване, като се обмисля възможността за приспадане на платения през годините наем от цената на жилището. Средната квадратура на апартаментите в комплекса ще е около 65 м2. - Коя е фирмата, която ще инвестира средства в този квартал и какво е участието на Община Перник? - "Виенски Дом - Перник" ООД е съвместна фирма на Община Перник, като мажоритарен собственик, с "Виена Зюд България" ООД и "Институт за недвижимости, строителство и управление" ООД, при ясно поети ангажименти за всяка от страните. Осигуряването на финансиране е ангажимент на единия от партньорите в този проект. - Планира ли се увеличаване на блоковете от два на повече? - Да, това е проект, който ще търпи развитие. - Могат ли нашите читатели да са спокойни, че апартаменти няма да бъдат давани само на приближени хора, а ще се даде възможност на всички заинтересовани перничани да се възползват от жилищата? - Да, ще има обективни и прозрачни критерии при отдаването на жилищата под наем. Ще бъдат извършени и необходимите промени в наредбата за жилищно настаняване, където ясно ще бъдат дефинирани условията на които трябва да се отговаря. - Моля да се опишете накратко пред нашите читатели. - Семеен съм на 40 год, идвам от бизнес сектора с повече от 15 г. управленски опит. Живял съм дълги години в САЩ, където съм и завършил колеж по Бизнес Администрация. Участвал съм в създаването на няколко дружества, едното от които е носител за две поредни години на наградата Иновативно Предприятие на Годината, в конкурс организиран от фондация "Приложни изследвания и комуникации" съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, мисията на Световната банка В България, БАН и Българската стопанска камара. Last edited by mgk; December 2nd, 2012 at 12:41 PM. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
Интересна статия!
Нещо положително от Перник. Само звездичките не схванах защо са така коледно разпръснати из думите. |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Registered User
|
Зимен поздрав от снежен Перник видян през моя прозорец
![]()