daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old November 21st, 2012, 11:42 PM   #121
josipool
Registered User

josipool's Avatar

Likes (Received): 1

Da sa sigurnošću mogu odgovoriti na ta pitanja, vjerojatno bih već bio bogat

Nisam nikada rekao da treba 1000 radnika u jednu tvornicu. Da se otvori 10 proizvodnih pogona sa po 30-40 zaposlenika bilo bi sasvim dovoljno. To bi dalje vuklo za sobom još 100-200 zaposlenika u drugim djelatnostima, pa je to već s njihovim obiteljima oko 1000 ljudi (mislim i na djecu) koji žive od svog rada i koji stvaraju novu vrijednost. E za tih novih 1000 ljudi (plaća) bi se isplatilo graditi bazene i trgovačke centre.

Možeš li se zadovoljiti s trenutnim stanjem zaposlenosti u Brodu? Vjerujem da se napravi nekakva komparacija zaposlenih u javnom i privatnom sektor, da bi javni preko 70 % zauzeo.

Sorry na off topicu, neću više
josipool no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 22nd, 2012, 05:10 PM   #122
Brod na Savi
Registered User

Brod na Savi's Avatar

Likes (Received): 0

Lokomotiva je dobro odgovorio pa se tu nema vise puno sto reci.
Kod nas jos uvijek vlada misljenje da su tvornice bile prave tvornice a ne radionica ili sklapaonica tudjih proizvoda koja su zaposljavale (ali radile s gubitkom ili kratkog vijeka s malim dobitkom).
Cak da kupimo novi strari proizvod s tvornicom koja ne gubi, opet bi radili s gubitcima nakon kratkog vremena.
Radionice s deset ljudi do na tisuce, su u Kini , Maleziji, Vijetnamu, Meksiku sa satnicom 1-2 $ /sat, sto daje profit dobrom stranom proizvodu. Mi danas tu nemozemo biti konkurentni. Da imamo tehnicke proizvode koje donose dobit bilo bi dobro, ali nemamo i tesko ih mozemo brzo dobiti. Radi se na onome sto se ima i sto donosi korist i ujedno zadovoljstvo gradjanima.

A ekonomisti su samo mali dio u lancu koji bi mogli pomoci, nikako odlucujuci factor po Brki (jos jedno staro misljenje o pravim tvornicama)

Brod je na dobrom putu s ulaganjima i tako treba nastaviti. Turizam ima sanse a tvornice buducnosti su i hoteli, zabavni i vrhunski trgovacki centri i turiticki objekti , zabavni parkovi I vrhunske kockarnice ili cak internetske stranice.

Zato su otvaranja navedenih korisnih i izuzetno lijepih objekata povijesni dogadjaj za Brod, kao sto ce biti jednog dana otvaranje rekonstruirane Tvrdjave Brod i vrhunskog hotela.

Brod polako za samo dvadesetak godina postaje, od ratom razrusene soc-komunistice spavaonice i radinica za siromasno zaposljavanje, do modernog grada koji se brzo razvija i dobra koristi sve svoje mogucnosti.
Brod na Savi no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2012, 09:07 PM   #123
Dr.McKay
Registered User

Likes (Received): 7

Brod je na dobrom putu da potone u (po)Savski pijesak.Ekonomisti sa svojom školom ne mogu voditi stado ovaca a ne tvornicu.Slavonski Brod nikad neće postati bankarski niti turistički grad već može samo pokušati opstati kao industrijski grad.Zadovoljstvo građanima sigurno donose bazeni kad nemaju šta jesti niti kako zaraditi za kruh.
"radionica ili sklapaonica tudjih proizvoda koja su zaposljavale mali broj ljudi" -eno Saint Jean Industries i Bilfinger Montaža i sam ĐĐ propadaju od sklapanja "tuđih" tehnologija.Što se tiče Azije i tvornica tamo pogledaj link
http://www.audi.com/com/brand/en/com...tory_tour.html

Malo o podacima koji" ekonomske stručnjake" ne zanimaju:
3,700.000 m2
7.332 radnika
40.000 auta
1,900.000 motora
+kooperanti

Da ,sigurno.Hotel Art,Colosseum i bazeni će nas izvući iz krize.Prodavaj tu spiku negdje drugdje.
Dr.McKay no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2012, 09:31 PM   #124
Dr.McKay
Registered User

I još nešto što sam zaboravio napomenuti.Plaća od 14,000 Kn prosječno za svakog zaposlenika + što isplaćuju dio dobiti zaposlenicima(u 2008 ili tako nešto,preko 250 miljuna eura)+porez i sve ostalo.Ali ne,kad ekonomski stručnjaci kažu da je to turizam,to je tako i tako mora biti!
Old November 22nd, 2012, 10:01 PM   #125
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

Likes (Received): 71

koji je to ekonomski stručnjak rekao da je spas u turizmu? od turizma se može odlično živjeti ako u njemu sudjeluje cijelo gospodarstvo- proizvođači hrane, namještaja, građevinari, prijevoznici... nažalost, kod nas se pod "turizam" svode sunce i more (na obali) i ruševine i hrana na kontinentu.

naravno da industrija mora biti nosioc gospodarstva nekog grada ili države, ali kako "natjerati" audi da investira u brod kao u gyor ili renault u sloveniju ili fiat u kragujevac ili kia u slovačkoj? da bi se to dogodilo, upravo ekonomisti moraju doći do izražaja. ali oni koji su okusili rad u realnom sektoru, a ne oni koji su završili školu u orašju i onda se s tom diplomom po babi i stričevima zaposlili u državnoj upravi. ima takvih dosta i u brodu koji vode privatne biznise ili su zaposleni u filijalama pojedinih tvrtki.

ali dok grad vode patolog, kirurg, pulmolog pa anesteziolog, nema nama sreće. jer da imaju kraj sebe staglitza, keynesa i stroj za tiskanje novca, zbog svoje taštine ne bi ništa dobroga napravili...

manj akse ksa uzr okujepro blem eu čita nju!
lokomotiva no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2012, 10:31 PM   #126
josipool
Registered User

josipool's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Brod na Savi View Post

Brod polako za samo dvadesetak godina postaje, od ratom razrusene soc-komunistice spavaonice i radinica za siromasno zaposljavanje, do modernog grada koji se brzo razvija i dobra koristi sve svoje mogucnosti.

Zaboravio si napisati i grad u kojemu je prosjek starosti 50 godina, jer dobrom dijelu mladih visokoobrazovanih stanovnika nije životni san biti čistač bazena ili prodavač u trgovini.

@Lokomotiva, upravo to i treba biti cilj Broda privući investicije. Ne mora to nužno biti autoindustrija, iako mi se čini da svi kad govorimo o investicijama prvo pomislimo na autoindustriju. A sa današnjim vodstvom, investicija neće biti nikada jer izgleda da o ekonomiju nemaju pojma. Ali ih to baš i ne dira i jednostavno su taj segment vođenja grada zanemarili.

Jedina normalna investicija - termoelektrana, nije plod nikakvog planiranja ili privlačenja investitora već isključivo činjenice da je Brod pogodno mjesto za gradnju termoelektrane zbog raširene mreže grijanja. I njima nije bitno je li tu postojala cesta, struja, voda, plin i sl., dok je jednom Renaultu to jako bitno jer osim ove lokacije, za koju nikada neće ni čuti, ima još 1000 boljih lokacija na kojima bi mogao graditi.

Da me ne bi krivo shvatili, svakako sam za otvaranje Colosseuma, ali ne vidim nekakav povijesni značaj u tome.
josipool no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2012, 05:12 PM   #127
Brod na Savi
Registered User

Brod na Savi's Avatar

Ovo je stranica o izgradnji objekata a ne o gospodarskom razvoju grada i pogotovo nije za politicko i stranacko nadmudrivanje “ekperata”.

Gradnju ovakva dva objekta i nihovo otvaranje gledam samo s zabavno sportskog i turistickog gledista a ne gospodarskog razvoja grada, sto se ipak velikim dijelom odlucuje na nivou drzave.

Ako se pogleda siromasna povijest gradnje sportsko zabavnih objekata u Brodu onda se lako moze vidjeti da je otvaranje ova dva objekta u vrlo kratkom periodu vremena veliki dogadjaj za Brod, svidjelo se ili ne “ekspertima” ili skepticima.
Old November 23rd, 2012, 06:04 PM   #128
Miki86
Moderator

Miki86's Avatar

Likes (Received): 345

Točno to. Zašto se ne bi veselio jednom ovakvom objektu? Jel privatna investicija? Je. Jel McD skupo smeće? Je, al neka ga ovdje. Tko ne želi ić ne mora i amen. Ista stvar i za sve ostalo. Ja mislim da je Colosseum svakako pozitivna stvar. Prvo, nešto ljudi će ipak raditi tamo, obogatit će se ponuda grada. A na kraju krajeva i sam eksterijer objekta mi je super ispao i definitvno će popravit vizuru tog dijela grada odnosno zapadni ulaz u grad. Koliko samo ljudi prođe tim raskrižjem prema BiH i obratno. I sam pogled na jedan takav objekt popravlja imidž grada donekle i govori da je riječ o ozbiljnom gradu.

Bilo bi super kad bi se još onaj hotel napravio, al nitko ništa ne spominje...

Last edited by Miki86; November 25th, 2012 at 11:33 AM.
Miki86 no está en línea   Reply With Quote
Old November 25th, 2012, 10:17 AM   #129
Dr.McKay
Registered User

Odgovarao sam "Brodu na Savi" jer je rekao da su satnice u tvornicama 1-2 $ i proizvodnja bježi u Aziju što nije istina jer zašto bi onda kao što je lokomotiva rekao,Kia imala tvornicu u Europi?NIje samo Kia primjer,azijske tvrtke u Europi proizvode za europsko tržište a u Aziji za azijsko.A satnice iz mog primjera kao što se može vidjeti,nisu ni približno onakve kako neki tvrde,I nije to samo u autoindustriji tako.Colosseum je ok investicija ali što ti to vrijedi kad će se supernova zatvoriti u roku par godina?Da mi je naći usporedbu veličina gradova i broja trgovačkih centara o gradovima.Onda bi dobili pravu sliku stanja stvari.
Danas je in graditi trgovačke centre,ali da bi netko pokrenuo nekakvu proizvodnju...ma blasfemija.Samo ne znam tko će trošiti u svim tim silnim trgovačkim centrima .Sad si fino zamislite tvornicu veličine Coloseuma i plačite.Svakako povijesni događaj!
I ja se ispričavam na oftopiku ali niste maknuli raspravu pa sam ovdje odgovorio.
Old November 25th, 2012, 06:40 PM   #130
Brod na Savi
Registered User

Brod na Savi's Avatar

Po Dr.McKay-u ispada da je bila mogucnost izbora graditi stranu sklapaonicu automobila ili Colosseum, pa je izabran Colosseum (ili mozda i jedno i drugo pa bi to bilo najbolje). Ali tvornice nema i tesko ce tako nesto pasti s neba u Brod. U medjuvremenu gradi se ono u sto netko hoce investirati s rizikom, a sto je opet dobro za grad.

Kada bi netko investirao u gradnju na Jelasu manjeg aerodroma, velikog niza kockarnica i hotela, velikog otvorenog i zatvorenog zabavnog parka, ja bih bio opet za to ( I naravno da bih bio i za, ako nam netko izgradi sklapaonicu za zaposljavanje nasih tradicionalnih zaposlenja u nizim metalno elektronskim i tehnickim poslovima, ili da mi izmislimo neki proizvod koji ce zaposljavati i vrhunske strucnjaka, kako nebi isli van).

Ili mozda da svi cekamo dok se na Jelasu ne pronadju bogati izvori nafte pa nitko nece trebati raditi kao u Qatar-u a i nasi “gradski razvojni eksperti” bi bili zadovoljni.
Razvijene azijske zemlje otvaraju svoje malobrojne sklapaonice svuda po svijetu iz svojih trznih razloga i geopolozaja (zasto ne i u i RH ???), dok razvijeni svijet ima i gradi na tisuce tvornica svojih proizvoda u zemljama sa satnicom i nizom od jenog dolara/sat, i tako ce biti dok roboti potpuno ne zamjene jeftinu radnu snagu i sklapaonice.
Ako bi netko trebao biti kritiziran onda je to razvojna gospodarska politika RH, ali o tome nije mjesto na ovoj stranici.

Prema tome i Dr. McKay je u pravu i mozemo se samo nadati jednog dana ostvarenju njegovih zelja, ali neka nam je sada povijesnih objekata Coloseuma i Bazena i svega sto netko zeli i moze investirati na svoj rizik i na svoju dobit.

Ovo je moj zadnji komentar o spomenutoj temi, Bolje bi bile nove slike i vijesti o Colosseumu i ostalim objektima.
Old November 25th, 2012, 07:06 PM   #131
Dr.McKay
Registered User

Jel treba biti kritizirana razvojna politika grada?Ili to nije njihova krivica?Bazeni,Colosseum,tržnica=teška propast.U grad Brod nije došao ozbiljan investitor zadnjih 8 godina.Ako je koji i došao nije došao zaslugom gradske vlasti.Zašto?A ti se i dalje veseli "povijesnim" objektima...Da,u Kataru nitko ne radi! nafta sama curi iz zemlje a oni leže u ležaljkama kraj bazena i piju koktele.
Drago mi je da ti je ovo zadnji komentar o spomenutoj temi jer lupetaš.
Old November 25th, 2012, 07:16 PM   #132
bee jay
Registered User

bee jay's Avatar

Quote:
Originally Posted by Brod na Savi View Post

Brod je na dobrom putu s ulaganjima i tako treba nastaviti. Turizam ima sanse a tvornice buducnosti su i hoteli, zabavni i vrhunski trgovacki centri i turiticki objekti , zabavni parkovi I vrhunske kockarnice ili cak internetske stranice.
Ne, ne i ne!
Brod, kao i svi drugi gradovi, naročito u Slavoniji, očajno trebaju industrijsku proizvodnju.

Ako ljudi toga nisu bili svjesni prije krize, sad definitivno jesu. Ova svjetska kriza je zapravo kriza uslužnog sektora, a najmanje su je osjetile države čija su gospodarstva bila oslonjena na sekundarni sektor (industriju). Zašto se u SAD-u udvostručila stopa nezaposlenosti od početka krize, dok je u Njemačkoj ili J. Koreji povijesno niska? Zašto danas Australija ima bolji standard od SAD-a ili Engleske? Zato što je najmanje ovisna o uslužnom sektoru.

To je čista medijska podvala i ispiranje mozgova malim nejakim nacijama da su hoteli i kockarnice neke "tvornice budućnosti". To nisu nikakve tvornice. Prave tvornice su one iz automobilske ili kemijske industrije i ta radna mjesta neće nikad otići na istok jer su pravim ozbiljnim državama zlata vrijedne. Primjer: njemački BASF, najveća tvornica na svijetu iz kemijske industrije http://en.wikipedia.org/wiki/BASF od preko 100.000 radnih mjesta, pola ih je u Njemačkoj. Sva manje važna mjesta su outsourceali van, a važnija su u Njemačkoj. Dakle, Nijemci se ne žele riješiti tih tvornica, a mi želimo? Hej ljudi, mućnite glavom.

Drago mi je za Colosseum i to je plus za Brod, ali mora se znati što je okosnica postojanja grada.
bee jay no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 09:09 PM   #133
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

malo sam se igrao, što bi bilo kad bi bilo

ZELENO je istočna vezna cesta
ŽUTO su sjeverna i zapadna vezna cesta
LJUBIČASTO je A3
NARANČASTO su postojeće važne ceste
PLAVO je ono što bi "trebalo" izgraditi, bar je takvo moje mišljenje

Old February 3rd, 2013, 01:48 PM   #134
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

Moje pjesme, moji snovi...

Idu izbori, možda netko i obeća...

Semper Fidelis, Miki86 liked this post
Old February 3rd, 2013, 01:50 PM   #135
Miki86
Moderator

Miki86's Avatar

Lokomotivu za gradonačelnika.

Počmi tiskat karte za Din-Haj i možda pobijediš.
Old February 4th, 2013, 11:18 AM   #136
Frnjchuga031
Lega

Frnjchuga031's Avatar

Likes (Received): 26

Idealan za marsu... Još samo neki krović da nabaciš na onu drugu tribinu...

JA SAM JEDAN OD ONIH NA KOJE SU NAS RODITELJI UPOZORAVALI !
Frnjchuga031 no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2013, 07:19 PM   #137
Miki86
Moderator

Miki86's Avatar

Mislim da je prikladno za ovu temu.

Ugl., štrebam za jedan ispit i naiđem na par zanimljivih slajdova. Riječ je o kolegiju koji se bavi rastom drveća u urbanim područjima te svim problemima koji se javljaju, a između ostaloga i štete na pločnicima kao najčešći uzrok pucanja ili izdizanja asfalta i betonskih ploča. Riječ je o alternativnoj podlozi, pa sam izrezao par slajdova koji prikazuju o čem je riječ:

Sad, nisam dublje istraživao al čini se zanimljiva ideja. Meni je estetski sasvim prihvatljivo, na višegodišnjoj razini uštedilo bi milijune, idealno za periferiju grada a možda i neke dijelove u centru. Možda ne bi bilo loše kad bi se netko u gradu pozabavio ovime.
Old February 24th, 2013, 09:00 PM   #138
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Nisam znao da ovako nešto uopće postoji.

Ovi gumeni nogostupi izgledaju jako dobro iako ovog problema s drvećem ne bi ni bilo da se pri sadnji drveću da dovoljno prostora za rast i širenje.

Kod nas u Brodu čak i nema puno ovakvih problematičnih situacija i to uglavnom zato što je takvo drveće uklonjeno, a staze sanirane ili zamijenjene betonskim opločnicima.

Baš me zanima kakav je osjećaj hodati i trčati po ovakvoj gumenoj podlozi.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2013, 09:35 PM   #139
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

to je vjerojatno slično tartanu ili onim pločama koje se stavljaju po dječjim igralištima.

Old February 24th, 2013, 09:43 PM   #140
Miki86
Moderator

Miki86's Avatar

Vjerojatno je ugodno hodati pošto je podloga mekana. Koliko vidim dolazi i u raznim bojama, pa bi vizualno svakako bilo osvježenje. Ako postoji financijska opravdanost ja sam svakako za to. A postoji sigurno, jer osim trenutne cijene to je zapravo i manje ulaganja u budućnosti, jer neovisno o stablima ploče i asfalt pucaju kad tad. Jedini problem je ako se kod nas to ne može nabaviti.

Što se tiče naših staza, ima dosta primjera gdje je korijenje izdiglo ili na drugi način naštetilo stazu. Korijenje je zapravo široko razgranato i čak je šire od projekcije krošnje. To bi se trebalo regulirati sadnjom vrsta manjih dimenzija, ovisno o prostoru u tlu (prostor za razvoj korijena) i iznad tla (razvoj krošnje).

A tu su i još neke metode, kao prepreke za rast korijena, građa nogostupa, izdizanje nogostupa itd.

Bile su razne studije u Kaliforniji, a rezultati su da 68 % posto oštećenja nogostupa izazivaju stabla, a na sanaciju godišnje utroše 70 milijuna dollara.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules