daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Forum Bosne i Hercegovine > Bosna i Hercegovina > Centar

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old December 4th, 2012, 02:31 PM   #3281
DinoZe
Registered User

Likes (Received): 3

Evo ga ovdije Rambo.

Vrlo zanimljiva cinjenica da Zenica koja ima par puta manji budzet uspije zamijeniti sve vodoinstalacije u gradu a da nas glavni grad u koji se slijevaju milioni ima problema kao Kabul sto se tice vode.
DinoZe no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 5th, 2012, 12:36 PM   #3282
Sejmen
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by DinoZe View Post
Evo ga ovdije Rambo.

Vrlo zanimljiva cinjenica da Zenica koja ima par puta manji budzet uspije zamijeniti sve vodoinstalacije u gradu a da nas glavni grad u koji se slijevaju milioni ima problema kao Kabul sto se tice vode.
Sarajevo sve vise pocinje da lici na Kabul , iz razloga sto ovim gradom caruju politicke elite koje vrtoglavom brzinom guraju ovaj grad u proslost i destrukciju. Ne samo da grad pati s vodosnabdjevanjem vec i grijanjem a putna infrastruktura je takodjer uzas za sebe, da ne idem u detalje i da ne spominjem nepostojanje nikakve vizije i strategije za buducnost niti estetsko arhitektonsko uredjenje grada da ga makar vizuelno priblize da lici na neku drzavnu prijestolnicu
Sejmen no está en línea   Reply With Quote
Old December 5th, 2012, 12:39 PM   #3283
leopol
Registered User

leopol's Avatar

Likes (Received): 159

Dobro receno
Old December 7th, 2012, 12:59 PM   #3284
ramboamadeus
Registered User

ramboamadeus's Avatar

Likes (Received): 75

FIFA trening centar

1.

2.

3.
Old December 7th, 2012, 01:15 PM   #3285
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Likes (Received): 555

Mocno, svaki put se odusevim
Old December 7th, 2012, 05:29 PM   #3286
indirekt
Registered User

Likes (Received): 1

Stvarno izgleda predobro.
indirekt no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 10:25 AM   #3287
ramboamadeus
Registered User

ramboamadeus's Avatar

EP benzinska u zimskoj atmosferi

Old December 9th, 2012, 11:02 AM   #3288
DD_
Registered User

DD_'s Avatar

Likes (Received): 13

Uhvatio je i onu preko Bosne
DD_ no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 02:57 PM   #3289
ramboamadeus
Registered User

ramboamadeus's Avatar

EP benzinskE u zimskoj atmosferi
Vjeruj da nisam ni primjetio
Old December 10th, 2012, 10:04 PM   #3290
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Likes (Received): 12

Cujem da je zavrsen novi natkriveni peron na zeljeznickoj stanici. Ima li neko sliku?
atlantis. no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 02:02 PM   #3291
doff.
neprilagodjen!

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by atlantis. View Post
Cujem da je zavrsen novi natkriveni peron na zeljeznickoj stanici. Ima li neko sliku?
Završen je on davno, samo je tek sad pušten u upotrebu. U biti to uzgleda kao na slici samo što je jedan mali dio natkriven

doff. no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 03:01 PM   #3292
Super Operater
Registered User

Nepotrebno je ovo rađeno, jer kad ideš negdje opet se moraš spuštati na šine da bi došao na pravi kolosijek, pa onda i nema neke svrhe. Isto tako, potrebno je skroz renovirati željezničku stanicu, a ne nešto kao šminkati, jer trenutno to je isto kao kad ti dismr ispod pazuha, a onda na to staviš parfem da bi to pokrio. Ne ide!

Autobuska i željeznička stanica ostavljaju prve dojmove i zato bi ih trebalo renovirati skroz da to bude kako dolikuje, a ovo trenutno je zrelo za rušenja i da se pravi nešto novo i mnogo bolje. Zanimljivo je vidjeti u metropolama kad koristiš metro, pa stotine stanica, a svaka urednija od bh ili balkanskih autobuskih, željezničkih stanica. Nisu ni one sve bajne, skupljaju se tu i beskućnici i znaju biti prljave, ali opet nisu prljavije od naših i koliko je uloženo u njih, te kad se vidi da ih ima ogroman broj, pa onda možemo vala i mi uložiti u dvije stanice da to bude reprezentativno!
Super Operater no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 05:56 PM   #3293
doff.
neprilagodjen!

Kako misliš nepotrebo urađeno??? Svi putnički vozovi iskrcavaju i primaju putnike na ovom novom peronu, tako da više putnici ne idu preko šina. Kako je nekad bilo sad je milina.

Da je potrebno temeljito uraditi, naravno da jest al opet s druge strane kad pogledaš ne ide da se renovira stanica a same pruge su katastrofa. Ne možeš porediti tamo neke metropole sa nama, naš mentalitet je da uništimo sve što možemo ha ya, žalosno al je tako.

Nekad davno jedan naš Drug je uspio sve ovo izgradit a ovi danas ni održavat ne mogu ccc!
Old December 11th, 2012, 08:14 PM   #3294
Super Operater
Registered User

Zadnji put kad sam išao vozom, novi peron je bio gotov, a voz je opet dolazio na 3. kolosijek. Možda se to promijenilo, pa bi onda i imalo donekle smisla, ali zbog te funkcije bio bih sretniji da se sačekalo sa ulaganjem para za renoviranje kompletne stanice nego na ovo "parcijalno ušminkavanje", jer ruglo je i dalje ostalo ruglo.

Evo ti jedno pitanje, zašto je onda u Doboju renovirana željeznička stanica ako su pruge iste kao i kod nas?

I ovo što sam pisao gore svakako nije poređenje sa metropolama, jer se mi realno ne možemo porediti s njima, ali jeste uzimanje primjera od onih većih i naprednijih. Ako oni mogu imati stotinu sređenih metro stanica, možemo i mi dvije, autobusku i željezničku kako bi dojam koji ostavlja grad bio mnogo ljepši.
Old December 11th, 2012, 08:31 PM   #3295
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Likes (Received): 12

Quote:
Originally Posted by Super Operater View Post
Zadnji put kad sam išao vozom, novi peron je bio gotov, a voz je opet dolazio na 3. kolosijek. Možda se to promijenilo, pa bi onda i imalo donekle smisla, ali zbog te funkcije bio bih sretniji da se sačekalo sa ulaganjem para za renoviranje kompletne stanice nego na ovo "parcijalno ušminkavanje", jer ruglo je i dalje ostalo ruglo.
Brzi vozovi ce sada dolaziti na prvi kolosijek.

Da se cekalo renoviranje kompletne stanice, pruga bi se jos dugo preskakala. Ne znam da bi puno putnika radije cekalo to renoviranje, a u medjuvremenu koristilo 3. kolosijek.
atlantis. no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 09:06 PM   #3296
doff.
neprilagodjen!

Ja bih bio presretan da se sve odradi, al bez parcijalnih ulaganje, veće zahvate ne možemo očekivati. Od juče je u upotrebi ovaj novi peron, baš se fino uklopio, puno je praktičnije nego ono prije.

Samo da napomenem da je i stanica u Čapljini renovirana, a te dvije su dva čvorišta željeznice u BiH, vjerovatno iz tog razloga su renovirane.

Vizuelno i meni smeta onakva zgrada stanice, al vjeruj više bih volio da pruge srede i ubrzaju prijevoz. Na relaciji Ze - Sa trasom pruge ima toliko klizišta da ih ni u ŽFBiH ne mogu prebrojati a kamo li sanirati.

Moje mišljenje je da su prvo trebali prugu sredit, povećati brzinu, pa onda kupovati vozove i sređivati stanice.
Old December 11th, 2012, 09:11 PM   #3297
ramboamadeus
Registered User

ramboamadeus's Avatar

Ovdje se radi o prakticnom poboljsanju koje ne iziskuje velika ulaganja (u tom smislu mi nije jasno da i do sada nisu nesto uradili u tom pogledu) . Cekati sa ovakvim poboljsanjima zbog toga sto ne postoje sredstva za totalnu rekonstrukciju zeljeznicke stanice tek ne bi imalo smisla. Ne treba bjezati od malih ulaganja/poboljsanja infrastrukture zbog nemogucnosti obnove iz temelja.
Bilo bi npr veliko osvjezenje da se asfaltira ovaj dio izmedju zgrade stanice i pruge, neveliko ulaganje a preporodilo bi izgled stanice , makar sa te strane!
Old December 12th, 2012, 02:47 AM   #3298
Super Operater
Registered User

Ni hlače ne vrijedi krpiti, a kamoli zapuštenu željezničku stanicu. Nemojte se zadovoljavati mrvicama, jer Zenica zaslužuje mnogo više!

ŽFBiH jesu u velikim dugovima, ali grad bi trebao učiniti nešto po pitanju zgrada željezničke i autobuske stanice. Ponoviću po treći put da je veoma bitan prvi dojam kad ti neko dolazi u grad, pa čak i onaj dojam kad ti neko odlazi iz grada. Moje mišljenje je da bi grad u saradnji sa ŽFBiH i Zenicatransom (ili ko već upravlja autobuskom stanicom) trebao uvrstiti u strategiju svog razvoja i adekvatno preuređenje navedenih objekata. Pruga je već stvar ŽFBiH i to je do njih.
Old December 12th, 2012, 04:42 AM   #3299
indirekt
Registered User

Sigurno da si upravu ali ne moze se ni grad nategnuti toliko koliko mi zelimo. Dosta toga se u gradu uradilo uz onu narodnu "uzdaj se use i u svoje kljuse", no i to ima granice. Zeljeznice su pogrijesile sto su uopste kupovale nove vozove bez da su krenule u rijesavanje stanja pruga. Ovako kupujemo stvari koje gotovo da ne mozemo upotrebljavati.

A sto se tice rekonstrukcije zeljeznicke i autobuske stanice za to treba da radi organizovani lobi nasih politicara u Sarajevu, nisam siguran da se neka znacajna sredstva iz zajednicke kase odvajaju za Zenicu, a medju prvima smo po izvozu i punjenju te kase.

Bio je ovdje ja mislim ranije fin (pomalo nerealan) prijedlog izgleda zeljeznicke stanice. Ako uspijem pronaci ponovo cu postaviti.
Old December 12th, 2012, 04:50 AM   #3300
indirekt
Registered User

Maja Babic- Zeljeznicka Stanica

Evo par slika tog prijedloga. Fino uradjeno ali sigurno jos dugo neizvodljivo.

Reply

Tags
bosnia and herzegovina, zenica

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules