daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Србија > Београд

Београд Belgrade

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old September 23rd, 2012, 02:52 PM   #41
Eeeee
Registered User

Eeeee's Avatar

Likes (Received): 220

Cim zavrse prokop i metro

Sponsored Links

Old September 23rd, 2012, 03:14 PM   #42
dedonja
Registered User

dedonja's Avatar

Likes (Received): 248

I rotirajući neboder...
dedonja no está en línea   Reply With Quote
Old September 29th, 2012, 07:52 PM   #43
Bez_imena
Kosovo is Serbia!

Bez_imena's Avatar

Likes (Received): 161

Nova flota za GSP

Pre nekoliko dana odbor direktora Evropske banke za obnovu i razvoj odobrio je kredit od 65 miliona evra za kupovinu 180 novih zglobnih autobusa za potrebe GSP-a. Nova vozila će se sukcesivno uključivati u saobraćaj tokom proleća naredne godine.

Projekat obnove voznog parka Beograda je veliki poduhvat koji podrazumeva nabavku 400 novih vozila, od čega će biti kupljeno 280 zglobnih i 120 solo autobusa na kompresovani prirodni gas, praveći značajan korak u dizanju ekoloških standarda. Ovo je najveći program obnove u istoriji preduzeća, imajući u vidu da cela flota autobusa GSP-a broji 800 vozila. U finansiranju projekta učestvovaće GSP, Grad Beograd, EBRD i druge komercijalne banke, a cela investicija se procenjuje na 130 miliona evra od čega EBRD finansira polovinu cele sume.

Tender za nabavku ovih 180 autobusa je već raspisan početkom meseca, kada je predhodno Evropskoj banci poslato pismo o namerama.

Kao i ostali krediti evropskih banaka, dolazi sa paketom tenderskih uslova koji po pravilu favorizuju proizvođače zemalja kreditora. Tako i ovaj kredit praktično diskvalifikuje domaće proizvođače iako bi ovakva narudžbina zaposlila maksimalne kapacitete domaće autobuske industrije, dala dobre reference preduzećima, sprečila uvoz vozila, pojeftinila održavanje itd. Možda bi mudrije bilo da kredite u evrima sa ovakvim tenderskim uslovima podižemo za obnovu onog dela saobraćajnih sredstava koji predpostavlja uvoz, kao što je kupovina novih tramvaja ili kompozicija za BG:Voz. Sa druge strane, autobusi su domaći proizvod zadovoljavajućeg kvaliteta i Grad Beograd ima obavezu prema domaćoj industriji, pogotovo u godinama kolapsa proizvodnje i rastućeg trgovinskog deficita. Gubitak značajnog beogradskog tržišta moglo bi se pokazati kobno za domaće proizvođače, što bi dalje vodilo u moguće gašenje još jedne industrije sa izvoznim potencijalom.

Ako je pravilno utvrđeno da je sada neophodna kupovina 400 autobusa za GSP u vrednosti od 130 miliona evra, onda će Grad morati da pokaže i malo domaćinskog ekonomskog planiranja. Ekonomski efekti svakog pozajmljenog evra moraju biti maksimizovani u postojećim ekonomskim uslovima. Prva tranša od 180 autobusa naći se na ulicama Beograda u martu sledeće godine.

beobuild.rs
Old September 29th, 2012, 08:21 PM   #44
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Mnogo veci problem je koliko ce ti autobusi trajati? S obzirom na tretman u GSP plasim se da pare nisu bacene. Beograd ne moze svaki cas da uzima kredit od 135 miliona evra i da kupuje nove autobuse, a GSP svakako moze vecinu tih autobusa da upropasti za 2-3 godine. Krajnje je vreme da se sa ovim kreditom vec jednom presece i da se uvede totalni red u garaze GSP, mislim da vise nema izgovora da se ceka sa ovim poslom. Na primeru japanske donacije su pokazali da mogu kad se primoraju.

Potpišite peticiju protiv rušenja Generalštaba!

"Nije vama lak život, vidim ja"
V.V.P.
Singidunum no está en línea   Reply With Quote
Old September 29th, 2012, 10:52 PM   #45
delija90
Registered User

delija90's Avatar

Likes (Received): 304

Уместо ЛРТ-а трамвај...

Сараниће нас са оваквим потезима.Одличан текст на беобилду.
delija90 no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 12:03 AM   #46
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Sta reci kad se i na Beobuildu u anketi skoro pa vecina slaze sa prosirivanjem tramvajske mreze po svaku cenu, pa i cenu izgradnje metroa.

V.V.P.
Old September 30th, 2012, 12:45 AM   #47
delija90
Registered User

delija90's Avatar

Likes (Received): 304

Quote:
Originally Posted by Singidunum View Post
Sta reci kad se i na Beobuildu u anketi skoro pa vecina slaze sa prosirivanjem tramvajske mreze po svaku cenu, pa i cenu izgradnje metroa.
Покренуо сам дискусију тамо о тој неспретно сроченој анкети. Већина са форума капира где је проблем али у анкети учествују обични посетиоци портала који нису тако добро информисани и не знају позадину целе приче око метроа.

Одавно тврдим да су саобраћајни и урбанистички планови сервирани Београду протеклих деценија случај за Инсајдер.
delija90 no está en línea   Reply With Quote
Old October 7th, 2012, 02:39 PM   #48
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Недеља, 07. октобар 2012.

Математика за шести разред
Уколико гориво најпре поскупи са 105 на 147 динара по литру, односно 40 одсто, а Град подигне цену превоза за 20 одсто, колико ће цена карте бити нижа, ако је цена горива мања за 2 динара?
Молимо државног секретара у Министарству финансија и привреде Влајка Сенића, као једног од најбољих студената Економског факултета у Београду, да нам објасни формулу како да са 1,3 одсто нижом ценом горива надокнадимо повећање од 40 одсто, па ћемо и њега кандидовати за Нобелову награду.
У супротном, молимо и њега да се више не меша и покушава да помогне Београђанима. Ако заиста жели да помогне, нека предложи Министарству финансија да поништи мере које су драстично умањиле буџете свих локалних самоуправа и које ће буџет Београда у следећој години умањити за више од тридесет милиона евра.
ГРАД БЕОГРАД

V.V.P.
Old October 7th, 2012, 11:38 PM   #49
Vucko
Strogi Strojar

Vucko's Avatar

Ovo je najbahatije saopstenje ikad...Nisam verovao kada sam citao.
Old October 19th, 2012, 03:11 PM   #50
Blaftumi
Registered User

Blaftumi's Avatar

Likes (Received): 0

Stigle ponude: http://www.politika.rs/rubrike/Beogr...udjaca.lt.html
Blaftumi no está en línea   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 07:26 PM   #51
MareCar
Registered User

MareCar's Avatar

Likes (Received): 70

"ponude kompanija koje pretenduju da sa" ??????
MareCar no está en línea   Reply With Quote
Old November 11th, 2012, 01:51 AM   #52
14grifon
Registered User

Likes (Received): 14

Spor zbog kašnjenja u isporuci autobusa
Zbog kupovine autobusa međusobne optužbe Gradske uprave i „Ikarbusa“. Beogradski proizvođač autobusa navodi da nije dobio ni dinar avansa...

http://www.novosti.rs/vesti/beograd....oruci-autobusa
14grifon no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 05:18 PM   #53
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Putnici iz autobusa ponovo isterali kontrolore Bus plusa
R. B./M. N. | 11. 12. 2012. - 16:38h izmena vesti 16:35h | Foto: N. Marković | Komentara: 0

Besni Beograđani danas su oko 12 sati ponovo izbacili kontrolore Bus plusa iz autobusa na liniji 16 koji je saobraćao sa Novog Beograda.

Incident isti kao i jučerašnji, desio se na stanici kod "Dejtona" u pravcu ka centru grada.

Promrzli sugrađani su zbog prenatrpanosti vozila morali da propuste čak tri autobusa na liniji 16, a kada su jedva ušli u četvrti, sa njima je ušetalo i nekoliko kontrolora Bus plusa.

Beograđane ogorčene zbog totalnog kolapsa grada, i bezuspešnog čekanja prevoza, još više je razljutilo to što je neko uopšte imao nameru da im proverava karte, pa su uz glasno negodovanje, isterali kontrolore iz autobusa.

Ista situacija dogodila se i juče sa građanima koji su u 8.30 sati u Prvomajskoj ulici, čekali autobus na liniji 15. Posle petnaestak minuta autobus je stigao, ali je bio toliko pun putnika da su vrata ostala blokirana. Do 9.30 nije prošao nijedan autobus, a oko 10 sati stigla su još dva prepuna.

U te autobuse ušlo je svega par ljudi koji su čekali na stanici. Tada se pojavila i kontrola „Bus plusa“, ali su ih besni putnici isterali napolje, kaže jedan od očevidaca.

V.V.P.
Old December 11th, 2012, 05:56 PM   #54
Guardian_Nim
Registered User

Guardian_Nim's Avatar

Likes (Received): 28

Pa tako im i treba kad kontrolisu besan,promrzao narod u sred saobracajnog kolapsa.To kazem ja koji sam inace za bus plus.
Old December 11th, 2012, 06:48 PM   #55
Blaftumi
Registered User

Blaftumi's Avatar

I ja ti se pridruzujem! Ne samo da je totalni raspad sistema, nego zbog klizavih stepenica uz koje moras da se pentras i niz koje moras da se spustas iz autobusa a tu radnju ti maksimalno otezava sipketina koja obicno stoji po sred istih, i zbog neociscenog snega na koji moras da iskoracis pri izlasku, pa moras da ubadas po snegu ne znajuci dal ces da zgazis na ravno ili na ivicnjak. ZNACI BUKVALNO SE POLOMIS DA BI USAO I IZASAO IZ JEBENOG RASPALOG ZASTARELOG AUTOBUSA! I onda ti samo fali da ugledas nekoga ko ti jos trazi da to djubre od usluge platis. MRS!
Old December 11th, 2012, 09:22 PM   #56
Bojan9
Samo opušteno

Bojan9's Avatar

Likes (Received): 123

Par slika autobusa iz Kopenhagena. Svaki ima wireless, unutra uredni. Stajališta skoro identična kao u BG.

Da ne bude skroz van teme, evo dvije fotke sa okretnice 16,23 i 25

Old December 12th, 2012, 12:48 AM   #57
Blaftumi
Registered User

Blaftumi's Avatar

Koliko vidim sto se tice kulture nesto i ne zaostajemo za njima. Jos kad bi samo i mi nabacili nekoliko mecki. E to ce docekamo, samo sutra.
Old December 12th, 2012, 01:16 AM   #58
MareCar
Registered User

MareCar's Avatar

Likes (Received): 70

Quote:
Originally Posted by Guardian_Nim View Post
Pa tako im i treba kad kontrolisu besan,promrzao narod u sred saobracajnog kolapsa.To kazem ja koji sam inace za bus plus.
Ko moze da bude za to da se ugradjuje neki privatnik u prodaju svake karte za javni prevoz, umesto da te pare idu iskljucivo javnom prevozniku?
MareCar no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2012, 12:44 PM   #59
wassmer
Registered User

Drugar poslao mejl GSP-u.
Quote:

Поштовани ЈКП ГСП „Б Е О Г Р А Д“ (у даљем тексту, ГСП),

Ваш систем „БУС ПЛУС“ (у даљем тексту, Плус) ме је обрадовао када је био најављен својевремено. Помислио сам: „Коначно се може ослонити на градски превоз и његову прецизност“. Линије су редуковане, вожње усклађене, редовније, корисници (грађани) тачно знају када ће који превоз на наиђе, и то ни мање ни више него по броју станица. Олакшана је била „калкулација“ онима који су разумели СМС сервис тако што се могло знати када ће се и да ли ће се две линије укрстити на одређеној станици и тиме олакшати промену правца кретања. Што сам, лично, врло радо и често, користио.
Затим је, као и увек, уследила „мачка у џаку“, и објавили сте наплату СМС сервиса у износу од 2,5 дин. Без ПДВ-а. Што би значило да ја, који сам користио тај сервис барем 20 пута дневно, на дневном нивоу од тог дана па надаље за исти давао 50 дин. Што ће на месечном нивоу у просеку (ако се користи 5 пута дневно за 30 радних дана) изађи на солидних 375 дин. А ви изведите, аналогно томе, колико новца „улети“ у Вашу касицу прасицу, на нивоу града Београда у периоду од једног месеца, који по доступним подацима има 1.576.124 становника (попис из 2002, извор http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1201).
Што, слажем се, не износи много, под условом да систем РАДИ!
Разумем да сте Ви својим Плус системом и СМС сервисом желели олакшано кретање грађанима Београда, и разумем да је то покушај да Ваш систем менаџмента буде прецизан, коректан, ефикасан, ефективан и надасве квалитетан. Међутим, систем Вам је под „ману“, није рађен професионално.
Како не бих одуговлачио са похвалама и критикама, прећи ћу на конкретну ситуацију.
Наиме, дана 15.12.2012. г. на станици Медак 2 (*011*260#) возило линије 50 (из Устаничке) се није појавило у „обећаном“ последњем термину (23h). За то време, од 23h до 00:00h су прошле ЧЕТИРИ 50ице из смера Бановог Брда ка Устаничкој, ни једна од поменутих се није вратила назад КА Бановом Брду. Ја, као и многи, разумем да је могућа шпица и да је нашу драгу државу Србију снег у децембру затекао, то није никаква новост. Али се овде ради о временком педиоду непосредно пре поноћи, када је немогуће запасти у саобраћајну шпицу, а по најмање окривити вејавицу или снег јер је било +4˚, дакле снег се топио. Оправдања нема.
Даље, с обзиром да је коначна дестинација била Кумодраж, пешака сам прешао пут од поменуте станице на Медаку до станице код Транспорта. Не знам назив станице, али је број 567. Ту сам у 00h послао упит СМС-ом да видим да ли ће последња 25 (која креће са Карабурме 2 у 23:45h) или 25П (која креће из Миријева 4 у 23:30h) стићи у догледно време, не бих ли скратио преостали пут до коначне дестинације. (То је било већ 6-7. слање СМС упита у интервалу од 45 минута, од стане мене једнога, вратити се на почетак маила). У том моменту је било за 25-10 а за 25П-44 станице до мене. Одлично. Није проблем, сачекаће се. Након 10 минута стање остаје непромењено, мисли се на хладноћу и чекање превоза, поново се шаље СМС, стање је промењено на: 25-5; 25П-29. Одлично, отписујем могућност доласка 25П, који је био пожељнији, и припремам се за 25. Након 5минута, гле чуда, стиже 25П коју је након 3 следеће станице, аутобус 25 претекао.
Можда Вам је ово сада све конфузно и можда није довољно добро појашњено, али верујте ми у 2:23h, не могу дати бољи и концизнији опис ситуације. Мени сада није јасно, како Ви можете да тражите наплаћивање нечега што показује погрешне информације? Како можете да тражите и кажете да је обавезно плаћати градски превоз, у земљи где је просечна плата по доступним подацима са http://www.revizija-dst.co.rs/index....ka&tabela=tab1 41.558,00 дин. А сви знамо да је и мање од тога. (ако се узме да је четворочлана породица са двоје запослених и два студента/ђака, Ви од укупног кућног буџета одузмите цену месечне претплате и просечно коришћење СМС сервиса по глави породице. Да не дође до забуне, понављам, вечерас сам Вам САМО ја дао више од 30дин. на ЛАЖНЕ и НЕТАЧНЕ информације за само 1h времена).
Ја сам ову ноћ преживео, са мало нервозе, још мање потрошеног новца и мокрим панталонама јер је падала кише све време. Имам 24 године. Шта би било да је у питању нека старија особа рачунала на превоз? Да ли би Ваши изговори/одговори били у реду?
Да резимирамо без забуне, Ви имате одговорност према грађанима Србије, још прецизније Београда. Сами сте увели Плус систем и СМС сервис, то Вам грађани нису тражили. Ваше намере су, без сваке сумње добре. Међутим, као што рекох, систем не ваља!
Да ли сте радили истраживање тржишта, да знате шта Ваши корисници желе?
Да ли сте радили статистичку анализу просечне потрошачке корпе и прилагодили системе наплате сходно њој?
Да ли је Ваш систем менаџмента квалитетом довољно уређен за ово што сте хтели да постигнете? Имате ли га уопште?
Да ли сте Ви сами у овом послу или сте имате неког „ортака“ (о.д.) у свему томе? Мобилна телефонија Србије, ако се не варам, а не варам се.
Да ли је мало тражити толики новац и за месечне маркице и за СМС сервис, а при том да оне које превозите и који Вам, у крајњој линији, обезбеђују тај новац, превозите оним кршевима од аутобуса, тролејбуса и трамваја; и да им дајете лажне информације?
И немојте се вадити на домације из Јапана, на нове трамваје и нове тролејбусе и Mercedes-Benz аутобусе, када их врло често замењујете оним превозним средствима које памти и моја баба на самртној постељи.

ЈА ВАС ИСКРЕНО МОЛИМ, у своје име, и у име свих оних који користе Ваше услуге, средите тај систем, јер у бйти може бити добар и функционалан, само када не бисте прескакали кораке и пребацивали кривицу са једног одељења на други. Ако не знате како, постоје експерти из разних области, постоје примери предивно уређених система градског превоза, „скокните“ до Атине (412 km2, Београд 359.96 km2) да видите како су тамо тачни. У секунд! И при том цео град функционално покрили са свега 3 линије метроа.
Немојте омалаважавати оне који Вас финансирају. И немојте да се брукате са таквим системом. Људи нису ни глупи, ни мутави. Само се, из неког необајшњивог разлога, боје да кажу шта мисле.
Како овај маил, и сугестија не би прошли са одговором „Дошло је до квара, неће се поновити.“ Биће објављен на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook).
Ако све ово није било довољно, следећи пут, а надам се да га неће бити, цело путешествије и авантура ће бити забележени камером, као доказом са којим ће се изаћи пред Суд.
Искрено се надам да ће те систем уредити и средити, те Вам више нико не замери ни за цену месечне претплате, ни за цену наплате СМС сервиса јер ћемо знати ШТА и ЗАШТА плаћамо.
Нема потребе да ми одговарате на овај маил. Ово није ни претња, ни опомена, ни критика упућена из лоше намере. Не. Ово је само преглед реалног стања и ситуације, где је једини циљ сазнање где, коме и зашта иде новац из наших џепова.
За све евентуалне савете, и могућа решења обратите се Београдској хроници (јер она прати сва урбана и битна дешавања града Београда, те и зна коме да Вас упути ако Вам затребају екперти; или пак обићите неки град који има лепо уређен систем и тражите да вам се појасни како су успели, не доносите само „клот“ идеју; или запослите дипломиране инжењере који ће Вам урадити систематично и концизно сваки сегмент тренутних и будућих „уских грла“ у пословању), за шта су иначе завршавали факултете.

Срдачан и топли зимски поздрав,
-----
Old December 16th, 2012, 10:36 PM   #60
Vucko
Strogi Strojar

Vucko's Avatar

Pogresnom je uputio mejl.Trebao je direkciji za saobracaj grada Beograda.GSP se ne pita za nista I nema veze sa naplatom od kada je uveden apex-bus plus da naplacuje karte...

Reply

Tags
Београд, Србија, аутобуси, превоз, саобраћај, belgrade, beograd, bus, serbia, srbija, transport

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules