daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old December 7th, 2012, 10:31 PM   #2621
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by MarcinK View Post
Może i mało, ale wciąż za dużo. Nieraz ciekawe kadry giną na naszym forum właśnie dlatego, że są przykryte setkami stron i tysiącami zdjęć.

Cóż, to "naturalne" następstwo każdego wielostronicowego wątku - trzeba sie z tym pogodzić i już . A także wyrobić sobie zwyczaj choćby strzelania na "chybił trafił" czasem wstecz by przypomnieć sobie taki np. strzał :
http://i621.photobucket.com/albums/t.../Polska/9a.jpg
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 8th, 2012, 10:09 AM   #2622
MarcinK
Registered User

Likes (Received): 159

Ja to na żywo pamiętam. Mało telefonu nie straciłem z wrażenia - zaczął iść po skale swoją drogą
MarcinK no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 10:36 AM   #2623
tomno
Registered User

Likes (Received): 8

Quote:
3335 Wildecki mur pruski. Sporo go też na Jeżycach, a z innych miast na toruńskim Bydgoskim Przedmieściu, w samej Bydgoszczy i w różnych punktach Gdańska. To tylko moje pierwsze skojarzenia.
Poznań
Dobre, dobre - zrobiłeś to "specjalnie" ?
tomno no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 11:03 AM   #2624
MarcinK
Registered User

Nie - musiałem się przyjrzeć, żeby sprawdzić o co może chodzić.
Old December 8th, 2012, 11:30 AM   #2625
MarcinK
Registered User

3341 Zdjęcie na czasie, choć zima ubiegłoroczna.

Szklarska Poręba

3342 Ginące łódzkie fabryki. Pokazywanie tylko tych kwitnących byłoby nieobiektywne, bo większość kończy inaczej. W Łodzi, na Górnym Śląsku i w Sudetach widać to najwyraźniej, ze względu na ich zagęszczenie.

Łódź

3343 Kultowe schronisko nad Morskim Okiem od środka.

Tatry Wysokie

3344 Prochowicki młyn z bliska.

Prochowice

3345 Ostańce przedwojenne (po lewej) i powojenna odbudowa (Pałac pod Królami) w rejonie Bielańskej stanowią łącznie mniejszy procent zabudowy niż PRL-owskie bloki. Tym cenniejsza dla wyobraźni o przedwojennym wyglądzie okolicy możliwość spojrzenia na tą stronę ulicy Daniłowiczowskiej.

Warszawa

3346 W Kalwarii Zebrzydowskiej.

Kalwaria Zebrzydowska

3347 Taka architektura powstaje nad Odrą. Szkoda, że tylko w stolicy regionu, bo już mniejsze miasta wokół, w tym Legnica, to pod kątem nowych inwestycji w widocznych miejscach wciąż najczęściej architektura lat 90.

Wrocław
Old December 8th, 2012, 02:16 PM   #2626
tomno
Registered User

Quote:
Nie - musiałem się przyjrzeć, żeby sprawdzić o co może chodzić.
To ja chyba o czym innym napisałem - chciałbym wiedzieć, czy celowo taki ładny podpis dałeś do tego jak by nie spojrzeć zabytkowego know how obiektu w Poznaniu, który jakże upiększa całkiem nieudaną pierzeję jednej z głównych ulić Poznania w samym centrum ??
Old December 8th, 2012, 02:40 PM   #2627
soulja
In the brig

Likes (Received): 0

Quote:
3335 Wildecki mur pruski. Sporo go też na Jeżycach, a z innych miast na toruńskim Bydgoskim Przedmieściu, w samej Bydgoszczy i w różnych punktach Gdańska. To tylko moje pierwsze skojarzenia.
Praktycznie całe Pomorze jest usiane budowlami z muru pruskiego, w samym Słupsku też jest ich sporo. Szczególnie widać to na wsiach gdzie na niektórych posiadłościach wszystkie budynki, począwszy od mieszkalnego do gospodarczego są z muru pruskiego. Idealnym przykładem takiej miejscowości jest Swołowo pod Słupskiem czyli Kraina w Kratę, jedna z najpiękniejszych wsi w Polsce
soulja no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 03:36 PM   #2628
Sponsor
Registered User

Quote:
3347 Taka architektura powstaje nad Odrą. Szkoda, że tylko w stolicy regionu, bo już mniejsze miasta wokół, w tym Legnica, to pod kątem nowych inwestycji w widocznych miejscach wciąż najczęściej architektura lat 90.
To mankament w skali krajowej, niestety nie potrafimy zrozumieć że nawet proste formy moga byc atrakcyjne bez reklam i z elewacją z materiałów zamiast kolorowanych tynków...

my flickr
Sponsor está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 04:02 PM   #2629
MarcinK
Registered User

Quote:
Originally Posted by tomno View Post
To ja chyba o czym innym napisałem - chciałbym wiedzieć, czy celowo taki ładny podpis dałeś do tego jak by nie spojrzeć zabytkowego know how obiektu w Poznaniu, który jakże upiększa całkiem nieudaną pierzeję jednej z głównych ulić Poznania w samym centrum ??
Opis jak opis, a pierzeja Wierzbięcic typowa dla kamienicznych dzielnic, w tym przypadku kamienice to nowy typ zabudowy, który wyparł właśnie ten mur pruski.

Quote:
Originally Posted by soulja View Post
Praktycznie całe Pomorze jest usiane budowlami z muru pruskiego, w samym Słupsku też jest ich sporo. Szczególnie widać to na wsiach gdzie na niektórych posiadłościach wszystkie budynki, począwszy od mieszkalnego do gospodarczego są z muru pruskiego. Idealnym przykładem takiej miejscowości jest Swołowo pod Słupskiem czyli Kraina w Kratę, jedna z najpiękniejszych wsi w Polsce
Przy czym trzeba pamiętać, że mur pruski to tylko jedna z odmian zabudowy szkieletowej, w mowie potocznej często utożsamiany z innym podobnym (czasem trudnym do odróżnienia) jej typem - szachulcem. W Swołowie jeszcze nie byłem, ale zdaje się, że to ten drugi.

Quote:
Originally Posted by Sponsor View Post
To mankament w skali krajowej, niestety nie potrafimy zrozumieć że nawet proste formy moga byc atrakcyjne bez reklam i z elewacją z materiałów zamiast kolorowanych tynków...
Architekci nie strajkują, bo muszą z czegoś żyć, więc masy forsują swoje poczucie piękna - kolorowe i nowe = ładne, a szare, proste i zaniedbane = brzydkie.
Old December 8th, 2012, 04:11 PM   #2630
tomno
Registered User

Quote:
Opis jak opis, a pierzeja Wierzbięcic typowa dla kamienicznych dzielnic, w tym przypadku kamienice to nowy typ zabudowy, który wyparł właśnie ten mur pruski.
No masz, taki inteligientny i oblatany po kraju człowiek, a tyle tłumaczyć się i pisać trzeba.

Nie mogłem się nadziwić, że podałeś niezwykle uroczą dla historyka sztuki, etnografa fotografię kamienicy budowanej w technologii muru pruskiego, dając przy tym - tak, tak, smaczny i jak zawsze ładny, zainteresowujący - opis, a obraz do oglądania przedstawia: bajzel, niedoinwestowanie, przerost formy nad treścią, reklamę ponad wszytko, słowem galimatias. A wszystko dzięki brakowi dbałości o wygląd tego fragmentu miasta w połączeniu z nachalną, tanią (podwójnie ) reklamą i jakąs taką bylejakością przedstawionego miejsca.

No - kiedy już płuca nadwyrężyłem tym pisaniem, napiszę jeszcze:
- zdjęcia gór robisz piękne, niektóre straszne (bo tak stromo)
- więcej zdjęć "chwilowych" wrzucać możesz, tak, tak - 3321 pamiętam ...
Old December 8th, 2012, 04:17 PM   #2631
MarcinK
Registered User

Quote:
Originally Posted by tomno View Post
No masz, taki inteligientny i oblatany po kraju człowiek, a tyle tłumaczyć się i pisać trzeba.

Nie mogłem się nadziwić, że podałeś niezwykle uroczą dla historyka sztuki, etnografa fotografię kamienicy budowanej w technologii muru pruskiego, dając przy tym - tak, tak, smaczny i jak zawsze ładny, zainteresowujący - opis, a obraz do oglądania przedstawia: bajzel, niedoinwestowanie, przerost formy nad treścią, reklamę ponad wszytko, słowem galimatias. A wszystko dzięki brakowi dbałości o wygląd tego fragmentu miasta w połączeniu z nachalną, tanią (podwójnie ) reklamą i jakąs taką bylejakością przedstawionego miejsca.
No i właśnie dlatego, że jestem oblatany po kraju, to ta przestrzeń jest dla mnie na pozimie niewyróżniającym się - po prostu średnia krajowa. Raptem jedna reklama na zdjęciu, a kilka na sąsiedniej kamienicy - ostatnio w Małopolsce robiłem zdjęcia z dziesiątkami na jednym budynku.
Old December 8th, 2012, 05:12 PM   #2632
tomno
Registered User

Quote:
No i właśnie dlatego, że jestem oblatany po kraju, to ta przestrzeń jest dla mnie na pozimie niewyróżniającym się - po prostu średnia krajowa. Raptem jedna reklama na zdjęciu, a kilka na sąsiedniej kamienicy - ostatnio w Małopolsce robiłem zdjęcia z dziesiątkami na jednym budynku.
Żartowniś z Ciebie ....

Ale to dobrze . Gdybyś na przykład napisał - ledwie dobrze wyglądająca zewnętrznie kamienica o zrębie szachulcowym kryjąca się za mało udaną tablicą reklamową, której jakość to jak pogarda dla instytucji, której nazwa jest na niej umieszczona, to bym od razu zrozumiał, że mam do czynienia z człowiekiem okrzesanym, obytym i widziałym, tak rzeczy piękne, jak i szkaradne - choćby sytuacja wydarzyć się miała w Poznaniu
Old December 8th, 2012, 08:28 PM   #2633
mark40
Registered User

mark40's Avatar

Quote:
3341 Zdjęcie na czasie, choć zima ubiegłoroczna.

Szklarska Poręba
Lubię taką zimę
mark40 no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 12:07 AM   #2634
dexter2
Pijcie piwa z BŁ!

dexter2's Avatar

Likes (Received): 411

Niestety, żeby było tak, przez jakiś czas musi być tak:

No i temp. < 0
Nie lubię zimy

Bo gdzie byś nie był i jak by cię nie przyjęli
Nigdy nie będziesz się czuł jak na Obiecanej Ziemi

Łódź - Remonty kamienic i zabytków - 2010, 2011, 2012, 2013

Łódź w Remoncie na facebooku!
dexter2 está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 11:17 AM   #2635
MarcinK
Registered User

3348 Nad Rabą - widok jak zwykle z zakopianki.

okolice Myślenic

3349 Gdzieś na pograniczu Zakopanego z Zębem.

Zakopane

3350 Wojków, czyli uzdrowiskowa część Kowar. To nie jest najbardziej charakterystyczny obiekt w okolicy - wcześniej pokazywałem szpital Wysoka Łąka.

Kowary

3351 Chełmno tym razem poza linią murów.

Chełmno

3352 Secesja w Bielsku-Białej.

Bielsko-Biała

Last edited by MarcinK; December 9th, 2012 at 09:53 PM.
Old December 9th, 2012, 09:50 PM   #2636
Grobell
Registered User

Grobell's Avatar

Likes (Received): 30

Pocieszne te bielskie żabki. Fajną wizje miał projektant tej kamienicy. Górskie ujęcia jak zawsze miłe oku.
Grobell no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 11:26 PM   #2637
Kubael
Registered User

Kubael's Avatar

Likes (Received): 151

3352- Ciekawe
3351- Ładna cegiełka
*Umieszczanie moich zdjęć na innych stronach poza forum oraz wykorzystywanie ich w celach komercyjnych tylko za moją zgodą.
Kubael no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 11:31 PM   #2638
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by Kubael View Post
3352- Ciekawe

Ano, fajne .

3349 - bardzo mi się podoba taki "naturalny krzywaczek" .
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 07:26 PM   #2639
MarcinK
Registered User

Dzięki za komentarze.

3353 Hel i morze.

Hel

3354 Drewniane Zakopane.

Zakopane
Old December 11th, 2012, 07:36 PM   #2640