|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1961 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
|
|
|
|
|
|
#1962 |
|
tararam!
Likes (Received): 81
|
![]() Spoko. Ale co do murów, paczę i się zastanawiam: ale właściwie po co? Z szydłowskich murów akurat zostało całkiem sporo - nie lepiej pokazać, ile tego jest naprawdę, zamiast bawić się we Viollet-le-Duca? :/
|
|
|
#1963 |
|
Registered User
Likes (Received): 16
|
![]() Nie przesadzajmy. Mury są rekonstrukcją a nie "kreacją'. Zresztą zrekonstruowano kawałeczek, a gdzieniegdzie wyłącznie blanki - bliżej niż Carcasonne leży Warszawa, w której mury zostały potraktowane podobnie - choć nie wiem czy tu zaznaczono jakoś gdzie się kończy oryginał a gdzie zaczyna rekonstrukcja. Szkoda tylko, że wszystko tak gruntownie wyczyszczono, bo brama wyglądała wcześniej o wiele lepiej. |
|
|
|
|
|
#1964 |
|
tararam!
|
![]() 1. Ale tu powraca pytanie o sensowność rekonstrukcji czegoś, co było zrujnowane od bardzo dawna; murami Szydłowa pewnie przestano się zajmować po Potopie (aczkolwiek przyznaję: nie wiem, na ile zostały zrujnowane wskutek upływu czasu, a na ile w trakcie II wojny światowej). To jest miejscowość poniekąd typowa dla północnej Małopolski, podobna do Wiślicy czy Nowego Korczyna, wiocha egzystująca na gruzach dawnej świetności, licząca mniej mieszkańców niż w XV-XVI wieku. Mury pochodzą z czasów świetności miasta, obecnie w ich obwodzie nie ma nawet zwartej zabudowy; odbudowując je tworzy się stan cokolwiek ahistoryczny. 2. Po zdjęciach wydaje się, że starego i nowego raczej nie zróżnicowano, jak wszystko się jednolicie przybrudzi, będzie pewnie nie do odróżnienia.
Da steh ich nun, ich armer Tor! Und bin so klug als wie zuvor. Goethe [Kraków] Impresje, ekspresje, opowieści Last edited by _koriat_; December 9th, 2012 at 05:13 PM. |
|
|
|
|
|
#1965 |
|
Registered User
Likes (Received): 22
|
To raczej bez znaczenia, czy obiekt był zrujnowany wczoraj, czy dwa wieki temu.
Jeżeli jest wystarczająca dokumentacja i jest tego wart, to kielnie w dłoń
|
|
|
|
|
|
#1966 | |
|
tararam!
|
Quote:
Albowiem nie, to nie jest bez znaczenia - można np uznać argumentację Zachwatowicza, co do odbudów powojennych, że niwelują one nagłe, zmasowane zniszczenie dziedzictwa, które dokonało się na naszych oczach. Ale zniszczenie budowli, które od kilkuset lat pozostają w ruinie wykracza całkowicie poza pamięć społeczną, jakkolwiek by jej nie definiować, jest taką samą częścią historii, jak ich wzniesienie. I te budowle są znacznie bardziej umocowane w kulturze, świadomości społecznej jako ruiny, nie obiekty kompletne. Stąd tez pytanie o cel rekonstrukcji jest jak najbardziej zasadne. O zabytkach nie można myśleć wyłącznie w kategoriach ich pierwotnej architektonicznej formy, na to zresztą wskazuje etymologia tego terminu w rozmaitych językach.
|
|
|
|
#1967 |
|
Registered User
|
Jest absolutnie bez znaczenia, ale żebyśmy się dobrze zrozumieli.
Punktem wyjścia jest założenie, że ruina przy odbudowie nie zostanie zniszczona. Nie tylko fizycznie, ale również wizualnie, czyli np taki prosty chłop ze wsi jak Ja, dostrzeże w sposób zauważalny, co jest oryginalną budowlą (pierwotną ruiną), a co odbudową pierwotnego wyglądu. Co do Zachwatowicza, to ma on oczywiście rację, ale my nie rozmawiamy o sytuacji powojennej, lecz o sytuacji na dziś - tak dla jasności. Pamięć społeczna o której piszesz, poza wyjątkami (symbolicznymi ruinami), jest również bez znaczenia, dlatego że jest subiektywna, pokoleniowa. Dlaczego np moja pamięć, ma być traktowana wyżej bądź niżej, od pamięci mojego prapradziadka - a miał zapewne inną. Nie ma takich kryteriów. Nie da się stwierdzić, która pamięć społeczna, czyli de facto które pokolenie, jest ważniejsze - dlatego jest bez znaczenia. Odbudowywujmy na podstawie tylko wiernej dokumentacji i obiektywnej oceny wartości artystycznej pierwotnego założenia. |
|
|
|
|
|
#1968 |
|
Registered User
Likes (Received): 314
|
Kończy się jedna z najbardziej niezwykłych inwestycji w Warszawie - przebudowa i rozbudowa dawnego Hotelu Saskiego przy placu Bankowym. Nowe części stylizowane są na zabytkowe. To dzieło wybitnego scenografa Allana Starskiego.
![]() ![]() http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...tarskiego.html |
|
|
|
|
|
#1969 |
|
roiretsnôM
Likes (Received): 105
|
Ten temat tu nie pasuje, bo tu nic nie rekonstruowano.
|
|
|
|
#1970 |
|
Hammerite Order
Likes (Received): 21
|
Nie widzę żadnej stylizacji ot blaszana nadbudowa bez detali i opcje połaciowe. Samo w sobie nijake to dodatkowe pietro ale może i lepiej bo dzięki temu aż tak nie przytłacza.
|
|
|
|
|
|
#1971 |
|
Registered User
|
Szkoda tylko, że zabudowane są te łuki okienne w części parteru - psują proporcje.
Poza tym jest git
|
|
|
|
|
|
#1972 | ||||
|
tararam!
|
Ponieważ tak powiedziałeś?
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
A wreszcie: wciąż nie napisałeś: po co?
Da steh ich nun, ich armer Tor! Und bin so klug als wie zuvor. Goethe [Kraków] Impresje, ekspresje, opowieści Last edited by _koriat_; December 11th, 2012 at 07:00 PM. |
||||
|
|
|
|
|
#1973 |
|
Registered User
Likes (Received): 59
|
|
|
|
|
|
|
#1974 |
|
tararam!
|
![]() No wiesz. Ale żeby daleko nie szukać, ja (też?) jestem historykiem sztuki, w stopniu magistra doktoranta. I za jasną cholerę nie wiem, jak by to miało wyglądać.
|
|
|
#1975 |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Interesujące dyskusje
Zwiedzałem latem Szydłów i rzeczywiście przydałoby sie (nie tylko tam) jakieś delikatne oznaczenie linii murów oryginalnych i nadmurowanych. Ukazanie co się zachowało, a co jest rekonstrukcją. Co jest autentyczne, ile z tego przez wieki się zachowało, a ile nie.
|
|
|
|
|
|
#1976 | |||||
|
Registered User
|
Quote:
A o skrajnych przypadkach nie rozmawiajmy, bo one zawsze były, są i będą - niestety, i nie można na nich opierać dyskusji. Quote:
Quote:
![]() Twoja niechęć do jakiejkolwiek odbudowy wynika z tego, że Ty dajesz znak równości, pomiędzy pamięcią, a tożsamością. Dlaczego? Nie wiem. A nasza tożsamość opiera się na historii wielu naszych pokoleń, a nie tylko na naszej pamięci. Quote:
Quote:
|
|||||
|
|
|
|
|
#1977 | |
|
tararam!
|
Nie tylko w kontekście ostatnich dyskusji warto zwrócić uwagę, że polski komitet ICOMOS uchwalił nowy dokument:
Quote:
|
|
|
|
#1978 |
|
Registered User
|
Niestety z praktycznego punktu widzenia KARTA OCHRONY HISTORYCZNYCH RUIN nie wnosi nic nowego,
dopóki nie będzie LISTY HISTORYCZNYCH RUIN, czyli obiektów "nietykalnych" |
|
|
|
|
|
#1979 |
|
tararam!
|
Co to znaczy nietykalnych? Dokumenty ICOMOSu nie mają żadnej mocy prawnej, to są zalecenia dla traktowania wszystkich historycznych ruin, w kontrze do tego, co się ostatnio w Polsce z wieloma z tych ruin wyprawia.
|
|
|
#1980 | |
|
przestrzeń-ludzie-miasto
Likes (Received): 364
|
Quote:
Zaświadcza się niniejszym, że okaziciel niniejszego zaświadczenia, Mikołaj Iwanowicz, spędził wyżej wymienioną noc na balu u Szatana, gdzie został zaangażowany jako środek lokomocji... otwórz, Hella, nawias, a w nawiasie napisz "wieprz". Podpisano - Behemot. Bolonia |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| reconstructions, rekonstrukcja, rekonstruktion |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|