Quote:
Originally Posted by 7kuna
 mislio sam da ima 4 linije. Znam da se granaju na razne podlinije, međuostalim i neke metro linije se granaju ( broj 13 stanicu iza Place de Clichy-a prema st. denisu, zaboravio sam točno naziv) Te su me podlinije baš na toj C- RER liniji, odnosno žutoj liniji malo zbunile jer sam išao u Versaj. Sam javni prijevoz u Parizu je odličan i vrlo jednostavan, iznenadio sam se koliki grad a tako organizirano. To me još više isfrustriralo kada sam vidio da Zagreb nije ni blizu takvoj organizaciji. U Parizu, barem centralnom, unutar periperiqua si svagdje unutar pola sata sa presjedanjima. Zagreb s najboljom voljom od sesveta do recimo španskog ne možeš doći ispod 50 min. Jel si ti još uvijek u Parizu, sjećam se da si rekao, doduše davno da si tamo živio?
|
Đizus, ti se toga sjećaš.. Jest, bivša živjela tamo, pa se recimo ja krpao za smještaj kada sam mogao kroz tih par godina i skupio ponešto Pariškog staža.. Recimo da sam na kraju više bio zaljubljen u grad nego u djevojku

Pariz ima fantastično uređen javni prijevoz u kojem se vjerojatno i u svjetskim razmjerima ulaže najviše novca po glavi stanovnika.
Uzmimo samo dva projekta, ponovno uvođenje tramvaja na obodu grada (T2 i posebno T3) i projekt Grand Paris. Uvođenje samo linije T3 koštalo je u tri faze
964 milijuna € a Grand Paris će ukupno koštati
33 MILIJARDE € (nova linija automatiziranog kružnog metroa oko predgrađa). OK. to su ogromne cifre, ali ono što je zanimljivo je način gradnje: oni ne rade samo prugu, nego obnavljaju kvartove, zgrade, rade nove dijelove grada... Tamo gdje prođe tramvaj dolazi kvaliteniji život jer su pametnom politikom "5 minuta" (svaki građanin Pariza ima pravo unutar 5 minuta od svojeg mjesta stanovanja imati neki vid javnoga prijevoza) došli malo po malo do dobro organiziranog prijevoza i kvalitenijeg života u kvartovima koji su prije bili na razini Bronxa. Zato sam ljut na ZET: jer ako kupiš 200 autobusa, zašto ne zahtijevaš custom made? Zašto isti bus vozi na Mirogoj i u Špansko (ravničarska i brdska linija ima iste motore i raspored sjedišta u autobusima). Opet, jebemu, zašto netko ne sjedne na avion i ode u bilo koji veliki grad i vidi kako se može. Ionako se kupuje, ionako se radi; zašto se ne radi onda kako treba? Izluđuje me to, moram priznati....