SkyscraperCity Forum banner

Инострани градски превоз / Foreign city transportation

96K views 371 replies 67 participants last post by  Taxi.driver.KG 
#1 ·
Пошто нисам ни мод ни админ не могу да мењам теме, али могу да отворим нове.

Дакле, за Вука са Онтарија поклон за Божић: тема о градском превозу у свету.

Па распишите се...
 
#2 · (Edited)
^^
:cheers:

Lepa vest stize iz kanadske prestonice, Otave, gde su poslanici u gradskoj skupstini nakon ne znam ni sam koliko godina palamudjenja (hm, podseca li vas to na nesto?) konacno odobrili plan izgradnje prve linije nezavisnog sinskog sistema te izabrali firme koje bi citav plan trebale da sprovedu u delo ... prva linija ce biti dugacka oko 12,5km, imace trinaest stanica a ukupna cena je nesto malo preko 2 milijarde dolara.

Lokalno proizvedni Alstom Citadis tramvaji ce biti uposleni na liniji.

Izgradnja bi trebala da traje do kraja 2017-e godina, nakon cega bi Otava konacno stala rame uz rame sa ostalim kanadskim gradovima koji imaju slicne sisteme javnog prevoza, poput Vankuvera, Kalgarija, Edmontona, Toronta i Montreala.


Ottawa selects Confederation Line light rail consortium
21 December 2012

CANADA: The Rideau Transit Group consortium has been selected as preferred bidder to design, build, finance and maintain the Confederation Line, a 12·5 km light rail route with 13 stations in Ottawa.

The consortium comprises SNC-Lavalin, ACS Infrastructure, EllisDon, Dragados Canada and Veolia Transportation Services. Alstom would supply Citadis cars assembled in Ottawa.

The decision was approved by City of Ottawa Council on December 19.

According to the city council, the schedule should see construction ‘substantially complete’ by the end of 2017 and services begin ‘by 2018’. The fixed-price contract of C$2·1bn means ‘Ottawa taxpayers will not be financially responsible for cost over-runs related to construction’.

The national and provincial governments are each contributing C$600m. The city is allocating up to C$192m in federal road fuel tax transfers to the project and C$287m of provincial fuel tax receipts to capital infrastructure. The remainder of project funding will come from ‘development charge revenues and transit reserves’












 
#6 ·
+1

Plus, ima podforum za inostranstvo. Stvarno nema smisla da ova tema stoji ovde u podforumu o Srbiji, isto kao sto nema smisla da se vesti iz inostranstva pisu u postojecu temu. Ako me zanimaju vesti iz Hrvatske ili Bugarske, znam gde je njihov podforum. Ili 20 drugih globalnih i evropskih podforuma gde oni postavljaju vesti. Ili evo, nas podforum za inostranstvo. Stvarno ne treba u ovom podforumu.
 
#11 ·
U Talinu je uveden besplatni prevoz ali istovremeno i BusPlus i zahtev da se svi stalno cekiraju sto prati ista prica kao i u Beogradu

The system is gathering a large volume of personal information. What is the Data Protection Inspectorate's standpoint on this?

We are cooperating with the Data Protection Inspectorate. Questions are being answered. We do not intend to manipulate personal data. Existing law provides protection against mistreatment and guarantees personal rights.

http://news.err.ee/794e4d4b-7e11-47e9-bcf9-5d44e593bfa2
 
#13 ·
Radnici GRAS-a su stupili u strajk:
Većina radnika sarajevskog GRAS-a se oglušila o poziv novoimenovanog vršioca dužnosti direktora preduzeća Hasana Bašića da se obavezno odmah javi na radna mjesta, te je jutros nastavljen štrajk vozača trolejbusa i tramvaja, zbog čega u Sarajevu vlada saobraćajni haos.

Građani su prinuđeni da traže alternativne načine prevoza, jer mali broj radnika GRAS-a, koji podržava Bašića, nije u stanju da odgovori potrebama stanovnika Sarajeva za prevozom.


- Većina radnika KJKP "Gras" i dalje je u krugu firme, a od 200 vozila saobraća tek šest autobusa, potvrdio je za zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a Amir Muminović.

Radnicima niko ništa ne govori, dodao je, niti im se bilo ko obratio.

Muminović je prokomentirao i najave iz Vlade KS-a da će protiv organizatora ovog skupa biti podignute krivične prijave.

- Saobraćaj nije sinoć mogao uspostaviti novoizabrani direktor, pa ako treba neko da bude sankcioniran onda je to on. Uostalom, ovo nije štrajk već spontano okupljanje radnika nakon informacije da je za direktora izabran Hasan Bašić, rekao je Muminović.

Rješenje problema je, dodao je, vrlo jednostavno.

- Mi smo odlučni da Bašić ne bude direktor GRAS-a nikad više. Čim se povuče odluka o njegovom imenovanju mi ćemo pustiti saobraćaj u funkciju, zaključio je Muminović.

Muminović se još jednom izvinio građanima zbog obustave saobraćaja te zamolio za strpljenje uz nadu da će svi imati razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se nalazi GRAS i njegovi radnici, a kojoj je, tvrde radnici, uveliko doprinio i novoizabrani direktor Hasan Bašić.



Radnici GRAS-a odlučni su u nastavku štrajka sve dok kantonalna Vlada ne povuče odluku o imenovanju Bašića za v.d. direktora ovog preduzeća, potvrdio je danas za Fenu i član Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Porča.

On navodi da u ovom trenutku u Sarajevu saobraća svega pet-šest autobusa na relaciji Baščaršija-Dobrinja, dok tramvajski, trolejbuski i minibuski saobraćaj i dalje nije u funkciji.

- Ovo je bruka i sramota. Žao nam je što stanovništvo ispašta radi jednog čovjeka koji je prije dvije godine napravio masakr u ovoj firmi, a da niko nema pametan u Vladi da se sjeti i kaže "dosta je više bilo". Žao nam je zbog korisnika GRAS-a, ali zaista smo odlučni da na čelo GRAS-a ne dođe čovjek koji nije zaslužio da više ikad uđe u ovu firmu, a ne da ga se imenuje za direktora, ističe Porča.

Potvrdio je da radnici GRAS-a nisu do sada imali nikakav kontakt s bilo kim iz Vlade KS. Informirani su samo o zaključcima koje je Vlada donijela na sinoćnjoj vanrednoj sjednici, uz onaj da saobraćaj od jutros mora biti uspostavljen, ali su se radnici odlučni u svojim zahtjevima oglušili o takav zaključak.

Porča je potvrdio da se u krugu GRAS-a i dalje nalazi 500 do 600 radnika ovog preduzeća.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici donijela zaključak da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na teritoriji Kantona, radnici u štrajku nemaju namjeru da se vrate na posao.

U krugu GRAS-a od juče je okupljeno više od 100 radnika koji su povukli vozila sa ulica Sarajeva i blokiraju njihovo ponovno stavljanje u funkciju, izražavajući nezadovoljstvo ponovnim imenovanjem Bašića za direktora GRAS-a.
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/nastavljen-strajk-radnika-gras-a-sarajevo-u-blokadi
 
#16 ·
Pre par dana usvojen budzet grada Toronta za 2013-u godinu (nesto manje od $10 milijardi) predvidja novac za finansiranje kupovine ~250 novih autobusa, ukljucujuci 153 nova zglobna autobusa. Trenutno ne postoje zglobni autobusi u floti javnog gradskog prevoza Toronta, koja inace broji oko ~2,200 autobusa. Zadnji zglobni autobusi, Ikarusi proizvedeni u Madjarskoj, su povuceni iz upotrebe pre desetak godina usled problema sa korozijom i uopste, preranim raspadanjem.

Novi autobusi ce biti marke NovaBus, inace firma iz susednog Kvebeka:



U Njujorku:


Jedva cekam da ih vidim na mojoj liniji :cheers:
 
#18 · (Edited)
Evo i Novabus-a u Vankuveru, vozi bas na linijama u mom delu grada:




Nisu losi, novi su svi jos uvek, ali su po meni najbolji "New Flyer" autobusi koji se proizvode u Winnipegu:

Novi NF:


I stari NF, najudobniji gradski autobus kojim sam se ikada vozio:


Sedista su mu tapacirana i debela, jednom recju fotelje:
 
#24 ·
Svi autobusi ovde imaju nosace za bicikl (2 bicikla mogu da stanu u isto vreme).

Kada autobus stane na stanici, biciklista pridje autobusu, spusti nosac, zakaci bicikl i udje u autobus. Vozac autobusa i putnici sve vreme mirno cekaju da se taj proces (koji traje 10-tak sekundi jer su biciklisti uglavnom uvezbani) zavrsi i da krenu dalje.



Takodje, svi ovi autobusi imaju platformu za invalidska kolica na prednjim vratima.
 
#27 ·
Naravno, Gaga. Ne secam se da sam leti ikad naleteo na bus u kome nije radila klima - ako ne radi, jednostavno ga ne pustaju da izadje iz depoa. Temperature u Torontu su takve da leti imamo dane sa oko +40 a zimi , kao danas recimo, i do -20C...a ponekad i nize.

Nego, pazite ove hostaplere...nakon nekoliko zalbi, u Torontu se ovih dana vodi velika polemika oko toga treba li naplacivati dodatnu kartu majkama sa kolicima za bebe - navodno stvaraju guzvu u autobusima :nuts: :bash:

Ne znam, meni licno bi bila cast da izadjem iz busa i ustupim svoje mesto nekoj majci sa detetom.
 
#33 ·
Naravno, Gaga. Ne secam se da sam leti ikad naleteo na bus u kome nije radila klima - ako ne radi, jednostavno ga ne pustaju da izadje iz depoa. Temperature u Torontu su takve da leti imamo dane sa oko +40 a zimi , kao danas recimo, i do -20C...a ponekad i nize.
Да ли, као наши сељаци, отварају прозоре да улази врућина од споља? :hm:
 
#30 · (Edited)
67 new Solaris Urbino buses for Burgas public transport-dues replacing the entire bus transport in the city with new busses.
This is the first stage of the program for new busses and trolleys for major bulgarian cities.

39 methane solo buses

Promo in Burgas before tha arrival of the rest




First five





 
Top