|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
|
|
#1 |
|
Urban Planning Student
|
Urbanista / Planista jako profesja
Witam
W tym wątku chciałbym podyskutować o roli urbanistów i planistów w Polsce. Jak wiadomo, tego typu profesje są traktowane nieco inaczej w różnych krajach i kulturach. Obecnie jestem studentem 3go roku Urbanistyki na uniwersytecie w Kanadzie i powoli zastanawiam się co zrobić gdy skończe studia. Z jednej strony chcę tu zostać bo to mimo wszystko Kanada to kraj bardziej rozwinięty i stabilny, z drugiej jednak strony tęskno mi za Polską i chodzi mi po głowie myśl, żeby jednak wrócić. Zastanawia mnie, jak wygląda rynek pracy dla urbanistów i jak traktuje się ludzi z edukacją zagraniczną... Gdzie są większe możliwości kariery - w sektorze prywatnym czy publicznym? Jak wygląda struktura planistyki w urzędach miast? Bardziej niż zarobki interesuje mnie właśnie kariera... Fakt że długi po studiach trzeba jakoś spłacić ale pieniądze w życiu nie są najważniejsze ![]() Z tego co udało mi się dowiedzieć, urbanistyka w Polsce to dopiero dojżewająca profesja... Jak z wieloma innymi sprawami, jesteśmy dosyć daleko do tyłu z krajami zachodu... Co najmniej o 2 dekady do tyłu. Uczelnie dopiero zaczynają oferować kierunki typu Zagospodarowanie Przestrzenne czy Urbanistyka. Moja siostra ukończyła Architekturę z Urbanistyką na Politechnice Gdańskiej ale twierdzi że większość się nie przejmowała za bardzo urbanistyką i każdy wolał skupić się na architekturze... Nie wiem jednak czy to wszystko prawda i jak to wygląda dzisiaj, dlatego właśnie chciałem rozpocząć dyskusje na ten temat. Mam dużo wiadomości o tym jak działa Urban Planning w Kanadzie i USA i chętnie dowiedziałbym się czegoś od Was. Z góry dziękuje za wszelkie informacje i odpowiedzi. Pozdrawiam, Marcin |
|
|
|
|
|
#2 |
|
GUOS LUDÓ PSZEMAWIA!
|
Jak zostanę prezydentem, to Cię zatrudnie u nas w Szczecinie
Na razie nie mogę Ci pomóc...
|
|
|
#3 |
|
trink die Kamillentee
|
W Polsce pewnie znajdzie się praca, ale na pewno nie możesz liczyć na takie projekty, jakie realizowane są w Chinach
![]() Szczególnie polecam do przeszukiwania ofert południe Polski - koło Katowic powstaje nowe miasto Siewierz, były też słuchy o nowym mieście w połowie drogi między Katowicami a Krakowem. Zresztą, w samych Katowicach jest niby realizowany projekt przebudowy centrum. Duże projekty to też Wrocław i Warszawa, tam powstają całe nowe dzielnice mieszkaniowe. Pewnie zatrudniają tam urbanistów.
Porozprowiej po ślunsku! Termomodernizacja przynosi same straty - opakowuje się budynek w trzydzieści centymetrów styropianu niszcząc wszystkie szczegóły elewacji, a następnie wymienia okna na ultra-szczelne plastiki, które skutecznie zatrzymują wentylację zapewnioną w oryginalnym projekcie przez nieszczelne okna drewniane. Po kilku miesiącach dostajemy pleśń i oto lud może ponarzekać, że te komunistyczne bloki są beznadziejne. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
uwolnić morliny
|
Quote:
![]() W każdym razie w Chinach odpada sporo z problemów, czyli jest nudniej ![]() Mi się wydaje, że Polska to prawdziwy Dziki Zachód dla Urbanistów. Trzeba go Tylko go zdobyć i ucywilizować - wyzwanie dla pionierów
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
W Polsce sprawa prosta - planować tak aby autka sprawnie dojechały do garażu podziemnego i aby zupełnie zbędni piesi nie kręcili się pod kołami
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Studiowałem Gospodarkę Przestrzenną na PW. Miałem duże trudności ze znalezieniem praktyk w biurze projektowym. Jak ktoś usłyszał, że studiuję właśnie gospodarkę a nie architekturę, to mi dziękowali. Teraz studiuję architekturę, a tutaj troszkę studenci olewają przedmioty urbanistyczne i wcale nie są lepsi w tym od tych z gospodarki. I jaki w tym sens?
Musi trochę czasu upłynąć zanim planista czy urbanista będzie szanowaną profesją. Jeśli chodzi o sposób planowania w Polsce, to zwykle jest tak, że gmina zleca zewnętrznie opracowanie Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego pracowni urbanistycznej, chyba że ma od tego własne biuro. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Urban Planning Student
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() HS: Nowe miasta w Polsce? Dziwny pomysł... Nie czytałem jak sprawa wygląda z Siewierzem, ale nie łatwiej jest pracować na czymś co już jest? Budowanie wszystkiego na raz nigdy dobrze nie wyszło (patrz Nowa Huta, Brasilia)... Nie wierze, że takie miasta mogąbyć dynamiczne... będą się starzeć jako całość i prędzej czy później będą kłopoty... Skoro do takich projektow zatrudnia się urbanistów... Sugerujesz że to profesja bardziej typu umowy na zlecenie? zygzag: Masz zupełną racje z tym jaką rolę pełnią planiści na zachodzie. Być może dzieje się to dlatego, że tu jest więcej środków na to by bardziej się zaangażować w planowanie na dużą skalę. Miało to jednak swoje słabe strony (patrz modernizm i zastępowanie starych osiedli na blokowiska i budowanie autostrad wszędzie gdzie się da). Myślę że z czasem i w Polsce zacznie się doceniać planowanie i w końcu uda się wykorzystać liczne walory jakimi są stare kamienice i ciekawy układ ulic... Problem jest w tym że jesteśmy dużo do tyłu i rzeczy od których się w Ameryce odchodzi (np budowanie obwodnic, segregacja użytków), w Polsce wydaje się być ciągle na topie. jazzman: Nie mogę uwieżyć, że biura projektowe bardziej cenią sobie architektów niż urbanistów... No ale nic, najwyraźnej ich projekty są ograniczane do małej działki gdzie nic więcej poza kilkoma budynkami nie trzeba projektować... Wiesz może gdzie pracę znaleźli Twoi koledzy ze studiów? Jeśli chodzi o Miejscowe Plany Zagospodarowania to miałem okazje przeczytać taki dokument wydany przez urbanistów z mojej miejscowości... Niestety... pomysły tam zawarte nie powalą na kolana nawet studenta... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
trink die Kamillentee
|
Quote:
Porozprowiej po ślunsku! Termomodernizacja przynosi same straty - opakowuje się budynek w trzydzieści centymetrów styropianu niszcząc wszystkie szczegóły elewacji, a następnie wymienia okna na ultra-szczelne plastiki, które skutecznie zatrzymują wentylację zapewnioną w oryginalnym projekcie przez nieszczelne okna drewniane. Po kilku miesiącach dostajemy pleśń i oto lud może ponarzekać, że te komunistyczne bloki są beznadziejne. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
W Polsce urbanistyka jaką znasz z Kanady lub zachodniej Europy nie istnieje.
To po części wina ustawodawcy - gdyż w Polsce nie istnieje posredni poziom - strategicznego planowania, pomiędzy "studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego" a planami miejscowymi, po części samego środowiska. Plany miejscowe w większości sprowadzają się do utrwalania mniej lub bardziej chaotycznych zmian ostatnich kilkudziesięciu lat. Ponadto urbaniści, w przeciwieństwie do architektów, nie podlegają żadnej weryfikacji na rynku - stąd to środowisko się zupełnie zdegenerowało. W konkursach urbanistycznych - polskich i zagranicznych - biorą udział i odnoszą sukcesy nie absolwenci planowania lecz architekci. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Urban Planning Student
|
W takim razie jaki organ podejmuje decyzje o jakimkolwiek przedsięwzięciu w Polsce? Czy może tylko prawo budowlane trzeba spełnić by wybudować jakikolwiek budynek? Te plany zagospodarowania mają jakąś moc prawną czy są tylko ot takim dokumentem który coś tam mówi o tym co się działo i co się może stać...?
Jeśli to ma być Polska rzeczywistość to chyba wrócę do kraju i zajmę się deweloperką
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Registered User
|
Quote:
1. składasz do właściwej komórki urzędu gminy wniosek o pozwolenie na budowę; 2. po stwierdzeniu zgodności m.in. z ustaleniami planu miejscowego i prawem budowlanym, zostaje wydana decyzja o pozwoleniu na budowę; 3. ustalenia planu miejscowego są wiążące, o ile tak wynika z samego planu (czasami gminy stosują sformułowania takie jak "zaleca się", "obowiązuje wyeksponowanie zabudowy od strony ...", i in., które w praktyce są jedynie postulatem); a plan miejscowy musi być zgodny z ustaleniami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy (taki master plan dla całej gminy) Jeśli dany teren nie ma planu miejscowego: 4. składasz do właściwej komórki urzędu gminy wniosek o ustalenie warunków zabudowy; 5. po stwierdzeniu, że takie warunki mogą zostać wydane (trzeba spełnić kilka warunków) i przy zgodności m.in. z prawem budowlanym, zostaje wydana decyzja o ustaleniu warunków zabudowy; 6. warunki zabudowy nie muszą być zgodne ze studium; i to m.in. powoduje trwanie a czasami pogłębianie chaosu w przestrzeni miast. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
לובלין
|
Quote:
A jeżeli chodzi o możliwość znalezienia pracy to w Lublinie znalazłbyś ja bez problemu.Urzad Miasta szuka kilkunastu urbanistów do tworzenie planów zagospodarowania, ale nie ma wielu chętnych, bo wolą pracować w sektorze prywatnym, gdzie sa dużo większe pieniądze
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
poza granicami poznania
|
Pozwolenie na budowę wydaje starosta czyli powiat nie gmina
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
poza granicami poznania
|
Powiaty grodzkie lub jak kto woli gminy miejskie na prawach powiatu to przypadki szczególne. Ogólny system prawa inwestycyjnego narzuca wyraźny podział. Gminy zajmują się planowaniem przestrzennym (warunki zabudowy, plany miejscowe i studia zagospodarowania) a powiaty mają funkcję administracji architektoniczno-budowlanej, to znaczy wydają pozwolenia i zezwolenia oraz poprzez powiatowe inspektoraty nadzoru budowlanego kontrolują realizację inwestycji.
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
Witam. Nie chciałem zakładać nowego wątku więc napiszę to tutaj. Otóż potrzebuję Waszej pomocy drodzy forumowicze - czy ktoś z Was jest w posiadaniu studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego jakiegoś małego miasteczka (chodzi o to, żeby było ono jak najkrótsze, najlepiej w pdf-ie lub doc-u)? Potrzebuję takie, ponieważ muszę napisać jego recenzję na zajęcia z planowania przestrzennego na studia. Większych miast są łatwo dostępne ale bardzo długie i ich czytanie mija się z celem. Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
poza granicami poznania
|
Może być gmina miejsko wiejska?
Mosina małe miasteczko i siedziba gminy na południu aglomeracji poznańskiej. Projekt studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego wraz z oceną oddziaływania na środowisko. http://www.mosina.pl/asp/pl_start.as...&akcja=artykul
Poznań - Powszechna Wystawa Krajowa 1929 Last edited by mmjp; November 21st, 2009 at 06:11 PM. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Registered User
|
Quote:
ten ma ponad 120 stron a potrzebuję jak najkrótszego a najkrótszy jaki znalazłem ma 63 i chyba już krótszego nie znajdę
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
poza granicami poznania
|
W porównaniu do tego jakie ma Poznań studium Mosiny jest króóóóótkie.
Nie wiedziałem o jaką krótkość chodziło.
|
|
|
#20 |
|
Registered User
|
To ja też mam pytanie.
Jak wygląda wykonywanie zawodu urbanisty od strony formalnej? Czy istnieje coś takiego jak urbanista z uprawnieniami - nadawanymi przez samorząd zawodowy albo organ państwowy? Co takie uprawnienia dają? Jak wygląda dostęp do "zawodu"? Czy funkcjonują na rynku partacze (osoby tylko ze studiami, bez uprawnień zawodowych)? |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| planista urbanista |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|