|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Оцени архитектуру Дај оцену домаћој архитектури / Rate domestic architecture |
| View Poll Results: Anketa: | |||
| 10 |
|
11 | 28.21% |
| 9.5 |
|
4 | 10.26% |
| 9 |
|
13 | 33.33% |
| 8.5 |
|
3 | 7.69% |
| 8 |
|
3 | 7.69% |
| 7.5 |
|
1 | 2.56% |
| 7 |
|
2 | 5.13% |
| 6.5 |
|
2 | 5.13% |
| 6 |
|
0 | 0% |
| 5.5 |
|
0 | 0% |
| 5 |
|
0 | 0% |
| 4.5 |
|
0 | 0% |
| 4 |
|
0 | 0% |
| 3.5 |
|
0 | 0% |
3 i manje
|
|
0 | 0% |
| Voters: 39. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Kosovo is Serbia
Likes (Received): 78
|
Muzej vazduhoplovstva | BEOGRAD | muzej
Muzej Vazduhoplovstva
Beograd NAMENA: Muzej ARHITEKTA: Ivan Štraus ZAVRŠETAK IZGRADNJE: 1988 ZBIRKA: Preko 200 letelica ZANIMLJIVOSTI: Sarajevski arhitekta Ivan Štraus, projektovao je u svom gradu i prepoznatljive UNIS tornjeve,kao i zgradu hotela Holiday Inn. Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, jedan je od tri najvecih i najbogatijih u svetu. Sam oblik zgrade neki povezuju sa izgledom pecurke pri eksploziji atomske bombe. Među eksponatima svakako najznačajnije mesto zauzima lovac italijanske proizvodnje FIAT G-50 koji predstavlja jedini sačuvani primerak na svetu. Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva (sada: Muzej vazduhoplovstva-Beograd) je osnovan 1957. godine, pri Komandi Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO). Od 1989. godine smešten je u modernoj zgradi od stakla i betona na beogradskom aerodromu. U zbirkama muzeja ima preko 200 letelica, od kojih posetioci mogu da vide 50 letelica u zgradi i desetak na platou oko zgrade. Neki od eksponata nalaze se u depou muzeja i čekaju na restauraciju. Među njima svakako najznačajnije mesto zauzima lovac italijanske proizvodnje FIAT G-50 koji predstavlja jedini sačuvani primerak na svetu.U muzeju se nalazi i replika letelice Sarić 1 Ivana Sarića, pionira vazduhoplovstva iz Subotice. On je ostvario prvi let na toj letelici, sopstvene proizvodnje, 1910. godine.Od istorijskog značaja je Oluj 11, to je prvi naoružani avion, korišćen u srpskoj vojsci. Izložen je i prvi avion proizveden u Srbiji, Fizir FN, u prvoj fabrici aviona u Srbiji, Ikarus.Među avionima vlastitog razvoja i proizvodnje, počasno mesto zauzima G-2 Galeb, prvi domaći avion s mlaznim motorom koji je serijski proizvođen i korišćen, pored našeg vazduhoplovstva, i u više vazduhoplovstava prijateljskih zemalja. U vreme svoga uvođenja u operativnu upotrebu je dobio nagradu na salonu Le Bourget u Parizu, kao najbolji avion u svojoj klasi.Pored aviona vlastitog razvoja i proizvodnje, zbirka sadrži i veliki broj aviona iz Drugog svetskog rata, različitog porekla, iz više zemalja učesnica. Među njima se nalaze Hoker hariken, Spitfajer, Tanderbolt, Jak-3, Il-2 Šturmovik, Meseršmit Me 109 G-2 i drugi. Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine Muzej vazduhoplovstva je sakupio značajan broj eksponata vezanih za ovaj događaj. Najznačajniji među ovim eksponatima, su delovi američkog tzv. nevidljivog bombardera F-117 Noćni soko i američkog lovca bombardera F-16 fajting falkon koji su oboreni sa dejstvom PVO VJ.U Muzeju je dostupan veliki broj dokumenata i tekstova o vazduhoplovnim jedinicama i ustanovama. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Takodje je i jedini koji ima ovo : ![]() ![]() ![]()
\_______....................___ .............\____........../......\__ .....................\......./............\__ .......................\__/............___/ ......................................./ .......................................\_ Romulijana i Lepenski Vir, Dunav u Djerdapu,timocki mir. Negotinskih vinograda sad, srca u hajduka slavnih nekad. Stameni Midzor vetrom koseni, zlato i bakar Pekom noseni. Tvrdjava drevnih i pecina zov, smaragdnih gora pticiji poj. Last edited by V_E_J_Z_I_K; February 5th, 2012 at 02:21 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Obožavam ovaj objekat...od mene 9
Samo što je već jako zreo za rekonstrukciju...poslednji put sam tamo bio pre tri godine i ono je izgledalo jako tužno...ajd što fali malo farbe, rekonstrukcija platoa, nego što ta stakla treba malo i oprati s vremena na vreme ...na slikama još super izgleda....
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
NUSKNVP
Likes (Received): 26
|
Moracu da ga posetim nekad
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
Likes (Received): 144
|
Bio pre enekoliko godina u muzeju ali su mi secanja gotovo izvetrela, secam se jedne slike a to je jatov avion koji stoji desno u dvoristu muzeja.. ovako sa slika.. 8,5/10
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
bursone
Likes (Received): 289
|
Trebalo bi prosiriti prostor i zbrinuti dosta letelica koje se nalaze napolju kao i primerke u skladitu.Stepenice izgledaju kao da se ulazi u Zeljavu a ne u muzej u Surcinu.Inace veoma zanimljiv muzej koji valja posetiti.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Kosovo is Serbia
Likes (Received): 78
|
U ovom muzeju sam bio samo jednom i to sa osnovnom skolom,vise se i ne secam tacno kad.Znam da sam bio odusevljen...
![]() Pokusao sam cak i da kupim maketu nekog aviona, takodje se ne secam kog, u suvenirnici, ali me je "uciteljica" povukla za ruku i pravac u bus.Tako da danas iz te posete imam samo secanje.... Sto se tice ovako preko slika, okolina muzeja je stravicno lose uredjena, samo nabacani modeli aviona. Ona sama uopste ne prati lep kruzni oblik zgrade koja izgleda kao spusteni svemirski brod usred njive... Treba to sve srediti,ali ipak je od mene bilo 10.muzej je za ponos celoj Srbiji,a i sire... Steta sto arhitekta Straus, nije malo vise sejao svoje radove,imao je slifa za staklene objekte...
\_______....................___ .............\____........../......\__ .....................\......./............\__ .......................\__/............___/ ......................................./ .......................................\_ Romulijana i Lepenski Vir, Dunav u Djerdapu,timocki mir. Negotinskih vinograda sad, srca u hajduka slavnih nekad. Stameni Midzor vetrom koseni, zlato i bakar Pekom noseni. Tvrdjava drevnih i pecina zov, smaragdnih gora pticiji poj. Last edited by V_E_J_Z_I_K; February 5th, 2012 at 04:57 PM. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
kad god bih se vracao sa mora ili od babe i dede muzej je za mene bio znak da sam stigao kuci. moja kapija beograda
btw, mislio sam da je to svemirski brod a cuo sam da ima i slavonski brod i zamisljao isto neko letece cudo na nekoj njivi.. bas sam se smorio kad sam skapirao da je to malo veca selendra... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Шар Планино, долазим ти..
Likes (Received): 195
|
Sjajna zgrada, koliko je upečatljiva dovaljno govori to što se iz mojih poseta Beogradu kada sam bio klinac, pored zološkog vrata još jedino sećam ove zgrade. Od mene desetka čista, mada bi stvarno mogli da ulože malo novca u rekonstrukciju.
http://infosport.rs There, over there... I see Prizren! It is all mine – home I shall come! Beloved antiquity calls me there, Armed I must come there one day. There over there... from on top of the ruins Of Emperors' palaces to the devil I will say: "Flee from my beloved home you plague, Already your loan I must repay!" |
|
|
|
|
|
#9 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Kragujevac - U svemu prvi
Likes (Received): 1091
|
Izuzetan objekat. Slažem se sa svima da je previše zapušten.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Strogi Strojar
|
Eh...Izuzetan objekat.Imate unutra i slike i tekstove tokom izgradnje.Steta kako je i on zapusten a i eksponati unutra,a pogotovu ono groblje aviona spolja.Mislim da ce pravu popularnost dobiti tek kada se bg voz prosiri ko zna kada do surcina pa ce moci i skole da posecuju ovaj izuzetni objekat.Ne vidi se cesto ju 87 uzivo.
|
|
|
#12 |
|
Српски Форум
Likes (Received): 5
|
Steta sto je ovo na nekoj njivi plus da ga malo nasminkaju; ovako 6.5/10
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 25
|
Ljudi kazu morbidna jer podseca na atomsku pecurku,ja kazem prelepa...
9/10 |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| beograd, muzej vazduhoplovstva, srbija |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|