daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa

Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje

Reply

Thread Tools Display Modes
Old February 24th, 2013, 06:56 PM   #1001
VideoRoads
Registered User

VideoRoads's Avatar

Likes (Received): 23

Quote:
Originally Posted by Luki_SL View Post
Mnie jest szkoda przede wszystkim mieszkańców i kierowców którzy muszą codziennie męczyć się w korkach w Górze Kalwarii (i Kołbieli). Czyli podobnie jak pisali już moi poprzednicy. Trzeba też skalkulować sad, czy życie ludzi?
Sady, powiadacie? No to zaraz się znajdą zagrożone gatunki pszczoły czy jakichś jelonków, które trzeba chronić. Wtedy kierowcy i mieszkańcy przestaną być argumentem.

Quote:
Dokładnie tak jeździ się na DK50 - albo igrasz ze śmiercią jak kierowca z 0.34s, albo ciągniesz się za tirem.
A przypomnijmy, że to zmodernizowany kiedyś odcinek.

Quote:
moim zdaniem przy obecnym obciążeniu ruchem trasa ta powinna mieć standard minimum 2+1 plus w/w obwodnice.
Przy pierwszym przejeździe obwodnicą Żyrardowa dwukrotnie zdarzyło mi się ratować pajaców, którzy przeliczyli się z możliwością swojego auta i wyprzedzali tira, mnie, a potem kolejnego tira. Oczywiście, tego drugiego już się nie dało, więc trzeba się wcisnąć gdziekolwiek. Nie mówię, że profil mi się nie podoba, apeluję tylko o zdrowy rozsądek.

Quote:
Podejrzewam, że tiry priorytetowo będą wybierać S8 i S2 wcześniej upewniając się, że trasy są dobrze przejezdne (np. przez CB). Ja osobówką jadąc z Ostrowii do Grójca na pewno pojadę ekspresówkami, więc nie rozumiem tych którzy twierdzą że S8 i S2 będą po to, aby obsługiwać głównie ruch aglomeracji w-wskiej. Moim zdaniem nie tylko.
Na pewno tak będzie. Grójec spokojnie można uznać za część aglomeracji.
Sęk w tym, że S8/S2 nie tyle będzie obsługiwać ruch międzydzielnicowy/aglomeracyjny, co: dobrze by było , gdyby w większości właśnie taki taki ruch obsługiwała. Czyli: dobrze by było, gdyby ruch tranzytowy ("Lizbona-Władywostok") korzystał z mojej wymarzonej A/S 50.

Nie wiem czy się zgodzicie, ale gdybyśmy 10 lat temu zostawili DK 50 w spokoju i wzięli się za planowanie nowego przebiegu S lub A, to pewnie dzisiaj nie planowalibyśmy na wczoraj tych dwóch obwodnic, tylko ostatnie XXdziesiąt km drogi w standardzie A lub S. Bo jak na "obwodnicę tranzytową" to pięćdziesiątka nadal jest zbyt uboga, mimo tych ostatnich inwestycji.

Last edited by VideoRoads; February 24th, 2013 at 07:37 PM.
VideoRoads no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 24th, 2013, 10:38 PM   #1002
micro-jr
Marzyciel

Likes (Received): 33

Podsumowując:
Jak drogami DK50 i DK79 przestanie jechać Tranzyt obwodnica będzie zbędna. Te drogi w 100% wystarczą do obsługi ruchu lokalnego. Do tego jednak czasu nie negujemy FAKTU, że te drogi o obszar tych dwóch miast nie są dostosowane do Takiego ruchu - potrzebują nowej obwodnicy. To w zasadzie wyczerpuje nam temat "Czy obowdnice są potrzebne".

Pozostało: "Którędy je pobudować?" "Jak to sfinansować?" I "kiedy można oddać je do użytku?"
micro-jr no está en línea   Reply With Quote
Old February 26th, 2013, 09:49 AM   #1003
Zastarze
Registered User

Likes (Received): 1

Droga nr 50 to nie tylko TIRy. Mniejsze pojazdy tez tam jezdza. Na najbardziej ruchliwych odcinkach z reguy jest utwardzone pobocze. Do wyjatkow naleza Gora Kalwaria i Kolbiel, gdzie maja byc obwodnice, ale budowa tych obwodnic stanowi problem. Slyszalem, jak ktos powiedzial na DK 50 "trasa tirowska".
Old February 27th, 2013, 03:42 AM   #1004
swiety_76
Registered User

Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by Zastarze View Post
Droga nr 50 to nie tylko TIRy. Slyszalem, jak ktos powiedzial na DK 50 "trasa tirowska".
Na niektórych odcinkach 50-ki wg SDR ruch ciężarówek dochodzi do prawie 7000 na dobę.
Wyższe wartości notuje się tylko na A/S/DK 1,2,4,8 ale tam ciężarówki nie stanowią 50% ruchu tak jak na DK50.
swiety_76 no está en línea   Reply With Quote
Old February 27th, 2013, 11:02 AM   #1005
rybirek
Registered User

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by swiety_76 View Post

Na niektórych odcinkach 50-ki wg SDR ruch ciężarówek dochodzi do prawie 7000 na dobę.
Wyższe wartości notuje się tylko na A/S/DK 1,2,4,8 ale tam ciężarówki nie stanowią 50% ruchu tak jak na DK50.
?
DK8 Augustów Budzisko 50-65%
rybirek no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 10:06 PM   #1006
Zastarze
Registered User

Likes (Received): 1

Most pod GK to najbardziej obciążony odcinek DK 50, jednojezdniówka nawet bez poboczy.

Przeglądałem właśnie zdjęcia satelitarne z Geoportalu i zobaczyłem, że pod Grójcem ta droga ("50") jest nieźle "zawalona" TIRami...

Ciekawe, co zagraniczni kierowcy jadący tranzytem myślą sobie o tej drodze...

DK 50 jako droga łącząca miasta położone około 30 - 50 km od Warszawy sprawdzałaby się dobrze, ale jako tranzytowa droga dla ruchu wschód - zachód i ciągu Via Baltica, którą to funkcję pełni obecnie, sprawdza się przeciętnie i zapycha się, zwłaszcza na rondkach. W wielu miejscach na zmodernizowanej DK 50 brakuje prawoskrętów czy pasów rozbiegowych. I most w Górze Kalwarii jest krytycznym punktem, o obciążeniu ruchem ponad 17 000 poj. na dobę, przy czym znacznie ponad 4500 samochodów ciężarowych z przyczepą. Jeżeli nie będzie wdrożenia "TIRów na tory", to będzie problem... Na autostradówkę wokół Warszawy raczej nie ma co liczyć, a na EOW tranzytu raczej nie wpuszczą (i tak go tam nie powinno być).
Old April 30th, 2013, 08:21 AM   #1007
micro-jr
Marzyciel

Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by rybirek View Post
?
DK8 Augustów Budzisko 50-65%
Chyba wymienił kolega DK 8, więc nie rozumię uwagi.

znajdż inna drogę dwucyfrową z takim ruchem, zwłaszcza z udziałem tirów.
Ja to widze tak:
technicznie S2 buduje GDDKiA i technicnzie nie będzie tam odbostrzeń dla tranzytu - czyli TIRY w S2 przez wawę, i na DK 50 zrobi się spokój.

Szczerze to mam dużą nadzieję na to rozwiązanie za kilka lat.
Inaczej DK50 bedzie wymagać dużych zmian. w sobotę widziałem tam kilka tirów na trzeciego, jak nie radar to suszarki (dwie) a jechałem z GK do Grójca i spowrotem. ta droga nie jest nijak przystosowana do takiego ruchu. I rozsądek móiw, że prędzej an niej powinin być zakaz tranzytu jak na S2. Czego wam i sobie życzę.
micro-jr no está en línea   Reply With Quote
Old May 1st, 2013, 04:50 PM   #1008
mapmen
Kmicic

mapmen's Avatar

Likes (Received): 13

Wideorelacja Wiskitki - Grójec

Większość dildo na obwodnicy Żyrardowa została zniszczona.

mapmen no está en línea   Reply With Quote
Old May 1st, 2013, 11:03 PM   #1009
Rusonaldo
A1 A2 A4 A6 A8 A18 :)

Rusonaldo's Avatar

Likes (Received): 369

Co chciałeś zrobić w 1,55 s ? W ogóle nie przyśpieszałeś a pas lewy się kończył.

Przy okazji Skoda zaliczyła mistrzostwo świata
Rusonaldo no está en línea   Reply With Quote
Old May 1st, 2013, 11:17 PM   #1010
mapmen
Kmicic

mapmen's Avatar

Likes (Received): 13

Dopiero podczas zmiany pasa dostrzegłem znak o zbliżaniu się [200m] końca lewego pasa. Zrezygnowałem z mocnego przyspieszenia i wbicia się przed Fabię na samym końcu pasa. Wtedy też w lusterku widziałem Octavię poruszającą się po obu pasach naraz i nie robiłem żadnych gwałtownych ruchów, by wizyta służb ratunkowych nie stała się koniecznością.
mapmen no está en línea   Reply With Quote
Old May 2nd, 2013, 12:07 AM   #1011
rybirek
Registered User

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by micro-jr View Post
Chyba wymienił kolega DK 8, więc nie rozumię uwagi.
Odpowiadałem na:
Quote:
Originally Posted by swiety_76 View Post
rybirek no está en línea   Reply With Quote
Old May 4th, 2013, 07:19 PM   #1012
bosmanito
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Zastarze View Post
Ciekawe, co zagraniczni kierowcy jadący tranzytem myślą sobie o tej drodze...
Na autostradówkę wokół Warszawy raczej nie ma co liczyć, a na EOW tranzytu raczej nie wpuszczą (i tak go tam nie powinno być).
A myślą to co my... " dobrze, że nie jedziemy przez Warszawe ale dlaczego tylko taką korkującą się drogą.... i kto po chol#%@ wymyśla te rondka"

Obecnie nie ma przeszkód prawnych aby ciężarówki poruszały się drogami ekspresowymi po terenach Warszawy i innych miast.
Jeśli taki stan się utrzyma do czasu dopełnienia ciągów ekspresowo-autostradowych ciężarówki bez problemu tymi drogami pojadą.
Brakuje tylko fragmentu S8 i S2... i tranzyt na DK50 spadnie o 70%.
bosmanito no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
żyrardów, mazowieckie, obwodnica

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules