|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1001 | ||||
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Sęk w tym, że S8/S2 nie tyle będzie obsługiwać ruch międzydzielnicowy/aglomeracyjny, co: dobrze by było , gdyby w większości właśnie taki taki ruch obsługiwała. Czyli: dobrze by było, gdyby ruch tranzytowy ("Lizbona-Władywostok") korzystał z mojej wymarzonej A/S 50. Nie wiem czy się zgodzicie, ale gdybyśmy 10 lat temu zostawili DK 50 w spokoju i wzięli się za planowanie nowego przebiegu S lub A, to pewnie dzisiaj nie planowalibyśmy na wczoraj tych dwóch obwodnic, tylko ostatnie XXdziesiąt km drogi w standardzie A lub S. Bo jak na "obwodnicę tranzytową" to pięćdziesiątka nadal jest zbyt uboga, mimo tych ostatnich inwestycji. Last edited by VideoRoads; February 24th, 2013 at 07:37 PM. |
||||
|
|
|
|
|
#1002 |
|
Marzyciel
Likes (Received): 33
|
Podsumowując:
Jak drogami DK50 i DK79 przestanie jechać Tranzyt obwodnica będzie zbędna. Te drogi w 100% wystarczą do obsługi ruchu lokalnego. Do tego jednak czasu nie negujemy FAKTU, że te drogi o obszar tych dwóch miast nie są dostosowane do Takiego ruchu - potrzebują nowej obwodnicy. To w zasadzie wyczerpuje nam temat "Czy obowdnice są potrzebne". Pozostało: "Którędy je pobudować?" "Jak to sfinansować?" I "kiedy można oddać je do użytku?"
|
|
|
#1003 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Droga nr 50 to nie tylko TIRy. Mniejsze pojazdy tez tam jezdza. Na najbardziej ruchliwych odcinkach z reguy jest utwardzone pobocze. Do wyjatkow naleza Gora Kalwaria i Kolbiel, gdzie maja byc obwodnice, ale budowa tych obwodnic stanowi problem. Slyszalem, jak ktos powiedzial na DK 50 "trasa tirowska".
|
|
|
#1004 | |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Quote:
Wyższe wartości notuje się tylko na A/S/DK 1,2,4,8 ale tam ciężarówki nie stanowią 50% ruchu tak jak na DK50. |
|
|
|
|
|
|
#1005 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
|
|
|
|
|
|
#1006 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Most pod GK to najbardziej obciążony odcinek DK 50, jednojezdniówka nawet bez poboczy.
Przeglądałem właśnie zdjęcia satelitarne z Geoportalu i zobaczyłem, że pod Grójcem ta droga ("50") jest nieźle "zawalona" TIRami...
Ciekawe, co zagraniczni kierowcy jadący tranzytem myślą sobie o tej drodze... DK 50 jako droga łącząca miasta położone około 30 - 50 km od Warszawy sprawdzałaby się dobrze, ale jako tranzytowa droga dla ruchu wschód - zachód i ciągu Via Baltica, którą to funkcję pełni obecnie, sprawdza się przeciętnie i zapycha się, zwłaszcza na rondkach. W wielu miejscach na zmodernizowanej DK 50 brakuje prawoskrętów czy pasów rozbiegowych. I most w Górze Kalwarii jest krytycznym punktem, o obciążeniu ruchem ponad 17 000 poj. na dobę, przy czym znacznie ponad 4500 samochodów ciężarowych z przyczepą. Jeżeli nie będzie wdrożenia "TIRów na tory", to będzie problem... Na autostradówkę wokół Warszawy raczej nie ma co liczyć, a na EOW tranzytu raczej nie wpuszczą (i tak go tam nie powinno być).
|
|
|
#1007 |
|
Marzyciel
Likes (Received): 33
|
Chyba wymienił kolega DK 8, więc nie rozumię uwagi.
znajdż inna drogę dwucyfrową z takim ruchem, zwłaszcza z udziałem tirów. Ja to widze tak: technicznie S2 buduje GDDKiA i technicnzie nie będzie tam odbostrzeń dla tranzytu - czyli TIRY w S2 przez wawę, i na DK 50 zrobi się spokój. Szczerze to mam dużą nadzieję na to rozwiązanie za kilka lat. Inaczej DK50 bedzie wymagać dużych zmian. w sobotę widziałem tam kilka tirów na trzeciego, jak nie radar to suszarki (dwie) a jechałem z GK do Grójca i spowrotem. ta droga nie jest nijak przystosowana do takiego ruchu. I rozsądek móiw, że prędzej an niej powinin być zakaz tranzytu jak na S2. Czego wam i sobie życzę.
|
|
|
#1008 |
|
Kmicic
Likes (Received): 13
|
Wideorelacja Wiskitki - Grójec
Większość dildo na obwodnicy Żyrardowa została zniszczona.
|
|
|
|
|
|
#1009 |
|
A1 A2 A4 A6 A8 A18 :)
Likes (Received): 369
|
Co chciałeś zrobić w 1,55 s ? W ogóle nie przyśpieszałeś a pas lewy się kończył.
Przy okazji Skoda zaliczyła mistrzostwo świata |
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Kmicic
Likes (Received): 13
|
Dopiero podczas zmiany pasa dostrzegłem znak o zbliżaniu się [200m] końca lewego pasa. Zrezygnowałem z mocnego przyspieszenia i wbicia się przed Fabię na samym końcu pasa. Wtedy też w lusterku widziałem Octavię poruszającą się po obu pasach naraz i nie robiłem żadnych gwałtownych ruchów, by wizyta służb ratunkowych nie stała się koniecznością.
|
|
|
|
|
|
#1011 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
|
|
|
|
|
|
#1012 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Obecnie nie ma przeszkód prawnych aby ciężarówki poruszały się drogami ekspresowymi po terenach Warszawy i innych miast. Jeśli taki stan się utrzyma do czasu dopełnienia ciągów ekspresowo-autostradowych ciężarówki bez problemu tymi drogami pojadą. Brakuje tylko fragmentu S8 i S2... i tranzyt na DK50 spadnie o 70%. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| żyrardów, mazowieckie, obwodnica |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|