search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 6th, 2012, 06:56 PM   #101
wawrzula
Registered User
 
wawrzula's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,097

Quote:
Originally Posted by toonczyk View Post
Oryginalne zdjęcie z powodu dodanej ramki ma 1030px, więc program zmniejsza je do 1024px. Przeskalowanie siłą rzeczy powoduje utratę jakości.
Zagadka rozwiązana

@kamilost, z przyzwyczajenia do programu image resizer 4
wawrzula no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old October 6th, 2012, 07:04 PM   #102
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Może czas je zmienić?

Program nie powiększa zdjęć, jeśli zadany w ustawieniach rozmiar jest większy, więc możesz ustawić szerokość 1280 i zdjęcia będą 1030px.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 6th, 2012 at 08:51 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2012, 08:47 PM   #103
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Quote:
Originally Posted by Mr X
Mam pytanie - czy można byłoby wprowadzić zmianę, aby post generowany przez program trafiał właśnie w tryb edycji na Sky? Co prawda ja zamieszczałem fotorelacje raczej późno w nocy, ale fajnie by było jakby efekt końcowy (po poprawkach) był tym, który zobaczą użytkownicy forum (obecnie widzą jakby taki tryb częściowo roboczy - np. uwidaczniają się literówki, które forum zaznacza w trybie edycji).
A co jeśli wysyłasz na raz 100 zdjęć w 20 postach? Następne posty muszą poczekać, aż zatwierdzisz poprzednie. Zakładając, że nie ma co poprawiać - będziesz czekał 30 sekund na kliknięcie? 20 razy? To jest prawie że ręczna robota.

Druga rzecz - to nie forum poprawia literówki, a Twoja przeglądarka. Webkit w moim programie tego nie robi. Czyli nie osiągnąłbyś tego efektu o którym piszesz.

Na karcie "posty" generuje Ci się ich treść, możesz kopiować tekst do swojej przeglądarki, wtedy będziesz miał sprawdzanie pisowni. Trzeba wtedy nie wybierać wątku w programie, to zdjęcia się nie wstawią.

Jeśli miałbym dorabiać sprawdzanie pisowni, to tylko w pierwszym etapie, podpisywania zdjęć, ale to byłoby bardzo pracochłonne i trudne. Myślę, że najprostszym rozwiązaniem będzie, jeśli posty poprawisz już po wrzuceniu we własnej przeglądarce ze sprawdzaniem pisowni. Nie musisz wtedy czekać na edycję kolejnego posta 30 sekund i możesz poprawić wszystkie pod rząd.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2012, 09:08 PM   #104
bloniaq_s8
Lewak gorszego sortu
 
bloniaq_s8's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: mały domek w lesie/ Wesoła
Posts: 6,363
Likes (Received): 12396

del
__________________
Good Things Come To Those Who Wait.

Quote:
Nie chcę malować sytuacji w czarnych kolorach, ale zauważam, że Polska gospodarka, jest uzależniona od innych gospodarek.
R.Czarnecki v-ce przewodniczący PE

Warsaw, city at war
bloniaq_s8 no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2012, 09:10 PM   #105
bloniaq_s8
Lewak gorszego sortu
 
bloniaq_s8's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: mały domek w lesie/ Wesoła
Posts: 6,363
Likes (Received): 12396

Działa. Zajefajnie )

dzięki kamilost porządne piwo Ci się należy
__________________
Good Things Come To Those Who Wait.

Quote:
Nie chcę malować sytuacji w czarnych kolorach, ale zauważam, że Polska gospodarka, jest uzależniona od innych gospodarek.
R.Czarnecki v-ce przewodniczący PE

Warsaw, city at war
bloniaq_s8 no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2012, 09:16 PM   #106
los77
Obywatel Świata
 
los77's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: CunczindorfPasconis Likes (Received): -4
Posts: 6,534

Po pierwsze wspaniały pomysł

Po drugie :

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
[*]automatycznie wysyłanie zdjęć na serwer hostingowy:
  • imageshack anonimowo
  • imageshack kod rejestracyjny
  • imageshack login i hasło
  • własny serwer ftp
  • ... (czekam na propozycje kolejnych metod)
Korzystam z serwisu hostingowego panoramio. Czy można program skonfigurować tak aby wysyłał zdjęcia na ten serwer ?
__________________
Warmia i Mazury
moja enklawa


PUNK ROCK Polska - kanał youtube .................................PUNK ROCK Polska - facebook ......................................................DK 16 - co,gdzie,kiedy ?
los77 no está en línea   Reply With Quote
Old October 6th, 2012, 11:05 PM   #107
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Z tego co widzę panoramio nie ma api do wgrywania zdjęć, a jedynie do ściągania. To raz. A dwa:
Quote:
You may not use the API in API Clients using map technology other than Google Maps or any photo-sharing sites.
Więc niestety nic z tego, ale to panoramio jest częścią googla, więc może da się wgrywać zdjęcia przez googla i wyświetlać na panoramio, nie wiem. Ty powinieneś wiedzieć najlepiej. Jak znajdziesz link do API, którego można użyć to wklej go tutaj.

Zrobiłem mały update, tym razem aktualizacja fotorelacjonusz2.exe nie wystarczy.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 6th, 2012 at 11:13 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 8th, 2012, 01:34 PM   #108
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Przeglądając http://www.skyscrapercity.com/showth...8#post96153498 i dwa następne posty zdałem sobie sprawę, że Polex nie może wykorzystywać mojego programu do wgrywania panoram. Dodałem zatem opcję "Nie skaluj zdjęć panoramicznych" w Ustawienia -> Rozmiar zdjęć.

Zdjęcie panoramiczne dla programu to takie, które ma proporcje większe niż 17 / 9.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 10th, 2012, 07:34 PM   #109
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,366
Likes (Received): 337

Bardzo przydatna aplikacja. Rewelacja, tym bardziej ze zmienia rozdzielczość przed wysłaniem na imageshack. Można teraz nawet wysyłać zdjęcia prosto z placu budowy via 3G.
Jak zrobisz wersje na iOS i Androida to spokojnie możesz na tym zarobić
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote
Old October 10th, 2012, 09:54 PM   #110
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Musiałbym najpierw zainwestować w wersję komercyjną Qt. Ostatnio była chyba za €3750.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 25th, 2012 at 07:37 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 11:24 PM   #111
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,698
Likes (Received): 6688

Robi się taki dodatkowy pasek na zdjęciach gdy jest ramka, równoległy do ramki, widać to tutaj na fotach:

http://www.skyscrapercity.com/showth...381783&page=44
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 11:29 PM   #112
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Nie widzę. Która fota konkretnie?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 11:37 PM   #113
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,698
Likes (Received): 6688



popatrz na rogi zdjęcia widać jak by drugą ramkę przezroczystą
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 19th, 2012, 11:44 PM   #114
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

To prawdopodobnie artefakty z bilinear filtering. Może być takie albo żadne: http://qt-project.org/doc/qt-4.8/qt....ationMode-enum

Własnoręcznie implementować np. bicubic mi się nie chce. Jedyne co można zrobić, to głosować: https://bugreports.qt-project.org/br...story-tabpanel

Ew. to mogą być jeszcze artefakty z zapisu jpg, testowałeś różną jakość?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 20th, 2012, 12:01 AM   #115
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,698
Likes (Received): 6688

Oryginał jest w porządku, prolbme występuje w programie.
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 20th, 2012, 12:13 AM   #116
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Wiem. Testowałeś jakość zapisu jpg?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 20th, 2012, 12:29 AM   #117
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,698
Likes (Received): 6688

Ale gdzie? Zawsze tak robiłem jak robię i jest/było ok tylko jak ramkę dodam to nie jest ok.
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 20th, 2012, 12:35 AM   #118
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Plik -> Ustawienia -> Rozmiar zdjęć -> Jakość JPG
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2012, 12:20 PM   #119
uranium
she's my wolf
 
uranium's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: De Lier, Lublin
Posts: 4,395
Likes (Received): 2531

Potwierdzam działa. Piwo ode mnie.
Jeszcze takie pytanie na jaki serwer foty się ładują?
__________________
· Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
· Tym samym mózgiem myśleć i wierzyć?
uranium no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2012, 12:32 PM   #120
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 873

Plik -> Ustawienia -> Wysyłanie

Tam wybierasz gdzie ma wysyłać zdjęcia i jaką metodą. Domyślnie jest ImageShack anonimowo.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 05:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu