daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Transport miejski i regionalny

Transport miejski i regionalny Komunikacja zbiorowa oraz rowerowa

Reply

Thread Tools Display Modes
Old May 17th, 2013, 08:34 PM   #841
Lord Golem
Registered User

Likes (Received): 26

Na Solskiego między Bielicką a Leszczyńskiego na DDR już leży asfalt:

a pozostały odcinek przed Bielicką też już robią:
----------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=m7_E9D3AhRo

fanalion liked this post
Lord Golem está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 20th, 2013, 03:09 PM   #842
Davideck
Registered User

Davideck's Avatar

Likes (Received): 10

Jakość i sens tego co powstaje na rogu Bielickiej i Solskiego pozostawia wiele do życzenia, juz teraz widać, gdzie pojawią się problemy. Szkoda kasy.
Davideck no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2013, 11:00 PM   #843
truman-lodge
Agent "Szare jajo"

truman-lodge's Avatar

Likes (Received): 65

Co konkretnie masz na myśli?

11 dni po poprzedniej fotorelacji porównamy, co się zmieniło na Solskiego. Przepraszam za jakość, zdjęć poglądowych z telefonu nie obrabiam.

Mimo, że asfalt na odcinku Leszczyńskiego-Bielicka jest już położony i zdążył już wyschnąć, wjazd na ddr jest wciąż zagrodzony. Oczywiście nie znaczy to, że nikt tamtędy nie jeździ Po prawej widać odbicie do ul. Gackowskiego, ale tam jeszcze brakuje asfaltu.

Zastanawia mnie ten pas rozjeżdżonej trawy po prawej stronie. Czy to skutek użycia sprzętu, czy to jeszcze nie koniec budowy?

Przecięcie chodnika i ddr.

Trójkąt przy skrzyżowaniu Solskiego/Bielicka, widziany z ul. Gackowskiego.

cdn.

truman-lodge no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2013, 11:06 PM   #844
truman-lodge
Agent "Szare jajo"

truman-lodge's Avatar

Zaraz za przejazdem przez ul. Bielicką.

Część chodnika za przystankiem autobusowym jest nadal zamknięta.

Widać wyraźnie, że chodnik na tym odcinku uległ zwężeniu, moim zdaniem niepotrzebnie.

Tymczasem na dole... Widok w stronę ul. Bielickiej.

Old May 20th, 2013, 11:10 PM   #845
truman-lodge
Agent "Szare jajo"

truman-lodge's Avatar

I w stronę przeciwną.

Już blisko do miejsca, w którym chodnik i ddr znów biegną wspólnym śladem.

Widok z góry na miejsce rozdzielenia/połączenia śladów chodnika i ddr. Wygląda na to, że będzie tu kolejne przecięcie dróg.

I dalej, już wspólnym śladem, w stronę Ugorów.

Koniec.

Old May 20th, 2013, 11:25 PM   #846
partyzantka
kocimiętka

partyzantka's Avatar

Likes (Received): 154

Ten trójkąt przy Gackowskiego/Bielickiej/Solskiego jest zupełnie inaczej rozplanowany, niz faktycznie chodzą tam ludzie.

omlet media odkryj śląskie molokay
partyzantka no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2013, 11:32 PM   #847
truman-lodge
Agent "Szare jajo"

truman-lodge's Avatar

Wydaje mi się, że jest ok.

Old May 22nd, 2013, 09:15 PM   #848
Lord Golem
Registered User

Kolejne zdjęcia z ddr z Solskiego

- przed Bielicką:

- skrzyżowanie z Bielicką, i mamy pierwszy bubel. przejazd został tak zaprojektowany że piesi będą z pewnością notorycznie po nim chodzić (podobny problem jak przy rondzie na Rycerskiej)

- za Bielicką

i będzie kolejne miejsce do teleportacji jeśli ktoś postanowi jechać od Konopnickiej

Last edited by Lord Golem; May 22nd, 2013 at 09:22 PM.
Old May 22nd, 2013, 10:13 PM   #849
KOmiX
Bicycle Rider

Likes (Received): 17

Quote:
Originally Posted by Lord Golem View Post

- skrzyżowanie z Bielicką, i mamy pierwszy bubel. przejazd został tak zaprojektowany że piesi będą z pewnością notorycznie po nim chodzić (podobny problem jak przy rondzie na Rycerskiej)

Nie tyle, że piesi będą chodzili po przejeździe rowerowym bo przejazdu tam po prostu... nie ma. A rowerzysta będzie miał OBOWIĄZEK zejść z roweru i grzecznie przeprowadzić pojazd po pasach...

Quote:
Art. 26. (...)
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.
Ale mam nadzieję, że zamalują część zebry, aby zrobić pełnoprawny przejazd dla rowerów. Jeśli nie - mail do zpm3@um.bydgoszcz.pl

Pogoda na rower zawsze jest dobra, czasami jest bardzo dobra.
KOmiX está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 22nd, 2013, 11:00 PM   #850
Lord Golem
Registered User

Quote:
Originally Posted by KOmiX
Nie tyle, że piesi będą chodzili po przejeździe rowerowym bo przejazdu tam po prostu... nie ma. A rowerzysta będzie miał OBOWIĄZEK zejść z roweru i grzecznie przeprowadzić pojazd po pasach...

Quote:
Art. 26. (...)
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.
Ale mam nadzieję, że zamalują część zebry, aby zrobić pełnoprawny przejazd dla rowerów. Jeśli nie - mail do zpm3@um.bydgoszcz.pl

Akurat o to bym się teraz nie martwił bo ddr jest jeszcze w budowie i nawet w praktyce zamknięta jak widać po pachołkach, ale to co zbudowane i gdzie wylany asfalt już się nie da zmienić dlatego już teraz widać bubel projektanta. A skąd to się bierze? Projektuje się trasę zza biurka bez oceny w terenie. Również sugestie środowiska rowerowego zostały pominięte, bo podobno już za późno. Ale tak będzie do momentu aż w Ratuszu nie zatwierdzą Standardów rowerowych dla Bydgoszczy, może się w końcu doczekamy.
Old Yesterday, 08:37 AM   #851
iwanracing
IRD / ITS

iwanracing's Avatar

odbioru inwestycji nie ma a ten już z przepisami, że P-11 nie ma namalowanego... no ludzie
Old Yesterday, 11:33 AM   #852
Arte
Registered User

Likes (Received): 13

Dzisiaj pojawił się w Gazecie Wyborczej artykuł o brzydkich barierkach przy mostach Solidarności. W kontekście rowerowym, przykuł moja uwagę pewien fragment:

Quote:
Naszych czytelników zaniepokoił również inny znak braku szacunku dla przeszłości przy okazji remontu nadbrzeża. Na murze przy śluzie widniała tabliczka, wskazująca stan wody z 1888 r. Teraz miejsce, gdzie wisiała, zakrywa nasyp z piasku wyglądający jak podłoże pod budowę ścieżki rowerowej. Jolanta Drostek z wydziału inwestycji Urzędu Miejskiego uspokaja. - Tabliczka została zdemontowana na czas realizacji inwestycji. A nasyp jest tylko tymczasową drogą dla ciężkich maszyn, które muszą się jakoś dostać na niższy poziom. Po skończonych pracach zniknie, a tabliczki z Bydgoskiego Węzła Wodnego wrócą na swoje miejsca i zostaną wyeksponowane.
I jakkolwiek mi też miejsce tego nasypu się nie podoba i cieszę się, że zniknie, to jednak budzi moje obawy fakt, że i innego nasypu, już pod drogę dla rowerów w innym miejscu na razie nie widać i nic w tym artykule pani Jolanta o takowym nie wspomina.

Bo brak przejazdy w tamtym miejscu byłby absurdem tej rewitalizacji bulwarów. Mam nadzieję, że to jeszcze powstanie, ale znając podejście projektantów w naszym mieście do dróg rowerowych, mogę mieć uzasadnione obawy, że jednak przejazdu dla rowerów tam nie będzie.

Czy ktoś coś wie?
Arte no está en línea   Reply With Quote
Old Yesterday, 12:30 PM   #853
KOmiX
Bicycle Rider

Likes (Received): 17

Quote:
Originally Posted by iwanracing View Post
odbioru inwestycji nie ma a ten już z przepisami, że P-11 nie ma namalowanego... no ludzie
@iwan, czuję, że do mnie pijesz.
Po pierwsze napisałem wyraźnie - mam nadzieję, że wymalują pełnoprawny przejazd dla rowerów.
Po drugie - jak rozumiem kończysz czy dopiero co skończyłeś studia, jesteś pełen zapału i dobrych chęci. Ale czy Ty naprawdę wierzysz, że wszystko co drogowcy odbiorą będzie zgodne ze sztuką projektowania i budowania dróg dla rowerów? Najbliższy przykład - ile znaleziono bubli w infr. rowerowej przy tramwaju do dworca? Trzydzieści kilka... Jak środowiska rowerowe oceniają projekt DDR przy Chodkiewicza? Poniżej krytyki... A jak wyglądają ścieżki rowerowe przy Trasie Uniwersyteckiej?

Wracając do meritum - feralne przejście / przejazd dla rowerów.
Kiedy oddano DDR przy Galerii Pomorskiej? 10 lat temu o ile dobrze pamiętam. A kto odebrał to rozwiązanie? Czy widzisz tu jakieś błędy? P-11 ? Jak powinien zachować się rowerzysta dojeżdżający do tego skrzyżowania?

A kiedy oddano DDR przy Gdańskiej? Myślę, że około 2008 roku. A kto odebrał to rozwiązanie? Czy widzisz jakąś nieprawidłowość?

Przykładów mogę mnożyć.

Powtórzę moją opinię sprzed wielu miesięcy (zgodną z twierdzeniem Lorda Golema):
Infrastrukturę rowerową w Bydgoszczy zamawiają, projektują, budują i finalnie odbierają rowerowi dyletanci, którzy swój jednoślad ostatni raz widzieli na I komunii świętej lub w ostateczności wyciągają z garażu kilka razy w roku, jadą kilka km do lasu i z powrotem i myślą, że o rowerowaniu wiedzą wszystko.

Na szczęście - dzięki @medykowi, który uświadomił mnie, że mogę olewać wszystkie mieszane drogi dla pieszych i rowerzystów i około połowę dróg dla rowerów śmigam (gdzie uważam, że to dla mnie bezpieczne) po prostu ulicami i mam w nosie tę naszą tzw. infrastrukturę rowerową

Pozdrawiam

Pogoda na rower zawsze jest dobra, czasami jest bardzo dobra.

iwanracing liked this post
KOmiX está en línea ahora   Reply With Quote
Old Yesterday, 01:57 PM   #854
medyk
Registered User

Likes (Received): 24

Jako wywołany do tablicy, wkleję tylko trzy linki "ku pamięci".

"nowe" przepisy w pigułce
DDR po lewej
Zaśnieżona DDR - czy wciąż trzeba się nią tłuc

I pamiętajcie - nie dajcie się zepchnąć!

KOmiX liked this post
medyk está en línea ahora   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:26 PM   #855
Lord Golem
Registered User

Quote:
Trwa budowa drogi rowerowej wzdłuż ul. Koronowskiej. Pojedziemy nią najpóźniej do końca czerwca.
- Roboty są prowadzone teraz jedynie na fragmencie pomiędzy ul. Chmurną a Wodociągami. Czy to oznacza, że ścieżka zakończy się w połowie drogi do ul. Opławiec? - dopytują cykliści.

Krzysztof Kosiedowski, rzecznik prasowy Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej, uspokaja: Ciąg pieszo-rowerowy będzie wybudowany tak jak planowano. Będzie można nim przejechać od skrzyżowania z ul. Chmurną, gdzie ścieżka będzie łączyła się z istniejącą już trasą z centrum i zakończy się przy skrzyżowaniu z ul. Opławiec. Przy czym roboty są podzielone na dwa etapy - od Chmurnej do Wodociągów oraz od Wodociągów do Opławiec. Ale ścieżka zostanie oddana do użytku w całości. Termin realizacji zaplanowano na 30 czerwca - wyjaśnia.
Cały tekst: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz...#ixzz2U7crOIQV
Old Yesterday, 08:09 PM   #856
saakaszwili
Registered User

saakaszwili's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Originally Posted by Arte View Post
Dzisiaj pojawił się w Gazecie Wyborczej artykuł o brzydkich barierkach przy mostach Solidarności. W kontekście rowerowym, przykuł moja uwagę pewien fragment:

I jakkolwiek mi też miejsce tego nasypu się nie podoba i cieszę się, że zniknie, to jednak budzi moje obawy fakt, że i innego nasypu, już pod drogę dla rowerów w innym miejscu na razie nie widać i nic w tym artykule pani Jolanta o takowym nie wspomina.

Bo brak przejazdy w tamtym miejscu byłby absurdem tej rewitalizacji bulwarów. Mam nadzieję, że to jeszcze powstanie, ale znając podejście projektantów w naszym mieście do dróg rowerowych, mogę mieć uzasadnione obawy, że jednak przejazdu dla rowerów tam nie będzie.

Czy ktoś coś wie?
Nie będzie. Połączenie ddr po obu stronach Mostów Solidarności nie jest zaprojektowane. Można podnosić raban.
saakaszwili no está en línea   Reply With Quote
Old Yesterday, 08:49 PM   #857
Arte
Registered User

Likes (Received): 13

Quote:
Originally Posted by saakaszwili View Post
Nie będzie. Połączenie ddr po obu stronach Mostów Solidarności nie jest zaprojektowane. Można podnosić raban.
Poważnie?! Ja tego nie rozumiem, jak można tak niszczyć dobre założenia rewitalizacji bulwarów! Zatem co, droga dla rowerów pod mostem będzie ślepa?

Może zatem jakąś wspólną petycję do Urzędu Miasta w tej sprawie?
Arte no está en línea   Reply With Quote
Old Yesterday, 09:13 PM   #858
Lord Golem
Registered User

W Myślęcinku jest już nowa ładna trasa asfaltowa, dla rowerów, pieszych i rolkarzy - między Hipiczną a Gdańską obok polany Różopole.
Powstała w ten sposób piękna pętla wokół jeziorka.

Jeszcze bez oznakowania poziomego i pionowego:

stare oznaczenie na Hipicznej

Skrzyżowanie z aleją obok zoo

Old Yesterday, 09:23 PM   #859
Lord Golem
Registered User

c.d.

skrzyżowanie z ddr przy Gdańskiej

widok od strony Gdańskiej

nowe znaki kierunkowe na ddr przy Gdańskiej

odnowione oznakowanie poziome przy jeziorze

nowe nasadzenia przy alejce w kierunku mostku, nawet stary konar został wkopany - zwróciłem uwagę bo jeszcze w kwietniu jeszcze na nim siadałem,

nowe oznakowanie poziome na skrzyżowaniu Konnej i Hipicznej

fanalion liked this post
Old Today, 12:03 AM   #860
Lord Golem
Registered User

Quote:
Coaching wiceprezydenta Łukasza Niedźwieckiego

Łukasz Niedźwiecki, który od chwili odwołania Witolda Antosika pełni obowiązki dyrektora Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej uzgodnił z oburzonymi mieszkańcami Chodkiewicza i okolicznych ulic, że za tydzień zobaczą nowy projekt przebudowy ulicy. Podtrzymał też wcześniejsze zobowiązanie, że nie będą wycinane następne kasztanowce, za wyjątkiem czterech drzew, których usunięcie jest niezbędne oraz że nie będzie budowana na tej ulicy ścieżka rowerowa.

Wreszcie padło pytanie, po co planowano wybudowanie ścieżki rowerowej na Chodkiewicza, skoro niedaleko, na równoległej ulicy Kamiennej, jest piękna, szeroka ścieżka dla rowerzystów i czy były konsultacje z rowerzystami. – Obawiam się, że idziemy w bardzo złym kierunku. Ta ścieżka rowerowa jest przykładem, że reagujemy na państwa potrzeby. Kiedy pojawiły się sygnały od państwa, podjęliśmy decyzję, żeby tej ścieżki nie budować – wyjaśnił wiceprezydent Niedźwiecki.

Uczestnicząca w spotkaniu bydgoszczanka zwróciła gościowi uwagę, że niewłaściwie widzi problem, gdyż nieprawdą jest, iż doszło na Chodkiewicza do konfliktu interesów. Jako wiceprezydent powinien rozumieć, że zarówno przebudowa ulicy, jak i ochrona wiekowych drzew, leżą w interesie społecznym. Nie ma konfliktu, bo to jest wspólny interes mieszkańców. W ich interesie są również ścieżki rowerowe i miejsca parkingowe. Trzeba po prostu umieć pogodzić to wszystko.
Całość tutaj: http://bydgoszcz24.pl/artykul/coachi...niedzwieckiego

Reply

Tags
bydgoszcz, komunikacja rowerowa, rower, wąskie rowery

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules