|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 141
|
Lubomierz
.. czyli urocze miasteczko na Dolnym Śląsku, znane min. z plenerów charkterystycznych dla "ziem odzyskanych" jakich użyczyło do kilku powojennych filmów.
Rynek, nazwany typowo dla epoki Placem Wolności. ![]() ratusz ![]() podcienie ![]() ![]() pręgierz z 1530 roku ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
![]() ![]() schody przy dawnych (XV w) obwarowaniach klasztoru ![]() Jedna z kapliczek przy kościele św. Anny - wygląda jak stacja dawnej drogi krzyżowej ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
urban explorer.
Likes (Received): 1
|
Bardzo przyjemne, delikatne kadry! :-)
|
|
|
#4 |
|
Registered User
Likes (Received): 299
|
Fajne
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 244
|
Malownicze miejsce, ale co się dzieje z mieszkańcami - na wszystkich zdjęciach doliczyłem się max 6-7 osób?
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Akurat była msza w kościele na górce i pewnie tam była większość tubylców.To fasada wspomnianego Kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i św. Maternusa. Swoją drogą dziwne połączenie w nazwie. Niestety po mszy szybko zamknięty więc pstryknąłem tylko kute drzwi. ![]() ![]() ![]() brama wjazdowa na teren klasztoru ![]() ![]() Zespół budynków klasztoru sióstr Benedyktynek. Obecnie w części mieści się bursa szkolna. ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Obermoderatör
Likes (Received): 20
|
Jak Lubomierz to Sami Swoi
Warto odwiedzic muzeum? Duzo eksponatow?Bylem w domach Kargula i Pawlaka, ale do Lubomierza zabraklo juz czasu..
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
Dawne Królewskie Seminarium Katolickie, obcnie zespół szkół, gimnazjum im. Hieronima Wietora - słynnego drukarza kancelarii Zygmunta Starego urodzonego w Lubomierzu.
![]() ![]() dawniej kościół ewangelicki, obecnie galeria „Za Miedzą" ![]()
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
Likes (Received): 122
|
Rzeczywiście miasteczko pełne uroku, a i pokazane w odpowiednio ciekawej formie. Warunek drugi spełniony, więc chęć odwiedzenia tego kawałka Polski została zaszczepiona.
|
|
|
#10 |
|
Registered User
Likes (Received): 34
|
Piękne miasteczko, szkoda że tak daleko od Gdańska. Niesamowita ta postać Chrystusa na krzyżu, rozumiem, że zdjęcie jest od tyłu .Ja odniosłem wrażenie patrząc na to ujęcie , że jest to biegaczka dobiegająca pierwsza do mety.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Jak dobrze wiedzieć otakim miejscu.
Bardzo na plus miasteczko jak i foty. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Lokalny patriota
Likes (Received): 25
|
Bardzo ładne i klimatyczne miasteczko. Byłem kiedyś i mile wspominam spacer.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Miałem okazję zwiedzić w tym roku. Bardzo ciekawe miasteczko.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
Muzeum Kargula i Pawlaka to raczej lokalna inicjatywa promocji miasta niż faktyczne muzeum. Gdy powstawało lokalni mieszkańcy przynosli stare wyposażenia domostw i tak powstało - więc to raczej skansen niż muzeum. Z cenniejszych zbiorów pamiętam oryginalny scenariusz i plakaty. Granaty pochodzą z rekwizytorni wytwórni filmowej. Słowem jst to fajny punkt wycieczki po mieście i element promocji miasta spójny z festiwalem komedii.
Jezus jest raczej psytryknięty od przodu, czyli od strony kościoła i drogi. W przeciwnym razie rurki krzyża zasłaniałyby postać. Chyba farba z niego zeszła. Okalające klasztor mury miejskie wzniesione w XV w. ![]() Monument zgodny z propagandą PRL usprawiedliwiający przesunięcie granic Polski po konferencji poczdamskiej. Nie rozumiem tylko co tu robi doprawiona korona i krzyżyk. ![]() Kamienica należąca pierwotnie do cechu płócienników, obecnie Muzeum Kargula i Pawlaka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XVI wieczny dom piekarza zachowany tylko w postaci murów zewnętrznych i tablicy erekcyjnej z datą 1584r. oraz charakterystycznym godłem zawodu - preclem. ![]()
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
Na koniec sceny z filmu Sami Swoi (1967)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i Nie ma mocnych (1974) ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|