search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old September 21st, 2012, 09:04 PM   #21
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Dodałem kolejną funkcjonalność - automatyczne wstawianie map na podstawie danych gps z exifa. Do każdego zdjęcia, w którym są takie dane dodawana jest mapka w rogu oraz dla wszystkich razem mapa zbiorcza. Niestety z uwagi na ograniczenia api googli na mapie zbiorczej nie mogę nanosić własnych markerów. Gdybym mógł, to zrobiłbym pewnie numerowanie. Za to mapki w zdęciach są w pełni konfigurowalne. Program interpretuje również kierunek zrobienia zdjęcia, ale ja nie posiadam takiego.

Oczywiście wszystko co należy zrobić, żeby mapki się pokazały, to przeciągnąć pliki na okno programu.

Testowe zdjęcia pochodzą wycieczki po odbiór SkyFlyera.



1. Pierwsze zniszczenia potwory.


2. Przymiarka laminatów.
[...]

Oczywiście ten post został wysłany przez program

Fotorelacja wstawiona automatycznie.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; December 4th, 2012 at 03:48 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old September 22nd, 2012, 06:35 PM   #22
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Były problemy z windowsem, gdy chciałem uruchomić bibliotekę do exifów, ale na szczęście udało się. Można ściągać zaktualizowany program z mapami.

Co do innych sugestii:

Regulowanie rozmiarów znaku wodnego
Uważam, że nakład pracy jest nieproporcjonalnie duży do efektu. Poza tym wystarczy, że każdy sobie raz wyedytuje swój znak wodny w jakimś programie i ma na zawsze.

Usuwanie strzałek z menu kontekstowego, czyli PPM.
J/w, tzn uważam, że nakład pracy jest nieproporcjonalnie duży do efektu. Poza tym nie jest to nowa funkcjonalność, a powielanie istniejącej.

Umieszczanie zdjęcia zawsze(no prawie ) centralnie
Dodałem taką możliwość - można ustawić dodatkowe tagi, które będą otaczały każdy post. Są też dwa nowe checkboxy, które pozwolą całkowicie odwzorować Twój styl fotorelacji.

Możliwość rzucenia okiem na ostateczną formę przed zamieszczeniem
Myślę, że główne okno programu dosyć dobrze odwzorowuje ostateczny wygląd fotorelacji. To co nie jest odwzorowywane, to chyba tylko dodatkowe tagi, ale to odwzorować może tylko forum.

Możliwość łatwego umieszczania znaków
Odkładam na później. Konkretnie znaki planuję następujące:
-kierunek w lewo
-węzeł
-kierunek prosto
-kierunek w prawo
-tabliczka na WD
-tabliczka na kilometraż
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; February 10th, 2013 at 11:47 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old September 29th, 2012, 11:18 PM   #23
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Konstruktorowi się podoba i korzysta regularnie:
Quote:
Originally Posted by Konstruktor
Nie no trzeba by Cie nominować do nobla teraz tylko obrabiam fotki w programie i tyle wcześniej musiałem dodać znak wodny, potem wrzucić na IS skopiować wszystkie linki do notatnika i po kolei po 3 wrzucać na forum także program rewelacja, przy takich długich fotorelacjach jest naprawdę pomocny klikam wyślij i idę kawkę sobie robić
A inni na co czekają?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 12:15 AM   #24
DSzumaher
Infra's user
 
DSzumaher's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: [PL] FG
Posts: 3,941
Likes (Received): 8680

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
A inni na co czekają?
Chyba nie o mnie chodzi, bo już kilka razy skorzystałem.

Kolejne obserwacje:
- Czy zmniejszanie zdjęć dokonywane jest w programie? Po wrzuceniu przez program pojawiają się artefakty, a standardowo przez IS - nie.
- Na siódemce wszystko cacy, ale od pewnego czasu po kliknięciu "Wyslij na SSC" proszony jestem o jakieś hasło. Na XP o nic nie prosi. O co chodzi?
DSzumaher no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 12:41 AM   #25
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Nie mam możliwości sprawdzenia, czy ktoś skorzystał, innej niż przeszukanie FPW po "Fotorelacja wstawiona automatycznie". W sumie może trzeba było w programie zaszyć jakiś mechanizm statystyk użycia, ale już trochę za późno.

DSzumaher, mam prośbę, wyślij czasem fotorelację z tym linkiem w stopce, chciałbym trochę rozreklamować program . Właściwie jest to prośba do wszystkich, którzy korzystają, ale się nie chwalą.

-Zmniejszanie zdjęć jest dokonywane w programie. Artefakty? Poproszę link i opis co jest artefaktem.
-Jeśli prosi o hasło to znaczy, że ma ustawioną jakąś metodę wysyłania, która wymaga hasła do jakiegoś konta, oraz że hasło nie zostało wpisane do ustawień. To po to, że jak ktoś nie lubi, żeby jego hasła zapisywać na dysk, to wtedy program każdorazowo pyta. Jaką metodę wysyłania masz ustawioną i co jest w polu hasło?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 12:48 AM   #26
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,425
Likes (Received): 6177

kamilost, wysłałem Ci PM
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 01:30 AM   #27
DSzumaher
Infra's user
 
DSzumaher's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: [PL] FG
Posts: 3,941
Likes (Received): 8680

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Poproszę link i opis co jest artefaktem.
Zdjęcia wyglądają na "schodkowate", np.
- to z tego posta - "przerywane" kable nad drogą, dalszy znak bardzo niewyraźny;
- to z tego posta - znak wodny oraz pole tekstowe są lekko zdeformowane.

Czyżby kompresja jest ustawiona na mocną lub metoda zmniejszania jest ustawiona na "bilinear", a lepsza byłaby metoda "Lanczos3"?

Quote:
Jeśli prosi o hasło to znaczy, że ma ustawioną jakąś metodę wysyłania
Racja, niechcąco przestawiłem na FTP.
DSzumaher no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2012, 02:02 AM   #28
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Quote:
Originally Posted by DSzumaher View Post
Czyżby kompresja jest ustawiona na mocną lub metoda zmniejszania jest ustawiona na "bilinear", a lepsza byłaby metoda "Lanczos3"?
Gorzej. Nie było nawet bilinear. Jutro poprawię.
Ja też
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2012, 03:56 PM   #29
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,425
Likes (Received): 6177

Widzisz, parę osób w wątkach lubelskich używa już programu
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2012, 07:58 PM   #30
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

kamilost sprawdz PM
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2012, 08:08 PM   #31
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Nic od Ciebie nie dostałem.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2012, 08:37 PM   #32
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

Wysłałem 2gi raz ale nie wiem czy doszło wiec napisze tu:
Wysłalem zdjecia za pomoca imageshack uploadera, dopiero potem zauwazylem ze masz juz 2ga wersje swojego programu połączona z wrzucaniem zdjec na imageshack
Uploader wyplul mi linki, nie wiem co teraz z nimi zrobić w Twoim programie. pomożesz?
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2012, 11:18 PM   #33
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Tak, teraz PMka doszła.
Olej te linki. Uruchom program i uploaduj zdjęcia jeszcze raz na IS. Jak robisz to anonimowo, to IS się nie obrazi, jak na konto to skasuj stare z konta. Nie ma możliwości "importowania" linków do programu.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 2nd, 2012 at 11:03 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 12:52 PM   #34
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

Chyba znow cos robie zle.
Przy probie przeciagniecia zdjec do okna programu wyskakuje mi: "This appliacation has requested the Runtime to terminate it in an unusual way".
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 01:09 PM   #35
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Czy masz najnowszą wersję programu? Jaki masz system? Ilu bitowy? Jakie masz service packi? Masz zainstalowane aktualizacje (szczególnie do .net'a)?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 01:13 PM   #36
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

tak, najnowszą, Win7, 64 bit SP2 jak dobrze pamiietam, aktualizacje wyłączone.
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 01:28 PM   #37
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

To może być kwestia liczby fot jakie ładujesz do programu. Ile tego było? U mnie łyka 195 (2048 x 1536). Wraz ze wzrostem liczby fot zaczynają się artefakty, potem wywala program. To jest związane z tym, że program ładuje wszystkie zdjęcia do pamięci i w końcu ta pamięć się kończy. Uznałem, że należy ładować wszystkie do pamięci, bo użytkownik może np. chcieć odłączyć kartę ze zdjęciami i byłby zdziwiony, że później mu zdjęcia nie działają. Ale być może tak trzeba będzie zrobić. Albo jakiś wariant mieszany. Tak czy inaczej nie da się pogodzić trzymania wszystkich zdjęć w pamięci i możliwości obsługi dużej liczby fot.

Proponuję zrobić eksperyment: odpalić sobie monitor systemu z podglądem zajętości pamięci, odpalić program, zawalić go fotami i obserwować wykres pamięci. Jeśli dobicie pamięci do górnej granicy zbiegnie się w czasie z rzucanym błędem, to mamy pewność co jest jego przyczyną.

Edit: Ok, wiem jak zrobię. Będę ładować wszystkie zdjęcia do pamięci, ale do bufora, gdzie będą trzymane w jpgach i dopiero na żądanie będą dekompresowane. Musicie się uzbroić w trochę cierpliwości.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 04:33 PM   #38
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

Zaraz sprobuje, dzieki za poświecony czas.
Fot mam 153 ale 2848x2134
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 09:19 PM   #39
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

Dobra, poprawiłem i wrzuciłem program. Przy 4GB ramu wchodzi do niego 745 fotek 2048 x 1536. Na win XP z 1GB wchodzi 675, ale dużo ląduje w pliku stron i cały komp się zmula. Myślę, że tyle styknie.

Skalowanie poprawione, dodane wysyłanie tylko zaznaczonych zdjęć, dodane opcje do korekty jasności/kontrastu/gamma.

Pierwszy post zaktualizowany.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 2nd, 2012 at 11:08 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 01:08 PM   #40
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 868

hook1990, bambosz, pozwolę sobie odpowiedzieć w wątku.

Skoro nie wyświetla wam komunikatu o braku miejsca, to znaczy, że nie to jest problemem. W takim razie nie wiem co jest, nie potrafię odtworzyć tego u siebie. Ale jeszcze się nie poddajemy.

Czy to jakieś konkretne zdjęcia powodują wywalenie błędu? Wrzucanie pliki jpg, czy jakieś inne? Spróbujcie powrzucać inne zdjęcia i obserwujcie na czym się wywala.

hook1990, napisałeś, że masz wyłączone aktualizacje. Może była jakaś ważna aktualizacja .neta. Zainstaluj wszystkie aktualizacje i sprawdź, czy błąd występuje, ok?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 3rd, 2012 at 01:26 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 12:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu