search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 3rd, 2012, 02:38 PM   #41
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

na plikach bmp i gif działa!
hook1990 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old October 3rd, 2012, 03:18 PM   #42
wawrzula
Registered User
 
wawrzula's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,095

Działa fantastycznie i ta możliwość "podrasowania" fotki, super sprawa.
Ja jestem już w pełni usatysfakcjonowany
wawrzula no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 04:21 PM   #43
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by hook1990 View Post
na plikach bmp i gif działa!
Czyli problemem są jpg? Czy wywala się przy wrzuceniu jakiegokolwiek pliku jpg, czy tylko konkretnych? Spróbuj wrzucić do programu jpga z jakiegoś innego źródła niż Twój aparat. Może coś z internetu. Czy te jpgi, które wrzucasz mają geotagi w exifie? Jak z tymi aktualizacjami?

Jedyna rzecz, która w moim kodzie odróżnia typy ładowanych plików, to czytanie tagów. Samo czytanie pliku i dekodowanie do obrazka w wewnętrznym formacie nie rozróżnia typów plików. Więc albo to tagi, albo Qt, albo Twój komputer.

Ściągnij nową wersję, dodałem dwa komunikaty błędów przy parsowaniu tagów. Zmienił się tylko plik fotorelacjonusz2.exe, więc wystarczy jego ściągnąć i podmienić w katalogu.

Quote:
Originally Posted by wawrzula View Post
Działa fantastycznie i ta możliwość "podrasowania" fotki, super sprawa.
Ja jestem już w pełni usatysfakcjonowany
Cieszę się bardzo
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 04:32 PM   #44
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

Wywala jakikolwiek plik jpg. Probowalem z 3 aparatów i komórki. Tak samo po uruchomieniu najnowszej wersji. Zaraz spróbuję z aktualizacjami. co to Qt?
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 04:36 PM   #45
Yaper
Registered User
 
Yaper's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Warszawa (Łódź i Głowno)
Posts: 929
Likes (Received): 2746

Świetna sprawa Kamilost, działa jak ta lala.
Po jednym z pierwszych releasów program mi się wykładał przy wrzucaniu fotek. Ostatnia wersja działa znakomicie. Następna relacja jaką wrzucę, będzie na pewno z Twojego programu.

Jako, że zdjęcia z geolokacją w EXIFie mam tylko z komórki to chętnie widziałbym opcję, żeby dla każdego zdjęcia dało się wskazać na mapce jego miejsce zrobienia.

Idealnie byłoby wykorzystać do tego UMP, gdzie jest zaznaczona większość dróg w budowie. Czyli coś takiego:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...&mlon=20.87395

Kompletując opcje mapowe widziałbym opcje wstawienia obrazka a po kliknięciu na niego przenosiło by użytkownika na UMP w miejsce zrobienia fotki.
click4map
Yaper no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 04:37 PM   #46
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by hook1990 View Post
co to Qt?
Środowisko programistyczne, w którym zrobiłem program.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 04:50 PM   #47
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by Yaper View Post
Jako, że zdjęcia z geolokacją w EXIFie mam tylko z komórki to chętnie widziałbym opcję, żeby dla każdego zdjęcia dało się wskazać na mapce jego miejsce zrobienia.
I będziesz się tak przeklikiwał przez 100 zdjęć? Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest sobie zainstalować na smartphonie jakiś tracker, a potem zdjęcia z aparatu wzbogacić o geotagi na podstawie tracku, przy użyciu jakiegoś dedykowanego do tego programu, których jest mnóstwo. W ostateczności mogę dodać do programu funkcjonalność wzbogacania zdjęć o geotagi na podstawie tracku, ale track musisz mieć.

Quote:
Originally Posted by Yaper View Post
Idealnie byłoby wykorzystać do tego UMP, gdzie jest zaznaczona większość dróg w budowie. Czyli coś takiego:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...&mlon=20.87395
Zdaję sobie sprawę z przewagi UMP, czy OSM nad mapami googla, ale nie widziałem tam nigdzie api, które mógłbym wykorzystać. Jeśli takowe istnieje, to proszę o wskazanie. Ok, znalazłem.

Quote:
Originally Posted by Yaper View Post
Kompletując opcje mapowe widziałbym opcje wstawienia obrazka a po kliknięciu na niego przenosiło by użytkownika na UMP w miejsce zrobienia fotki. [...]
Jasne, dobry pomysł. Przy czym dodanie linka pod zdjęciem do oryginalnej mapy powinno działać niezależnie od wybranego usługodawcy mapy (google/OSM/UMP/cokolwiek innego).
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 3rd, 2012 at 06:31 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 05:47 PM   #48
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,310
Likes (Received): 6005

Wprowadź funkcję by można było wpisać od jakiego numeru ma zacząć numerować zdjęcia.
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2012, 05:57 PM   #49
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Ok. Przy okazji zdałem sobie sprawę z tego, że teraz przy wysyłaniu wybranych zdjęć są dziury w numeracji...

Apropo map. Rozumiem już jak działa to osm. Ono domyślnie wyrzuca tylko xmlową reprezentację danych. Potem tego xmla trzeba sobie wyrenderować samemu. Niestety to konieczność łączenia się z kolejnymi bibliotekami i dalsze komplikowanie projektu. Znalazłem też api statyczne: http://staticmap.openstreetmap.de/, ale nie można na nim polegać. Przy dużym zoomie zwraca pusty obrazek. Zatem zostaje biblioteka. Nie widzi mi się to.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; February 10th, 2013 at 11:53 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 11:44 AM   #50
Hyper
Pobierowo jest OK!
 
Hyper's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Szczecin/Wolfsburg
Posts: 12,070
Likes (Received): 3975

Chciałem przetestować program, ale mam ten sam problem:



Również jak hook1990, mam Win7 64bit SP2, nie działa przeciągnięcie jakichkolwiek plików *.jpg.
Hyper no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 11:45 AM   #51
hook1990
Registered User
 
hook1990's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Kraków, Kurów Wschód
Posts: 1,729
Likes (Received): 1375

właśnie, ten sam komunikat.
hook1990 no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 12:29 PM   #52
koszatek
***** ante portas!
 
koszatek's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Warszawa (Muranów)
Posts: 4,522
Likes (Received): 4480

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Apropo map. Rozumiem już jak działa to osm. Ono domyślnie wyrzuca tylko xmlową reprezentację danych. Potem tego xmla trzeba sobie wyrenderować samemu. Niestety to konieczność łączenia się z kolejnymi bibliotekami i dalsze komplikowanie projektu.
Nie trzeba nic renderować, można wyświetlać kafelki mapy z http://*.tile.openstreetmap.org/. Są do tego biblioteki np. OpenLayers. Jedyna wada jest taka, że adres podłożony pod zdjęcie musi prowadzić do jakiejś strony pośredniczącej, która w zależności od koordynat będących parametrem ładnie wyświetli odpowiedni kawałek mapy i wskaźnik. Ta strona pośrednicząca mogłaby korzystać właśnie z OpenLayers. Ale trzeba znaleźć dla niej jakiś hosting, który będzie niezmienny (bo adresy będą już zaszyte w fotorelacjach).
Chyba że jeszcze inaczej: tworząc fotorelację program zasysałby też odpowiednie kafelki, wrysowywał wskaźnik na sztywno do jpg czy png i wrzucał takie mini mapki na hosting razem z fotami. Mogę udostępnić kawałki kodu w php i js, gdzie robię takie pobieranie kafelków.
koszatek está en línea ahora   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 01:33 PM   #53
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by Hyper View Post
Chciałem przetestować program, ale mam ten sam problem:
Również jak hook1990, mam Win7 64bit SP2, nie działa przeciągnięcie jakichkolwiek plików *.jpg.
Na pewno masz SP2? Tu: http://windows.microsoft.com/pl-PL/w.../service-packs piszą, że najnowszy to 1.

Quote:
Originally Posted by hook1990 View Post
właśnie, ten sam komunikat.
Miałeś sprawdzić czy problem występuje po zainstalowaniu wszystkich aktualizacji. Jaki rezultat? Teraz liczymy tylko na Ciebie, bo ja już nie mam więcej pomysłów co może być nie tak.

Quote:
Originally Posted by koszatek View Post
Nie trzeba nic renderować, można wyświetlać kafelki mapy z http://*.tile.openstreetmap.org/. Są do tego biblioteki np. OpenLayers.
Jest coś w c/c++?
Quote:
Originally Posted by koszatek View Post
Chyba że jeszcze inaczej: tworząc fotorelację program zasysałby też odpowiednie kafelki, wrysowywał wskaźnik na sztywno do jpg czy png i wrzucał takie mini mapki na hosting razem z fotami. Mogę udostępnić kawałki kodu w php i js, gdzie robię takie pobieranie kafelków.
Poproszę.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 02:33 PM   #54
Hyper
Pobierowo jest OK!
 
Hyper's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Szczecin/Wolfsburg
Posts: 12,070
Likes (Received): 3975

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Na pewno masz SP2? Tu: http://windows.microsoft.com/pl-PL/w.../service-packs piszą, że najnowszy to 1.
Wstyd! Oczywiście, że SP1.
SP2 to Office 2007 oraz upgrade do firmowego exchange'a. Notabene niedawno przesiadłem się na Office 2010, tutaj też jest dopiero SP1.
---
Odnośnie aktualizacji, jestem na bieżąco ze wszystkimi z "Windows Update", korzystam aktualnie z .net 4 Extended, a także Visual C++ 2010 dla wersji 64-bitowych OS. Spróbowałem wgrać *.bmp - ten sam błąd. Zastosowałem teraz tryb zgodności, próbowałem jako XP SP3 oraz Win2000, z prawami administratora - dalej to samo. Puściłem teraz koledze z pracy, on ma na wirtualce XP 32-bitowego, zaraz sprawdzimy i dam znać.

EDIT:
W wirtualce na XP 32-bit poszło bez problemu.

Last edited by Hyper; October 4th, 2012 at 02:40 PM.
Hyper no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 03:14 PM   #55
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by Hyper View Post
Spróbowałem wgrać *.bmp - ten sam błąd.
Czyli to nie tagi. Musiałbym dostać komputer, na którym występuje błąd w swoje ręce, żeby móc go zdebugować. Chyba, że jest wśród nas jakiś programista, który chciałby się tego podjąć?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 03:49 PM   #56
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Po moich początkowych kłopotach (z oknem errora jn) przy kolejnych podejściach ten błąd przestał się pokazywać. Nie umiałbym teraz powiedzieć jak to się stało, że wszystko było OK.

[IMG]http://i49.************/aepg6e.jpg[/IMG]

Ale...

No, właśnie jest "ale". Przed chwilą ponownie spróbowałem wrzucić do softu trochę zdjęć. Ponieważ miał to być test, więc zacząłem z grubej rury - ok. 40 szt. I... zonk! Wyskoczył error. Zmniejszyłem do 12 szt i... znów error. Spróbowałem 1 zdjęcie i... przyjął. Dodałem jeszcze jedno i... przyjął. A potem kolejne też przyjmował. Sądziłem, że sprawa rozwiązana, a tymczasem po kolejnym, 7. zdjęciu... error I tak metodą kolejnych prób doszedłem do tego, że program nie przyjmuje konkretnych zdjęć! Pomyślałem, że problem może być w ich wadze, ale skoro jedno ma 95 KB, a drugie 2,9MB, więc to nie może być przyczyną.
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 03:57 PM   #57
maciek_lu
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lublin
Posts: 404
Likes (Received): 1

Bez problemu (można jeszcze popracować nad przeglądaniem forum z widoku tagów) wstawiona fotorelacja Win 7 Professional 64bit
maciek_lu no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 04:04 PM   #58
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 860
Likes (Received): 867

Quote:
Originally Posted by Polex View Post
I tak metodą kolejnych prób doszedłem do tego, że program nie przyjmuje konkretnych zdjęć!
Jakich konkretnych? A może chodzi o sposób dodawania zdjęć do programu? Przeciągasz je skądś? Bo tam w załączonym zrzucie widzę jakąś przeglądarkę do zdjęć. Z niej przeciągasz zdjęcia? Co się dzieje, jeśli te same zdjęcia dodasz "normalnie", tzn przez Fotorelacja->Dodaj zdjęcia?

Quote:
Originally Posted by maciek_lu View Post
można jeszcze popracować nad przeglądaniem forum z widoku tagów
Nie rozumiem.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; October 4th, 2012 at 04:23 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 04:13 PM   #59
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,310
Likes (Received): 6005

O tak:

http://www.skyscrapercity.com/tags.php?tag=lublin

by nie wchodzić za każdym razem i nie szukać swojego tematu.
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2012, 04:15 PM   #60
matrix4321
Registered User
 
matrix4321's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Warsaw
Posts: 4,069

Ja właśnie użyłem po raz pierwszy programu i działa bez problemu. Win 7 64 bit Enterprise. W moim przypadku o jakieś 40 % przyspieszyło to zamieszczanie przeze mnie zdjęć na forum.
matrix4321 está en línea ahora   Reply With Quote


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 10:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu