search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old December 4th, 2012, 04:54 PM   #141
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,366
Likes (Received): 337

a czy będzie opcja żeby program sprawdzał czy jest aktualna wersja softu?
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old December 4th, 2012, 04:56 PM   #142
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Możnaby dodać, tylko pytanie czy nie wystarczy, jak ktoś sobie zasubskrybuje wątek?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 27th, 2012, 05:54 PM   #143
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

ściągnąłem plik o nazwie fotorelacjonusz2 na linuxa i niestety wywala mi program, bez robienia czegokolwiek
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 27th, 2012, 09:50 PM   #144
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

A plik exif ściągnąłeś? Oba muszą mieć bity wykonywalności i muszą być w tym samym katalogu. Odpal fotorelacjonusz2 w terminalu i wklej tu output.

Od razu zapytam jaka dystrybucja?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 28th, 2012, 01:11 AM   #145
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

./fotorelacjonusz2
./fotorelacjonusz2: symbol lookup error: ./fotorelacjonusz2: undefined symbol: _ZN14QHttpMultiPartC1EP7QObject

oba mają bity wykonywalności, są w tym samym katalogu, moja dystrybucja to ubuntu 11.04, po wybraniu wyślij na ssc pojawia się na ułamek sekundy kolejne okno i cały program znika (dobrze mieć czasem windę na drugiej partycji)
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 28th, 2012, 05:55 AM   #146
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Quote:
Originally Posted by kondi10 View Post
./fotorelacjonusz2: symbol lookup error: ./fotorelacjonusz2: undefined symbol: _ZN14QHttpMultiPartC1EP7QObject
Klasa QHttpMultiPart, z której program korzysta i o którą krzyczy dodano w Qt 4.8. W Twoim Ubuntu 11.04 Qt jest w wersji 4.7.2. Zaktualizuj system przynajmniej do wersji 12.04, lub zainstaluj najnowsze Qt poprzez instalator na http://qt-project.org/downloads
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 29th, 2012, 05:03 PM   #147
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

nowe ubu mnie nie kręci z uwagi na unity, a niestety wyższe qt mi się nie chce skompilować. no nic, będę wkładał fotki przez windowsa. dzięki za dobre chęci.
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 29th, 2012, 05:35 PM   #148
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Nie musisz kompilowac, sciagnij i uruchom instalator.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 29th, 2012, 07:58 PM   #149
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

okazało się, że za dużo dependencji, odpuściłem sobie, na windzie też bywam codziennie
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 30th, 2012, 01:46 AM   #150
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

Quote:
Originally Posted by Polex View Post
Przeciągam na pierwsze okno jakie pokazuje się po odpaleniu fotorelacjonusza. Zdarzają się wówczas (niegroźne) komunikaty, że program nie odpowiada ("Przełącz na..." ew. "Ponów próbę"), ale mimo tego zdjęcia program przyjmuje.

Zwykle przechodziłem wówczas do Plik >> Ustawienia >> i tu ustawiałem parametry (rozmiar, ew. numeracja itp). I po ustawieniach klikałem "OK", ale... okno nie znikało. Mimo to w oknie zasadniczym klikałem na "Wyślij na SSC". W kolejnym oknie widać proces wysyłania na forum - w polu "Wszystkie obrazki" następował progres od 0% do 100%. I dopiero w tym momencie (po osiągnięciu 100%) klikałem we właściwy wątek na forum. I właśnie wówczas pojawiało się okno ze wskaźnikiem progres 33%, który nie posuwał się do przodu.

Ponieważ te ustawienia utrzymują się od poprzedniego wysyłania, więc spróbowałem pominąć krok z ustawieniami i wysłałem na SSC. Efekt identyczny do tego, który opisałem powyżej.
do tego momentu mam identycznie, tylko ja wybieram odpowiednie forum od razu, a nie czekam na koniec uploadu - zwiesza się na 33%. poza tym przy uploadowaniu zdjeć wyskakuje mi, że exif się wykrzaczył i należy go zamknąć, chociaż to niczemu nie przeszkadza, bo zdjęcia wszystkie się pokazują w programie, a część nawet się uploaduje.

------------
chodzi o wersję na viście
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 30th, 2012, 07:20 PM   #151
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Program exif jest uruchamiany dla każdego zdjęcia załadowanego do fotorelacjonusza, żeby wyczytać z niego geotagi. Czy mógłbyś metodą prób i błędów sprawdzić na jakie zdjęcie exif tak reaguje? Na początek wystarczy pełna ścieżka do pliku.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 30th, 2012, 07:49 PM   #152
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Program exif jest uruchamiany dla każdego zdjęcia załadowanego do fotorelacjonusza, żeby wyczytać z niego geotagi. Czy mógłbyś metodą prób i błędów sprawdzić na jakie zdjęcie exif tak reaguje? Na początek wystarczy pełna ścieżka do pliku.
wszystkie po kolei, zarówno te robione telefonem (samsung), aparatem kompaktowym (sony), czy lustrzanką (canon)
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 30th, 2012, 07:59 PM   #153
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Poproszę pełną ścieżkę do pliku.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2012, 12:02 AM   #154
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

Cały folder ściągnięty z serwera jest u mnie na pulpicie w viście. dziś też exif wykrzaczało, ale jak poczekałem z wejściem do konkretnego wątku aż zuploadują się wszystkie zdjęcia na imageshacka, to ładnie mi wszystko się zrobiło i wrzuciło co trzeba na ssc.

wielkie dzięki za ten program, to olbrzymie ułatwienia, a i chce się przynajmenij zdjęcia wrzucać
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2012, 12:27 AM   #155
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Mimo wszystko chciałbym błędy namierzyć i naprawić. Ostatnio problemem w przypadku exifa były znaki diakrytyczne w ścieżce do pliku. Mimo, że tamten błąd naprawiłem chciałbym zacząć właśnie od sprawdzenia ścieżki, dlatego poproszę o pełną ścieżkę do pliku, na którym exif się wywala. Można uruchomić sam plik exif.exe podając mu nazwę pliku, np:
Code:
exif.exe IMG00001.JPG
i sprawdzić, czy rzeczywiście wywala się właśnie na tym.

Jako pełną ścieżkę do pliku mam na myśli oczywiście np: "C:\Documents and Settings\User\Desktop\album\IMG00001.JPG"

Jeśli w ścieżce nie będzie dziwnych znaków, to poproszę o przesłanie mi zdjęcia, które powoduje błąd.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; December 31st, 2012 at 12:50 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2012, 08:07 PM   #156
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

exif.exe - Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono zlib1.dll. Ponowne zainstalowanie tej aplikacji może naprawić ten problem.

taki komunikat wyświetla mi się po uruchomieniu exifa, samego bez zdjęć. co do zdjęć, to wywalał się na każdym.
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old January 1st, 2013, 02:43 PM   #157
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Zatem proponuje ponownie "zainstalować" aplikacje, czyli ściągnąć zipa i rozpakowac. Najwyraźniej brakuje Ci jednego pliku.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2013, 07:25 PM   #158
kondi10
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lublin/Krakow/London
Posts: 721
Likes (Received): 970

rzeczywiście ściągnięcie ponowne zadziałało w przypadku exifa. w przypadku 33% niestety nie. dziś wstawiałm 4 zdjęcia, ale byłem niecierpliwy i od razu wszedłem do właściwego wątku. następnym razem poczekam, tak jak jakiś czas temu i dam znać, czy się też zwiesiło.
kondi10 no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2013, 10:26 PM   #159
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Zdaję sobie sprawę, że ten błąd pozostaje nienaprawiony, ale niestety nie jestem w stanie go odtworzyć u siebie, niezależnie kiedy wybieram wątek.

W każdym razie pracuję nad tym.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2013, 08:39 PM   #160
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Dodałem kolejną funkcjonalność - własne podkłady mapowe. Wystarczy raz przerobić mapę z np. nowej organizacji ruchu na POW i potem każde geotagowane zdjęcie będzie miało automatycznie dodaną mapkę.

1. Końcówka obecnie budowanej POW - stare zdjęcie Koszatka


Własny podkład to poprostu plik .kmz, który robi się w google-earth. Do overlaya używamy tylko plików graficznych z dysku, te z netu podane przez url nie będą potem działać. Żeby wydobyć plik graficzny z pdfa użyłem pdfimages, ale ja pracuję na linuxie, na windzie nie wiem jak, ale pewnie wujek google Wam coś doradzi.

Po zrobieniu podkładu trzeba go znaleźć w zakładce "Miejsca" po lewej, kliknąć prawym przyciskiem myszy i zapisz miejsce jako (koniecznie plik .kmz). Następnie taki plik wrzuca się do katalogu overlays w katalogu fotorelacjonusza i gotowe. Po uruchomieniu programu warto w ustawieniach sprawdzić, czy podkład został łyknięty.

Jak ktoś zrobi overlaya w google-earth to oczywiście żaden problem podzielić się z innymi. Ode mnie macie właśnie nową organizację POW.

Uwaga: po wrzuceniu pliku kmz do katalogu fotorelacjonusza i uruchomieniu program nieco go modyfikuje, żeby później nie musieć powtarzać tej operacji przy każdym uruchomieniu. Toteż jeśli wrzucicie na raz kilka nowych podkładów, to przy pierwszym uruchomieniu może trochę zmulić. Chodzi o to, że każdy taki podkład to jest b. duży plik graficzny więc operacje na nim są kosztowwne. To samo jeśli dacie mały zoom w ustawieniach - wtedy mapa wstawiana do każdego zdjęcia będzie skalowana z prawie całego podkładu, co też może zmulać. Dużo też zależy od kompa.

Nie dopatrzywszy się błędu funkcjonalność wstawiania postów na forum napisałem od nowa. Może to pomoże.

Fotorelacja wstawiona automatycznie.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; February 10th, 2013 at 12:22 PM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 08:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu