daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Budapest

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old May 21st, 2013, 01:01 PM   #521
városjáró
Registered User

városjáró's Avatar

Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by Tímea89 View Post
Arról van szó, hogy a Steindl Imre Programra a kormány eddig 14,6 milliárd milliárd forintot hagyott jóvá. Ez elég lett volna a látogatóközpontra, a háromszintes mélygarázsra, az Országgyűlési Múzeumra és a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállítására. 2013. május 9-én a kormány döntött arról, hogy kibővíti a programot, és plusz 7,2 milliárd forinttal megemelte a költségvetését. Ebből a plusz 7 milliárd forintból fogják végrehajtani a Wellisch-palota homlokzatának és tetőszerkezetének teljes rekonstrukcióját, illetve ebből veszik meg az MTESZ-székházat is, amit majd később szintén átalakítanak/modernizálnak.
No igen, de erről a kettőről már tavaly nyáron döntöttek, és oda is ítéltek azon nyomban plusz 1 Mrd-ot a székház megvételre - tehát az nem új költség! Viszont akkor mostanra derült ki, hogy a megvételen túl a két átépítés/visszaalakítás plusz 7,2 Mrd-ba fog kerülni?! Ráadásul úgy, hogy ezáltal túllépik az eredetileg kitalált 2x10,24 Mrd-os keretet?! (Mivel ezzel a +7,2-vel már 21,8 Mrd-nál járunk az eredeti 20,48-hoz képest - és hol még a vége...)
városjáró no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 21st, 2013, 01:10 PM   #522
amaurote1
Registered User

amaurote1's Avatar

Likes (Received): 41

Quote:
Originally Posted by Mintti View Post
Ha a Fehér-házból ide költözik a képviselői irodaház, akkor lehetséges, hogy a Fehér-ház legyen az új városháza épülete? Emlékeim szerint Bécsben is a Ringre lett felfűzve a városháza, parlament etc. - nálunk ez a Duna lehet

de ez csak egy gondolatfonal.
Nem is rossz gondolatfonal. Viszont akkor már épüljön egy új városháza. A Fehér Házzal egyébként semmi gond nincs, teljesen jó épület de azért évszázadokig nem kell őrizgetni.
amaurote1 no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 03:46 PM   #523
gabute
Registered User

Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by Mintti View Post
Ha a Fehér-házból ide költözik a képviselői irodaház, akkor lehetséges, hogy a Fehér-ház legyen az új városháza épülete? Emlékeim szerint Bécsben is a Ringre lett felfűzve a városháza, parlament etc. - nálunk ez a Duna lehet

de ez csak egy gondolatfonal.
Ez önmagában szerintem egy nagyon jó ötlet, hiszen egy jó helyen lévő, jó, reprezentatív épületről van szó. Kérdés viszont, hogy alkalmas-e erre a funkcióra, hiszen ha jól tudom, mindig is irodaépületként funkcionált, egy városházának pedig üléstermekre is szüksége van. Valószínűleg a Polgármesteri Hivatal/Önkormányzat funkciókra amúgy maradéktalanul megfelel, az Üléseket meg lehet újra a Váci utcában tartani.
gabute no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 03:52 PM   #524
CrsR
Registered User

CrsR's Avatar

Likes (Received): 40

Quote:
Originally Posted by Bazsi91 View Post
Hogy érted pontosan?Csak a homlokzatokat hagynák meg?
Ha jól tudom most lakóház mind2 épület.
A tér déli oldalára az északihoz hasonlóan (M.Á.K. bérpalota) egységes arculatú épületeket szántak. A 10. és 9. számú telken elkészültek az épületek, majd jött a háború és a 6-8. üresen maradt. Jóval később felépült az MTESZ irodaháza, de stílusában már nem igazodott a mellette állókhoz.

Arra gondoltam, hogy a 6-8. új homlokzatot kap, a 10. és 9. párját. Az, hogy mi lesz mögötte, majd eldől.

De ez csak egy tipp.
CrsR no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 06:05 PM   #525
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Likes (Received): 75

Ilyesmi nem került szóba. Ráadásul azt nyilatkozta Wachsler, hogy a szerkezet elbontását a metrómegálló miatt mellőznék. Épp ezért minden más érv előtt, alapból elképzelhetetlen a régi homlokzati rész tükrözése erre a szakaszra, hiszen más a szintszám, beosztás, stb.
BDzsH_88 no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 06:17 PM   #526
CrsR
Registered User

CrsR's Avatar

Köszönöm, erről nem hallottam, ill. elfeledkeztem a metróról. Ha a jelenlegi szerkezet megmarad az is jó, mert a különböző stílusok ellenére, próbál illeszkedni a korábbihoz.

A lényeg, hogy a közeljövőben felújítják.
Old May 21st, 2013, 06:53 PM   #527
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Jelen állás (legfrissebb sajtóinformációk) szerint úgy néz ki, hogy az épület szerkezetét tartják meg, és a homlokzatot átalakítják. Én a magam részéről teljesen feleslegesnek tartom, ugyanis a mostani épülettel sincsenek komoly bajok, azokat pedig, akiket most zavar, akkor is zavarni fogja a ház, hogyha kap egy arcátültetést szegény. A jószándékot értékelem, de kár teljesen leradírozni az épület mostani homlokzatát.
Old May 21st, 2013, 07:32 PM   #528
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 164

Én nem fogok sirni a jelenlegi homlokzatért, nem igazan kedvelem a racsos feluleteket. Valami némileg tagolt uvegfeluletet tudnék elképzelni, ami szépen tukrozné a parlament épuletét, ha mar korhuen nem lehet a szintmagassag kulonbség miatt.

Bazsi91 liked this post

Last edited by HQ; May 21st, 2013 at 07:48 PM.
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 07:52 PM   #529
venom6
Registered User

venom6's Avatar

Likes (Received): 32

Kossuth tér mai állapot

Egy üveg sört küldhettek Neki ->Qtya

keleti, Bazsi91, HQ, CrsR liked this post
venom6 no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 10:33 PM   #530
PLPBB
Registered User

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by CrsR View Post
Köszönöm, erről nem hallottam, ill. elfeledkeztem a metróról. Ha a jelenlegi szerkezet megmarad az is jó, mert a különböző stílusok ellenére, próbál illeszkedni a korábbihoz.

A lényeg, hogy a közeljövőben felújítják.
Ez tényleg nagyon érdekelne:
Valaki indokolja már meg, hogy a MTESZ székház miért/hogyan "illeszkedik" bármihez is a Kossuth téren?

p.s.: ezt a cikket köszönöm, nem kérem: http://varoskepp.blog.hu/2009/09/01/..._es_80_as_evek
PLPBB no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 10:35 PM   #531
Bazsi91
Registered User

Bazsi91's Avatar

Likes (Received): 70

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Én nem fogok sirni a jelenlegi homlokzatért, nem igazan kedvelem a racsos feluleteket. Valami némileg tagolt uvegfeluletet tudnék elképzelni, ami szépen tukrozné a parlament épuletét, ha mar korhuen nem lehet a szintmagassag kulonbség miatt.
Egyetértek.
Bár nem olyan zavaró a jelenlegi homlokzat,de azért a felújított tér mellet már elég "ócskának" fog tűnni.Szerintem.

Nekem mindig a Békéscsabán lévő kb egyidős áruház jut eszembe.
Hasonló szépség.

HQ liked this post
Bazsi91 no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2013, 11:08 PM   #532
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Értem ellenszenvedet, de felhívnám figyelmedet, hogy a mostani homlokzat tagolása éppen - és tudatosan - a Parlament épületére reflektál. Nem egy rossz irodaház ez, ha levetkőzzük a háború utáni magyar építészet iránt érzett elemi gyűlöletünket, ezt még akár be is ismerhetjük. Én sem mondom, hogy a korszak csúcsműve, de ha válogatni kéne, hogy mit őrizzünk meg, és mit nem, akkor itt azért én inkább a megőrzésre hajlanék.

A korhű homlokzat felhúzásának én magam még mindig több értelmét látnám, mint a jelenlegi átalakításának. Teljesen bizonytalan eredményre vezet, pláne, ha mindez tervpályázat nélkül történik. A minőségre nagyon kevés garanciánk van...

Luchador liked this post
Old May 21st, 2013, 11:12 PM   #533
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Quote:
Originally Posted by PLPBB View Post
Valaki indokolja már meg, hogy a MTESZ székház miért/hogyan "illeszkedik" bármihez is a Kossuth téren?

p.s.: ezt a cikket köszönöm, nem kérem: http://varoskepp.blog.hu/2009/09/01/..._es_80_as_evek
Például nem 650 méter magas.
Old May 21st, 2013, 11:16 PM   #534
CrsR
Registered User

CrsR's Avatar

Quote:
Originally Posted by PLPBB View Post

Én nem merültem bele az apróbb részletekbe, arányaiban hasonló a szomszédos épülethez, várható volt, hogy 40-50 évvel később a stílus megváltozik, akkoriban sokkal vadabb dolgot is építhettek volna oda, de nem tették. Ez a korszakban nem volt túl gyakori.
Old May 22nd, 2013, 12:14 AM   #535
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 164

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
Értem ellenszenvedet, de felhívnám figyelmedet, hogy a mostani homlokzat tagolása éppen - és tudatosan - a Parlament épületére reflektál. Nem egy rossz irodaház ez, ha levetkőzzük a háború utáni magyar építészet iránt érzett elemi gyűlöletünket, ezt még akár be is ismerhetjük. Én sem mondom, hogy a korszak csúcsműve, de ha válogatni kéne, hogy mit őrizzünk meg, és mit nem, akkor itt azért én inkább a megőrzésre hajlanék.

A korhű homlokzat felhúzásának én magam még mindig több értelmét látnám, mint a jelenlegi átalakításának. Teljesen bizonytalan eredményre vezet, pláne, ha mindez tervpályázat nélkül történik. A minőségre nagyon kevés garanciánk van...
Azt, hogy van ennél rosszabb, azt nem tagadom, de ide valami kulonbb dukalna. Elvégre a Duna partjan, a parlament mellett van. Egyébbként én nem vetek el mindent zsigerbol abbol a korbol sem. A varbeli Hilton-ért rajongok, a pesti Duna-parti hotelek is mind tetszenek nekem.
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old May 23rd, 2013, 08:13 PM   #536
PLPBB
Registered User

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
Például nem 650 méter magas.
hmmm, majdnem meggyőzött...

HQ liked this post
PLPBB no está en línea   Reply With Quote

Reply