daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old September 10th, 2011, 04:55 PM   #1
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

BESUT, MARANG & SETIU | Terengganu | Districts

this new thread is especially only to discuss/post comments/upload pics and anything about/related to Jertih-Bdr Permaisuri(klu ade) & Marang-Bkt Payong...barulah adil kan?...
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©

Last edited by TYW; August 8th, 2012 at 03:28 PM.
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old September 10th, 2011, 06:03 PM   #2
ambo_lawa
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 53
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by org ganu kite View Post
this new thread is especially only to discuss/post comments/upload pics and anything about/related to Jertih-Bdr Permaisuri(klu ade) & Marang-Bkt Payong...barulah adil kan?...

huhuhu....
ambo_lawa no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2011, 07:24 AM   #3
ja28
Registered User
 
ja28's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 156
Likes (Received): 0



THE POPULAR LANDMARK OF MARANG~!
ja28 no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 04:26 AM   #4
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Jeti Merang memalukan


YA menunjukkan Jeti Merang yang terlalu usang dan berbahaya kepada pengguna.


Penduduk khuatir pelancong cedera akibat terjerlus berulang

MERANG: Walaupun Jeti Merang sudah beroperasi hampir 20 tahun dan menjadi pintu masuk utama pelancong dari dalam dan luar negara ke Pulau Redang, tiada usaha dilakukan pihak berkuasa, terutama Kementerian Pelancongan untuk membina jeti baru, walaupun pengambilan balik tanah dilaksanakan kerajaan negeri lebih 12 tahun lalu.

Tinjauan Berita Harian mendapati dalam sehari, lebih 800 pelancong terutama dari luar negara dan mencecah 3,000 sehari pada musim cuti, terutama dari China menggunakan jeti yang dibina sendiri pemilik dan pengusaha pusat peranginan untuk ke Pulau Redang itu.
Ada antara jeti diperbuat daripada kayu dan papan lapis berlubang dan reput. Jika tidak berhati-hati ketika meniti untuk naik atau turun bot boleh membahayakan keselamatan pelancong. Gerai jualan kraf tangan di kawasan itu juga tidak tersusun, sekali gus tidak mencerminkan imej tinggi sektor pelancongan negeri ini.
Kewujudan Jeti Merang yang sepatutnya memberi kesan limpahan ekonomi kepada penduduk sekitar, bagaimanapun tidak menjadi kerana kawasan itu sepi seperti jeti pada zaman purba, selain tiada kemudahan asas dibina termasuk gerai niaga sedangkan ia berpotensi menjadi destinasi santai untuk orang ramai.

Pengusaha bot pelancong, Ya Salleh, 59, berkata jeti kayu bagi memudahkan pelancong menaiki bot ke Pulau Redang dibina sendiri pengusaha bot pelancong membabitkan perbelanjaan antara RM5,000 hingga RM10,000.

Katanya, jeti diperbuat daripada kayu dan papan lapis itu bukan saja digunakan pelancong dalam dan luar negara, malah pemimpin utama termasuk pegawai Kementerian Pelancongan untuk menaiki bot ke pulau peranginan itu.

"Ada empat pengusaha bot pelancong Bumiputra mencari rezeki dengan menawarkan perkhidmatan bot laju untuk ke pulau peranginan itu, tetapi keadaan jeti uzur cukup memalukan mereka.
"Kita difahamkan, peruntukan pembinaan jeti baru dan ruang niaga sudah diluluskan Kementerian Pelancongan lebih 10 tahun lalu, tetapi sehingga kini tiada tanda pembinaan jeti dilaksanakan," katanya.

Penduduk, Tawang Ali, 58, berkata keadaan jeti kayu dan papan lapis cukup memalukan pengusaha pelancongan dan pemilik bot pelancong, tetapi jeti itu terpaksa digunakan kerana tiada kemudahan jeti lebih elok dibina kerajaan.

"Ada pelancong cedera berikutan terjerlus ketika meniti jeti untuk menaiki dan menuruni bot, tetapi kami tidak mampu membina jeti simen kerana perbelanjaan tinggi.

"Kita mendesak dan meminta kerajaan Pusat, terutama Kementerian Pelancongan mempercepatkan pembinaan jeti dan ruang niaga bagi memastikan saranan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, yang mahu menjadikan sektor pelancongan sebagai pendapatan utama negeri ini menjadi kenyataan," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Pemuda UMNO bahagian Setiu, Abdullah Ibrahim, 40, berkata sebuah jeti yang lebih sesuai perlu dibina segera kerana imej sektor pelancongan negeri terjejas berikutan keadaan jeti yang berselerak dan usang itu.

"Difahamkan, kerajaan negeri sudah membuat persiapan termasuk pengambilan balik tanah lebih lima tahun lalu bagi memudahkan Kementerian Pelancongan membina jeti dan ruang niaga, tetapi tidak tahu apa puncanya menyebabkan projek pembinaan jeti belum dilaksanakan hingga kini," katanya.


-Berita Harian Online-
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 07:21 AM   #5
nickis
Registered User
 
nickis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 295
Likes (Received): 42

Bandar Marang dahulu ala pekan cowboy

nickis no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 07:32 AM   #6
nickis
Registered User
 
nickis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 295
Likes (Received): 42

Muara Marang




Masjid Marang Semasa Pembinaan


Pulau Kapas pandangan dari bukit


Jeti Marang





Bangunan Kedai 1



nickis no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 07:34 AM   #7
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Masjid Pekan Bukit Payong





http://manpek.blogspot.com/2010/12/bukit-payong.html
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 07:38 AM   #8
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Bukit Payong feeder road, ECE 2





http://exploreterengganu.blogspot.com/
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 07:51 AM   #9
kaskas
Registered User
 
kaskas's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 732
Likes (Received): 103

padahal aku bule kata hari2 pergi b.pyg dulu..tp sekeping gambar pn x pernah terpikir nk snap...hihi
kaskas no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 05:36 PM   #10
KucingGemuk
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,224
Likes (Received): 113

masjid merang sama mcm masjid marang, apa yg aku kagum dengan terengganu aialah masjid2nya bar, besar dan cantik, berbeza dgn kelantan yg dlm satu2 kawsan tiada masjid besar, cuma ada surau/musalla/madrasah saja
KucingGemuk no está en línea   Reply With Quote
Old September 13th, 2011, 05:03 PM   #11
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

klu x silap projek ni x jadi kan?ke gane?





image hosted on flickr
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2011, 10:33 PM   #12
one-K
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 849
Likes (Received): 29

Quote:
Originally Posted by KucingGemuk View Post
masjid merang sama mcm masjid marang, apa yg aku kagum dengan terengganu aialah masjid2nya bar, besar dan cantik, berbeza dgn kelantan yg dlm satu2 kawsan tiada masjid besar, cuma ada surau/musalla/madrasah saja
masjid merang??? masjid penarek?

hampir serupa tp masjid daerah marang scale nya jauh lebih besar..
bnyk masjid2 baru dibina design semacam masjid penarek di serata terengganu.
ini berlaku pd zaman idirs jusoh.
one-K no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2011, 12:45 PM   #13
KucingGemuk
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,224
Likes (Received): 113

kalau one-k perasan, dari besut, setiu, design masjidnya sama, tp kalau di merang smpai sempadan setiu-KT design dia lain pulak, tp kawasan tu designya sama. beberapa daerah akan ada masjid yg sama design
KucingGemuk no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2011, 03:21 AM   #14
Seri Jaten
Registered User
 
Seri Jaten's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Singapore
Posts: 387
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by org ganu kite View Post
this new thread is especially only to discuss/post comments/upload pics and anything about/related to Jertih-Bdr Permaisuri(klu ade) & Marang-Bkt Payong...barulah adil kan?...
kenapa tak cantum je thread..

1. jerteh permaisuri bukit payung
2. kerteh city of light
3. pulau redang
4. kemaman industrial city
5. dungun
6. kuala berang

jadi satu thread tunggal? kalau takda orang update, nanti jadi thread mati.. tak mau lah gitu.

untuk setiap negeri patut ada 2 thread. Bandar ibu negeri dan bandar bukan ibu negeri. Baru thread kecil tak terabandon.
__________________
MakmurlahMalaysia!:)
Seri Jaten no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2011, 01:38 PM   #15
rushdiraziki
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: besut
Posts: 332
Likes (Received): 10

bandar jerteh akan menjadi lebih cantik dan moden apabila siap jerteh souq...skarang ni fasa pertama hmpir siap iaitu pembinaan bangunan terminal bas...
rushdiraziki no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2011, 04:02 PM   #16
nickis
Registered User
 
nickis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 295
Likes (Received): 42

Quote:
Originally Posted by rushdiraziki View Post
bandar jerteh akan menjadi lebih cantik dan moden apabila siap jerteh souq...skarang ni fasa pertama hmpir siap iaitu pembinaan bangunan terminal bas...
tepek gambor bro, aku lame dh x pegi alah ke jertih nu...
nickis no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2011, 04:18 PM   #17
rushdiraziki
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: besut
Posts: 332
Likes (Received): 10

Quote:
Originally Posted by nickis View Post
tepek gambor bro, aku lame dh x pegi alah ke jertih nu...
aku tak tau nak tepek gmbar rane???bleh ajor dop???
rushdiraziki no está en línea   Reply With Quote
Old September 19th, 2011, 03:47 AM   #18
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

kelas!!!!!!bukit payong
kampung saya ada thread
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old September 20th, 2011, 11:37 AM   #19
one-K
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 849
Likes (Received): 29

image hosted on flickr


image hosted on flickr


jerteh souq
one-K no está en línea   Reply With Quote
Old September 21st, 2011, 03:02 AM   #20
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

lawar gambar ni

BUKIT PAYONG PADA WAKTU MALAM
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 09:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu