|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Ауторске теме Ваше слике и репортаже из земље / Local self made photos and travel reports |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Srpski jezik - kratka anketa
Zdravo! Pišem naučni rad o uticaju engleskog jezika na slavenske jezike. Treba mi Vaš odgovor u kratkoj anketi:
http://www.esurveyspro.com/Survey.as...2-5bd5fcee034d Hvala za Vašu pomoć! Anketa je anonimna i biće iskorišćena isključivo za naučne svrhe. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 113
|
Što se tiče tvog upitnika neke reči za koje tražiš sinonime ne postoje u srpskom jeziku, to jest ne koristimo ih u tom obliku, na primer asekuracja, pretpostavio sam da misliš na osiguranje (eng:Insurance). Ako sam pogrešio onda sam pogrešno i popunio upitnik.
Ako ti nešto znači mogu ti u kratkim crtama reći koji krugovi u našem društvu koriste uglavnom anglizme. Anglizmi, ili bolje rečeno nepotrebna upotreba engleskog jezika, je prisutna u našem društvu u zadnjih 10 godina. Uglavnom se vezuje za mlađu populaciju, srednjoškolce, mada je prisutna i kasnije u tako zvanom polusvetu. To su uglavnom neobrazovani ljudi koji misle da će nedostatak istog dopuniti upotrebom engleskih reči i tako ostaviti utisak rečitih ljudi. Najčešće ispadaju smešni te se drže sebi sličnima. Obrazac je da što je neko obrazovaniji to anglizmi naglo opadaju. Sličan problem postoji kada neko želi da koristi reči latinskog ili grčkog porekla, a ne zna njihovu pravilnu upotrebu i značenje, a sve to radi zbog utiska. Što se tiče anglizama, kao reč koja se naglo izdvaja je reč menager, mada je ona francuskog porekla, ali nam je stigla preko Engleskog. Naime, strana preduzeća i domaća koja najčešće žele da iskažu svoju "likvidnost" upotrebljavaju ovu reč, skoro bez svakog smisla, tako da ona odgovara nekolicini domaćih. U državnoj upravi i inače, i dalje se isključivo koriste reči kao upravnik, rukovodilac, načelnik i dr.. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|