search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 26th, 2012, 03:44 PM   #121
Konstruktor
www.fotoradarmm.pl
 
Konstruktor's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin/Warszawa
Posts: 14,755
Likes (Received): 6747

Pomieszał posty...

http://www.skyscrapercity.com/showth...381783&page=45
Konstruktor no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old November 2nd, 2012, 09:16 PM   #122
mkuldane
autoBAHNED
 
mkuldane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Grodzisk / stolyca
Posts: 1,378
Likes (Received): 1835

Wypróbowałem na szybko i mam dwie uwagi:
1.) dobrze byłoby móc "dynamicznie" zmieniać ilość zdjęć na post. Czasem jak robisz relację to np. na jednym obiekcie pykniesz 7 na innym 8 a na innym 11 zdjęć. Takowa relacja wygląda logiczniej, jeśli w konkretnym poście są konkretnie przyporządkowane zdjęcia. Może jakiś znacznik, który wprowadzałoby się w miejscu końca posta?
2.) może dałoby się wprowadzić jakiś "graficzny" oddzielnik zdjęć. Ja w swoich relacjach robiłem tak, że pisałem opis, pod nim wklejałem zdjęcie, a pod zdjęciem stawiałem długą kreskę "------". Jak oglądam relację użytkowników, którzy nie stosują takiego oddzielacza, to czasem nie wiadomo czy opis dotyczy zdjęcia pod czy nad nim.
__________________
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
mkuldane está en línea ahora   Reply With Quote
Old November 2nd, 2012, 09:35 PM   #123
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

1. Tak zrobię, tylko jeszcze nie wiem jak i kiedy.
2. Specjalnie dla kogoś zrobiłem opcję, aby dodawał odstęp pomiędzy opisem i zdjęciem, więc wtedy faktycznie nie idzie się połapać. Ale domyślnie program przykleja opis do zdjęcia, którego dotyczy, więc chyba to wystarczy?

Quote:
Originally Posted by Konstruktor View Post
To nie program, to forum. Z opisu pola "Odstęp pomiędzy postami" w programie:
"Jest to czas, przez który program czeka z wysłaniem kolejnego posta. Minimalna wartość to 30 sekund - wymuszona przez forum.\nNajprawdopodobniej mała wartość sprzyja wstawianiu postów w złej kolejności przez forum."
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 09:45 AM   #124
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Jest problem.

Przy wysyłaniu zdjęć na forum wskaźnik od razu pokazuje zaawansowanie na 33% i... dalej nie idzie. Jedynym rozwiązaniem jest skopiowanie linków na jednej z zakładek, wklejenie ich w tradycyjny sposób i wysłanie.

Ale i wówczas to nie koniec kłopotów. Okazuje się bowiem, że nie wszystkie zdjęcia mają swoje linki (raczej chodzi o ostatnie z wgrywanych zdjęć). Ponieważ jednak wszystkie zdjęcia zostały uploadowane, więc z IS trzeba skopiować brakujący link i dołożyć go do tych wcześniej wklejonych w tradycyjne sposób.
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 10:29 AM   #125
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Ile czekasz zanim stwierdzasz, że dalej nie idzie?

Ja w programie ostatnio nic nie zmieniałem, a Ty? Zmieniałeś jakieś ustawienia?

Na ile powtarzalny jest problem? Czy jak wysyłasz inną metodą, np. Imageshack anonimowo to jest to samo?

Zrób screena błędu, a najlepiej nagraj go na video i wrzuć na np. yt.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 12:38 PM   #126
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
1 - Ile czekasz zanim stwierdzasz, że dalej nie idzie?

2 - Ja w programie ostatnio nic nie zmieniałem, a Ty? Zmieniałeś jakieś ustawienia?

3 - Na ile powtarzalny jest problem? Czy jak wysyłasz inną metodą, np. Imageshack anonimowo to jest to samo?

Zrób screena błędu, a najlepiej nagraj go na video i wrzuć na np. yt.
1 - Dość długo. Dziś nawet baaaardzo długo (~ 1h)

2 - Nic nie zmieniałem - przynajmniej świadomie

3 - Ostatnie 3 próby dały ten sam efekt.
Anonimowo nie wysyłałem, ale 2 zdjęcia wrzuciłem tam dziś (jako zalogowany) i weszły bez problemu.

Tak wygląda podstawowy problem - 33% i... ani ździebka więcej.
[IMG]http://i50.************/2gsmjcx.jpg[/IMG]

Zakładka linki (brakuje w niej ostatniego zdjęcia) wygląda tak
[IMG]http://i45.************/3585ny9.jpg[/IMG]

Podobnie zakładka posty
[IMG]http://i49.************/104hn3n.jpg[/IMG]

Brakujące jedno zdjęcie jednak zostało wgrane na IS i stamtąd dołożyłem brakujący link do niego. A tu link do posta na forum gdzie zamieściłem powyższe zdjęcia. Można tam podejrzeć znaczniki: te z fotorelacjonusza są takie "img", a uzyskane z IS takie - "IMG" (ostatnie, brakujące zdjęcie).

edit

Dodam jedynie, że zdjęcia wrzucam przez przeciągnięcie, a następnie czekam aż wskaźnik ładowania pokaże 100% i wówczas daję polecenie "wyślij na forum". Kolejne efekty opisałem powyżej.
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 04:18 PM   #127
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Quote:
Originally Posted by Polex View Post
Dodam jedynie, że zdjęcia wrzucam przez przeciągnięcie, a następnie czekam aż wskaźnik ładowania pokaże 100% i wówczas daję polecenie "wyślij na forum". Kolejne efekty opisałem powyżej.
Czy przeciągasz zdjęcia po kliknięciu "Wyślij na SSC" - czyli na okno "Wyślij fotorelację"? Jeśli nie, to proszę o sprecyzowanie jaki wskaźnik pokazuje Ci progres po przeciągnięciu zdjęć?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 05:24 PM   #128
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Przeciągam na pierwsze okno jakie pokazuje się po odpaleniu fotorelacjonusza. Zdarzają się wówczas (niegroźne) komunikaty, że program nie odpowiada ("Przełącz na..." ew. "Ponów próbę"), ale mimo tego zdjęcia program przyjmuje.

Zwykle przechodziłem wówczas do Plik >> Ustawienia >> i tu ustawiałem parametry (rozmiar, ew. numeracja itp). I po ustawieniach klikałem "OK", ale... okno nie znikało. Mimo to w oknie zasadniczym klikałem na "Wyślij na SSC". W kolejnym oknie widać proces wysyłania na forum - w polu "Wszystkie obrazki" następował progres od 0% do 100%. I dopiero w tym momencie (po osiągnięciu 100%) klikałem we właściwy wątek na forum. I właśnie wówczas pojawiało się okno ze wskaźnikiem progres 33%, który nie posuwał się do przodu.

Ponieważ te ustawienia utrzymują się od poprzedniego wysyłania, więc spróbowałem pominąć krok z ustawieniami i wysłałem na SSC. Efekt identyczny do tego, który opisałem powyżej.
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 06:45 PM   #129
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Nie ogarniam.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 07:18 PM   #130
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Po reinstalacjo fotorelacjonusza odetkało się i fotki na SSC pojawiły się.
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 07:31 PM   #131
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

To tym bardziej dziwne. Podejrzewam, że to nie to było przyczyną.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2012, 07:35 PM   #132
Polex
Mam bez liku...
 
Polex's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7,959

Żeby tylko takie dziwne rzeczy działy się wokół nas...
__________________
Gdy patrzę w twe oczy zmęczone jak moje - To kocham to miasto zmęczone jak ja,
Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje - Gdzie wiosna spaliną oddycha.
Polex no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2012, 03:22 PM   #133
mkuldane
autoBAHNED
 
mkuldane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Grodzisk / stolyca
Posts: 1,378
Likes (Received): 1835

Skorzystałem. Bardzo duże ułatwienie. Nie mam w domu netu, więc mogłem sobie na spokojnie wczoraj wrzucić fotki do programu i porobić opisy ( będąc offline). Dziś rano wysłałem na forum i już jest. Oczywiście mam parę krytycznych uwag ( w dobrej wierze rzecz jasna ).
1.) W czasie publikacji program co chwila mi się wieszał. Zamieszczał dwa, trzy posty i padał. Było to dość uciążliwe. W końcu ( mniej więcej w połowie relacji ) zrobiłem tak, że pozwoliłem mu wrzucić wszystko do ISa i dopiero wtedy wybrałem wątek. Wtedy wrzucił posty bez mrugnięcia okiem.

2.) Ponieważ niektóre moje posty miały mniej niż 10 fotek, a chciałem zachować logiczną spójność fotek w postach, w postach "za krótkich" kopiowałem i wklejałem zdjecia, tak żeby wszędzie mieć 10. No i jak mi się program zaczął wieszać ( patrz powyżej ), musiałem uruchamiać go ponownie, otwierać z dysku fotorelację ( całe szczęście miałem ją zapisaną ), kasować fotki już opublikowane i ponownie wysyłać na forum. Niestety niektórych fotek ( i to były właśnie te "kopiowane do 10" nie mogłem skasować.

Może nie byłoby dla Ciebie wielkim problemem przerobienie programu na etapowy. Pierwszy etap byłby wysłaniem fotek na ISa, drugi ( automatyczny ) utworzeniem postów na SSC i dopiero po ich "ręcznym" zatwierdzeniu w trzecim etapie wrzucałyby się na forum. Gdyby jeszcze do tego po drugim etapie możnaby edytować zawartość postów, odpadałby problem ilości zdjęć na post. Po prostu dałoby się "ręcznie" poprzenosić fotki i skorygować posty przed ich wysłaniem.

Ale generalnie - bombastycznie. Oszczędziłem co najmniej parę godzin.
__________________
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
mkuldane está en línea ahora   Reply With Quote
Old November 5th, 2012, 03:58 PM   #134
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Quote:
Originally Posted by mkuldane View Post
1.) W czasie publikacji program co chwila mi się wieszał. Zamieszczał dwa, trzy posty i padał. Było to dość uciążliwe. W końcu ( mniej więcej w połowie relacji ) zrobiłem tak, że pozwoliłem mu wrzucić wszystko do ISa i dopiero wtedy wybrałem wątek. Wtedy wrzucił posty bez mrugnięcia okiem.
Czyli jeśli wrzucanie postów musiało czekać na zdjęcia do następnego posta, to się wieszało na stałe? A zdjęcia leciały dalej? Testowałem taki przypadek i działało. Kiedyś.

Quote:
Originally Posted by mkuldane View Post
2.) Ponieważ niektóre moje posty miały mniej niż 10 fotek, a chciałem zachować logiczną spójność fotek w postach, w postach "za krótkich" kopiowałem i wklejałem zdjecia, tak żeby wszędzie mieć 10. No i jak mi się program zaczął wieszać ( patrz powyżej ), musiałem uruchamiać go ponownie, otwierać z dysku fotorelację ( całe szczęście miałem ją zapisaną ), kasować fotki już opublikowane i ponownie wysyłać na forum. Niestety niektórych fotek ( i to były właśnie te "kopiowane do 10" nie mogłem skasować.
Jeśli Twoja fotorelacja ma X logicznych części, z których każda powinna kończyć się razem z końcem posta, to możesz dla każdej z nich uruchomić program, wysłać i zamknąć. Jeśli X nie jest duże to chyba to będzie najlepsze rozwiązanie. Co sądzisz?

Quote:
Originally Posted by mkuldane View Post
Może nie byłoby dla Ciebie wielkim problemem przerobienie programu na etapowy. Pierwszy etap byłby wysłaniem fotek na ISa, drugi ( automatyczny ) utworzeniem postów na SSC i dopiero po ich "ręcznym" zatwierdzeniu w trzecim etapie wrzucałyby się na forum. Gdyby jeszcze do tego po drugim etapie możnaby edytować zawartość postów, odpadałby problem ilości zdjęć na post. Po prostu dałoby się "ręcznie" poprzenosić fotki i skorygować posty przed ich wysłaniem.

Ale generalnie - bombastycznie. Oszczędziłem co najmniej parę godzin.
Problemem by nie było wielkim, ale sęk w tym, że mi koncepcyjnie to nie pasuje. W założeniu upload fot i wysyłanie postów ma się dziać równolegle, żeby oszczędzić użytkownikowi czasu. Jeśli zachodzi potrzeba edycji posta (bo np. program źle umieszcza foty), to trzeba to rozwiązać na etapie przygotowywania fotorelacji w oknie głównym, a nie opierać się na ręcznej edycji. Przynajmniej jeśli chodzi o powtarzalne rzeczy. Bo do pojedynczych poprawek służy przycisk "Edit" na forum. Tym bardziej, że masz tam edytor formatu, podgląd posta itp.

Konstruktywna krytyka aka raportowanie błędów zawsze mile widziana
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2012, 08:40 PM   #135
mkuldane
autoBAHNED
 
mkuldane's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Grodzisk / stolyca
Posts: 1,378
Likes (Received): 1835

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Czyli jeśli wrzucanie postów musiało czekać na zdjęcia do następnego posta, to się wieszało na stałe? A zdjęcia leciały dalej?


mi koncepcyjnie to nie pasuje. W założeniu upload fot i wysyłanie postów ma się dziać równolegle, żeby oszczędzić użytkownikowi czasu.
Program padał właśnie w trakcie równoległego uploadu fot i wrzucaniu postów. Co więcej, kiedy "czekał" 60 sek na wysłanie następnego posta, to wstrzymywał także upload fotek.

Dodałbym tylko, że zapakowałem mu około 220 zdjęć - może to go zdławiło?

A z tym "porcjowaniem" masz rację. Następnym razem zrobię tak ( ale to pewnie już na wiosnę ), że podzielę materiał na kilka kolejnych relacji ( tak np. po 5 postów ) i wrzucę jedna po drugiej.
__________________
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
mkuldane está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 3rd, 2012, 02:01 PM   #136
bacique
S2/S8
 
bacique's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Raszyn
Posts: 3,612
Likes (Received): 15520

Panowie, co robicie, gdy zatka Wam się konto na Imageshacku po 500 wrzuconych fotkach?
Po prostu przestawiacie w Fotorelacjonuszu opcję, żeby wrzucał tam anonimowo, zamiast na swój login?
__________________

Tylko skonsultować, zaprojektować, odhumusnąć, odsączyć, wypalować, zazbroić, wylać betą, upiaszczyć, wycementować, ukruszywić, zabitumować, wymasować, uścieralnić, oznakować, ubarierowić, wyekranować, ponasadzać, odebrać i mamy trasę!

fotki: 1 2 3
bacique no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2012, 09:15 PM   #137
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,366
Likes (Received): 337

Quote:
Originally Posted by bacique View Post
Panowie, co robicie, gdy zatka Wam się konto na Imageshacku po 500 wrzuconych fotkach?
Po prostu przestawiacie w Fotorelacjonuszu opcję, żeby wrzucał tam anonimowo, zamiast na swój login?
nowe konto
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote
Old December 4th, 2012, 01:28 PM   #138
cbm80
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: Warszawa Włochy
Posts: 536
Likes (Received): 305

Czy jest mozliwosc uzycia dowolnego serwisu mapowego, np. OpenStreetMaps jako wklejki do geo-otagowanego zdjecia? I czy da sie ustalac jakos zooma?
cbm80 no está en línea   Reply With Quote
Old December 4th, 2012, 02:07 PM   #139
InK.fan
Registered User
 
InK.fan's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 827
Likes (Received): 1019

Jak w serwisie jest API to spokojnie można go dodać
InK.fan no está en línea   Reply With Quote
Old December 4th, 2012, 04:45 PM   #140
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 861
Likes (Received): 876

Quote:
Originally Posted by cbm80 View Post
Czy jest mozliwosc uzycia dowolnego serwisu mapowego, np. OpenStreetMaps jako wklejki do geo-otagowanego zdjecia?
Nie ma, chociaż była taka próba: http://www.skyscrapercity.com/showth...4#post96069404

Quote:
Originally Posted by cbm80 View Post
I czy da sie ustalac jakos zooma?
Można. Proponuję ściągnąć program, wejść w ustawienia i przetestować opcje mapy.

Quote:
Originally Posted by InK.fan View Post
Jak w serwisie jest API to spokojnie można go dodać
Teoretycznie tak. Np. google static maps tak działają, można powiedzieć są plug&play. OSM nie jest. Nie porzuciłem tego tematu, nadal czekam np. na zaproponowane mi kawałki kodu do wyświetlania tilesów... Jeśli ktoś inny ma doświadczenie z integracją OSM to chętnie skorzystam z pomocy.

Właśnie wpadłem na pewien pomysł, który byłby lepszy niż OSM, ale może się on okazać niemożliwy do realizacji. Przemyślę to.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 07:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu