daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Romania & Moldova > Development Forums > Infrastructure & Transport

Infrastructure & Transport Infrastructure projects, transport & mobility

Reply

Thread Tools Display Modes
Old May 19th, 2013, 01:19 AM   #81
vancouverro
Registered User

vancouverro's Avatar

Likes (Received): 411

Quote:
Originally Posted by pro train View Post
Singurul motiv pentru care DB calatori sau marfa nu s-a privatizat este temerea germana cu privire la potentialul privatului de a organiza la fel de bine ca statul astfel incat clientul sa nu simta vreo diferenta. Mai binevenita este in cazul Germaniei concurenta decat predarea serviciilor catre privat. Cat despre management, acesta este deja privat adica obiectiv si asta conteaza cel mai mult.
Singurul motiv pentru care DB nu s-a privatizat este sindicatul din DB, extrem de puternic. De ce nu vrea privatizare? Evident pentru ca dupa privatizare vor urma concedieri, ca oriunde.

Un studiu anterior privatizarii estima ca eficienta la DB poate creste cu 20% dupa privatizare si ca anual Germania pierde 2 miliarde de euro (din PIB) prin mentinerea la stat a DB.

In 2007, in ciuda protestelor vehemente ale sindicatelor, se decisese insa privatizarea, dupa care in 2008 a venit criza si pretul de vanzare ar fi scazut prea mult, si asa s-a decis revenirea asupra deciziei si amanarea planului pe alta data. Concomitent s-au luat insa masuri de cointeresare mai puternica a managementului privat de rezultate si de profit, inclusiv au fost extinse posibilitatile de a schimba conducerea daca rezultatele sunt slabe. Ca atare de atunci lucrurile s-au mai imbunatatit, compania a devenit mai dinamica si mai agresiva, astfel ca acum o privatizare nu mai pare utila.

Sponsored Links

Old May 19th, 2013, 08:24 AM   #82
Baiazid
Registered User

Baiazid's Avatar

Likes (Received): 368

@vacouverro, in Germania cand ceva se intampla "din cauza sindicatelor", de fapt sindicatele sunt lasate la inaintare si ceilalti nu au nimic de zis. Daca Germania vroia sa privatizeze DB putea sa adopte ad-literam directivele UE, dupa care sa le spuna sindicatelor ca "va intelegem, dar ne obliga UE". N-au facut asta, pentru ca Germania la nivel de conducere politica NU VREA sa privatizeze calea ferata. Din contra, au derogare de la UE sa NU PRIVATIZAZE calea ferata pana in 2019, asa cum sunt obligati toti ceilalti.

Germania nu vrea sa respecte nici macar directivele de interoperabilitate a caii ferate si pun piedici cate pot intrarii pe piata lor nationala a operatorilor din alte tari.
Baiazid no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2013, 10:07 AM   #83
Sorinus
Registered User

Sorinus's Avatar

Likes (Received): 8

Tot nu m-am prins. Pe termen mediu (5 ani), A0 este o certitudine, sau un deziderat?
Ma refer la partea sudica.
Sorinus no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2013, 10:40 AM   #84
Baiazid
Registered User

Baiazid's Avatar

Likes (Received): 368

Quote:
Originally Posted by Sorinus View Post
Tot nu m-am prins. Pe termen mediu (5 ani), A0 este o certitudine, sau un deziderat?
Ma refer la partea sudica.
Din moment ce e deja la nivel de licitatie de proiectare si executie, nu e doar un simplu "deziderat". Dar nici nu-i putem spune "certitudine", cata vreme precedentele PPP-uri licitate si semnate nu s-au executat. Vorbim aici de Bucuresti - Brasov, contractele din 2004 si de Comarnic - Brasov, contractul din 2010.

Asadar A0 sud e undeva intre deziderat si certitudine. E pe drum...
Baiazid no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules