|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#14081 | ||
|
Montenegrin
Likes (Received): 45
|
Quote:
Nisam siguran da su za gradnju ekološke UN zgrade trebali oburdati ovoliko šuta niz obalu Morače...Quote:
Završiće se i to, previše je dobra lokacija da bi predugo ovako ostalo. Što kažete - od Ul Slobode do NLB banke, za ~10 godina oćemo sve P+4, minimum! Ovaj rad!!!
|
||
|
|
|
|
|
#14082 | |
|
oд Донину чесму
Likes (Received): 32
|
Пре неколико дана сам био на неколико сати у Подгорици. Задњи пут сам у граду био када се звао Титоград. Како ми је неколико чланова овог форума дало веома добре сугестије шта треба видети (у граду сам био само неколико сати) решио сам да поделим моје утиске.
Морам да признам да сам био веома пријатно изненађен променама. Не због тога што их је пуно, а пуно их је, већ због квалитета приступа изградњи и планирању града. Наравно било је ствари које ми се нису свиделе, али у целини су утисци веома позитивни. Изненадило ме је колико има зеленила у граду. Што у парковима, што по улицама и булеварима. Град има медитерански шмек, али је ипак самосвојан. Квалитет архитектуре је завидан, нарочито у делу око булевара Џорџа Вашингтона. И "стари" део, извините не знам имена улица и тргова, у делу око Скупштине града је урађен веома интересантно и квалитетно. Са малим интервенцијама, додавањем пергола у нивоу приземља је визуелно веома добро уоквирен главни трг, а квалитет дизајна градског мобилијара је на заводном нивоу. На жалост и овде је проблем одржавања присутан. Улице око позоришта са старим објектима ми се веома свиђају, али не разумем што неке од тих зграда стоје полусрушене. Подгорица нема пуно очуваних амбијенталних целина па ми није јасно зашто се о томе не води мало више рачуна. Такође имам примедбу на недостатак боље заштите Старе вароши која је прави мали драгуљ уколико би се на адекватан начин ревитализовала. Свиђа ми се и однос према новим споменицима (краљу Николи, Светом Петру Цетињском) који испуњавају своју улогу, али нису наметљиви и кичасти. Морам да поменем и храм који ми је сликама увек деловао кичасто, а чију сам симболику размео тек када сам га уживо видео: Црногорски крш који се издизањем у висину преображава у оплемењени камен и лепоту. Недостатак графита и прилично чист град су ме такође изненадили, као и љубазност људи (пуно пута сам морао да питам за дирекције). Све у свему веома повољни утисци једног новог и релативно малог града, који је тога свестан, али се труди да то што има носи поносно. Дакле утисци софистицираног града који има аспирације и који се воли. Форумашима који су ми дали савете још једном пуно хвала. Драго ми је да сам имао прилике да Подгорицу поново видим. Надам се не и задњи пут.
|
|
|
|
#14083 | ||
|
have mercy
Likes (Received): 337
|
Quote:
Generalno, što smeta ljudima u PG koji vode računa o tome i koji primjećuju te stvari, su jeftinoća i ušteda često prisutna, nevođenje računa o prigradskim naseljima koji su još u stanju devedesetih, loš gradski saobraćaj, i prevelika sloboda investitora. oko ovoga se takođe većina nas i neće baš složiti Quote:
Međutim za ostalo je tako kako si rekao. Podgorica je jako malo naslijedila iz prošlih vremena, tek možda 2 značajnije saobraćajnice, 2 hotela i jedan sportski centar. Ostalo je građeno iz nule, i ovo što je građeno poslednjih 10 godina je definitivno zasijenilo sve iz doba socijalizma. Jedino fali moderna Bolnica
|
|
|
|
#14084 |
|
Travanjinjinji
Likes (Received): 178
|
mogu li se takve info o arhitektama provjeriti preko neta? ima li toga đe ili se to mora tražiti u određenim preduzećima?
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця | -----ex Al3k5aNd4R --> Podgorica <-- |SSC MNE on FB | MyBlogSpot | My gallery on 500px | Željeznice Crne Gore on FB |
|
|
|
|
|
#14085 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
U skripti iz istorije arhitekture CG na kraju ima ovaj spisak, ne pominje se televizija ali se pominju neki drugi veci objekti po PG i po CG uopste:
![]()
|
|
|
|
|
|
#14086 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Iznenadio sam se kad sam vidio koliko je zgrada u City Kvart,steta je sto se onaj dio kod igralista izmedju zgrada raspada,plocice odlepljuju,pijesak i kamenje je na sve strane,ono je bas grozno.
Sa igralistem su napravili veliku gresku. Isto tako vecina terasa ima neke ruzne roletne itd. Koliko znam zakonom je zabranjeno mijenjanje izgleda fasade pa mi je cudno da ne reaguju. Last edited by :)); Yesterday at 10:41 PM. |
|
|
|
|
|
#14087 | ||
|
have mercy
Likes (Received): 337
|
Quote:
Ali na ovo sam se izasmijao Quote:
![]() Ajde još jednom provjeri u koju ono bješe državu živiš.
|
|
|
|
#14088 |
|
OVO JE OVDE BALKAN...
Likes (Received): 59
|
Pročitah Milan Popović (univerzitet CG), a meni se čini da je
isti projektovao i zgradu televizije. Ima neke sličnosti u tim objektima, makar neki djelovi, neki sličan "rukopis" prepoznajem.
„Ne znam kako bi se vodio Treći svetski rat, ali sam siguran da bi kamenje i motke bilo oružje Četvrtog,“ kazao je jednom prilikom Ajnštajn. Birziminijum-(Alata)- Duklja-Ribnica-Podgorica-Titograd-Podgorica |
|
|
|
|
|
#14089 |
|
Multipraktik
Likes (Received): 8
|
Novi hotel u njegoševoj, novi hotel preko puta ekonomske... a vidim da se radi i na (otvaranju?) novom hotelu u zgradi gdje je Toyota na starom
|
|
|
#14090 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
U Njegosevoj sam cuo da je Perovicev hotel tj "Astoria"
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| Подгорица, Црна Гора, arhitektura, crna gora, gradilista, gradjevinarstvo, izgradnja, montenegro, podgorica |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|