daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Indonesia Skyscrapers Forum > The Skybazaar of Indonesia > Archive

View Poll Results: What You Think?
I Like This City 39 58.21%
I Think I'm In Love 9 13.43%
I'm A Fan Of This City 7 10.45%
Can I Have Your Autograph Blue_Sky? 12 17.91%
Voters: 67. You may not vote on this poll

Closed Thread
 
Thread Tools
Old June 16th, 2008, 12:56 PM   #1
Blue_Sky
Moderator
 
Blue_Sky's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,600
Likes (Received): 450

Balikpapan, Petroleum City Of Indonesia V 3.0

image hosted on flickr



Balikpapan is a seaport city on the eastern coast of Borneo island in the East Kalimantan province, a resource-rich region well known for its timber, mining and petroleum export products. Two harbors, Semayang and Kariangau - ferry harbour, and the Sepinggan International Airport are the main transportation access to and from the city.


Geography

The topography of the municipality of Balikpapan is generally hilly (85%), with only small areas of flatland (15%), particularly along the coast and surrounding the hilly areas. The hills are less than 100 meters higher than the adjacent valleys. The altitude of Balikpapan ranges from 0 to 80 meters above sea level.

Most of the soil in Balikpapan contains yellow-reddish podsolic soil and alluvial and quartz sand, making it extremely prone to erosion.

Economy

Some multinational corporations have commercial activities in this city such as Pertamina (Indonesia), Total S.A. (France), Chevron (US), Schlumberger, and Halliburton (US). Government public services also attract many people to work in this area, with presence of Bank Indonesia, Finance Department, Port of Semayang, and several others.

Balikpapan oil refinery is located on the shore of Balikpapan Bay and covers an area of 2.5 km². Established in 1922, it is the oldest refinery in the area. It was destroyed in World War II by the Allies of World War II and re-built in 1950. The refinery has two subunits, Balikpapan I and Balikpapan II.

Balikpapan I consists of two raw oil refinery units that produce naphtha, kerosene, gasoline, diesel fuel, and residue and one high-vacuum unit that produces 100 tonnes (approx 98 tons) of paraffin oil distillate (POD), used as raw material for wax factories. The wax itself has various grades and is sold domestically and internationally.

Opened on November 1, 1983, Balikpapan II has a hydro-skimming and hydro-cracking refinery and produces petrol, LPG, naphtha, kerosene, and diesel fuel.

Transportation

Balikpapan's airport is the Sepinggan International Airport. This is one of the busiest Indonesian airport after Soekarno-Hatta International Airport and permits large aircraft.

Airlines currently using the airport are Lion Air, Merpati Airlines, Batavia Air, Kartika Airlines, Sriwijaya Air (domestic routes), and Garuda Indonesia, Air Asia, and SilkAir (International routes).

The airport is one of the five principle sites in Indonesia where Muslims begin the pilgrimage to Mecca, the "Hajj". Between 1996 and 1997, the airport served over 4,500 East Kalimantan pilgrims, and from 1997 to 1998, it served pilgrims from East Kalimantan, South Kalimantan, Central Sulawesi, and North Sulawesi.

Other than the airport, Balikpapan also has a seaport called "Semayang" which has many destinations to Surabaya, Makassar, Jakarta, Pare-Pare, and Manado. in 1990s, transportation using ships was very popular. But after the booming of so many new airlines with very cheap price, people now prefer travelling using airplanes to the ships.

The ferry is also another alternative for travelling to other places within coastal areas in East Kalimantan, such as Penajam.
Blue_Sky no está en línea  

Sponsored Links
 
Old June 16th, 2008, 01:30 PM   #2
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Jakarta, Pekanbaru, Tangerang
Posts: 29,640
Likes (Received): 380

PERTAMAXXX , kok ada POLLING nya
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell
rilham2new no está en línea  
Old June 16th, 2008, 01:54 PM   #3
Blue_Sky
Moderator
 
Blue_Sky's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,600
Likes (Received): 450

Keduaxxx....

Quote:
Originally Posted by rilham2new View Post
kok ada POLLING nya
Soalnya ini thread plus plus
Btw pilih no 4 ya
Blue_Sky no está en línea  
Old June 16th, 2008, 02:58 PM   #4
Rivadh
phatologist
 
Rivadh's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Balikpapan-Samarinda
Posts: 1,693
Likes (Received): 75

Wah dah thread 3... hebat !! gua dah vote No. 1
__________________
Don't sweat the small stuff !
Rivadh no está en línea  
Old June 16th, 2008, 03:53 PM   #5
Sizter85
Classy with Phan
 
Sizter85's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Livable City
Posts: 10,787
Likes (Received): 465

Quote:
Originally Posted by Blue_Sky View Post
image hosted on flickr


Airlines currently using the airport are Lion Air, Merpati Airlines, Batavia Air, Kartika Airlines, Sriwijaya Air (domestic routes), and Garuda Indonesia, Air Asia, and SilkAir (International routes).
[ask] emang kartika masi operasi di Bpp ???
Sizter85 no está en línea  
Old June 16th, 2008, 04:01 PM   #6
Blue_Sky
Moderator
 
Blue_Sky's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,600
Likes (Received): 450



Hehe namanya juga copy paste dari wikipedia
Mgkn agak outdated data2 nya, biarin aja deh :p
Blue_Sky no está en línea  
Old June 16th, 2008, 04:11 PM   #7
paradyto
entendre privilege
 
paradyto's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: 雅加达 - 巨港
Posts: 30,131

He he he... Blue, nggak perlu data, tapi lihat fisiknya, Gw dah suka banget kok sama nih Kota.... Balikpapan.... more pics please....
__________________
welcome you participants the 3rd musi triboatton 2014
The Green & Cleanest Metropolitan (since 2007) Sumsel Gemilang 雅加达 - 巨港 Jakabaring Sport City
ASEAN University Games 2014 Palembang Emas 2018
paradyto no está en línea  
Old June 16th, 2008, 04:14 PM   #8
dupone
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 193
Likes (Received): 1

Bangunan nya kayak Palma(Palangkaraya Mal)yah???
dupone no está en línea  
Old June 16th, 2008, 06:15 PM   #9
Chris_Lyantto
VEK2009
 
Chris_Lyantto's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,273
Likes (Received): 20

wah thread baru harus didukung dgn foto2 yg lebih yahut. banyak sudut2 seksi di BPN yg belum diekspos.
-------------
ya udah aku pilih 4,. tlg dirahasiakan ya dave

oiya mau nanya Pantai Mentari Compound di daerah batakan itu punya sapa ya?
kok kaya komp. resort perusahaan...
__________________
Think Safety
Chris_Lyantto no está en línea  
Old June 16th, 2008, 06:27 PM   #10
gantengscool
Enjoy di Joglosemar !
 
gantengscool's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: bagian dari 1,145 juta penduduk Solo
Posts: 10,809

.

Balikpapan dari udara.

bener kata Chris_Lyantto, kecantikan Balikpapan bisa di ekspos dari berbagai sudut .

Balikpapan dari udara ( kalau ada salah penyebutan tempat, mohon dibenerin ya, tks ) :

1. Pusat kota ( Grand Sudirman).



2. Pusat Kota ( Hotel novotel ).



3. Pertamina.



4. Kota Balikpapan & Teluk balikpapan.



5. Kota balikpapan & Teluk Balikpapan.



6. Kariangau Port ( Penyeberangan ke Kota penajam ----> menuju Banjarmasin kalsel).

__________________
Quote : Garang-Garing.

Last edited by gantengscool; June 16th, 2008 at 06:47 PM.
gantengscool no está en línea  
Old June 16th, 2008, 06:45 PM   #11
Chris_Lyantto
VEK2009
 
Chris_Lyantto's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,273
Likes (Received): 20

ada yg salah ga dave?

nice shoot nganteng... btw pake sriwijaya ya (mesinnya)
---------------
silahkan vote dulu.....
__________________
Think Safety

Last edited by Chris_Lyantto; June 16th, 2008 at 06:50 PM.
Chris_Lyantto no está en línea  
Old June 16th, 2008, 06:52 PM   #12
gantengscool
Enjoy di Joglosemar !
 
gantengscool's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: bagian dari 1,145 juta penduduk Solo
Posts: 10,809

Quote:
Originally Posted by Chris_Lyantto View Post
ada yg salah ga dave?

nice shoot nganteng... btw pake sriwijaya ya
---------------
silahkan vote dulu.....
Ini shoot waktu berangkat ke Tarakan naik Batavia,
tapi tadi pulangnya naik Sriwijaya jam 3.00 wib.
Semua pesawat ke Tarakan ( batavia, Sriwijaya, dan mandala pake 737 seri 200 semua, wong panjang landasan baru 1600m, itu pun begitu mendarat langsung ngerem sekuat-kuatnya).

Vote dulu ya...ok deh.
aku pilih no 1 aja.
Balikpapan bersih dan orangnya ramah2 bersahabat.
Cuma satu yg agak mengganjal, seperti kata Ruben... Moahal

Harga2 di kaltim emang sedikit mahal , terutama daerah pedalaman ( Malinau, Tidung palas, Berau, Selor , ) termasuk kota besarnya Balikpapan & Samarinda sendiri ).
__________________
Quote : Garang-Garing.

Last edited by gantengscool; June 18th, 2008 at 07:21 AM.
gantengscool no está en línea  
Old June 16th, 2008, 07:55 PM   #13
gantengscool
Enjoy di Joglosemar !
 
gantengscool's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: bagian dari 1,145 juta penduduk Solo
Posts: 10,809




Quote:
Originally Posted by Sizter85 View Post
Ini daerah mana ya gantengscool ?? Ko aku kyknya asing ?
Pntay Mas Permai bukan sh

Thx postinganya mas gntengscool

Betul, itu Pantai Mas Permai,
Sedang bukit yg banyak towernya adalah Gunung Rambutan.
Kalo ngga salah seluruh tower stasiun tv swasta dan tower operator telekomunikasi ada di sana semua.
__________________
Quote : Garang-Garing.
gantengscool no está en línea  
Old June 17th, 2008, 04:32 AM   #14
worldsuperstar
Starring your Life ! !
 
worldsuperstar's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Perth City - City of Boringness
Posts: 1,821
Likes (Received): 8

no 2 jaa dueee . . . hahahaha
__________________
___________________

Enjoy your world, Enjoy like WORLDSUPERSTAR !
worldsuperstar no está en línea  
Old June 17th, 2008, 12:19 PM   #15
Sizter85
Classy with Phan
 
Sizter85's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Livable City
Posts: 10,787
Likes (Received): 465

WoWww... Balikpapan by the air.... !!! Cranesnya berpusat di sepanjang sudirman dan bibir pantay, bner-bener menjual yah ni makasar strait view. but perumahan penduduk hmmm.. padetnyaaaa..

Lbh nyaman dg makassar strait dan balikpapan baynya....

Last edited by Sizter85; June 17th, 2008 at 12:25 PM.
Sizter85 no está en línea  
Old June 17th, 2008, 12:32 PM   #16
Sizter85
Classy with Phan
 
Sizter85's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Livable City
Posts: 10,787
Likes (Received): 465

Balikpapan suburb :

Kawasan Manggar


Standar Biaya Hidup Balikpapan Rp 3,22 Juta

BALIKPAPAN-Dengan laju inflasi Mei sebesar 0,45 persen, berdasarkan rata-rata tertimbang (jumlah pengeluaran konsumsi rumah tangga : 250 jumlah komoditi) standar biaya hidup Balikpapan mencapai Rp 3,22 juta, atau tertinggi secara regional Kalimantan.

Kepala Badan Pusat Statistik (BPS) Kota Balikpapan Basiran Suwandi mengatakan, rata-rata biaya hidup yang harus ditanggung oleh rumah tangga di Balikpapan sebesar Rp 3,22 juta, dengan nilai indeks biaya hidup sebesar 1,20.

“Untuk tingkat regional, Balikpapan menempati urutan teratas berdasarkan survei biaya hidup yang dilaksanakan di 4 ibukota provinsi dan 2 kota se Kalimantan. Sedangkan secara nasional, Balikpapan menempati urutan ke-8,” katanya saat ditemui di kantornya, Jumat (13/6) kemarin.

Berdasarkan skala regional, rata-rata biaya hidup di Kalimantan sebesar Rp 2,82 juta atau 4,42 persen lebih tinggi dari rata-rata nasional, yaitu Rp 2,7 juta. Kota-kota yang biaya hidupnya lebih tinggi dari rata-rata biaya hidup regional, yaitu Balikpapan, Pontianak, dan Samarinda dengan indeks masing-masing sebesar 1,14; 1,07; dan 1,07. Sementara untuk Sampit, Palangkaraya, dan Banjarmasin biaya hidupnya lebih rendah dari rata-rata dengan indeks tiap kota sebesar 0,94; 0,93, dan 0,84.

Secara nasional, dari 45 kota yang menjadi lokasi survei, rata-rata biaya hidup yang mencapai lebih dari Rp 3 juta terdapat di Jakarta, Banda, Aceh, Jayapura, Batam, Surabaya, Pekanbaru, Medan, Balikpapan, Ternate, Bandar Lampung, Kendari, Pontianak, Samarinda, dan Denpasar.

Sedangkan rata-rata tertimbang standar biaya hidup secara nasional sebesar Rp 3,07 juta, dan rata-rata hitung tidak tertimbang maka biaya hidup yang harus dikeluarkan oleh rumah tangga untuk memenuhi kebutuhan konsumsinya sebesar Rp 2,7 juta.(*/fir

Last edited by Sizter85; June 17th, 2008 at 12:45 PM.
Sizter85 no está en línea  
Old June 18th, 2008, 05:52 AM   #17
Blue_Sky
Moderator
 
Blue_Sky's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,600
Likes (Received): 450

Thanks banget buat full report nya dari udara
Surprised ternyata mas ganteng tau banyak ttg Bpp bahkan ampe gunung rambutan dan karigangau juga

Tapi dari foto diatas itu bukan gunung rambutan mas soalnya towernya cuma 3, klo gunung rambutan sekitar 7-8 tower
Blue_Sky no está en línea  
Old June 18th, 2008, 07:19 AM   #18
gantengscool
Enjoy di Joglosemar !
 
gantengscool's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: bagian dari 1,145 juta penduduk Solo
Posts: 10,809

Quote:
Originally Posted by Blue_Sky View Post
Thanks banget buat full report nya dari udara
Surprised ternyata mas ganteng tau banyak ttg Bpp bahkan ampe gunung rambutan dan karigangau juga

Tapi dari foto diatas itu bukan gunung rambutan mas soalnya towernya cuma 3, klo gunung rambutan sekitar 7-8 tower
Thanks mas Blue Sky atas koreksinya,
Apa ya ?? Gunung Pancur ?? or Gunung Malang ??
Kalo Gunung Pancur cuma ada 1 tower eks. TVRI Balikpapan ??
__________________
Quote : Garang-Garing.
gantengscool no está en línea  
Old June 19th, 2008, 04:38 AM   #19
Sizter85
Classy with Phan
 
Sizter85's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Livable City
Posts: 10,787
Likes (Received): 465

Quote:
Originally Posted by gantengscool View Post
Thanks mas Blue Sky atas koreksinya,
Apa ya ?? Gunung Pancur ?? or Gunung Malang ??
Kalo Gunung Pancur cuma ada 1 tower eks. TVRI Balikpapan ??
Gunung prapatan kali tu gantengscool ?!?! Kebanyakan gunung Bpp bingung juga, dah kehabisan ide buat namainya

Berikut Pusat Kota Balikpapan :

By Zenstrive








-Taken frm Pedestrian bridge 2008-
Sizter85 no está en línea  
Old June 19th, 2008, 05:20 AM   #20
Blue_Sky
Moderator
 
Blue_Sky's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,600
Likes (Received): 450

Quote:
Originally Posted by gantengscool View Post
Thanks mas Blue Sky atas koreksinya,
Apa ya ?? Gunung Pancur ?? or Gunung Malang ??
Kalo Gunung Pancur cuma ada 1 tower eks. TVRI Balikpapan ??
Wah lagi2 saya dibuat kagum akan pengetahuan anda ttg kota ini
Klo menurut tebakan saya, tower tsb berada di daerah jalan prapatan dalam
Sebab akses jalan nya menuju ke arah sana dan daerah tsb cukup tinggi dan memiliki view yang sangat menawan ke arah pusat kota
Blue_Sky no está en línea  
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 10:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu