daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Indonesia Skyscrapers Forum > The Nationwide Fabric > Urban Transportation, Sports Facilities and Infrastructures



Reply

 
Thread Tools
Old November 1st, 2008, 07:07 PM   #1
F-ian
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Kingdom of Banten, the Dynasty of Queen Atut
Posts: 4,329
Likes (Received): 34

The Metro Mini, Kopaja, Angkot and all Buses-with-Doors-that-never-close Thread

hey guys I just wanna make this thread



I know everyone hates them....the first thing what comes to your mind about them is aduh malezz makenya.....

no matter how positive you say/think about them calling them "Urban Art" I know deep down in your hearts you'd hella want them in landfills.....and I believe they are the very very very very very very core reasons on why only CMIIW 1.2%Jakartans don't use public transport....

what is annoying is that they are the largest companies on City Bus transports yet why....why...are they so BADdd ?

these buses need to be exposed (weird they are a silent matter...I never see them exposed on the media)... not to embarrass Indonesia, but we need to know why are they still in the streets and a (possible) way to solve the matters on how Metro Minis/Kopajas could be as good as Sg's SMRT & SBS buses or atleast be Manusiawi

Okk to break the ice... first easy questions are

1) are they private or dari pemprov?

2) if they are private wonder can we contact them or something? is there any such thing as kantor pusat Metro Mini/Kopaja/Angot dll

3) :gah: why aren't there any private investors wanting to invest in city buses? I mean Bus pariwisata antar kota melimpah, I don't see that making something like SMRT buses in Indonesia gak bkl profitable...

4) it seems they're like "that" from the 90s (and possibly 70s) will they ever be service oriented... or are we going to see them like this till Jakarta traffic gridlock 2014 and beyond 2014?? any chance of them kepengen maju ??


pics Metro Mini....







die you buses DIE



BTW me I choose going on taxis to ratu plaza busways instead of these... pusing makenya even just the first impression...


padahal y'know...without Busways,Monorails,Subways.dll I know that if these Buses are nyaman... I could guarantee 1000000%... there would never be trafic jams in Jakarta....


P.S don't put this in Gado2
F-ian no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old November 1st, 2008, 07:34 PM   #2
oweeyman
B-)
 
oweeyman's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Interlaken
Posts: 1,493
Likes (Received): 16

I LOVE METRO MINI...
oweeyman no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 01:12 AM   #3
asudarsono
Subaru, Beyond Words
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jakarta
Posts: 512
Likes (Received): 0

Kantor pusat PT Metro Mini tuh di depan halte busway Layur.
__________________
Catch the light
www.lensa.net
asudarsono no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 02:44 AM   #4
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Riau, Jakarta Barat, Brunswick West (VIC)
Posts: 29,211
Likes (Received): 257

AKu make kok KOPAJA .....

Terutama kalau mau ke TANAH ABANG Blok A.

Caranya:
Parkir Mobil di Sarinah Thamrin, habis itu nyebrang jembatan Halte Busway Sarinah. Dan seterusnya naek KOPAJA ke Tanah Abang.

Yeah, that door is never closed. Gak rame busnya, selalu dapat tempat duduk. Gak ada pengamen lagi ..Semuanya duduk manis. Cuman ya mungkin anginnya aja yang agak sepoi-sepoi. Biarlah, eforia negara dunia ketiga, lagipula kan aku warga negaranya ...
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 04:44 AM   #5
=NaNdA=
Liverpool holic
 
=NaNdA='s Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Anfield Stadium
Posts: 8,521
Likes (Received): 32

lha, kan masih banyak rute yang tercover ama Metro Mini n Kopaja....

ya bakal susah ilang..
=NaNdA= no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 07:46 AM   #6
F-ian
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Kingdom of Banten, the Dynasty of Queen Atut
Posts: 4,329
Likes (Received): 34

itu payahnya... rute tercover paling banyak adalah bus yang beri pelayanan -10....

emg bus2 ini gak pake AC terbuka dll sejak jaman Orde Baru kan?....Kenapa si gak service oriented? padahal kan bisa jaring lebih banyak penumpang......

*sigh* will it be like this forever? majunya kapan? otaknya pada kemana sih yg mbikin perusahaan?
F-ian no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 11:23 AM   #7
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Riau, Jakarta Barat, Brunswick West (VIC)
Posts: 29,211
Likes (Received): 257

hehehe jangan khaawatir, bus yang ada sekarang ini juga baru penggantian 5-10 tahun belakangan kok ...

Begitu perusahaan mereka sadar betapa mereka mesti bersaing dengan Busway .. Mereka mungkin akan kepikiran buat mengubah armada mereka jadi yang lebih baru


(tapi itu juga kalau antek perusahaan mereka gak dibekingi anggota DPRD dan PEMPROV DKI yaaa ....),

Mengenai tabiat para supir dan kenek, I doubt it will change in the near future.

Untuk tahu lebih banyak, Tanya pakarnya aja , peseg5
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 12:06 PM   #8
Ara
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: Djakarta
Posts: 651
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Farean View Post
itu payahnya... rute tercover paling banyak adalah bus yang beri pelayanan -10....

emg bus2 ini gak pake AC terbuka dll sejak jaman Orde Baru kan?....Kenapa si gak service oriented? padahal kan bisa jaring lebih banyak penumpang......

*sigh* will it be like this forever? majunya kapan? otaknya pada kemana sih yg mbikin perusahaan?
Hehe, yang parah tuch Patas AC. Tiap kali hujan, berapa tempat duduknya jadi banjir. Padahal bayar Rp6,000, sampai konduktor nya malu abis. Juga, tempat duduknya kecil abis di Biangala.
__________________
Gue laper banget nih.
Ara no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 04:29 PM   #9
AceN
Half Geek
 
AceN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Iacárta
Posts: 10,871
Likes (Received): 1364

Hahahahaha...i truly, madly, deeply hate angkot rather than Metromini..
AceN no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 05:28 PM   #10
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Riau, Jakarta Barat, Brunswick West (VIC)
Posts: 29,211
Likes (Received): 257

Pengalaman traumatik ya


Ya aku juga gak suka naek Angkot/Mikrolet .. MEtromini, Kopaja jauh mendingan hehehehe.
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 05:30 PM   #11
anOz
maknafoto.com
 
anOz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Pondok Cabe
Posts: 3,452
Likes (Received): 163

semuanya nyebelin...termasuk Busway sekalipun....
__________________
say No to me
anOz no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 05:36 PM   #12
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Riau, Jakarta Barat, Brunswick West (VIC)
Posts: 29,211
Likes (Received): 257

Quote:
Originally Posted by Farean View Post
Okk to break the ice... first easy questions are

1) are they private or dari pemprov?

2) if they are private wonder can we contact them or something? is there any such thing as kantor pusat Metro Mini/Kopaja/Angot dll

3) :gah: why aren't there any private investors wanting to invest in city buses? I mean Bus pariwisata antar kota melimpah, I don't see that making something like SMRT buses in Indonesia gak bkl profitable...

4) it seems they're like "that" from the 90s (and possibly 70s) will they ever be service oriented... or are we going to see them like this till Jakarta traffic gridlock 2014 and beyond 2014?? any chance of them kepengen maju ??
1) Private , tapi kemungkinan pemilik perusahaannya orang2 pemerintahan juga (kemungkinan besar anggota DPRD atau petinggi2 Pemerintah juga)

2) Bisa, mereka itu badan hukum berupa PT. ... yang berupa Koperasi juga ada, itu kenapa namanya KOPAJA (CMIIW)

3) Ini peseg5 lebih ngerti jawabnya, karena kalau aku yang jawab maka aku akan bilang, ketika investasi pengangkutan umum (mass transportation) diserahkan ke swasta apalagi dalam bentuk Perseroan Terbatas (yang jelas2 tujuan pendirian perusahaan adalah untuk mencari laba), bisa dipastikan investasi mass-transport adalah investasi merugi .... ditambah fakta minimnya insentif pemerintah (dan jangan tanya lah kalau nentuin tarif aja HARUS LEWAT DPRD Provinsi)... Ibarat gini, swasta bangun sistemnya, mengontrol dan memanage systemnya,, tapi TARIFF itu diatur pemerintah kan aneh donk ya ... Kacamata penentuan tarif menerut pemerintah yang punya fungsi demokrasi, tentunya gak sama donk dengan kacamata pengusaha swasta tersebut (yang profit-oriented).

4) Service Oriented ,,, aku kurang yakin. Tapi kalau busnya akan semakin bagus ... Ada kemungkinan, mereka badan usaha yang sekarang saingan sama Trans Jakarta ... ... Tapi, gak tahu juga deh ya, soalnya TJ kan patungan perusahaan bus yang jelek2 itu
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell

Last edited by rilham2new; November 2nd, 2008 at 05:41 PM.
rilham2new no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 08:28 PM   #13
AceN
Half Geek
 
AceN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Iacárta
Posts: 10,871
Likes (Received): 1364

Quote:
Originally Posted by rilham2new View Post
Pengalaman traumatik ya


Ya aku juga gak suka naek Angkot/Mikrolet .. MEtromini, Kopaja jauh mendingan hehehehe.
Ga sih. Cuma kalo lagi nyetir, ada angkot macem2, emosi g gampang naek. Pernah ampir mo g cudahin tuh, gara2 ngetem sembarangan. Untung aja temen g keburu marahin g dulu

G kalo lagi nyetir, trus dari blakang ada angkot yang mo nyelip, kagak g kasi lewat & sengaja g nyetir pelan2. Dia ke kiri, g ke kiri..dia ke kanan, g ke kanan. Kalo dia udah klakson kenceng2, baru g agak ngebutan dikit. Trus g ulangin lagi deh.. sambil nyengir tentunya he he he....kalo ama metromini, ngga brani g. Ntar disundul, g yang kalah...
__________________
Centroval Studio | The Archivetecture
NEW COLLECTION ! -> 22 April 2014 : Changi Airport Collections | Previous Collection -> 9 January 2014 : Jakarta - Singapore - Seoul Skyline
AceN no está en línea   Reply With Quote
Old November 3rd, 2008, 01:04 AM   #14
asudarsono
Subaru, Beyond Words
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jakarta
Posts: 512
Likes (Received): 0

Itu Metro Mini dkk udah memenuhi Standar Pelayanan Minimum sesuai UU14 dan PPnya? Gue nggak yakin tuh. Tinggi pintu dan lebar kursi aja kayak gitu.
__________________
Catch the light
www.lensa.net
asudarsono no está en línea   Reply With Quote
Old November 3rd, 2008, 04:58 PM   #15
oweeyman
B-)
 
oweeyman's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Interlaken
Posts: 1,493
Likes (Received): 16

Quote:
Originally Posted by rilham2new View Post
Pengalaman traumatik ya


Ya aku juga gak suka naek Angkot/Mikrolet .. MEtromini, Kopaja jauh mendingan hehehehe.
emang tuh... gw bisa 3x seminggu naik angkot... kebetulan di rute gw gak ada bis yang lewat (iyalah lewatnya aja perumahan di bintaro mana ada Metro Mini / Kopaja)

dan itu hal yang paling menyebalkan dalam keseharian gw...

bayangin aja, angkotnya pas gw naikin biasanya masih kosong... trus pas udah nyampe perempatan angkotnya ngetem sampe itu angkot bener2 penuh... bayangin aja waktu yang kebuang cuma gara2 nungguin angkotnya dari sepi (1-2 orang) sampe penuh... bisa 25 menit-an sendiri... pas udah penuh hasilnya sempit+sumpek hahh!!!
oweeyman no está en línea   Reply With Quote
Old November 3rd, 2008, 05:58 PM   #16
peseg5
SSC Indonesia
 
peseg5's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Jakarta
Posts: 3,651
Likes (Received): 159

Quote:
Originally Posted by asudarsono View Post
Itu Metro Mini dkk udah memenuhi Standar Pelayanan Minimum sesuai UU14 dan PPnya? Gue nggak yakin tuh. Tinggi pintu dan lebar kursi aja kayak gitu.
Emang ada jabaran dari Standar Pelayanan Minimum? Waktu saya tanya ke teman yg punya otobus, kagak ada tuh jabaran detilnya.... Bahkan spek bus kota aja gak ada yg ngatur harus bus jenis ini (jenis bus kota - low floor). Makanya bus kota di Jakarta itu sebenarnya bus untuk AKAP / wisata, bukan untuk dalam kota, kecuali ex jepun.

Btw kalau Pilot aja ada SEKOLAH PILOT, apakah supir bus itu ada SEKOLAH MENGEMUDI BUS????

Kalau tidak ada, sebenarnya siapa yg bertanggung jawab bikin kurikulumnya, bikin sekolahannya, ngawasin kegiatan akademiknya?

Ato memang tidak ada sama sekali????

Bingung kannn?!Eh gak perlu bingung... karena sudah semakin keliatan kan kekurangan2nya.

Pertanyaan2 ini coba deh dilempar ke jajaran Dishub dan Dephub.... bakal terjawab gak ya??!
__________________
The only thing necessary for the triumph of evil is for good man to do nothing.
(Edmund Burke 1729-1797)

peseg5 no está en línea   Reply With Quote
Old November 3rd, 2008, 06:33 PM   #17
peseg5
SSC Indonesia
 
peseg5's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Jakarta
Posts: 3,651
Likes (Received): 159

Quote:
Originally Posted by Farean View Post
hey guys I just wanna make this thread



Okk to break the ice... first easy questions are

1) are they private or dari pemprov?

2) if they are private wonder can we contact them or something? is there any such thing as kantor pusat Metro Mini/Kopaja/Angot dll

3) :gah: why aren't there any private investors wanting to invest in city buses? I mean Bus pariwisata antar kota melimpah, I don't see that making something like SMRT buses in Indonesia gak bkl profitable...

4) it seems they're like "that" from the 90s (and possibly 70s) will they ever be service oriented... or are we going to see them like this till Jakarta traffic gridlock 2014 and beyond 2014?? any chance of them kepengen maju ??
(
1. Private. Pemprop never provides such mass transit until TRANSJAKARTA born. Even PPD isn't pemprop, it's a near (almost) collapsing BUMN - now.

The UU 14 dated year 1992 states a public transportation shall be responsible to government to provide such transport which meets the criteria for safety, comfort, and affordable as a backbone of our nations economy. So what the government do since then? Nothing, except they "invite" the private to provide that. Whose responsible is this?! Govt. What are they doing to fulfill this responsibility (provide such transport as UU stated)? Nothing!

2. Most of them are owned and operated by individual investor, or small group often grouped in koperasi angkutan. Like PT Metro Mini, a franchise bus company, whose buses commonly owned by individual investors. Or angkot/mikrolet. You'll hear this is Mr. Rojali's angkot, while that is Mr.Hengki's angkot. Different owner, same vehicle and same route.

3. The one of constrain of this business is that the ticket price (in other words - YOUR INCOME) isn't all your policy. It's the govt policy. Since the govt have no interest operating this business, infact they taking advantage from all kinds of retribusi (Kir, Izin trayek, dll). Not to mention their private kantong and other endless pungli. They (operators) very hate to face this tough competition, but infact its making money! Of course they have to set their frontliners (a.k.a the driver) to GUNG HO strategy to do that (making money). So, what we called "kejar setoran" is actually part of their GUNG HO strategy to winning or surviving this tough competition.

4. They actually "sangat kepingin maju". But who are they? Are they gods? Are they rulers? They only grass roots. Grass roots just follow the rules. The rules are set by the ruler. The ruler, who have obligation to create rules, are more likely doesn't even care for their job / responsibilities. So what is the grass roots will doing? They will set "their own rules" just to survive in this planet.

If we want this change, the ruler have to SADAR with his obligation stated by UU. Transport are govt responsibility, not private. Private is just doing a business which the "IKLIM BISNIS YG BAIK" shall be supported by govt. UU obligate govt as a PEMBINA, what is PEMBINA doing after all? More likely PEMBINA SAAN bangsanya sendiri.

Lets change! It already started from Transjakarta.
__________________
The only thing necessary for the triumph of evil is for good man to do nothing.
(Edmund Burke 1729-1797)

peseg5 no está en línea   Reply With Quote
Old November 4th, 2008, 04:30 PM   #18
F-ian
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Kingdom of Banten, the Dynasty of Queen Atut
Posts: 4,329
Likes (Received): 34

Thanks Putra I know you can enlighten me Ayolahh cari lowongan kerja di departmen Transport

jadi mau ampe 2014 dst. it seems those buses will still be the same...*sigh*
F-ian no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2008, 04:49 AM   #19
peseg5
SSC Indonesia
 
peseg5's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Jakarta
Posts: 3,651
Likes (Received): 159

Quote:
Originally Posted by Farean View Post
Thanks Putra I know you can enlighten me Ayolahh cari lowongan kerja di departmen Transport

jadi mau ampe 2014 dst. it seems those buses will still be the same...*sigh*
It's still a long way to go mate...

Kalo mo benahin transport, gak bisa berjuang sendirian, musti banyak. Semakin banyak, semakin cepat perbaikannya. Tapi banyak disini, maksudnya banyak yang betul paham filosofi transportasi, bukan sekedar mengerti teknik saja. Kalau mengerti teknik, orang2 dishub dan dephub itu sebenarnya sudah sangat paham teknik, tapi tidak paham di filosofi transport itu sendiri.

Yang bisa kita lakukan sih sekarang, teruslah mempertanyakan kepada pemerintah (meminta pertanggungjawaban) tentang KEWAJIBAN pemerintah yang sudah ditulis dalam UU no 14. KEWAJIBAN nya aja sekarang banyak yg belum dijalankan, tapi di media ramai sekali segilintir pejabat DISHUB dan DEPHUB menyalahkan operator angkutan umum, tanpa melihat tanggung jawabnya.

Contohnya: Ada beberapa pejabat dishub dan dephub menyalahkan sistem kejar setoran operator di media. Padahal yg menciptakan kondisi harus kejar setoran mereka sendiri, mereka yang menerbitkan izin trayek semena2 tanpa ada dasar market yang jelas. Karena keadaan itu kalau operator mau survive ya harus saling fight (kejar setoran), ada satu jalur/line bus itu bisa lebih dari 5 operator. Belum lagi tarif yang ngatur juga mereka (dishub), udah tarifnya dipaksa murah, dibawah tarif ideal bisnis, suruh subsidi pelajar (bukan pake duit pemerintah lho). Dan yang paling gawat adalah segala macam pajak dan retribusi yang dikenakan opeartor malah lebih mahal daripada angkutan pribadi.

Impactnya adalah, karena cost naik motor malah lebih murah ketimbang naik angkutan umum, terciptalah sales record pabrikan motor. Prestasi atau peringatan?!

Jadi, kalau banyak yg meminta harga BBM turun supaya ongkos transport turun, sebenarnya itu hanya menguntungkan orang yg punya mobil/motor sendiri. Kalau orang yang naik angkutan umum dan operator angkutan umum, tetep aja ngap2an. Kalau BBM turun, toh mereka operator tetap dihadapi pada situasi kejar setoran (kompetisi), dan pengguna bus juga tidak bisa menikmati penurunan tarif. Balik2 ke motor lagiiii....

Yang perlu didesak adalah coba benahi angkutan umum dengan acuan UU, ini kan tanggung jawab pemerintah, bukan operator. Kenapa sih pemerintah tidak menyediakan angkutan yg aman, nyaman, terjangkau? Kok malah nyuruh operator jual jasa murah, itupun tidak ada dasar pedoman yang jelas. Ibaratnya emang lu mau disuruh kerja rodi, demi tanggung jawab pemerintah? Jawabannya kan pasti siapa lo siapa gw, emg ini tanggung jawab gw?!

Jadi kalau mau jual tarif murah ke masyarakat, ya tanggung jawab pemerintah bukan operator. Kalau mau suruh operator ya tanggung jawab pemerintah juga supaya gimana operator tetap bisa untung, iklim bisnis baik, tapi jualan ke rakyatnya bisa murah. Skemanya bisa dan sudah ada kok, seperti Transjakarta.

Kalau bisa kenapa tidak dilakukan?! karena gini fa, ada orang2 yg memang cari makan dari kondisi semrawut yang sekarang, seperti dari pungli, dari izin trayek, kir, dan macam2. Pundi2 itu jangan dianggap enteng, bisa Milyaran rupiah perputarannya. Kalau ini dibenahi, akan ada banyak yg kehilangan mata pencaharian.... Nah, makanya untuk melawan ini, harus disiapkan "amunisinya" secara matang dan kuat. Karena memang jalan masih panjang....
__________________
The only thing necessary for the triumph of evil is for good man to do nothing.
(Edmund Burke 1729-1797)

peseg5 no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2008, 04:57 AM   #20
rilham2new
Obsolete User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Riau, Jakarta Barat, Brunswick West (VIC)
Posts: 29,211
Likes (Received): 257

Penjelasan yang sungguh memadai

Niat amat ngetiknya , hehehe
__________________
"2 + 2 = 5". By George Orwell
rilham2new no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 10:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu