|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#3601 |
|
Svi smo mi Broj 1.
Likes (Received): 66
|
SPO na Jarezi
![]() prijedorx.com
|
|
|
#3602 |
|
ganjaho
Likes (Received): 0
|
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#3603 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
SPO kod "malog" trga
![]() prijedor.x
|
|
|
#3604 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#3605 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
Dvorana na Urijama
![]() ![]() ![]()
|
|
|
#3606 |
|
Lopov :)
|
jel ovo nova "Prijedorska Arena" u izgradnji?
|
|
|
#3607 |
|
|
PRIJEDOR IZGRADNJA SOLARNIH PANELA
|
|
|
#3608 |
|
Simpsons
|
Sta reci pa niko nije prokomentarisao nove kontejnere po gradu!!! Mislim da su ucinili pravu stvar, oni stari su smrdili na kilometar i kad su prazni bili...
|
|
|
#3609 |
|
|
Da li neko zna zasto je stranica gradprijedor.com prestala sa radom, odnosno rade oni, ali zadnju vest koju su napisali bila je sredinom januara... Koliko vidim vise se bave nocnim zivotom grada.
|
|
|
#3610 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
Koliko sam ja upoznat doslo je do neke svadje medju ljudima koji su vodili stranicu.
Ali nemoj me uzimati za rijec.
|
|
|
#3611 |
|
Registered User
|
Prijedor: Vidimo se kod „Jereze“
![]() Uskoro novo ruho čuvene prijedorske česme "Jereza", omiljenog sastajališta svih stanovnika grada na Sani. Kod betonske kocke sastajalo se, rastajalo, ljubilo, ispredale se priče Radovi su u toku, posle kojih će prijedorska česma dobiti potpuno novi izgled Pre 75 godina izvorska voda potekla je u centru Prijedora i dobila čuveno ime - Jereza. O poreklu ovog neobičnog imena malo se zna, ali je od te davne 1938. godine Jereza postala sinonim mesta okupljanja svih generacija Prijedorčana. Malo je onih stanovnika grada na Sani koji se barem jednom nisu sastali na ovom mestu, čije je glavno obeležje decenijama bila velika, betonska kocka, iz koje izvire voda. Bilo je dovoljno reći - "Vidimo se kod Jereze" i svi su znali gde je to. A otkud izvor u centru grada? - Naš grad imao je nekada velike probleme sa vodosnabdevanjem. Zbog toga su vlasti želele da reše ovaj problem. Pred Prvi svetski rat u Prijedoru je zaživela ideja da se voda dovede sa izvora Pašinac, a kasnije sa Crnog vrela, dok su lokalna domaćinstva imala svoje bunare. Tako je davne 1938. godine tadašnji predsednik opštine Ahmedbeg Kapetanović odlučio ipak da u centru Prijedora iskopa arteski bunar. Pozvao je stručnjake iz Vršca koji su došli sa svojim mašinama. Mašine i radovi privukli su veliku pažnju prolaznika. Tako je 5. juna 1938. godine na dubini od 108 metara šiknula voda pod pritiskom - kaže direktor Muzeja Kozare i istoričar, Milenko Radivojac. Tako je pronađeno izvorište. Napravljena je betonska kocka kao obeležje Jereze u kojoj je uklesano 1938-1940, što je bila oznaka vremena u kojem je izvor pronađen i uređen. Upravo pored te betonske kocke sastajalo se, rastajalo, ljubilo, ispredale se priče. Česma je oštećena 1969. godine u razornom zemljotresu koji je pogodio Banjaluku, ali se osetio i na području grada na Sani. Česma je služila za javne potrebe, a redovi su bili dugi, jer je svako dolazio po vodu sa Jereze. I onda, malo pomalo, izvor je presušio i lepi događaji postadoše uspomene. - Voda je, priča se, u sebi imala ******a, a česma je presušila pedesetih godina. Opština je deceniju, dve kasnije izvor priključila na vodovodnu mrežu. Međutim, ni to nije potrajalo, jer je izvorište isključeno s mreže, zbog navodnog neplaćenog računa za potrošenu vodu - kaže Radivojac. I tako je na mestu čuvene česme Jereza 30 godina stajala samo betonska kocka s uzrezanim datumom. Ipak, ovo mesto kod srednjoškolskog centra dobiće novo ruho. Rukovodstvo grada pokrenulo je inicijativu za obnovu Jereze. Urađeno je idejno rešenje, a potom i glavni izvedbeni projekat. - Prvobitno je iskopana bušotina, kako bi se pronašao arteski bunar. Međutim, izvorska voda nije pronađena, ali će se česma vodom snabdevati iz gradskog vodovoda. Protok česme je malo dislociran u odnosu na staro mesto. Inače projekat je zamišljen u obliku elipse u okviru kojeg je obeleženo staro mesto česme, dok centralni prostor zauzima nova česma koja svojim oblikom podseća na nekadašnju. Biće postavljene i klupe za sedenje, a zanimljivo je da nijedno drvo nije posečeno i da ona čine male zelene oaze - kaže načelnica Odeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora Mirjana Komljenović. POMOGAO I TRENTO Ukupna vrednost projekta nove česme Jereza je 200.000 KM. Značajan doprinos dao je i prijateljski italijanski grad Trento, odakle je iz kamenoloma doniran kamen za novu česmu. Radovi bi trebalo da budu završeni do 16. maja, kada se nizom svečanosti obeležava Dan grada. Već negde duboko u srcu Prijedorčani znaju da će i novu Jerezu voleti kao staru, jer će biti mesto budućih sastanaka. www.novosti.rs
|
|
|
|
#3612 |
|
Registered User
|
Gradska česma "Jereza" od sutra u novom ruhu
![]() Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić prisustvovaće sutra svečanom otvaranju gradske česme "Jereza" u Prijedoru u okviru majskih svečanosti kojima se u gradu na Sani praznuje 16. maj - Dan grada. Gradska česma "Jereza" izgrađena je na mjestu na kojem je davne 1938. godine bio iskopan bunar koji je omogućio prvo javno vodosnabdijevanje u gradu na Sani. Kompleks je projektovao Zavod za izgradnju grada Prijedor, a sastoji se iz česme u četiri kamene kocke, prostora za sjedenje i odmor, zelenih površina, cvijeća, stepenica, rampe za invalide i dekorativnog osvjetljenja. Kamen tonalit, vrijedan 15.000 evra, darovala je italijanska regija Trentino Alto Adiđe. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je Prijedor u svojoj prošlosti uvijek oskudijevao u vodi za piće, da su ljudi imali svoje bunare i pumpe, ali da nije bilo javnog sistema vodosnabdijevanja o kojem se počelo razmišljati tridesetih godina prošlog vijeka. mil "Tadašnji gradonačelnik Prijedora Ahmed-beg Kapetanović, koji je ujedno bio i predsjednik političke partije Jugoslovenska radikalna zajednica - skraćeno Jereza, odlučio je da ovdje pokuša napraviti nekoliko arteških bunara za šta je pozvao majstore iz Vršca", kazao je Radivojac Srni. Prema njegovim riječima, nekoliko dana trajalo je bušenje i interesovanje građana je bilo veliko, a između 5. i 6. juna 1938. šiknula je voda pod pritiskom sa dubine od 108 metara. "Isti vršački majstori su do 1940. godine iskopali pored tog bunara uz tadašnju zgradu opštine, koja je danas sjedište gradske inspekcije i komunalne policije, još četiri arteška bunara: kod željezničke stanice, na Urijama, kod današnjeg Doma penzionera i u Starom gradu", naveo je Radivojac. jer Poslije Drugog svjetskog rata sve te česme su jedna po jedna presušile, a početkom šezdesetih godina /20. vijeka/ česma na Jerezi priključena je na sistem javnog vodovoda. "Radila je godinu dana i onda je isključena jer, kažu, opština nije platila račun za potrošnju vode na toj česmi", dodao je Radivojac. Dio grada u kojem se nalazi česma naziva se među stanovnicima Prijedora "Jereza", a neznatnom broju Prijedorčana poznato je da je to raskršće Svetosavske i Ulice Nikole Pašića. Otvaranje nove gradske česme "Jereza" najavljeno je za 11.00 časova.
|
|
|
|
#3613 |
|
Registered User
|
opet sam zaboravio :-) www.prijedor24h.com
|
|
|
|
#3614 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
#3615 |
|
Registered User
|
evo josh slika Jereze...
![]() ![]()
|
|
|
|
#3616 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
#3617 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
SPO kod Skupstine Grada(Jareza)
![]() ![]() ![]() Ovo je jako lose na kraju ispalo ![]()
|
|
|
#3618 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
SPO na setalistu
![]()
|
|
|
#3619 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
SPO u "H20 parku"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovo ce biti bolje nego sto sam se nadao ![]()
|
|
|
#3620 |
|
Svi smo mi Broj 1.
|
![]() prijedor-x.com
|
![]() |
| Tags |
| bosnia herzegovina, gomjenica, kozarac, krajina, ljubija, omarska, opstina prijedor, pećani, prijedor, prijedorcani, puharska, republika srpska |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|