daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old September 14th, 2010, 02:41 PM   #1
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

KEMAMAN | Terengganu | District

Hi, this is a new thread for Kemaman only. All visitors from Kerteh to Kuala Kemaman and all Terengganu's citizens are encouraged to join us. I also love to hear comments from all visitors all over Malaysia. I just want to say thank you for your cooperation. Salam~
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old September 14th, 2010, 03:09 PM   #2
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Bandar Baru Kijal in progress...
http://www.flickr.com/photos/30301073@N04/4989432267/
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:16 PM   #3
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Bandar baru Kijal in progress



http://www.flickr.com/photos/3030107...n/photostream/


http://www.flickr.com/photos/3030107...n/photostream/

Last edited by beras_pulut; September 14th, 2010 at 03:32 PM.
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:19 PM   #4
nazrey
Registered User
 
nazrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 78,265
Likes (Received): 1909

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
image hosted on flickr
__________________
Malaysia Photo Gallery - Click Here for Malaysia Galleries
City & Town - | Kuala Lumpur | Penang | Malacca | Putrajaya | Cyberjaya | Langkawi
Alor Setar, Ipoh, Johor Bahru, Kangar, Kota Bahru, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Seremban, Shah Alam, etc!
nazrey no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:29 PM   #5
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 669
Likes (Received): 65

bandar kemaman agak besar dan pesat berkembang sejak kebelakangan ni....
tp kat Chukai tu takde bangunan tinggi kan?
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:34 PM   #6
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by nazrey View Post
image hosted on flickr
Cemane nk upload gmbr?
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:47 PM   #7
sepul
Registered User
 
sepul's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Terengganu, Malaysia
Posts: 2,155
Likes (Received): 813

i don't think the word 'city' is appropriate for Kemaman.. how about Kemaman: Industrial Township of Terenganu instead?
sepul no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 03:50 PM   #8
sepul
Registered User
 
sepul's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Terengganu, Malaysia
Posts: 2,155
Likes (Received): 813

i have always been fascinated with the beauty of the beaches of Kemaman.. any Kemamanites here?? would you please post the pics of the beaches in Kemaman esp Kemasik and Pantai Penunjuk??
sepul no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 05:02 PM   #9
kumat
Registered User
 
kumat's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 644
Likes (Received): 55

good progress on kemaman town....lot of improvement...mesra mall, mini zoo, giant hypermarket project etc....keep on....
kumat no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 06:05 PM   #10
sepul
Registered User
 
sepul's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Terengganu, Malaysia
Posts: 2,155
Likes (Received): 813

Quote:
Originally Posted by kumat View Post
good progress on kemaman town....lot of improvement...mesra mall, mini zoo, giant hypermarket project etc....keep on....
indeed it is good progress but i wonder why wouldn't the gov built the zoo in KT or maybe a MALL in KT?? doesn't it ring any bells?? why flock everything in Kemaman?? many of them are orang minyak from outside of the state.. most are embarrassed to even speak in Terengganuan dialect not to mention always make fun of it.. these people would never tell anyone 'I grew up in Terengganu, and I love it'..
sepul no está en línea   Reply With Quote
Old September 14th, 2010, 09:13 PM   #11
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

terima kasih atas cadangan korang sume...besok kalau ada mase aqu snap sementara aqu kat kampung nie.,
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 03:57 AM   #12
hallufila
peace
 
hallufila's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 259
Likes (Received): 12

building besar sblah Giant tu building ape yer?
__________________
Terengganu.. The Malaysian's Sweetheart..
hallufila no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 05:59 AM   #13
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 669
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by hallufila View Post
building besar sblah Giant tu building ape yer?
tu la aku pun wondering.... looks like mcm bangunan institusi pengajian... selain bagunan tu dgn pasaraya giant, row of shoplots pun ada dibangunkan kat sebelah...bila semua dh siap nanti, area tu sesuai utk dipanggil bandar baru kijal....
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:09 AM   #14
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 669
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by sepul View Post
indeed it is good progress but i wonder why wouldn't the gov built the zoo in KT or maybe a MALL in KT?? doesn't it ring any bells?? why flock everything in Kemaman?? many of them are orang minyak from outside of the state.. most are embarrassed to even speak in Terengganuan dialect not to mention always make fun of it.. these people would never tell anyone 'I grew up in Terengganu, and I love it'..
ok la tu zoo kat kemaman... agih2kan pembangunan...
KT dh ada taman tamadun islam, pulau warisan...
Mall is in the making kat KT... Plaza Paya Bunga... hrp2 cepat siap...

aku tak paham apa yg kau cuba nak buktikan pasal orang minyak tu...
r u sure most of them are outsider? i dont know how true what u r saying, based on any facts? ... tak dinafikan outsider tu mmg ada, takkan 100% orang ganu
setahu aku yg keje minyak tu ramai je orang tganu... pakcik, sepupu sepapat aku ramai je keje minyak... even kat offshore pun diorang ckp dialect terengganu even outsider pun dh terikut2 ckp terengganu
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:14 AM   #15
epul_quantown
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 583
Likes (Received): 31

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
tu la aku pun wondering.... looks like mcm bangunan institusi pengajian... selain bagunan tu dgn pasaraya giant, row of shoplots pun ada dibangunkan kat sebelah...bila semua dh siap nanti, area tu sesuai utk dipanggil bandar baru kijal....
tu bkn ke PUSAT TEKSTIL KIJAL (ala-ala mcm shopping complex gak la)
ada 120 lot kedai tekstil dalam bangunan tu...


FROM http://krinch.blogspot.com/2010/05/b...pembinaan.html

BANDAR BARU KIJAL DALAM PEMBINAAN.

Satu lagi lokasi tumpuan pengunjung ke negeri Darul Iman bakal menngambil tempat di dalam peta pelancongan Terengganu. Fasa pertama pembangunan Bandar Baru Kijal yang akan menempatkan pusat tekstil terbesar di Pantai Timur dijangka mula dilaksanakan dalam tempoh terdekat ini.

Pembangunan Bandar Baru Kijal akan dilaksanakan dalam beberapa fasa dan ia dijangka disiapkan dalam tempoh lima tahun akan datang. Buat masa sekarang, pembinaan sebanyak 120 unit kedai telah disiapkan dan dijangka beroperasi tidak lama lagi.

Selain itu, di kawasan tersebut sebanyak 44 buah rumah kedai 3 tingkat untuk menjadi pusat perniagaan tekstil sudah semakin hampir siap. Pusat tekstil ini bakal berfungsi seperti pusat setempat jualan tekstil seperti yang ada di Nilai 3, Negeri Sembilan.

Apa yang menarik, Bandar Baru Kijal juga akan mempunyai pasar raya besar Giant yang dijangka dibuka
epul_quantown no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:17 AM   #16
epul_quantown
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 583
Likes (Received): 31

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
ok la tu zoo kat kemaman... agih2kan pembangunan...
KT dh ada taman tamadun islam, pulau warisan...
Mall is in the making kat KT... Plaza Paya Bunga... hrp2 cepat siap...
Plaza Paya Bunga tu kan dah lama siap tp xde CF lg kan.. building ada masalah...

yg tgh bina tp slow je progress dia Paya Bunga Square kan...
epul_quantown no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:26 AM   #17
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 669
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by epul_quantown View Post
tu bkn ke PUSAT TEKSTIL KIJAL (ala-ala mcm shopping complex gak la)
ada 120 lot kedai tekstil dalam bangunan tu...


FROM http://krinch.blogspot.com/2010/05/b...pembinaan.html

BANDAR BARU KIJAL DALAM PEMBINAAN.

Satu lagi lokasi tumpuan pengunjung ke negeri Darul Iman bakal menngambil tempat di dalam peta pelancongan Terengganu. Fasa pertama pembangunan Bandar Baru Kijal yang akan menempatkan pusat tekstil terbesar di Pantai Timur dijangka mula dilaksanakan dalam tempoh terdekat ini.

Pembangunan Bandar Baru Kijal akan dilaksanakan dalam beberapa fasa dan ia dijangka disiapkan dalam tempoh lima tahun akan datang. Buat masa sekarang, pembinaan sebanyak 120 unit kedai telah disiapkan dan dijangka beroperasi tidak lama lagi.

Selain itu, di kawasan tersebut sebanyak 44 buah rumah kedai 3 tingkat untuk menjadi pusat perniagaan tekstil sudah semakin hampir siap. Pusat tekstil ini bakal berfungsi seperti pusat setempat jualan tekstil seperti yang ada di Nilai 3, Negeri Sembilan.

Apa yang menarik, Bandar Baru Kijal juga akan mempunyai pasar raya besar Giant yang dijangka dibuka
bagus la tu....
bandar industri plastik ECER tu dh start buat ke blum?

kawasan industri tak terhad di daerah kemaman je, tp meleputi dari chukai-kijal-kerteh-paka-dungun.... bandar2 ni semua close with each other dan terletak dlm satu jajaran...

Last edited by hazlan; September 15th, 2010 at 06:45 AM.
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:28 AM   #18
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 669
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by epul_quantown View Post
Plaza Paya Bunga tu kan dah lama siap tp xde CF lg kan.. building ada masalah...

yg tgh bina tp slow je progress dia Paya Bunga Square kan...
a'ah...yg aku maksudkan Paya Bunga Sq....
dua dua nama Paya bunga, confuse...
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:38 AM   #19
epul_quantown
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 583
Likes (Received): 31

Bandar Baru Kijal

3 hari lepas lalu kawasan ni gi mesra mall..
kawasan ni betul2 kat tgh hutan kat kaki bukit kan.. jauh dari kawasan perumahan... patutnya kawasan perumahan kena naik cepat la.. but masa i lalu ari tu, xde pun signboard nak buat kawasan perumahan baru.. hmmm..

lagi 1, aku setuju la giant nak dibina kat cni supaya kawasan ni membangun cepat coz terletak kat laluan utama KT to kuantan.. tp kan lebih kurang 8 km dr tempat ni (base on my GPS masa tu.. hehehehe), giant dah ada 1 pasaraya milik mereka kat mesra mall tp dah ubah nama pasaraya TMC... TMC ni signboard je yg lain drpd giant tp barang2 & susunan sama mcm giant lain gak.. berani tul giant bukak new store yg terletak x jauh pun dr pasaraya yg dah ada.. (padahal kepadatan penduduk bukan la besar sgt kan).. lain la kalo dibina betul2 di dlm bandar kemaman tu..

but i dgr ni sume political issue la.. tu yg i dgr dan baca kat forumers blog2 lain...
epul_quantown no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 06:39 AM   #20
epul_quantown
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 583
Likes (Received): 31

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
a'ah...yg aku maksudkan Paya Bunga Sq....
dua dua nama Paya bunga, confuse...

hehehe.. tu r nama lebih kurang je kan.. bt la nama lain sket...
epul_quantown no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 11:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu