daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Ekonomija i razvoj > Društvo i Turizam

Društvo i Turizam Society and tourism

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old December 4th, 2009, 01:21 AM   #41
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Likes (Received): 571

Quote:
Originally Posted by Bauštelac View Post
BIH i Albanija žele(odnosno željeli su)članstvo u NATO-u dok Švedska to nikad nije htjela...
Pa zato sto je tradicionalno neutralna, i sta s tim sto BiH i Albanija zele (odnosno su zeljele),a Svedska nije? To samo potvrdjuje moj stav da clanstvo u NATOu nije nikakvo mjerilo "bogatstva" drzave

Sponsored Links

Old December 4th, 2009, 02:19 AM   #42
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

UKIDANJEM ENTITETSKIH OMBUDSMANA DO BEZVIZNOG REŽIMA

Quote:
EK konstatovala napredak u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci. Do potpunog ispunjavanja uslova iz Mape puta BiH očekuje još usvajanje dva zakona. Problema bi moglo biti oko ukidanja entitetskih ureda ombudsmana. U oviru redovnog sastanka pregovaračkog tima ...

... BiH za liberalizaciju viznog režima i predstavnika Generalnog direktorijata za pravdu, slobodu i sigurnost, kao i Direktorijata za proširenje, razgovarano je o ocjeni do sada postignutog kao i o onome što BiH očekuje do potpunog ispunjavanja uslova iz Mape puta. Ovom prilikom predstavljen je i nacrt najnovije procjene Evropske komisije o ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju u BiH. Šef pregovaračkog tima BiH, Samir Rizvo kaže za Deutsche Welle da je zadovoljan onim što je čuo u Briselu: "Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ovaj izvještaj prepoznao veliki napredak koji je BiH napravila u posljednjih nekoliko meseci. Izvještaj identifikuje i preostalih par pitanja koje bi trebalo da riješimo prije nego što ekspertske misije dođu u BiH i prije nego što EK razmotri moguće davanje prijedloga za ukidanje viznog režima.“

Pitanje ombudsmana prepreka za viznu liberalizaciju?

Bosni i Hercegovini je, prema posljednjoj procjeni EK, preostao još mali broj pitanja koje bi trebalo da riješi do potpunog ispunjavanja uslova za stavljanje zemlje na „bijeli šengen“. Riječ je o usvajanju dva zakona, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, kao i Zakona o tijelu za borbu protiv korupcije, piše Dw-world.de.

Ostalo je da se unaprijedi i sigurnost u oblastima koje se tiču upravljanja granica, pogotovo na mjestima gdje postoji mogućnost ilegalnog prelaska, kao i da se poboljša razmjena podataka i saradnja između agencija za sprovođenje zakona. Šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo dodaje: „Sva pitanja koja su identifikovana u ovoj procjeni su na putu da budu riješena, izuzev jednog, a to je pitanje funkcionisanja jedinstvenog ureda ombudsmana i ukidanja entitetskih ureda ombudsmana. Tu postoji bojazan da nećemo uspjeti da završimo sve uslove iz Mape puta.“

BiH već sljedeće nedjelje očekuje dolazak prve ekspertske misije EK koja će se baviti procjenom sigurnosti dokumenata i biometrijskih pasoša. Početkom februara dolazi drugi tim koji će procijeniti pitanje upravljanja granica, migracija i azila, dok sredinom februara u BiH dolazi i posljednja ekspertska misija u vezi sa provjerom stanja u oblasti javnog reda i sigurnosti.

I EU i BiH moraju brzo da rade

Evropski zvaničnici očekuju da će BiH brzo ispuniti preostale uslove zacrtane u Mapi puta. Procjenjuje se da bi zemlja već i u prvoj polovini naredne godine, najkasnije do jula, mogla da dobije bezvizni režim. Samir Rizvo, ispred pregovaračkog tima BiH, kaže da su takvi termini realni: „Ako ispunimo sve uslove do dolaska ekspertskih misija, i ukoliko njihovi izvješataji budu pozitivni možemo se nadati da će i ti rokovi biti ispunjeni“ Sa svoje strane evropske institucije su se obavezale da će, čim BiH ispuni sve potrebne uslove, bez odlaganja, krenuti u proceduru za stavljanje BiH na bezvizni režim.
Old December 4th, 2009, 02:22 AM   #43
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

EK konstatovala napredak BiH na putu ka bezviznom režimu

Quote:
Evropska komisija (EK) predstavila je u Briselu pregovaračkom timu BiH nacrt najnovije procjene o ispunjenosti uslova BiH za liberalizaciju viznog režima.

Komisija konstatuje napredak BiH u ispunjavanju uslova iz Mape puta i očekuje da se u narednom periodu riješe pitanja vezana za usvajanje izmjena i dopuna krivičnog zakona , kao i Zakona za borbu protiv korupcije. Ekspertska misija Evropske Komisije, koja treba da ocijeni pouzdanost i sigurnost ličnih dokumenta i biometrijskih pasoša, stiže naredne sedmice u Sarajevo.
Old December 4th, 2009, 12:13 PM   #44
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Nakon što prodamo bubreg za liberalizaciju viza, pretpostavih da bismo drugi mogli i za samo članstvo, evo nekih drugih EU related vijesti

Quote:
Grčka traži da zemlje Balkana uđu u EU u junu 2014. godine

Premijer Grčke Jorgas Papandreu sastao se prije dva dana sa Džejsom Štajnbergom, zamjenikom američkog državnog sekretara Hilari Klinton, i dataljno ga informisao o inicijativi zvanične Atine.

Naime, Grčka je pokrenula snažnu inicijativu da zemlje Balkana - Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija - istovremeno i zajedno postanu članice Evropske unije u junu 2014. godine.

Ta godina ima simboličan značaj jer se tada navršava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a Evropska unija kao najuspješniji mirovni projekat ikada stvoren, treba da doprinese punom miru i sigurnosti na Balkanu - kazao je Papandreu američkom diplomati.

Kako saznajemo, ideja o zajedničkom i istovremenom ulasku balkanskih država u EU rođena je prije nekoliko godina na jednom međunarodnom skupu na kojem je učestvovao i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i odmah je dobila jaku podršku.
Ja prvo mislim da je ovo nerealno, a drugo mislim da je nepravedno zadržavati Hrvatsku do 2014, Hrvatska je zaslužila da uđe 2012 definitivno.
Old December 4th, 2009, 02:48 PM   #45
AdnanPD
Svi smo mi Broj 1.

AdnanPD's Avatar

Likes (Received): 81

Kad dodje vrijeme napravit cu topic "Dajem jetru za EU"
AdnanPD no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 01:51 PM   #46
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

hajde učit ćemo od Hrvata, što kaže Tijana Dapčević, oni bi mater rođenu prodali za EU

On the other hand...

IDDEEA

Quote:
Eksperti EK će slučajnim uzorkom vršiti provjeru izdavanja dokumenata

Ekspertska grupa Evropske komisije doputovat će danas u BiH, gdje će do 10. decembra na terenu provjeravati funkcioniranje sistema izdavanja biometrijskih putnih isprava i izvršila provjeru sigurnosti ličnih dokumenata.

Glasnogovornica Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amaila Opardija izjavila je za Fenu da će eksperti Evropske komisije metodom slučajnog uzorka odabrati organe zadužene za izdavanje biometrijskih pasoša koje će provjeriti, a istom metodom će odabrati i lokalne matične urede. Također će posjetiti i IDDEEA-u.

Opardija kaže da u IDDEEA-u ne znaju termine posjeta eksperata, njihovu rutu ili lokacije koje će posjetiti, a svi organi u lancu izdavanja indentifikacijskih dokumenata u BiH mogu realno očekivati da će ih posjetiti eksperti Evropske komisije.

Iz Delegacije Evropske komisije u BiH potvrdili su Feni da je cilj misije ekspertske grupe da stekne uvid u stanje u Bloku I uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koji se odnosi na identifikaciona dokumenta da bi se ovo poglavlje konačno završilo.

Eksperti za pitanja iz Bloka II i Bloka III doputovat će u BiH početkom februara.
Old December 7th, 2009, 01:54 PM   #47
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Siniša Macan

Quote:
Sve spremno za dolazak evropske ekspertne grupe

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan izrazio je očekivanje da će se članovi ekspertske grupe Evropske komisije uvjeriti da svi organi i institucije u BiH zaduženi za izdavanje identifikacionih dokumenata rade svoj posao u skladu sa propisima.

"Sigurno je da je BiH za relativno kratak period uspjela da izvrši sve pripreme. Evropska komisija ne bi dolazila u BiH da nije procijenila da je sve spremno", rekao je Macan u intervjuu za Srnu pred sutrašnji dolazak ekspertske grupe Evropske komisije u BiH, koja bi trebalo da ocijeni da li su ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima u pogledu bezbjednosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH.

Macan je istakao da će članovi ekspertske grupe metodom slučajnog uzorka odrediti opštine koje će posjetiti tokom četvorodnevnog boravka u BiH kako bi se u direktnom kontaktu uvjerili na koji način službenici koji rade na izdavanju dokumenata obavljaju svoj posao.

"Oni provjeravaju da li službenici svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, da li postoje procedure u slučaju eventualnih problema i neposredno se uvjeravaju da li su službenici dovoljno obučeni da izdaju dokumenta BiH", rekao je Macan.

Prema njegovim riječima, ekspertska grupa ne provjerava da li sistem tehnički radi, jer je potpuno nebitno da li je sistem potpuno informatizovan ili nije, već da li ti službenici znaju da primjenjuju procedure i propise.

"Što se tiče same vizne liberalizacije, nakon ovog procesa BiH će dobiti konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz bloka jedan. Vjerovatno Evropska komisija više neće dolaziti zbog toga i dalje će biti sve stvar politike", naveo je Macan.

On je naglasio da je, nakon provjere bloka jedan, planirano da evropska eksperska grupa dođe u februaru u BiH kako bi se uvjerila u ispunjenost uslova iz bloka dva i tri, koji se odnose na migracije, bezbjednost granica i borbu protiv korupcije i kako bi u martu naredne godine dala stručnu ocjenu o ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.

"Mi smo i 1997. godine sa zajedničkim pasošima, pa i sa novim ličnim kartama, očekivali i rečeno je da ćemo biti na bijeloj šengenskoj listi. Međutim, dok se zemlje EU ne uvjere da institucije BiH rade u skladu sa propisima, da imaju na svaku situaciju spreman odgovor, do tada sigurno neće biti povjerenja u dokumente BiH", istakao je Macan.

On je dodao da ni druge zemlje nisu imune na korupciju, niti na to da se izdaju lažna dokumenta, ali da su te zemlje pokazale da određeni incident, i kad se desi, može biti prevaziđen.

Macan je naglasio da se u narednom periodu mogu očekivati problemi oko izdavanja pasoša, ali da svi organi imaju mehanizme da pravovremeno obavještavaju građane o zastojima, a ne da ih vraćaju sa šaltera.

"U zavisnosti od dijela godine, uvijek će se dešavati gužve i na to ne možemo da utičemo, ali će osoblje biti dovoljno istrenirano da mogu da obave svoj zadatak", rekao je Macan, dodavši da je od početka izdavanja biometrijskih pasoša u BiH u oktobru izdato od 23 do 24 hiljade pasoša.

On je naglasio da je najvažnije da je BiH stvorila instituciju čija je obaveza rad na usklađenosti sistema dokumenata sa evropskim i svjetskim standardima i da je tačno podijeljena nadležnost između ministarstava unutrašnjih poslova, Agencije i svih drugih subjekata koji rade na izdavanju dokumenata.

"Obaveza svih ljudi koji će da rade u Agenciji biće da nastave rad na usklađenosti sistema dokumenata sa evropskim standardima", rekao je Macan, istakavši da će se, i kada BiH dođe na bijelu šengensku listu, javiti potrebe za poboljšanjem sistema dokumenata.
Old December 7th, 2009, 01:59 PM   #48
AdnanPD
Svi smo mi Broj 1.

AdnanPD's Avatar

Likes (Received): 81

Sto se tice dokumenata mi smo uvijek u roku uradili sto se od nas trazilo tako smo prvi u Evropi imali i one pinki vozacke koje je tek neki dan predstavila Grcka
AdnanPD no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 05:21 PM   #49
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Pinki vozačke

Old December 7th, 2009, 07:47 PM   #50
BosniaHerzegovina
Registered User

BosniaHerzegovina's Avatar

Likes (Received): 12

Quote:
Originally Posted by mirza-sm View Post
Pinki vozačke

Imam istu Samo sto je moja Holandska.

Holandska:

Jablanica
BosniaHerzegovina no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 08:16 PM   #51
Bauštelac
Registered User

Bauštelac's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Pa zato sto je tradicionalno neutralna, i sta s tim sto BiH i Albanija zele (odnosno su zeljele),a Svedska nije? To samo potvrdjuje moj stav da clanstvo u NATOu nije nikakvo mjerilo "bogatstva" drzave
Pa nisam ni rekao da je BDP mjerilo za NATO, ja sam samo rekao da nema smisla BIH i Albaniju poredit u BDP-u jer je praktički isti.
Bauštelac no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 08:21 PM   #52
SpicyMcHaggis
Registered User

SpicyMcHaggis's Avatar

Likes (Received): 117

Quote:
Originally Posted by AdnanPD View Post
Evo karta za zemlje za koje nije potrebna viza sa Svedskim pasosom.

Evo naš...

Uglavnom.. ono što nam fali da bi imali jednu od uvjeljivo najjačih putovnica su USA, Mexico, JAR, Australija, Novi Zeland, Ukrajina, Bjelorusija, Kina i UAE.

Imamo tu prednost što imamo free Rusiju (uz pozivno pismo i direktni let - što imaju rijetki... većina EU kao i USA nemaju), dobar dio arapskog svijeta, centralnu Aziju i Iran. Isto tako imamo pokrivenu skoro cijelu Južnu Ameriku.

USA i Mexico su dogovoreni za iduću godinu. Za ostale nikakve vijesti za sada...

Ostale putovnice iz regije:

Slovenija:

Srbija:

Albanija:

Crna Gora:

I na kraju vaš:

Last edited by SpicyMcHaggis; December 7th, 2009 at 08:31 PM.
SpicyMcHaggis no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 08:23 PM   #53
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Quote:
Originally Posted by BosniaHerzegovina View Post
Imam istu Samo sto je moja Holandska.
Eis, ko bi reko, ti holandsku? Ma daaaaaaaj Jesi siguran da nije Belgijska?!
Old December 7th, 2009, 08:26 PM   #54
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Hvala SpicyMcHaggis

Pa dobri ćemo biti od "first half of 2010", not bad at all
Old December 7th, 2009, 08:41 PM   #55
FaceOff
Registered User

FaceOff's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Hvala SpicyMcHaggis

Pa dobri ćemo biti od "first half of 2010", not bad at all
Not bad, but it seems like eternity, 'till then
Old December 7th, 2009, 08:44 PM   #56
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Quote:
Originally Posted by FaceOff View Post
Not bad, but it seems like eternity, 'till then
Prošli smo mi i gore stvari u nedavnoj historiji. Možemo i ovo
Old December 7th, 2009, 08:52 PM   #57
FaceOff
Registered User

FaceOff's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Prošli smo mi i gore stvari u nedavnoj historiji. Možemo i ovo
Ma znam, al' ova trakavica oko viza me polako unistava. Mislim da je psiholoski efekat ukidanja viza neophodan ovom narodu da konacno prodise punim plucima, da konacno osjetimo da smo slobodni, zato bi mi predugo bilo cekati i 19.12. da smo se kojim slucajem nasli u prijedlogu iz jula.
Samo mi je zao sto ce kriminalci iz sadasnje vlasti eventualno ukidanje viza iskoristiti za dobijanje ogromnog broja jeftinih glasova i sto cemo opet pokazati kako smo prave ovce.
Old December 7th, 2009, 09:03 PM   #58
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Quote:
Originally Posted by FaceOff View Post
Ma znam, al' ova trakavica oko viza me polako unistava. Mislim da je psiholoski efekat ukidanja viza neophodan ovom narodu da konacno prodise punim plucima, da konacno osjetimo da smo slobodni, zato bi mi predugo bilo cekati i 19.12. da smo se kojim slucajem nasli u prijedlogu iz jula.
Samo mi je zao sto ce kriminalci iz sadasnje vlasti eventualno ukidanje viza iskoristiti za dobijanje ogromnog broja jeftinih glasova i sto cemo opet pokazati kako smo prave ovce.
Slažem se... A šta se dešava s Albanijom, hoće li i njima zajedno s nama u prvoj polovici ili? Ne vidim da se igdje više Albanija spominje na vijestima zajedno s nama, čak nema ništa ni na njihovom forumu u EU integrations threadu odavno
Old December 7th, 2009, 09:55 PM   #59
ovcihusim
SANA BRIDGE

ovcihusim's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Eis, ko bi reko, ti holandsku? Ma daaaaaaaj Jesi siguran da nije Belgijska?!
Ti ko da svršavaš kada dobiješ priliku da malo nini spustiš Jel to neki vrhunac dana?
Old December 7th, 2009, 10:11 PM   #60
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Quote:
Originally Posted by ovcihusim View Post
Ti ko da svršavaš kada dobiješ priliku da malo nini spustiš Jel to neki vrhunac dana?
Bosanac sam jebiga, takve prilike se ne propuštaju

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules