daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Infrastructure

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old April 29th, 2012, 09:10 PM   #81
Jack_Frost
Registered User

Likes (Received): 65

hogy is van a mondás: ami a kamionosnak az autós, az az autósnak a kerékpáros, az a kerékpárosnak a gyalogos, az a gyalogosnak a galamb...

Quote:
Originally Posted by neverdie View Post
Végezetül pedig a Jack-nek csak egy oldalt kellett volna visszalapoznia, hogy olvashasson a Margit-hídi piktogramok helyzetéről. Részemről ennyi. Elnézést, ha kicsit sok lett és egy picit követhetetlen.
jogos. a linkeket nem néztem.
Jack_Frost no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 29th, 2012, 09:15 PM   #82
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Likes (Received): 95

Quote:
Originally Posted by RawLee View Post
Engem különösebben nem hat meg (bár sokat kerékpározok), hogy 600 méterrel többet vagy kevesebbet kell tekerni bárkinek, akár teljesen új infrastruktúrán is, miközben gyalogosként az utca túloldalára, ha szabályosan akarsz közlekedni, csak 300 km-enként lehet.
Bár kicsit OFF, de gyalogosként az utcasarkon bárhol átmehetsz szabályosan, ha nincs a közelben zebra, lakott területen kívül pedig akárhol keresztezheted az utat.
BDzsH_88 no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2012, 09:28 PM   #83
Jack_Frost
Registered User

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
Na tehát abban egyetértünk, hogy szar így. Remek.
igen, mint a legelső hozzászólásomból ezügyben ez ki is derült.

Quote:
Beszéljünk egy kicsit erről a kerékpáros és autós közös úthasználatról. Ahogy a hozzászólásodból kiveszem, te ennek egyáltalán nem vagy támogatója, ugye?
valahol feljebb írtam hogy amennyiben nincs kerékpársáv menjenek az autók között a bringások, gyalogosok közt menni veszélyes, ebben nincs vita.

én igazából csak és kizárólag a margit hidon nem értem milyen megfontolásból konzerválódik minden bizonnyal megint sok-sok évtizedre egy elbaltázott helyzet.

Quote:
Kicsit árnyalni próbálnám viszont neked a dolgot. Nekem inkább a kerékpáros oldalról vannak tapasztalataim ebben. Ugye ha az ember közlekedési eszközként használja a biciklit bejön az időtényező is. A járdán való haladás nem csak lassú (a KRESZ szerint max. 10 km/h-val mehetsz), de igencsak körülményes és veszélyes is, mind a biciklisre, mind a gyalogosokra nézve, ráadásul a keresztutcák padkáinak állandó keresztezése is kényelmetlen. Ezzel szemben az úttesten közlekedni sokszempontból biztonságosabb és gyorsabb is.

Az autós és a biciklis között ugyanakkor nyilvánvalóan van egy rosszesetben háromszoros, jóesetben másfél-kétszeres sebességkülönbség a városban. Ebből főleg az autósoknak fakad ugye kellemetlenség. Viszont ha a közlekedők partnerek, akkor meg lehet ezt normálisan is oldani. Én a magam részéről a következőek szerint szoktam közlekedni.

Kétszer kétsávos úton (pl. Nagykörút) a szélső sávban, de annak nem teljesen a szélén, inkább a padka felől számított 1/3-nál biciklizek. Ezt azért csinálom, hogy ne előzhessen ki a saját sávomban, ilyenkor ugyanis kényelmetlenül közel szoktak jönni az autósok. Bár első hallásra lehet hogy felháborító ez, a logikája az, hogy csúcsforgalomban nem akadályozom a mögöttem haladót, mert bár nem tud kielőzni, de a lassú haladás miatt nem is tartom fel, mivel biciklivel is lehet követni a forgalom tempóját. Ha viszont nincs csúcsforgalom, és kevesen vannak az úton, akkor pedig akadálytalanul le tud előzni a belső sávba való húzódással. Ezért "cserébe" úgymond, viszont nem szoktam előrébb sorolni a lámpáknál. Aki egyszer leelőzött az leelőzött.

Egyszer kétsávos úton, vagy egyirányú utcában pedig figyelni szoktam a mögöttem jövőt, és a keresztutcáknál jobban kihúzódva el szoktam engedni, ha úgy látom hogy aránytalanul sokáig tartanám fel.

Nem tudom ti, mint akik többet autóztok mit szóltok mindehhez, igazából én arra próbálok építeni, hogy figyeljünk oda egymásra és ne ellenségként, hanem partnerként közlekedjünk.
helyes, ezt jó hallani. ismétlem, menjetek az úttesten. de ahol van sávotok, ott lécci ne. én értem hogy a margit hidon 2 sávotok is van, és te is mehetsz az autósok között, de a margit hid amúgy is keskeny két autónak egymás mellett, lássuk be. és mint ahogy írtam, ha még ugyanekkor bringásokat is kell előzgetni úgy hogy közben van a járdán is felfestve út, az nekem kicsit paradox, és nem tudom megérteni. fessék fel rendesen a bringautat a két járdán ahogy eredetileg volt tervezve, és meg van oldva.

végezetül, azt hogy budáról pestre nem lehet rendesen eljutni a jelenlegi felállásban, rendben, ugyan nem értem meg fentiek miatt, de hajlandó vagyok ezt is elfogadni. no de mi a terembúlájának van ugyanez pestről budára is??? ott mi nem stimmel?

Last edited by Jack_Frost; April 29th, 2012 at 09:53 PM.
Old April 29th, 2012, 11:54 PM   #84
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Likes (Received): 83

Quote:
De hát be is idézted:

"Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek."

Ebből teljesen világosan kiderül, hogy a Margit hídon, szabályszerűen lehet az autóúton is közlekedni. Szóval nincs csekk.
Szerintem a Margit híd főútvonal. A kivétel nem főútvonalakra vonatkozik.
RawLee no está en línea   Reply With Quote
Old April 30th, 2012, 10:32 PM   #85
Jack_Frost
Registered User

Quote:
Originally Posted by Jack_Frost View Post
...hiszen a kiskörúton van helye az útra felfestett kerékpárútnak úgy hogy az autók elférnek a bringások mellett teljes szélességben (vagy nem?)
na az előbb direkt a kiskörúton keveredtem ki az M1-re, hogy megnézzem az ottani kerékpársávot: itt 2x2 sáv+kerékpársáv van, tehát a külső sávban sem kell beljebb húzódnom a bringások kikerüléséhez. ez valóban példaértékű, több ilyet.

a margit hid úttestjén levő viszont nem ilyen, úgyhogy szar, és semmiképp sem példaértékű.
Old April 30th, 2012, 11:15 PM   #86
Windblower
Oslo sympathisant

Windblower's Avatar

Likes (Received): 385

Quote:
Na tehát abban egyetértünk, hogy szar így. Remek.

Beszéljünk egy kicsit erről a kerékpáros és autós közös úthasználatról. Ahogy a hozzászólásodból kiveszem, te ennek egyáltalán nem vagy támogatója, ugye?

Kicsit árnyalni próbálnám viszont neked a dolgot. Nekem inkább a kerékpáros oldalról vannak tapasztalataim ebben. Ugye ha az ember közlekedési eszközként használja a biciklit bejön az időtényező is. A járdán való haladás nem csak lassú (a KRESZ szerint max. 10 km/h-val mehetsz), de igencsak körülményes és veszélyes is, mind a biciklisre, mind a gyalogosokra nézve, ráadásul a keresztutcák padkáinak állandó keresztezése is kényelmetlen. Ezzel szemben az úttesten közlekedni sokszempontból biztonságosabb és gyorsabb is.

Az autós és a biciklis között ugyanakkor nyilvánvalóan van egy rosszesetben háromszoros, jóesetben másfél-kétszeres sebességkülönbség a városban. Ebből főleg az autósoknak fakad ugye kellemetlenség. Viszont ha a közlekedők partnerek, akkor meg lehet ezt normálisan is oldani. Én a magam részéről a következőek szerint szoktam közlekedni.

Kétszer kétsávos úton (pl. Nagykörút) a szélső sávban, de annak nem teljesen a szélén, inkább a padka felől számított 1/3-nál biciklizek. Ezt azért csinálom, hogy ne előzhessen ki a saját sávomban, ilyenkor ugyanis kényelmetlenül közel szoktak jönni az autósok. Bár első hallásra lehet hogy felháborító ez, a logikája az, hogy csúcsforgalomban nem akadályozom a mögöttem haladót, mert bár nem tud kielőzni, de a lassú haladás miatt nem is tartom fel, mivel biciklivel is lehet követni a forgalom tempóját. Ha viszont nincs csúcsforgalom, és kevesen vannak az úton, akkor pedig akadálytalanul le tud előzni a belső sávba való húzódással. Ezért "cserébe" úgymond, viszont nem szoktam előrébb sorolni a lámpáknál. Aki egyszer leelőzött az leelőzött.

Egyszer kétsávos úton, vagy egyirányú utcában pedig figyelni szoktam a mögöttem jövőt, és a keresztutcáknál jobban kihúzódva el szoktam engedni, ha úgy látom hogy aránytalanul sokáig tartanám fel.

Nem tudom ti, mint akik többet autóztok mit szóltok mindehhez, igazából én arra próbálok építeni, hogy figyeljünk oda egymásra és ne ellenségként, hanem partnerként közlekedjünk.
Autósként 100%-ban kerékpár-támogató vagyok. Ennek okai: korábban rengeteget kerékpároztam, most pedig van olyan gyerekem, aki rengeteget kerékpározik, ráadásul külföldön; a kerékpár gyengébb, alig van olyan baleset, ahol kerékpáros és autós ütközésénél az autós halna meg, vagy rokkanna meg egy életre.

Alapszabályok: a kerékpár legyen szabályosan felszerelve, sötétben is legyen látható, a kerékpáros ismerje és tartsa be a KRESZt (ezt egyébként a gyalogosoktól is elvárnám, pl. a Körtéren, ahol a 7-es kifelé tartó megállója és a 47-49-19-es megállók között tilosnál HÖMPÖLYÖG a tömeg a zebrán). Ezen túlmenően azonban maximálisan támogatom őket, nekem semmit sem hoz, ha reggel a dugóban állva NEM engedem el a kerékpárt. Egyáltalán, ez a kis gesztus mindig kiváltja a köszönés mozdulatát, így a mérkeg egyensúlyban van, adtál és megköszönték.

Ettől teljesen elkülöníteném a vidéki betonrészeg Lalibácsikat, akik az úton keresztben mennek hosszában, olyan kerékpárokon, amelyek a Rákosi rendszerben lehettek újszerűek és ma már csak a sárvédő tartja őket egyben, ha egyáltalán.

A leggázabb pedig a semleges, jólképzett rendőrség teljes hiánya. Ha találkozik velük egy közlekedő, a benyomása az lehet, hogy vagy pénzre mennek, vagy csak kötekednek, az ember érzése az, hogy sosem ott vannak, ahol igazán kellene. Így nehéz fegyelmet tartani.
Old May 12th, 2012, 10:49 AM   #87
venom6
Registered User

venom6's Avatar

Likes (Received): 41

Old May 12th, 2012, 03:43 PM   #88
gramercy
spaghetti cat

gramercy's Avatar

Likes (Received): 159

na ez fasza

So now
Permission to be, permission to slow
And do the only things that matter to me
The freedom to flow to where genuine flows
And do the only things that matter to me

thank god for The Guardian
gramercy no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2012, 08:38 PM   #89
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Likes (Received): 95

Aki gyakorló autóvezető elárulhatná, hogy autós szemszögből ez a megoldás milyen. Jobb, rosszabb, vagy csak más?
BDzsH_88 no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2012, 09:23 PM   #90
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Autós szempontból király, mert bankrablás után nem kell tolatni, ezzel lehet spórolni 2-3 másodpercet!
Bikes no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2012, 10:18 PM   #91
Windblower
Oslo sympathisant

Windblower's Avatar

Likes (Received): 385

Más.
Old May 13th, 2012, 12:12 PM   #92
Jack_Frost
Registered User

Quote:
Aki gyakorló autóvezető elárulhatná, hogy autós szemszögből ez a megoldás milyen. Jobb, rosszabb, vagy csak más?
szerintem teljesen jó. mindig kicsit szerencsejáték kitolatni ilyen parkolóhelyről, ugyhogy a kiparkolás egyszerübbsége miatt mindeképp jó ötlet hiszen rögtön belátod a közeledő forgalmat..
Old May 29th, 2012, 08:48 PM   #93
HUmatte
Registered User

Likes (Received): 16

Elkészült az Andrássy úton az új kerékpársáv

http://bkk.hu/2012/05/elkeszult-az-u...lso-szakaszan/

"Júniusban az Andrássy úti kerékpársáv projekt első ütemének utolsó lépéseként a Nagymező utcánál két irányban kerékpáros számláló berendezést telepítünk, melynek segítségével nyomon követhető lesz ezen fontos fővárosi útszakasz kerékpáros forgalmának alakulása."

"A belsőbb városrészekben megvalósul 2013-ban a bubi, a közösségi kerékpáros-rendszer, melyet a belvárosban további forgalmi rend módosítások követnek majd. A program részeként az Andrássy út külső szakaszán is átalakul majd a forgalmi rend, a kerékpárosok az Oktogon és a Hősök tere között a ma járdán kijelölt kerékpárútnak köszönhető gyalogosok közötti szlalomozás helyett az átalakításra váró szervízúton közlekedhetnek majd."
HUmatte no está en línea   Reply With Quote
Old May 29th, 2012, 09:06 PM   #94
neverdie
whatever

neverdie's Avatar

Likes (Received): 110

Fuckyea!

Addig, amíg el nem készül a folytatás, itt egy szép kép az új szakaszról.
Old August 10th, 2012, 07:46 PM   #95
neverdie
whatever

neverdie's Avatar

Beengedték a bicikliseket a Fő utcai buszsávba

Kedden éjjel hivatalosan is beengedték Budán az egyik BKV-s buszsávba a kerékpárosokat. A Budapesti Közlekedési Központ emberei a Fő utcában és a Bem rakparton festették fel az első közös busz-biciklisávot jelző piktogramokat. [...]

http://kerekagy.blog.hu/2012/08/08/b...tcai_buszsavba
neverdie no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2012, 10:11 AM   #96
venom6
Registered User

venom6's Avatar

Likes (Received): 41

Óbudán pár méteren kialakítottak bicikli sávokat a Vörösvári út és Bécsi út találkozásánál.
Old October 4th, 2012, 05:54 PM   #97
neverdie
whatever

neverdie's Avatar

Szívesen szállítaná-e biciklijét BKV-buszon?

A budapesti tömegközlekedés történetében eddig nem nagyon volt példa arra, hogy a kerékpárosok véleményét kérdezzék arról, hogyan alakítanák át a várost. A Budapesti Közlekedési Központ biciklis kérdőíve viszont rögtön olyan kérdéseket feszeget, amelyek hazai viszonylatban eddig az elképzelhetetlen progresszió kategóriájába tartoztak.

http://kerekagy.blog.hu/2012/10/04/s...campaign=index
neverdie no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2012, 10:00 AM   #98
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Good news!

http://index.hu/belfold/budapest/201...i_kozbiciklit/
Old November 13th, 2012, 07:49 PM   #99
tesseract
M35M3R1Z3R

tesseract's Avatar

Likes (Received): 25

Finom kis önkormányzati izmozás
tesseract no está en línea   Reply With Quote
Old February 26th, 2013, 01:03 PM   #100
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

http://privatbankar.hu/utazas/alakul...rhetunk-255477

Fél óra ingyen canga Budapesten. Ez elég jó rendszer, itt Varsóban 20 perc ingyenes, és az is bőven elég ha pár kilóméteres távot akarsz megtenni valahová, és nincs kedved órákat sétálni.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules