daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old December 12th, 2009, 01:25 AM   #61
Jakub
3D

Jakub's Avatar

Quote:
Originally Posted by AMS guy View Post
Łomatko, myślałem, że jednak będzie bliżej. Co za odległości tam macie Za 20 minut metrem z Amsterdam "cyntrum", to ja jestem na ostatnim przystanku w szczerym polu, z pasącymi się krowami
I może właśnie dlatego wystukało mi dzisiaj na Facebook'u, że powinienem w Amsterdamie mieszkać
Jakub no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 12th, 2009, 01:03 PM   #62
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jakub View Post
I może właśnie dlatego wystukało mi dzisiaj na Facebook'u, że powinienem w Amsterdamie mieszkać
Hehe, wydaje mi się, że powinieneś tu mieszkać z trochę innego względu - wszędzie woda, a z tego co zauważyłem lubisz miasta na wodzie.
Faktycznie z dworca centralnego można być na przedmieściach w 20 minut metrem, ale tylko czerwoną linią, bo np.pomarańczową jedzie się już 45 minut. Podobnie z zieloną. Jednak to wciąż mniej, niż w porównaniu z Berlinem. Pamiętam, że jadąc z Theodor Heussplatz w Berlin West do Schönhauser Allee w Pankow, straciłem godzinę, a to nie była najdłuższa berlińska linia.
AMS guy no está en línea   Reply With Quote
Old December 12th, 2009, 01:20 PM   #63
Tom68
Guest

Likes (Received):

Quote:
Originally Posted by AMS guy View Post
Pamiętam, że jadąc z Theodor Heussplatz w Berlin West do Schönhauser Allee w Pankow, straciłem godzinę, a to nie była najdłuższa berlińska linia.
To jechales U2 (20 km) Najdluzsza jest U7 (31 km)
Fakt, miasto jest rozlegle jak diabli, ale jakos idzie sie do tego przyzwyczaic. Na szczescie tutejsza komunikacja miejska jest swietnie zorganizowana, swietna alternatywa jest rower (latem np), no moze nie do wypadow typu Spandau - Marzahn ale na jakies krotsze dystanse to fajna sprawa.
  Reply With Quote
Old December 12th, 2009, 03:31 PM   #64
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by Tom68 View Post
To jechales U2 (20 km) Najdluzsza jest U7 (31 km)
Fakt, miasto jest rozlegle jak diabli, ale jakos idzie sie do tego przyzwyczaic. Na szczescie tutejsza komunikacja miejska jest swietnie zorganizowana, swietna alternatywa jest rower (latem np), no moze nie do wypadow typu Spandau - Marzahn ale na jakies krotsze dystanse to fajna sprawa.
Dokladnie rower rzadzi.
JA codziennie woze dupke rowerem - tanio, zdrowo i do tego fit
Old December 14th, 2009, 03:32 PM   #65
kicaj
Registered User

kicaj's Avatar

Likes (Received): 47

Quote:
Originally Posted by Youth86 View Post
To make long story short- IMO Berlin jak najbardziej jest naturalną stolicą Niemiec, co więcej, posiada wyjątkową atmosferę jakiej nie ma nigdzie indziej, a na jaką składa się mieszanka wspomnienia "starego Berlina" lat 20tych i początku 30tych, rozprucia powojennego i dzikich lat 90tych. Razem jest to zaiste wybuchowa mikstura, która tylko dodaje uroku.
Sorki, ale zgodzić się z Tobą nie mogę, w berlinie byłem dwa razy i miasto nie urzekło mnie jakoś specjalnie, klimatu żadnego tam nie czułem a co do architektury to jest mnóstwo naprawdę świetnych kamieniczek, ale często jest tak, że tuż obok stoi jakiś szklany klocek!! raziło mnie to masakrycznie!! Ale podobało mi się to, że w wielu częściach miasta zabudowa jest bardzo zwarta o takiej samej wysokości...
kicaj no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 03:38 PM   #66
625
Administrator

625's Avatar

Likes (Received): 111

Quote:
Originally Posted by kicaj View Post
w berlinie byłem dwa razy i miasto nie urzekło mnie jakoś specjalnie
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, a ci wszyscy userzy, którzy przeprowadzili się do Berlina i się zachwycają tymi szklanymi pudełkami, nawet nie zdają sobie sprawy, jak się mylą!
Jednocześnie wydaje się nam, że poszerzenie miasta, jeśli takowe nastąpi, przyczyni się do jego upiększenia: nie powinno się bowiem pozwolić na to, by poszczególni budowniczowie kierowali się tu jedynie własnymi potrzebami, przypadkiem, kaprysem czy samowolą, niech plan i intelekt zapanują nad ich poczynaniami, a więc tam, gdzie w zgodzie z prawem panować powinny i muszą!
Schlesische Provinzialblaetter 1808, s. 528
625 no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 04:23 PM   #67
kicaj
Registered User

kicaj's Avatar

Likes (Received): 47

no stary to jest moja opinia, Tobie może się tam podobać tak samo jak i innym, ale to nie znaczy że się mylę:P po prostu mnie nie urzekło..

Quote:
Na szczescie tutejsza komunikacja miejska jest swietnie zorganizowana, swietna alternatywa jest rower (latem np)
O tak rower to świetna sprawa, w czasie pobytu w Berlinie jeździłem tylko rowerem, w Krakowie bardzo brakuje takiej możliwości
kicaj no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 04:31 PM   #68
skansen
Lover Silesia

skansen's Avatar

Likes (Received): 306

Mnie też rażą takie rzeczy w Berlinie, np. śmieszne, przyozdobione niczym chatki z piernika, kamienice i kamieniczki - obok dostojnych i eleganckich w oszczędny sposób, estetycznych szklanych kloców.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie]
skansen no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 09:56 PM   #69
Clash_tekin
Registered User

Clash_tekin's Avatar

No bez pardonu mogę powiedziec, że wrocławskie kamienicowe Śródmieście czy to przedmieście oławskie, Ołbin są dużo bardziej wielkomiejskie aniżeli to berlińskie. Podobnie jest z warszawskim Śródmieściem Południowym. No ale to moja subiektywna ocena.
Clash_tekin no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 10:14 PM   #70
MarcinK
Registered User

Likes (Received): 157

Gratuluję wątku.

Wiem ile pracy trzeba włożyć w taką działalność pokazywawczo-opisową
MarcinK no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 12:34 AM   #71
Tom68
Guest

Likes (Received):

[QUOTE=Clash_tekin;48487431]No bez pardonu mogę powiedziec, że wrocławskie kamienicowe Śródmieście czy to przedmieście oławskie, Ołbin są dużo bardziej wielkomiejskie aniżeli to berlińskie. Podobnie jest z warszawskim Śródmieściem Południowym. No ale to moja subiektywna ocena.[/QUOTE]

Nie no wolnosc wypowiedzi to jedno, ale zatracenie poczucia realistosci to juz chyba drugie. Sorry, bez urazy.
  Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 07:30 AM   #72
Clash_tekin
Registered User

Clash_tekin's Avatar

Cóż no takie miałem odczucie będąc kilka razy w Berlinie

Chodzi mi tylko o starą zabudowę!
Clash_tekin no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 10:37 AM   #73
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by Clash_tekin View Post
No bez pardonu mogę powiedziec, że wrocławskie kamienicowe Śródmieście czy to przedmieście oławskie, Ołbin są dużo bardziej wielkomiejskie aniżeli to berlińskie. Podobnie jest z warszawskim Śródmieściem Południowym. No ale to moja subiektywna ocena.
Moim zdaniem chyba nie poznałes dobrze Berlina.
Poza tym wroclawskie kamienice sa faktycznie imponujace ale z teza, ze Olbin ma bardziej wielkomiejski klimat niż np. Charlottenburg zgodzic sie po prostu nie da...
Old December 15th, 2009, 01:18 PM   #74
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Clash_tekin View Post
Zastanawiam się, co może decydować o wielkomiejskości w tym kontekście i dochodzę do wniosku, że pewnie (między innymi) wysokość kamienic. Pięć kondygnacji w berlińskich kamienicach to norma. Takie widoki, czy takie to jak na Berlin nic nadzwyczajnego i nie jest to nawet centrum.
AMS guy no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 01:37 PM   #75
fiordiligi
Registered User

Likes (Received): 43

Nie no kamienice wrocławskie są rzeczywiście bardzo podobne do tych berlińskich, powiedział bym nawet że identyczne, chodzi tylko o to ,że Berlin jest 10 razy większym miastem (conajmniej), a XIX dzielnice tego miasta są naprawdę bardzo rozległe i niezwykle wielkomiejskie, to nie podlega w ogóle żadnej dyskusji. W polsce nie ma ani jednego miasta z Warszawą włącznie, które mogłby by się równać pod względem ilości kamienic i wielkomiejskości choćby z jedną berlińską dzielnicą . Czy w śródmieściu Warszawy znajdziemy coś porównywalnego z Kurfurstendamm, Fasanenestrasse, Kantsrasse. Tak samo nie znajdziemy w Warszawie czegoś takiego jak Kreuzberg, czy Prenzlauer Berg. Mówimy tu tak naprawdę o subiektywnych odczuciach jednego usera, i szczerze powiem, że bedąc pierwszy raz w Berlinie też odniosłem podobne wrażenie. Berlin wydał mi się mniej monumentalny niż go sobie wyobrażałem. Ale teraz wiem z czego to wynika. Centralne dzielnice Berlina (Charlottenburg, Schoneberg, Friedenau ...) są zadrzewione i ma to według mnie duży wpływ na postrzeganie miasta, wydaje się one mniej wielkomiejskie niż w rzeczywistości jest, bo zasłoniete są te spektakularne wielokilometrowe perspektywy ... gdyby wyciąć ten las zobaczylibyśmy zupełnie inny Berlin.

A co do podobieństwa berlińskich i wrocławskich kamienic to spójrzecie tylko na te zdjęcia !
Wrocław Ołbin
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/4/004685.jpg
i Prenzlauer Berg
http://www.abload.de/img/dsc03799axi5.jpg
http://www.abload.de/img/dsc04144xmjl.jpg
Wrocław Ołbin
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/11/11082.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/301/301457.jpg
i kreuzberg
http://farm4.static.flickr.com/3556/...c209db09_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2425/...2c6a4c34_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3541/...55a0296c_b.jpg
i Wrocław
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/4/004762.jpg
chociaz w Berlinie jest też dużo bardziej monumentalnych kamienic, jakich nie znajdzie się w miastach polskich
http://farm3.static.flickr.com/2656/...46283d90_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2560/...b4dccd33_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3619/...0f8a79d3_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3398/...044b6483_b.jpg
fiordiligi no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 02:05 PM   #76
skansen
Lover Silesia

skansen's Avatar

Likes (Received): 306

Ostatnie cztery zdjęcia wyglądają po prostu jak wrocławskie śródmieścia (Przedmieścia) po remoncie!
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie]
skansen no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 02:13 PM   #77
625
Administrator

625's Avatar

Likes (Received): 111

Nawet taki wątek zakładaliśmy:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=988013

zaczęło się, gdy zauważyłem ze Skansenem, ile podobieństwa do Wrocławia było w Lipsku. Może pociągniecie tą dyskusję tam?
Jednocześnie wydaje się nam, że poszerzenie miasta, jeśli takowe nastąpi, przyczyni się do jego upiększenia: nie powinno się bowiem pozwolić na to, by poszczególni budowniczowie kierowali się tu jedynie własnymi potrzebami, przypadkiem, kaprysem czy samowolą, niech plan i intelekt zapanują nad ich poczynaniami, a więc tam, gdzie w zgodzie z prawem panować powinny i muszą!
Schlesische Provinzialblaetter 1808, s. 528
625 no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2009, 07:02 PM   #78
Darhet
Warsaw patriot

Darhet's Avatar

Likes (Received): 40

Quote:
Originally Posted by fiordiligi View Post
We Wrocławiu sa takie....
Darhet no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2009, 01:05 AM   #79
jwojcie
Registered User

Likes (Received): 69

Taki mały OT a propos porównań Wrocław - Berlin. Zauważcie na tych zdjęciach jak są zaparkowane samochody. Dlaczego w Berlinie i generalnie w Niemczech da się parkować wzdłuż chodnika a w Polsce wszyscy parkują NA chodniku? Osobiście niemiłosiernie mnie to wnerwia... W Polsce jest te nieszczęsne 1,5m (co oczywiście ludzie olewają). Czy w Niemczech jest zakaz parkowania na chodniku czy ludzie są po prostu jacyś tacy ... lepsi?
jwojcie no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2009, 01:57 AM   #80
Mateusz
Registered User

Likes (Received): 5

Może nie tyle co lepsi a kultura inna
Mateusz no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
berlin, niemcy

Thread Tools
Display Modes