|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
Likes (Received): 0
|
[Wrocław] od zawsze poddaje się ostatni!
Witam wszystkich forumowiczów
Pomysł na zrobienie albumu z autorskimi zdjęciami Wrocławia przyszedł mi do głowy wczorajszego, pięknego przedpołudnia. W końcu na spacery chodzimy często, mijamy podczas nich wiele ciekawych obiektów, lecz nieczęsto zwracamy na nie uwagę. Mam nadzieję że ten mały przewodnik spodoba się tubylcom, oraz będzie interesujący dla oka również forumowicza niezamieszkującego stolicę Dolnego Śląska. Fotorelacje będą publikowane w formie spacerów - od Ołbinu/Nadodrza, na którym mieszkam, do celu mojej podróży i z powrotem - inną drogą. Mieszkam w centrum miasta, więc ulice, którymi idę podczas każdej z fotorelacji będą się zmieniać, w końcu Ołbin ma ich pod dostatkiem Każdą wyprawę i każde zdjęcie postaram się w miarę ciekawie opisać.Nie przepadam za turpizmem, niezadbanych miejsc w kraju pod dostatkiem, więc sądzę że każdy z was, dobrze się rozglądając przez okno takie miejsce wypatrzy. Choć we Wrocławiu jest ich coraz mniej, to i w stolicy tego regionu takie się znajdą, lecz nie mam zamiaru ich uwypuklać. Nie chcę powielać wątku el_barto czy skansena, którzy w swoich (notabene świetnych) wątkach fotografują wszystko. Nie chcę również po raz trzysta pięćdziesiąty ósmy fotografować Ratusz z każdej strony, bo to już znacie. Przenieśmy się w urodziwe miejsca, które mogą być nowe dla turysty a i "swój" czasem znajdzie coś nowego. Część pierwsza, standardowo - żeby dobrze zacząć - wyprawa do Starego Miasta. Nie mam nic przeciwko dalszemu wykorzystywaniu moich zdjęć, prosiłbym jednak o nieprzywłaszczanie sobie ich, pod użytym zdjęciem prosiłbym o podanie nicku autora Last edited by Pher; February 10th, 2010 at 06:16 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Now we're talkin'
![]() To rozumiem. Wreszcie jakieś podejście człowieka z "wewnątrz" ![]() Czekam Pher niecierpliwie na to co nam zaserwujesz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
Dziś wyruszymy w pierwszą wyprawę - z mojego domu udamy się do Starego Miasta. Dzisiejsza fotorelacja upłynie pod znakiem wyremontowanych kamieniczek, które są coraz częstszym widokiem nie tylko na starówce. Startując z Jedności Narodowej, przejdziemy przez Poniatowskiego, skręcimy parę metrów w lewo, by zobaczyć moją ulubioną narożną kamieniczkę na rogu Prusa i Świętokrzyskiej, potem wrócimy się do nowo wybudowanego molocha przy Bema i zachaczając o Wyspę Słodową, przez Most Uniwersytecki dostaniemy się do celu.
Widok od ulicy na świeżo wyremontowany budynek I LO. W oczy rzuca się niezwykła płaskorzeźba z herbem Wrocławia. Wracająca do życia ulica Poniatowskiego - na drugim zdjęciu świetnie widać jak wygląda jej obecna struktura: kamieniczka - trup - kamieniczka - trup - plomba - kamieniczka. O ile z plombami wiele zrobić się nie da, to "trupy", jeszcze niedawno wszechobecne, są w oszałamiającym tempie remontowane. A teraz moi drodzy, wstrzymujemy oddech: jeszcze troszkę...: Ufff, można już puścić ![]() Wracamy na trasę i przechodzimy przez plac Bema, na który po remoncie powoli zaczyna wracać ruch. Jedną z nowości w tym miejscu jest biurowo - apartamentowy moloch. Może się podobać lub nie podobać. Ale czy pasuje do tego miejsca, stwierdźcie sami. Ciąg dalszy za chwilę...
Last edited by Pher; March 20th, 2010 at 10:30 AM. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
No no no. Naprawdę fajne fotki.
Niektóre przyciemne, a i rozdzielczość większa by się przydała, ale ujęcia bardzo fajne
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
oryginalna rozdzielczość zdjęć z mojego aparatu to 3072xcośdo forum przyciąłem na 900x650, ale za pierwszym razem coś się nie udało, teraz poprawiłem ![]() dzięki |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
Jak pewnie zauważyliście, mój sprzęt nie jest najmocniejszy, ale takie są za to chęci
![]() Mały skyline z Hotelem Tumskim na pierwszym planie. To co się stało z tym budynkiem przeszło chyba najśmielsze oczekiwania wszystkich. Grożąca zawaleniem się rudera została przeistoczona w naprawdę ładne miejsce noclegu naprzeciwko Ostrowia Tumskiego. Wiosna pod koniec grudnia na Wyspie Słodowej - miejscu schadzek zakochanych, wagarowego picia piwa gimnazjalistów, niezłych koncertów i owocnych zatrzymań tropiącej degustatorów niskoprocentowych trunków policji. Rzut oka na Ostrów... ... uniwersytet.... ... i na ciekawe graffiti. Linowym mostkiem opuszczamy wyspę... ...i idąc między mostami (w tym miejscu stał budynek, w którym nagrywany był polsatowski "Bar") kierujemy się do Starego Miasta Kierując się do rynku ze strony Uniwersytetu i ulicy Więziennej, warto zajrzeć do jednego z moich ulubionych w tym miejscu pubów. Jest on usytuowany na dziedzińcu starego, średniowiecznego więzienia. Atmosfera - zwłaszcza wieczorem - wspaniała. Brnąc przez uliczki otaczające Rynek, warto zajrzeć na Stare Jatki - miejsce wielu galerii i sklepów z szeroko pojętą sztuką. ciąg dalszy już dziś
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
Na jakiś czas przystopowałem, ale wrzucam dalszą część zdjęć
![]() Blask słońca idąc do rynku Widok na Sukiennice spod bramy przy Jasiu i Małgosi Rynku pokazywać nie będę, bo każdy przerabiał to tysiące razy, ale tutaj ciekawostka - kto znajdzie nieprawdziwe, domalowane okno w środkowej kamienicy? ...gigantyczna choinka Widok spod Spiżu - mini browaru i pubu na ratusz (polecam wyprodukowane tam piwo )Wszechobecna kampania promocyjna Poznania też się wkradła ![]() Ratusz i Piwnica Świdnicka - podobno najstarsza karczma w Europie. Jej powstanie datuje się na rok 1332. Nasz EuroZegar - odlicza czas do Euro i 2 razy w ciągu dnia o losowych porach wypadają stąd piłeczki, niektóre szczególnie fajne bo z autografami sław piłkarskiego świata. 2 razy w ciągu dnia szczęśliwiec, który włoży tu rękę... ...wyciągnie nagrodę ![]() Oto co się dzieje, gdy ktoś przedawkuje. Słynny SolPol. (Tak, tak, to Sol, to od Solorza) Mój ulubiony teatr ![]() I hotelowa perełka - Monopol A oto coś, o istnieniu czego mogłeś nie wiedzieć - niesamowita, secesyjna klatka schodowa naprzeciwko pubu pod Zielonym Kogutem Strach pomyśleć jak wyglądałaby wewnątrz po remoncie... Opera i Monopol Renoma i posąg małego króla z wielkim koniem Postrach Starego Miasta, który może równać się tylko z Just'n Ką Nowe muzeum przy Kazia Wielkiego Idziemy Kazikiem dalej, mijamy Europeum ...patrzymy w dal, dostrzegamy halę Gwardii i choć nie idziemy do kina, przyglądamy się Wratislavia Tower, w którym to budynku mieści się chyba najbardziej uczęszczane kino we Wrocławiu Idziemy ulicą świętego Antoniego, ulubioną ulicą miłośników czarnego humoru... (parę metrów dalej jest drugi zakład pogrzebowy i biuro turystyczne obok). Kebaba w tej restauracji zjadłem, był nawet dobry, choć przed wejściem miałem obawy co do pochodzenia mięsa... Wchodzimy w mekkę wrocławskich imprezowiczów - pasaż Niepolda Mijamy różne wykwity nowoczesnej myśli architektonicznej (choć ten budynek jest niczego sobie i współgra z kameleonem) Ostatni rzut oka na Kazimierza Teatr Współczesny - tylko dla ludzi o wzroście do 185 cm. Trzygodzinna sztuka, na której ostatnio byłem dużo straciła, ze względu na niesamowicie małą przestrzeń na nogi (mam nieco ponad 2 metry) I słynna Rura, mój ulubiony pub, gdzie co chwila odbywały się świetne Jazzowe koncerty, a i w tygodniu można było przyjść dla samej atmosfery. Ktoś wie co się obecnie z nią dzieje? Od paru tygodni miejsce, gdzie była Rura to martwy punkt, podejrzewam że to ze względu na sprzedaż kamienicy, przy której się znajdowała. Kamieniczka, która była pokazana na prezentacji miast na Euro. Inwazja niemców na Polskę - 70 lat później (Uniwerek i szermierz) Szewska... Ossolineum i napis, którego ze względu na ochronę nie sposób ukraść ![]() Spojrzenie na Ostrów i Plac Grunwaldzki (widoczny w oddali wrocławski Manhattan i Biblioteka Uniwersytecka) i to co cieszy... Before ![]() After Jak odnawiać miejskie szalety Last edited by Pher; March 20th, 2010 at 10:31 AM. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
oizo2k10
Location: Norwalk, CT (USA) ~ BD/Wro (PL) ...dawno, dawno temu.
Likes (Received): 4
|
Bardzo przyjemny i pozytywny wątek. Dzięki. Masz we mnie jeszcze jednego, stałego widza. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
dzięki wielkie chyba jednak trochę za bardzo zmniejszyłem rozdzielczość, by dopasować do forum. Jeśli ktoś chciałby obejrzeć którąś z fotek w rozdzielczości większej (bo by dopasować do forum zmniejszyłem wielokrotnie), niech pisze, z chęcią taką fotkę podrzucę
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wrocław/Oleśnica
|
Mieszkasz pod 108?
|
|
|
#11 |
|
lewy
|
Ostatni set...
.
|
|
|
#12 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
Pod 106, ale wchodzi się od strony bramy 108
Mieszkałem w tym miejscu kilkanaście lat, po tym jak mieszkałem na Szczepinie, ale wyprowadzam się w najbliższych dniach na Wojszyce i to też raczej tymczasowo. Myślę że i na południu Wrocławia są widoki godne uwagi
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 63
|
ŁoŁ
Wrocław mogę oglądać w nieskończoność
- zwłaszcza TAK ciekawe kadry - jak tu co-poniektóre |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
I kolejne uderzenie od Phera. Oby tak dalej !
A Ty na tych Wojszycach o naszym Nadodrzu nie zapominaj
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
dzięki wielkie za wsparcie, na pewno w najbliższych dniach wybiorę się z aparatem i postaram się coś jeszcze uwiecznić
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
Może tak na pożegnanie jakieś widoczki z dachu kamienicy na Jedności Narodowej
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
To nic osobistego, nie obrażaj się tylko zastanów:
Moim skromnym zdaniem robisz (sorry) bardzo kiepskie zdjęcia. Kadry co po niektóre masz ciekawe, ale wykonanie fatalne. I nie jest to wina kompresji, ale małego doświadczenia w fotografii i obyciu z aparatem. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Czytaj poradniki fotograficzne, fora, itp. Oglądaj zdjęcia innych osób, czerp z ich doświadczenia. Jak coś nie wiesz, od razu się pytaj innych. Mam nadzieje, że z dystansem podchodzisz do siebie i nie obrazisz się na mnie za parę słów prawdy, ale na razie Twoja twórczość nie powala, co nie oznacza, że za dwa, trzy miesiące to się nie zmieni ![]() Pozdrawiam i życzę wytrwałości w nauce !! |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Registered User
Likes (Received): 63
|
![]() Dobre, dobre - lubię czytać wypowiedzi znawców - mi, laikowi NIEZWYKLE się te zdjęcia (co-poniektóre zwłaszcza) podobają (robię zdjęcia od paru lat, naoglądałem się ich tysiące - w tych odnajduję to coś ) a tu taki zonc (no, ale mój gust już tu został podsumowany - jako: dziwny , a zdjęć nadal robić "nie" umiem - patrz "krzywaczki" ).
|
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Ja tu tylko sprzątam...
|
Quote:
Na dobrą sprawę jestem zadowolony z 3, może 4 fotek, ale wiem że po pierwsze moje doświadczenie jest niewielkie Sprzęt też nie za dobry, bo zwykła cyfrówka Lumix, ale staram się wybrać tylko te najlepsze fotki. Temat stworzyłem nie po to by popisać się, kunsztem, tylko po to by pokazać Wrocław moimi oczami. Może komuś się jakaś fotka spodoba, ale liczę przede wszystkim że komuś spodoba się dzięki temu Wrocław. Osobiście najbardziej zadowolony jestem z uchwycenia eurozegaru z odlatującymi gołębiami, podoba mi się zdjęcie Szewskiej i rzut z Kazimierza Wielkiego w stronę Gwardii ![]() przy okazji, nie wszystko stracone, właśnie wstawiam zdjęcia z postu #7 w większej rozdzielczości. ![]() Quote:
tym bardziej jest mi miło i czuję się zmotywowany do dalszego prowadzenia wątku
|
||
|
|
|
|
|
#20 |
|
.
Likes (Received): 42
|
Jedyne co sie troche rzuca sie w oczy to przeswietlone niebo, czasem wystarczy uciac troche nieba albo przyciemnic zdjecie w tym miejscu
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| album, pher, spacer, wrocław, wroclaw |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|