daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija > Projekti in Gradnja

Projekti in Gradnja Projects and construction

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old March 7th, 2010, 04:41 PM   #161
Opasni_1982
Opasni

Opasni_1982's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by cardinals1 View Post
Ti si en čudak, majkemi.

Nisem nikjer napisal da občina gradi šoping centre ampak da zraven tega rabimo še kaj drugega. Primerjavo Maribor vs Celje si tudi iz zraka potegnil. Glej počutim se neumno ko moram nekomu step-by-step razčlenjevat kaj sem mislil povedat. Preberi si dvakrat, trikrat, če pa še vedno ne razumeš vprašaj pa ti bom verjetno razložil. Ne moreš kar tako govorit o moji razgledanosti in da pametujem če me ne poznaš. Sem izrazil svoje mnenje in govorim iz izkušenj, mene statistike ne zanimajo, povem kako je stanje tukaj ker tukaj živim. Sem pa zdravstveni delavec in inženir informatike po poklicu, da ti odgovorim na vprašanje.

Izvoli en članek iz Večera, pa malo debatiraj:

http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP...AG-MARIBOR.PDF

Maribor je lepo mesto ampak če je vse ostalo v KURCU, potem niti lepa arhitektura in lutkovna gledališča ne pomagajo in me nobena ljubezen ne bo zadržala v tem mestu. Plačujem kot da bi živel na Manhattan-u, za to pa dobim vsebino albanskega podeželja. Od ljubezni se živeti ne da, če pa komu uspe pa dam kapo dol.

Državi dol visi za njene državljane, glavno je da se na vsake tri mesece uvede novi davek, da se trošarine višajo iz meseca v mesec, da plačujemo m2 novogradnje kot na Dunaju, ko pa je bilo treba zvišati minimalno NETO plačo pa so se borili s sindikati dokler se ni pol Slovenije dvignilo na noge.

Vse kar imamo v Mariboru so trgovinski centri in hipermarketi na vsakih 300m, vmes pa pa tri avtotrgovine. Še Priština se bolj razvija od Maribora, pa imajo standard 1,5$/dan. Infrastrukturo imamo datekap, v plačah smo boljši le od Murske Sobote, turisti pa so le še avstrijski penzionerji ki tu pa tam pridejo z avtobusom na enodnevno turo po mestu in sosednji Hrvati ki vedno manj obiskujejo Europark zato ker se pri njih gradi veliko podobnih nakupovalnih centrov.

Ko grem v Ljubljano dobim občutek da sem prišel v drugo državo, Maribor ponuja le še evropske cene in balkanske plače.
Najprej, da demantiram tisti tvoj link o Mariboru, ki je izgubil največji delež prebivalstva (v %%) v zadnjih nekaj letih.

http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=1928

Jaz ti lahko skopiram potemtakem tale članek
http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP...AG-MARIBOR.pdf

V Mariboru seveda ni vse gnilo, veliko se je postorilo v marsikateri stvari smo tudi pred Ljubljano in kar tako posploševati kot to ti počneš je neumno.

Brezposelnost je v zadnjih nekaj letih padla iz 25% na 13%. Mesto je doživelo in tudi preživelo popolno preobrazbo iz industrijskega mesta v kulturno-športno-turistično mesto, velko je bilo storjenega tudi na področju cestne infrastrukture, stanovanjske gradnje, novih študentskih domov in fakultet, velike so bile investicije tudi v mrežo srednjih šol, komunalne infrastrukture, ipd iprd

Last edited by Opasni_1982; April 8th, 2010 at 01:47 PM.
Opasni_1982 no está en línea  

Sponsored Links

Old March 7th, 2010, 05:54 PM   #162
cardinals1
Registered User

Likes (Received): 0

Plačujem davke že 12 let in imam vso pravico do socialne (dobesedno) pomoči, nisem pa prejemnik.

Kaj ti misliš da je moje delo razvoj mesta Maribor? Najbolj mi gre na živce ko mi nekdo reče "ne narediš dovolj za boljše počutje v mestu". Pa kaj ti misliš da lahko grem jaz na "občino" in rečem dajte mi večjo plačo, zmanjšajte davke, popravite vse ceste da si ne uničujem avtomobila, pocenite nepremičnine da si lahko uredim streho nad glavo, naredite zahodno in severno obvoznico da se ne gužvam v kolonah... Jaz svoje mnenje predstavim skozi oči povprečnega meščana in ne ekonomista, gradbenika ali politika. Mene ne zanima potencial ampak kaj mi lahko mesto nudi v tem trenutku in če je nekje drugje boljše, bom pač šel tja. Žal ne bom živel večno da bi dočakal vse te silne preobrazbe, bom pač ubral alternativo, kaj je tu narobe?

Mi smo šele lansko leto dobili vzhodno obvoznico, v Ljubljani se že vrsto let vozijo po ring road-u. Halo!? Ceste imamo take kot v Bosni, na letališču letijo samo zmaji in jadralna letala. Najbližji bazen imamo v Kamnici, pa še tja hodijo sami redneck-i, vsak ki da kaj na kulturo gre nekam v terme. Od nočnega življenja imamo Ribičijo, KMŠ in Extrem bar. Vse ostalo je propadlo, od Štuka, Trusta, Standupa... Vedno več ljudi gre v Celje ali v Ljubljano. Enkrat na leto imamo festival Lent, Lisico in Tezensko noč (sarkazem).

Kako te ni sram da se hvališ z neko kulturno-športno-turistično-infrastrukturno revolucijo? Na Ptujski cesti so preoblekli dve križišči, podaljšali cesto od Qlandije do Streliške, namestili krožni promet čez stari most in isto delajo čez Titov most. To je vse v zadnjih cca 10-ih, 15-ih letih. Pardon, pozabil sem na stotine ležečih policajev ki so postavili v vsako zakotno ulico. Srednja Zdravstvena šola je dobila prizidek, razširili so FERI in dobili smo Medicinsko fakulteto. Jači smo od Londona.

Od različnih kultur imamo albanske priseljence iz Kosova in albanske priseljence iz ostale Srbije. Od kulinarike se lahko pohvalimo s tremi McDonald's-i, tremi kitajskimi restavracijami, tremi balkanskimi kuhinjami in eno domačo kuhinjo malo izven Maribora kjer delajo dober bograč ampak ti presede ko dobiš račun.

Kolikokrat se je do zdaj podražila elektrika? Se spomniš ko so nam izklapljali razstveljavo na Proletarskih brigad leto dni nazaj? Poglej ostale komunalne stroške, ljudje delajo v Mariboru za 600€ mesečno, cene m2 plačujemo 5x realne vrednosti. Jaz sem delal za 580€ v SBM dve leti nazaj, s prehrano in potnimi stroški vključenimi. Kolega se je istočasno zaposlil v UKC v Ljubljani in dobil 960€ brez dodatkov, z dodatki cca 1300€. Nočem sploh začenjat o temi stroški vs plače ker bi lahko napisal elaborat.

Pa to je mesto s svojih 116,000 prebivalcev ki je v EU že šest let. Pa nismo vstopili z BDP-jem kot so ga imele Romunija, Bolgarija in Poljska ob vstopu. V Pragi imajo plače kot v Ljubljani s tem da so tam življenjski stroški dosti manjši. Vsi nas šibajo, mi pa stagniramo in se hranimo z nekimi vizijami.

Karkoli rečeš bodisi čez Maribor, Ljubljano ali katerokoli drugo balkansko mesto se vsi okrog tebe dvignejo kot da so v sorodu s tem mestom. Nihče ne prenese kritike. Šele ko bodo ljudje postali samokritični se bo v tem kraju nekaj premaknilo, do takrat pa uživajte v iluzijah. Naj vam tekne.
cardinals1 no está en línea  
Old March 7th, 2010, 06:18 PM   #163
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

Likes (Received): 5

dajte osebna obračunavanja preselit v debatni thread, že 2 strani samega jokanja.
Spajko no está en línea  
Old March 7th, 2010, 09:24 PM   #164
Opasni_1982
Opasni

Opasni_1982's Avatar

Quote:
Originally Posted by cardinals1 View Post
Plačujem davke že 12 let in imam vso pravico do socialne (dobesedno) pomoči, nisem pa prejemnik.

Kaj ti misliš da je moje delo razvoj mesta Maribor? Najbolj mi gre na živce ko mi nekdo reče "ne narediš dovolj za boljše počutje v mestu". Pa kaj ti misliš da lahko grem jaz na "občino" in rečem dajte mi večjo plačo, zmanjšajte davke, popravite vse ceste da si ne uničujem avtomobila, pocenite nepremičnine da si lahko uredim streho nad glavo, naredite zahodno in severno obvoznico da se ne gužvam v kolonah... Jaz svoje mnenje predstavim skozi oči povprečnega meščana in ne ekonomista, gradbenika ali politika. Mene ne zanima potencial ampak kaj mi lahko mesto nudi v tem trenutku in če je nekje drugje boljše, bom pač šel tja. Žal ne bom živel večno da bi dočakal vse te silne preobrazbe, bom pač ubral alternativo, kaj je tu narobe?

Mi smo šele lansko leto dobili vzhodno obvoznico, v Ljubljani se že vrsto let vozijo po ring road-u. Halo!? Ceste imamo take kot v Bosni, na letališču letijo samo zmaji in jadralna letala. Najbližji bazen imamo v Kamnici, pa še tja hodijo sami redneck-i, vsak ki da kaj na kulturo gre nekam v terme. Od nočnega življenja imamo Ribičijo, KMŠ in Extrem bar. Vse ostalo je propadlo, od Štuka, Trusta, Standupa... Vedno več ljudi gre v Celje ali v Ljubljano. Enkrat na leto imamo festival Lent, Lisico in Tezensko noč (sarkazem).

Kako te ni sram da se hvališ z neko kulturno-športno-turistično-infrastrukturno revolucijo? Na Ptujski cesti so preoblekli dve križišči, podaljšali cesto od Qlandije do Streliške, namestili krožni promet čez stari most in isto delajo čez Titov most. To je vse v zadnjih cca 10-ih, 15-ih letih. Pardon, pozabil sem na stotine ležečih policajev ki so postavili v vsako zakotno ulico. Srednja Zdravstvena šola je dobila prizidek, razširili so FERI in dobili smo Medicinsko fakulteto. Jači smo od Londona.

Od različnih kultur imamo albanske priseljence iz Kosova in albanske priseljence iz ostale Srbije. Od kulinarike se lahko pohvalimo s tremi McDonald's-i, tremi kitajskimi restavracijami, tremi balkanskimi kuhinjami in eno domačo kuhinjo malo izven Maribora kjer delajo dober bograč ampak ti presede ko dobiš račun.

Kolikokrat se je do zdaj podražila elektrika? Se spomniš ko so nam izklapljali razstveljavo na Proletarskih brigad leto dni nazaj? Poglej ostale komunalne stroške, ljudje delajo v Mariboru za 600€ mesečno, cene m2 plačujemo 5x realne vrednosti. Jaz sem delal za 580€ v SBM dve leti nazaj, s prehrano in potnimi stroški vključenimi. Kolega se je istočasno zaposlil v UKC v Ljubljani in dobil 960€ brez dodatkov, z dodatki cca 1300€. Nočem sploh začenjat o temi stroški vs plače ker bi lahko napisal elaborat.

Pa to je mesto s svojih 116,000 prebivalcev ki je v EU že šest let. Pa nismo vstopili z BDP-jem kot so ga imele Romunija, Bolgarija in Poljska ob vstopu. V Pragi imajo plače kot v Ljubljani s tem da so tam življenjski stroški dosti manjši. Vsi nas šibajo, mi pa stagniramo in se hranimo z nekimi vizijami.

Karkoli rečeš bodisi čez Maribor, Ljubljano ali katerokoli drugo balkansko mesto se vsi okrog tebe dvignejo kot da so v sorodu s tem mestom. Nihče ne prenese kritike. Šele ko bodo ljudje postali samokritični se bo v tem kraju nekaj premaknilo, do takrat pa uživajte v iluzijah. Naj vam tekne.
A misliš, da je vse tako črno belo kot se tebi zdi? Pravih dejavnikov sploh ne poznaš in kot idim niti ne spremljaš. Pač si nekaj utvarjaš v glavi ko greš v mestu in to je to.

A misliš da so tukaj v Lj zlati pločniki? Kaj pa ima Mcdonlads, Štuk in podobne neumnosti veze z razvojem mesta? Naj propadejo, če niso sposobni preživeti. Btw, Štuk ni propadel ampak Univerza ni želela podaljšati najemne pogodbe SOU Mb, Trust ni dobil več dovoljenja za obratovalni čas od MČ Koroška vrata, polriti olimpijski bazen imamo v PRistanu, v Lj ga sploh nimajo, plače v javnem zavodu UKC Lj in UKC Mb so enake, je pa seveda odvisno kaj delaš v teh ustanovah, idp ipd ipd. Bedak. , Samokritičnost že ampak to kar ti kvasiš je pa bolano in skregano z zdravo pametjo. Kaj si po poklicu če smem vrapašat? A misliš, da v Lj ni revščine? Pejt na Poljansko 2 med tednom boš videl vrste. A misliš, da tukaj trgovke, čistilke, in ostala raja ne dela za 450e mesečno?

šolstvo:
popolna obnova in adaptacija 2. gimn Maribor
popolna obnova in adaptacija 1. gimn Maribor
popolna obnova in adaptacija Srednje ekonomske šole
popolna obnova in adaptacija novega Tehniškega centra srednih šol Tezno
v zadnjih 15-tih letih - nova Srednja šola za oblikovanje in Srednja živilka šola,
popolna obnova in adaptacija Srednje zdravstvene šole
nova Srednja gradbena šola

.. etc, pa da ne naštevam dalje

Last edited by Opasni_1982; April 8th, 2010 at 01:49 PM.
Opasni_1982 no está en línea  
Old March 7th, 2010, 10:44 PM   #165
tomaz2
Registered User

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by Opasni_1982 View Post
O moj bog sirota. Kakšne kvasiš.Ti si bolan. A misliš, da je vse tako črno belo kot se tebi zdi? Pravih dejavnikov sploh ne poznaš in kot idim niti ne spremljaš. Pač si nekaj utvarjaš v glavi ko greš v mestu in to je to.

A misliš da so tukaj v Lj zlati pločniki? Kaj pa ima Mcdonlads, Štuk in podobne neumnosti veze z razvojem mesta? Naj propadejo, če niso sposobni preživeti. Btw, Štuk ni propadel ampak Univerza ni želela podaljšati najemne pogodbe SOU Mb, Trust ni dobil več dovoljenja za obratovalni čas od MČ Koroška vrata, polriti olimpijski bazen imamo v PRistanu, v Lj ga sploh nimajo, plače v javnem zavodu UKC Lj in UKC Mb so enake, je pa seveda odvisno kaj delaš v teh ustanovah, idp ipd ipd. Bedak. , Samokritičnost že ampak to kar ti kvasiš je pa bolano in skregano z zdravo pametjo. Kaj si po poklicu če smem vrapašat? A misliš, da v Lj ni revščine? Pejt na Poljansko 2 med tednom boš videl vrste. A misliš, da tukaj trgovke, čistilke, in ostala raja ne dela za 450e mesečno?

šolstvo:
v zadnjih 15-tih letih - nova Srednja šola za oblikovanje in Srednja živilka šola,

... ma kaj se sploh ukvarjam s tabo
Dajmo se zdaj o projektih mogoče pogovarjat dalje, če je že taka tema enkrat. dečki če pa se vam res zdi da je že v celju kruh bolj bel pojdite tja živet, samo ne se pol prehitro vračat. pač psihologija človeka je po naravi taka da se vsakemu zdi tuje lepše boljše in ne zna cenit tega kar ima doma. Tako pač je.

Zdaj pa eno vprašanje za koga ko hodi kaj po mestu. kak je zdaj glede Centruma? a se kaj dela al ne? ker se mi zdi da je v Večerovem članku pisalo da se ne dela na nobenem Mtb-jevem gradbišču, samo na lutkovnem dela potekajo. Kako je s Centrumom?

Last edited by tomaz2; March 7th, 2010 at 10:53 PM.
tomaz2 no está en línea  
Old March 8th, 2010, 07:27 AM   #166
eurotown
Part-time bricklayer

Slike na dan 15. februarja imaš pod novogradnje v starem Mb. Zgleda pa, kot da stoji.

Lp
eurotown no está en línea  
Old March 8th, 2010, 08:55 AM   #167
bojci
Registered User

Quote:
Originally Posted by eurotown View Post
Slike na dan 15. februarja imaš pod novogradnje v starem Mb. Zgleda pa, kot da stoji.

Lp
Centrum stoji in včeraj, ko sem se peljal mimo je zgledalo, kot da so na eni strani odstranili gradbeni oder kar ne daje občutak, da se bo karkoli hitro nadaljevalo
bojci no está en línea  
Old March 8th, 2010, 11:03 AM   #168
cardinals1
Registered User

Opasni_1982, kaj sploh ti pišeš? Na pol stvari sploh nisi odgovoril, ene in iste stvari ponavljaš znova in znova, moje poste pa samo na hitro preletiš. Če bi prebral kaj sem napisal bi videl da sem ti že vse odgovoril. Že s tem ko si napisal da imajo delavci LJ UKC in MB UKC enako plače se vidi da pišeš nekaj na pamet. Here's one for ya:

http://www.finance.si/273431/Sloveni...kriza-po-krizi

Se opravičujem za smetenje teme in se tudi umikam iz te "debate". Dajmo rajši pisat kaj o projektih ki jih ni.
cardinals1 no está en línea  
Old March 8th, 2010, 12:44 PM   #169
andrej_99
Registered User

andrej_99's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Poglej ti uboga brezposelna sirota. Ti boš z mano zelo težko češnje zobal.
No comment..
andrej_99 no está en línea  
Old March 8th, 2010, 05:58 PM   #170
tauru5
All the world's a stage..

tauru5's Avatar

...mnenja so vedno bila in bodo različna in tak je tudi prav, zaradi tega pa ne rabimo bit žaljivi in nesramni drug do drugega, saj je svet že itak poln tega sr...,
predlagam da smo konstruktivni in ne destruktivni, ter se vrnemo na rdečo nit!
tauru5 no está en línea  
Old March 10th, 2010, 12:19 PM   #171
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

Idejni načrt dvorca Betnava in okolice.

http://www.slomsek.net/UserFiles/Fil...etnava_izv.pdf
Spajko no está en línea  
Old March 10th, 2010, 01:02 PM   #172
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Likes (Received): 17

Haha tistele ladjice bojo pa fajn, da se bojo župniki lahk šli gusarje z otroci. =)
Struckar no está en línea  
Old March 12th, 2010, 02:14 PM   #173
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

JAVNA RAZGRNITEV
dopolnjenega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za del prostorsko planske enote Ta 9

http://www.maribor.si/UserFiles/743/...catorMB-3D.pdf

Zgleda bo poslovni del občutno nižji.
Spajko no está en línea  
Old March 12th, 2010, 03:15 PM   #174
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

In še razlog zakaj gradnja centruma stoji:
http://www.virtualnikatalogi.org/mariborskiutrip/45/
stran 7. Sosednjo stavbo bodo porušili, ni pa nevedeno v članku kaj bo tam stalo.
Spajko no está en línea  
Old March 12th, 2010, 03:36 PM   #175
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

zelo zanimiv cajtng. sem prebral članek na 4. in 5. strani o prometu, in kot piše se je krožišče na Titovi dobro izkazalo
BeliF no está en línea  
Old March 12th, 2010, 03:36 PM   #176
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

duble truble....
BeliF no está en línea  
Old March 15th, 2010, 09:12 AM   #177
eurotown
Part-time bricklayer

Quote:
Originally Posted by Spajko View Post
JAVNA RAZGRNITEV
dopolnjenega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za del prostorsko planske enote Ta 9

http://www.maribor.si/UserFiles/743/...catorMB-3D.pdf

Zgleda bo poslovni del občutno nižji.
Škoda za poslovni del... Stavba sama po sebi se mi zdi zelo lepa, razgibana, samo spet ta ferdamani P+3 . Pa tako super je bilo gledati tiste renderje P+10 ali 12, koliko je že bilo...

Lp
eurotown no está en línea  
Old March 15th, 2010, 10:40 AM   #178
arhitekturfreak
Registered User

arhitekturfreak's Avatar

Quote:
Originally Posted by cardinals1

Quote:
O moj bog sirota. Kakšne kvasiš.Ti si bolan. A misliš, da je vse tako črno belo kot se tebi zdi? Pravih dejavnikov sploh ne poznaš in kot idim niti ne spremljaš. Pač si nekaj utvarjaš v glavi ko greš v mestu in to je to.

šolstvo:

... ma kaj se sploh ukvarjam s tabo
Pozdravljeni cardinals1, Opasni_1982 in drugi v tej temi.
Zelo malo spremljam diskusije o razvoju Maribora in nasploh o stanju viceprestolnice Slovenije. Originalno sicer izviram iz Štajerske, vendar sem bolj vezan na Ljubljano, v Mariboru sem precej poredko, zato se težko vključim oz. sploh karkoli komentiram, ker ne poznam razmer.

Moram pa reči, da če bi se odrekla žaljivkam (sploh opasni - garantiram, da se je mogoče pogovarjati zelo kritično, pa vendar brez da bi sogovornika obmetaval z grdimi izrazi!!), je vajina debata pravzaprav ODLIČNA!

Forumi so namreč namenjeni prav temu, da se soočajo mnenja, argumentacije in perspektive. V primeru Maribora je še posebej specifična situacija, ker gre za mesto, ki je iz nekdanje veličine močno sestopilo v postsocialistično in postindustrijsko realnost, ko se je bilo treba v nemogočih poosamosvojitvenih časih zaperstaviti množični brezposelnosti, propadu velikih podjetij, gašenju socialnih požarov in v taki situaciji seveda ni bilo veliko priložnosti za napredek. Prav tako ima Maribor, tako kot vsa druga primerljiva mesta, sindrom zavisti, ker je vedno drugi, ker ni prestolnica, ker se navkljub velikosti in pomenu odločitve sprejemajo drugje. Vendar je to realnost, ki bo trajala vedno (razen - če se pošalim - ko se bo Štajerska odcepila od Slovenije in bo maribosko vlogo prevzelo Celje, hehe).

Razumem obe vajini poziciji, po eni strani frustracijo in jezo, ker ne kljub velikosti in pomenu mesta v neki državi stvari ne premikajo tako hitro kot bi se morale in kot bi se lahko. Žal so k temu - poleg objektivnih okoliščin - pripomogli tudi pogosto nesposobni politiki (ali ni bil en mandat župan MB tudi tisti zapiti in nesposobni Križman?) ... Po drugi strani je mogoče tudi v Mariboru opaziti napredek, spremembe, razvoj, sam sem kot rečeno redko obiskovalec, toda videl sem obvoznico, nakupovalna središča, obnovljene fasade, novogradnje v mestu in predmestjih, in prebral o obnovah in novozgrajenih šolah itd. Poleg tega je MB univerzitetno mesto, ima univ. klinični center, torej vse sestavine velikega mesta s potenciali, ki pa jih bo potrebno uresničevat na očitno drugačen način, z bolj premišljenim pristopom. Tekmovalnost z Ljubljano je v tem pogledu koristna, ker lahko edino Maribor (v manjši meri tudi Koper in Celje) spodbujajo tudi Ljubljano oz. ji s svojim razvojem kažejo ogledalo.

Da ne jemljem preveč prostora, naj rečem le še to, da privoščim Mariboru modrih politikov, ustvarjalnih meščanov in ambicioznih podjetnikov. In dobre arhitekture, seveda! Še naprej upam na polemično in ustvarjalno ter nežaljivo diskusijo!
LP
Old March 15th, 2010, 06:39 PM   #179
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

Maribor: Položili temeljni kamen za novi dom
Novi dom upokojencev bo imel 150 postelj in 30 oskrbovanih stanovanj

Na Studencih v Mariboru so položili temeljni kamen za novi mariborski dom upokojencev s 150 posteljami, 30 oskrbovanih stanovanj in kapelico. Novi dom nastaja na pobudo mariborskega Desusa, gre za njihovo predvolilno obljubo, ki jo je podprla tudi občinska oblast. Ta je skupaj z Javnim medobčinskim stanovanjskim skladov ustanovila novo družbo Dom pod Gorco, ki vodi investicijo, dom je dobil tudi koncesijo ministrstva.

Maribor je sicer po številu postelj za starejše od 65 let pod predvidenim normativom, ki ga predvideva nacionalni program, to je vključitev pet odstotkov te populacije v institucionalno varstvo; v Mariboru je ta blizu štiri odstotke. Investitor, družba Dom pod Gorco, bo za gradnjo najela kredit z ročnostjo 20 let. Drugih virov, občinskih ali republiških, ne pričakujejo.

Dom naj bi predvidoma stal okoli 10 milijonov evrov, tri milijone evrov pa oskrbovana stanovanja. Dom bo gradila družba Velt Stavbar, firma z enim zaposlenim. Njen direktor Miroslav Temnik, sicer tudi direktor Stavbar Gradnje, pravi: "Velt Stavbar je v 90 odstotni lasti firme Stavbar Gradnje, 10 odstotkov je lastno lastništvo podjetja. Torej je v 100 odstotni naši lasti. Reference se torej prekrivajo, Stavbar pa je v zadnjih petih letih zgradil tri domove starostnikov." Dejstvo, da ima Stavbar Gradnje blokirane žiro račune, na izgradnjo novega doma po Temnikovih besedah ne more imeti vpliva.

http://www.vecer.com/clanekslo2010031505522398
Spajko no está en línea  
Old March 15th, 2010, 06:40 PM   #180
Spajko
Registered User

Spajko's Avatar

Danes je bila podpisana pogodba med gradbenim podjetjem Konstruktor VGR in Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor. Ta je bila predpogoj za začetek adaptacije laboratorija z nadzidavo drugega in tretjega nadstropja ob Ulici Talcev in Sodni ulici. Kot je povedal direktor doma Jernej Završnik so izvajalca del izbrali preko javnega razpisa. Nanj se je prijavilo šest podjetji in med njimi je bil najugodnejši ponudnik Konstruktor. Z adaptacijo bodo zagotovljeni ustreznejši pogoji za Službo pneumofiziološkega oddelka, centralnega laboratorija, organizacijske enote Medicine dela in športa ter fizioterapije. Po besedah Završnika sedanji prostori ne ustrezajo minimalnim standardom, vrhunsko izobraženi strokovnjaki pa so primorani delati v nemogočih razmerah. Konstruktor bo z deli začel še ta mesec. Vrednost investicije je okoli 1.700.000 evrov, del sredstev pa bodo tudi prispevale občine ustanoviteljice. Rok za končanje del pa je eno leto.

http://www.radio1.si/strani/Reg_Novi...N=2666&RNews=6

Kje točno ja ta nizek del zdravstvenega doma?
Spajko no está en línea  

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules