daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

Closed Thread

Thread Tools Rating: Thread Rating: 10 votes, 5.00 average. Display Modes
Old September 22nd, 2010, 07:40 PM   #1701
Miki86
Moderator

Miki86's Avatar

Likes (Received): 343

Slažem se, pretjerana i neopravdana komparacija kojoj nije mjesto na ovakvom forumu. Naši lokalni političari nisu sigurno nevinašca sve ove godine bili, pa ću prvo tražiti odgovornost kod njih a ne negdje drugdje, sve ove godine trebali su se izboriti za više i bolje na bilo koji način a oni su pola vremena potrošili na međusobno podbadanje.

Quote:
Originally Posted by pbasic View Post
igrom slučaja sam član te skupine za izradu strateškog plana...

prvo napomena: ovi projektni obrasci i prijedlozi nisu samo za članove skupine! imate na stranicama rasb obrazac koji je poželjno popuniti od strane bilo kojih zainteresiranih predlagača...sve će biti uklopljeno u taj plan, sve što stvarno ima nekakvog smisla

u mojim raspravama tražio sam nekoliko ključnih naglasaka:

*ako je u pitanju STRATEŠKI plan, onda nema smisla stavljati u taj plan "ovu cesticu, onaj mostić i uređenje parkinga u onoj ulici"...strateški plan mora definirati nekoliko ciljeva koje možemo ostvariti na ovaj ili naj način a koji će BITNO unaprijediti život u gradu...

recimo, kod infrasttrukture, to bi bila istočna vezna cesta, rješenje prijelaza u Osječkoj, Svačićeva avenija i to je to!

*prijelazno, prema gospodarstvu to bi bio kontejnerski terminal za pretovar brod/kamion i vlak kamion, većeg kapaciteta,
*dovršetak luke Brod (barem da proradi, pa s bilo kakvim kapacitetom) i
*poslovna zona bjeliš;

*na organizacijskoj razini, smanjenje birokracije... nedopustivo je da se dozvola za gradnju objekta čeka dulje od mjesec dana, recimo (naravno, ako je po gupu i pupu, ne mislim na halu u stambenoj zoni i sl...)

*u obrazovanju jedna jedina stvar: sveučilište!

i to je to! (zapravo, i to je science fiction! )

zapravo, zanimljiva je sljedeća činjenica: NEMA TOG PROJEKTA koji može brže napraviti nešto za razvoj, jednostavnije i sa više novaca, od sveučilišta!!!!!!!

naime, gospodarski razvoj da potaknemo, s dovođenjem 5 investitora koji bi zaposlili po 200 ljudi (a to nije mala proizvodna investicija!) to bi bilo tisuću zaposlenih, koji bi doveli u brod oko 10 mil eura godišnje, direktno...

SAMO OSNIVANJE SVEUČILIŠTA (a ono se osniva jednim mahanjem 77 ruku u saboru!!!) donosi od 200 (pa do čak 400 i više) milijuna kuna godišnje IZRAVNO u Slavonski Brod,
plus potencijal za brojne projekte iz EU fondova kulture, znanosti, istraživanja,
plus što 5000 (ili deset i više) tisuća studenata donosi, troši po birtijama i gazdaricama, još barem 100-200 milijuna godišnje,
plus što barem tisuću ili više mladih brođana koliko ih godišnje ode na faks, izvan grada, ostalo bi u gradu i dalo mu zamah

teza da za to nema novaca je floskula jer novaca ima... nije ni Zadru trebala luka od 280 mil. eura, mogla se napraviti i za 100 milijuna, ili nikako...

Osim toga, tražio sam da se okanimo našeg provincijskog obzorja...recimo, u prijedlogu piše da bi mi trebali težiti organiziranju kulturnih događanja "regionalnog, pa i hrvatskog značaja" a ja sam pet puta tražio da svagdje stavimo "nadnacionalnog, transregionalnog, transgraničnog"...

pa u planu razvoja Rijeke ne piše, "mi ćemo napredovati dovodeći glumca iz Zagreba"!?
jebe se njima za Zagreb, oni se SMATRAJU ravnim Zagrebu (čak i kad nisu)...

nama je uvijek "domet" dovesti nekoga iz Zagreba ili zadiviti Zagreb

npr, rekao sam da postoji krug ljudi s idejom osnivanja Instituta Granice, koji bi bio privatan i samofinancirajući, uz možda malo potporu u osnivanju

ako postoji World economic forum u Davosu ili Crans Montani (a to su sela u Švicarskoj!) onda može postojati World frontier forum u Slavonskom Brodu!!!

troškovi su minimalni,dovedete dva tri puta velike face (zašto ne i kissingera? taj dolazi na madagaskar za 50 tisuća dolara!) a onda dolaze cnn i bbc makar i snimiti kao kuriozitet susret teheranskog mule i vatikanskog biskupa na panel diskusiji o "granici religijskih identiteta" zar ne?!?

i eto ti Slavonskog Broda na kulturnoj, pa i politološkoj karti Europe i svijeta, s minimalnim ulaganjima
(naravno, ovo je samo primjer ad absurdum, puno bi vode proteklo Savom i da se danas osnuje, dok ne bi došao cnn pratiti raspravu u Tvrđavi )

istaknuo bih svakako diskusiju Dražana Kozaka sa strojarskog faksa (i odmah vidim, i komentirao sam s dr. šabićem s inst. za povijest, razliku između doktora inženjerske znanosti i neke povijesti ili antropologije ili ekonomije )
koji je predložio 3 centra izvrsnosti (biomasa, nove proizvodne tehnologije i još nešto, nemam bilješke tu) koji je rekao da kupac Montaže bilelfeld ili tako nekako želi investirati desetke milijuna eura u takve centre u brodu, ali nitko ga ne vuče za rukav iz uprave?!

i rekao je važnu stvar:

"inženjeri uvijek naprave akcijski plan, a ne pričaju o tome...
napravi se tim i svatko ima zadaću i rok!"

tako je potrebno i za istočnu veznu cestu, podvožnjak, sveučilište i sl

a onda NIJE moguće blokirati nešto politički!!! (naime, moguće je, ali je samoubojstveno, a to ni jedna vlada ne smije i neće radit)

završit ću svojom rečenicom: ako stavimo sveučilište u plan, i gradsko vijeće ga jednoglasno usvoji (a hoće, jer smatraju da je to samo jedan papir) onda sutradan po usvajanju pokažete hdzu (današnjoj oporbi, možda će za koju godinu situacija biti drukčija) "halo, podržali ste, sad kod donošenja državnog proračuna morate glasati za ili preuzeti odgovornost zašto ne"

i nemojte mi vi forumaši reći da nemamo zgrade, kadrove i sl...
wtf, pa što onda!? budimo malo lokalšovinisti, dovoljno su se drugi razvijali na našoj grbači, ajmo mi malo kupiti pare iz drugih krajeva hrvatske

(udavih vas, dug mi je dan, ali mislim da ste shvatili što sam htio reći )

(i da, treba li netko šarplaninku!!?? hitno je treba udomiti - nova tema AZIL za pse!)
Pohvalno razmišljanje.

No, valjda ćemo doživjeti da se kod nas SVI lokalni političari slože bar u jednom, bez obzira na sve okolnosti.

Last edited by Miki86; September 22nd, 2010 at 07:47 PM.
Miki86 no está en línea  

Sponsored Links

Old September 23rd, 2010, 02:53 PM   #1702
mata000
BANNED

Likes (Received): 0

ne da mi se sve prenosit pa evo link o radovima na stadionu na livadi: http://www.slavonski-brod.hr/index.p...94&Itemid=2118

u vezi ovog što je bašić pisao- vidio sam danas SWOT analizu grada SB-a. jedna stvar mi nije jasna- prednosti i prilike su iznesene na lokalnom nivou, a nedostaci i prijetnje su većinom na nacionalnom nivou (spora birokracija, korupcija), jedina "lokalna" prijetnja je rafinerija u bosanskom brodu?! kraj svih naših stvarnih domaćih, lokalnih, prijetnji, koje imaju svoje ime i prezime, najveći je problem rafinerija???? blago nama...

ajd kad već radite neke dugoročne stvari, bar odradite iskreno, kako treba. ovako je to preljevanje iz šupljeg u prazno. nadalje, cijeli se plan radi na osnovi predizbornih obećanja raznih stranaka u zadnjih 20 godina! zar nitko nije smislio ništa novo??? mislim, valjda će do 2020. nekome pasti nešto pametno na pamet, poput ovog petrovog sumita koji mi je predobar!!
mata000 no está en línea  
Old September 23rd, 2010, 03:30 PM   #1703
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

e na kojem terenu trenira mv croatia?jel ima fotka tog terena...
Old September 24th, 2010, 07:52 AM   #1704
Murrayri
BANNED

Murrayri's Avatar

Quote:
Originally Posted by Love ZG View Post
Stvarno komparacija ispod svakog nivoa...
Zagreb-to su svi građani grada Zagreba.
Svi ti koji su odgovorni za takvo stanje imaju svoja imena i prezimena, i stvarno je, u najmanju ruku jadno, stavljati 800 000 ljudi u isti koš sa Vladom od 20-tak ljudi, koji su samo smješteni, na žalost svih Zagrepčana, u Zagrebu...

Naravno da sam pod "Zagreb" obavezno mislio na svih onih 686.082 (statistika iz 2001. godine) stanovnika glavnog nam grada, glavom i bradom!!!
Pa zdravorazumskim promišljanjem čopvjek prvo pomisli da sam upravo to sugerirao u svom postu...

Svaki onaj djedica s placa, bakica s kvatrića, klinac iz novog zagreba, ... pa jasno je da su svi oni veliki krivci za sve!!!

Na žalost, neki ne razumiju sintagmu "čitati između redaka", ne razumiju simboliku prenesenih značenja, personifikaciju...
Ukoliko obrazovni sustav to nije odradio, ja to sigurno ne mogu, a i ne želim...

Stoga, ispričavam se svim zagrepćanima ( svih 686.082, kao i široj aglomeraciji glavnog grada) što sam ih sve prozvao!
Murrayri no está en línea  
Old September 24th, 2010, 11:08 AM   #1705
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Quote:
Originally Posted by LAMPAŠ8 View Post
e na kojem terenu trenira mv croatia?jel ima fotka tog terena...
Mislim na ovome

http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=393
Semper Fidelis no está en línea  
Old September 25th, 2010, 04:55 PM   #1706
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Iz novog broja "Posavske Hrvatske":

Brko no está en línea  
Old September 27th, 2010, 07:54 PM   #1707
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

USKORO GRADNJA NOVE OSNOVNE ŠKOLE U PODCRKAVLJU

Evo još jedna vijest iz "Posavske". Prema riječima ravnatelja Tomislava Mirosavljevića iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa je stigla obavijest da je na natječaju izabran izvođač radova za školu u Podcrkavlju te da bi radovi trebali početi ove jeseni. Deset učionica s pratećim prostorima gradit će osječka "Gradnja", a vrijednost radova je 6.5 milijuna kuna. Škola će biti izgrađena pokraj nogometnog igrališta NK "Krečar", odvojena od glavne prometnice, ali s kompletno pripremljenom komunalnom infrastrukturom - cesta, vodovod, struja. Isto tako u pripremi je i natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za školsku sportsku dvoranu u Podcrkavlju za što je planirano 8 milijuna kuna.
Brko no está en línea  
Old September 29th, 2010, 10:07 AM   #1708
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Ministar Biškupić u posjeti Brodsko-posavskoj županiji

Slavonski Brod 28. rujna 2010.Ministar kulture Republike Hrvatske mr.sc. Božo Biškupić sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji, gdje se susreo s čelnicima županije te predstavnicima institucija s područja kulture. Na radnom sastanku u Velikoj vijećnici pod nazivom "Kulturni potencijali i ulaganja u kulturu na području Brodsko-posavske županije", bilo je riječi upravo o ulaganjima u obnovu Muzeja Brodskog Posavlja , te ulaganjima u obnovu, dogradnju i rekonstrukciju sakralnih objekata na području Brodsko-posavske županije. Župan Marušić naglasio je odličnu suradnju s Ministarstvom na raznim projektima s područja kulture te istaknuo kako je do sada u obnovu Muzeja Ministarstvo u razdoblju od 2003-2009. godine uložilo 2 milijuna kuna, a za 2010. odobreno je dodatnih 800 000,00 kuna. Značajna sredstava u obnovu ulažu se i iz muzejskih sredstava kao i iz županijskog proračuna. Nadalje, u obnovu sakralnih objekata, kao i pokretne i nepokretne imovine s područja županije Ministarstvo je putem Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, koji je ministar također posjetio, uložilo blizu 3 milijuna i 300 000 kuna. Ministar Biškupić naglasio je napore koji se ulažu u razvoj kazališno scenske umjetnosti, pa čak i u onim dijelovima koji nemaju vlastita kazališta. Po završetku sastanka Ministar Biškupić, njegovi suradnici i županijski čelnici obišli su i Muzej Brodskog Posavlja, te Franjevački samostan i Crkvu Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, gdje je mogao uživati u zvucima obnovljenih orgulja, a obišao je i samostansku knjižnicu koja posjeduje jedinstvene inkunabule.

http://www.bpz.hr/arhiva_novosti/pos...i/default.aspx
Brko no está en línea  
Old September 29th, 2010, 10:24 AM   #1709
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

RADOVI NA MUZEJU BRODSKOG POSAVLJA POČINJU NA PROLJEĆE 2011. GODINE

Prema riječima ravnateljice Muzeja brodskog Posavlja Ivanke Bunčić glavni i izvedbeni projekt trebali bi biti gotovi do prosinca, a početak radova na rekonstrukciji i dogradnji muzeja bi trebao biti na proljeće iduće godine. U prizemlju će biti građanska povijest, a u potkrovlju arheološka zbirka.

28.9.2010. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić tijekom posjeta Brodsko-posavskoj županiji na radnom je sastanku s čelnicima županije i djelatnicima u kulturi razgovorao o planovima za sljedeću godinu.

- Od kandidiranih 20 milijuna kuna za projekte u kulturi u 2011. Brodsko-posavska županija može računati na potporu resornoga ministarstva, a u kojem iznosu znat će se nakon donošenja proračuna, rečeno je u Slavonskom Brodu na sastanku ministra kulture Bože Biškupića sa županijskim čelnicima i djelatnicima u kulturi, na kojemu se ponajviše razgovaralo o prioritetima.

U prioritete su uvrštene sanacije oštećenja sakralnih objekata stradalih u lipanjskim poplavama, rekonstrukcija i dogradnja magistrata Muzeja brodskog Posavlja, obnova franjevačkog samostana i brodske Tvrđave.

Ministar Biškupić podsjetio je i na programe u području nematerijalne kulturne baštine, među kojima Slavoniji s projektom bećarca pripada važno mjesto. Dodao je kako se i stari zatvor u Staroj Gradiški s knjižnicom našao na popisu prioriteta, a ministarstvo u punom iznosu podupire kazališne kulturne programe, knjižnu djelatnost te sve državne ustanove poput državnog arhiva.

Zahtjevi u kulturi su, po riječima župana Danijela Marušića, veliki. "Dobili smo oko sedam milijuna kuna za ovu godinu, a za sljedeću smo prema ministarstvu kandidirali projekte za oko 20 milijuna", kazao je župan očekujući za većinu pozitivno rješenje. (Hina)

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6117
Brko no está en línea  
Old September 29th, 2010, 11:00 AM   #1710
mata000
BANNED

samo 20 milijuna?? i onda očekuju neka značajnija sredstva??? svašta... treba kandidirati projekte za stotine milijuna kuna, kompletna obnova tvrđave, iskapanja na galovu i slično. e onda kad nam ne daju 200 milijuna (bubam) već samo 100, e onda je to dobar posao. ovako su to samo mrvice. tko malo traži, još manje i dobije...
mata000 no está en línea  
Old September 29th, 2010, 12:24 PM   #1711
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Mirko Duspara - Ministar Biškupić priča o Tvrđavi a za nju je dao 0 kuna !

U emisiji na Radio Brodu gradonačelnik Duspara iznio nezadovoljstvo "izbacivanjem" iz protokola prilikom posjeta ministra Biškupića u Slavonskom Brodu

Jučer je Slavonski Brod u sklopu radnog posjeta pristigao ministar kulture Božo Biškupić. Susreo se s čelnicima Brodsko-posavske županije s kojima je razgovarao o kulturnim potencijalima i ulaganjima u projekte iz kulture u županiji.

Prema njegovim riječima ukupne potrebe u kulturi za Brodsko-posavsku županiju za iduću godinu su teške oko 25 milijuna kuna ali je naglasio kako su potrebe jedno a realnost drugo u ovoj situaciji te je izdvojio kako će MInistarstvo uzeti u obzir da izdvoji sredstva za najprimarnije projekte od kojih su izdvojeni sakralni objekti oštećeni u nedavnim poplavama, rekonstrukcija Muzeja brodskog Posavlja te obnova franjevačkog samostana i Tvrđave Brod.

Jučerašnji posjet Biškupića danas je u emisiji "Građanski sat "na Radio Brodu komentirao gradonačelnik Mirko Duspara koji je istakao nezadovoljstvo jer je "zaobiđen" u protokolu.

"Nije u redu da jedan ministar dođe u Slavonski Brod na radni sastanak a da se ne pozove gradonačelnik pa tko god on bio. Ministar Biškupić je pričao o pomoći tvrđavi za koju je do sada dao 0 kuna. Pričao je o kazališnoj djelatnosti i Gradskoj knjižnici koje nije niti posjetio ali bitno je da je posjetio HDZ".

Reko je Mirko Duspara koji je nekoliko puta povlačio paralele zbog nesrazmjernim ulaganjima u Hrvatskoj rekavši kako se Slavonski Brod i u konačnici cijela regija Slavonija sustavno zaobilazi. U svome izlaganju Duspara se dotakao i gorućih problema oko projekata "Svačićeve ulice" i "Podvožnjaka u Osječkoj" rekavši kako je u 2005.g. na sjednici Vlade u Slavonskom Brodu tadašnji premijer Ivo Sanader obećao da će se početi rješavati ti projekti a da danas nakon 5 godina problem nije riješen , niti je riješena projektna dokumentacija.

http://www.sbiportal.hr/slavonski-br...jest/4477.html

Ovo je stvarno sramotan odnos prema gradonačelniku, a isto to se dogodilo i u Požegi.
Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 10:47 AM   #1712
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

dp
Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 10:47 AM   #1713
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Ova zgrada je narasla na 4 kata, mislim da neće više rasti u visinu.

- asfaltirane su staze u parku doma umirovljenika, a postavljene su i dvije drvene skulpture, u tijeku je rekonstrukcija čitavog krovišta

- uklonjena je živica ispred ulaza u OŠ I.G.Kovačića i čitavi prostor sad izgleda puno bolje, kamo sreće da uklone svo drveće i živicu pa da urede travnjake, a da zgradu dekorativno osvijetle jer ipak je to jedna od najljepših brodskih građevina, a sad je skrivena od pogleda.

- konikom u Štrosmajerovoj ulici je narastao u visinu pa sad djeluje kao da ima 2-3 kata, lijevi dio prvog kata ima veliki otvor koji će vjerovatno biti staklena površina fasade. Možda ipak na kraju i bude ličio na nešto.

Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 11:04 AM   #1714
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

HŽ INFRASTRUKTURA POKRENULA PROCEDURU ZA REKONSTRUKCIJU ŽELJEZNIČKOG KOLODVORA

Ono o čemu sam ja već pisao prošle godine se sad napokon i obistinilo. HŽ Infrastruktura d.o.o. danas je raspisala javni natječaj za "Izvođenje radova na rušenju AB nadstrešnica i saniranju perona u željezničkom kolodvoru Slavonski Brod".

Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 11:21 AM   #1715
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Samo za usporedbu i uzor evo kako izgledaju novi peroni i nadstrešnice na željezničkom kolodvoru u austrijskom St. Poltenu (51 000 stanovnika):

Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 11:32 AM   #1716
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by Stipson View Post

Ono o čemu sam ja već pisao prošle godine se sad napokon i obistinilo. HŽ Infrastruktura d.o.o. danas je raspisala javni natječaj za "Izvođenje radova na rušenju AB nadstrešnica i saniranju perona u željezničkom kolodvoru Slavonski Brod".

Jel imas kakvih detalja? Sta tocno znaci ovo boldano?

Brodska Naselja

...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji.
by SBReprezenta
brvnara no está en línea  
Old September 30th, 2010, 08:15 PM   #1717
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

GALERIJA 4 U NOVIM PROSTORIMA

Slavonskobrodska Galerija 4 održala je svečano otvorenje novih primjerenijih prostora. Uz predstavljanje dosadašnjeg rada te novog izgleda Gradske knjižnice koje je djelo akademskog slikara Ivice Kurtza, posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu članova Galerije. Novi su prostori tako svojevrsna kruna dosadašnjeg rada, a lokacija uz Gradsku knjižnicu te kazališno koncertnu dvoranu pokazala se kao pun pogodak. Naime, i početna je namjera osnivanja galerije bila građanima približiti umjetnost. Brođani će tako od sada imati priliku u novim prostorima posjećivati različite radionice, tečajeve i pripreme čiji će voditelji biti brodski akademski umjetnici.

http://sbtv.hr/index.php?c=news.php&id=2092#pocetak
Brko no está en línea  
Old September 30th, 2010, 09:31 PM   #1718
Murrayri
BANNED

Murrayri's Avatar

Quote:
Originally Posted by Stipson View Post

Pozdrav,
nego, Stipe, imaš li možda projekt novog izgleda kolodvora, 3d projekcije, bilo što...ili će sve ostati socijalka kao i do sada, uz pišanje i bacanje smeća u pothodniku ... ?
Murrayri no está en línea  
Old September 30th, 2010, 10:06 PM   #1719
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

Držim palčeve da sve na kraju izgleda kao u St Poltenu
esseker no está en línea  
Old October 1st, 2010, 11:18 AM   #1720
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

nego, Stipe, imaš li možda projekt novog izgleda kolodvora, 3d projekcije, bilo što...ili će sve ostati socijalka kao i do sada, uz pišanje i bacanje smeća u pothodniku ... ?

Ne znam nikakve detalje. Kad vidim šefa kolodvora Lončarića pitat ću ga. Inače kolodvor je zaštićena moderna arhitektura, ali ne znam jel samo kolodvorska zgrada pod zaštitom ili su i peroni također pod zaštitom.
Brko no está en línea  

Closed Thread

Tags
2. metropola slavonije, brod na savi, marsonia, projekti u brodu, slavonski brod

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules