|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#41 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Registered User
|
Za jednog investitora koji računa na ljude u broju od nekoliko stotina tisuća, važna je očito lokacija, a ne dal se ona administrativno zvala Kneginec, Varaždin ili slično.
Pa grad Varaždin imam pedesetak tisuća stanovnika s okolnim naseljima, a Lumin računa na 300 do 400 tisuća stanovnika. Naravno, vjerojatno da je grad cjelina s nekim okolnim općinam a da bi to toj računici imao više stanovnika. A kad bi i tada Lumini bio na istoj lokaciji, to tada vjerojatno nekima ne bi smetalo. Upravo velikim dijelom i jest u tome problem... podjele na selo i grad, naše i vaše, glavni grad i ostatak... Jedan Mercator je gotovo u centru grada pa zjapi poluprazan i do njega većina iz grada Varaždina dolazi autom, a većina ni nezna gdje je smješten. Pa i u kino Kult i Gaj moram ići autom, a živim u „širem centru grada“. Možda i zbog parkinga? A to što su između grada i Luminija nalaze bale smeća nije problem Kneginca, Luminija ili Cinestara... Ali bale zato jesu problem za Com prom, Solvis ... i naravno vodonosnik... A i to što će neki iz grada malo morati u periferiju nije loše... Nažalost svjedocima smo da mnogi, osobito mladi, gotovo i ne poznaju okolicu. Kao da je centar grada i centar svijeta. Kad smo već kod svjetskih trendova onda dobro znam da barem za vikend mnogi izlaze iz grada u prirodu,a mi bi očito trebali sve nagurati u centar grada i tada neka potencijalnih više od 300 tisuća ljudi dolazi u centar grada da slučajno nas nešto više od 40.000 iz samog grada ne moramo nigdje. U Zagrebu King Cross, City center one, budući Arena centar i neki planirani centri nisu ništa bliže centru Zagreba, nego što je Lumni bliže centru Varaždina. Cascade centar je u centru Zagreba pa gotovo da je poslovanje započeo katastrofalno. Ako je Varaždin tako velik bez okolnih općina i gradova onda će zasigurno imati potencijala za jedan veliki kino. U što sasvim sumnjam. Osobito i zbog sposobnosti naših gradskih vlasti. Nima je ipak više zanimljivo kako će osobno profitirati na njima zanimljivim projektima (npr. gradskom smeću u Brezju... i sl.), kako manipulirati medijima i sl. |
|
|
|
|
#43 |
|
free-lance
Likes (Received): 309
|
![]() Složit ću se s Tobom da je upravo problem u umjetno stvorenim podjelama 1993. godine prilikom formiranja novih mikro općina. To je generator stalnih problema oko koordinacije razvoja, prostornih problema, problema ingerencije, komunalne infrastrukture, ukratko masu problema zbog umjetno odvojenog grada od predgrađa. Ovo oko mladih i odlaska u prirodu i ostalih stvari nebih komentirao. Nema nikakve veze sa URBANIZMOM. Općenito neznam dali si razumio prirodu problema o kojem pričam. Naime, nije to problem udaljenosti od centra grada , ili problem što se budući Lumini nalazi u "selu" kako kažeš. Problem je u urbanizmu. Odmah bi potpisao da se Lumini gradi upravo tamo gdje se gradi kada bi okolo njega bilo pokoje stambeno naselje, zatim ostali dućani i shopping centri, zatim ostale servisne i tercijarne djelatnosti...Dakle da je urbanistička situacija kakva je otprilike gdje su ovi zagrebački centri koje nabrajaš! Naime takav sadržaj kao što je shopping centar te koncepcije mnogo bolje se uklapa sa stambenim , poslovnim, administrativnim, rekreativnim i srodnim funkcijama a ne sa industrijom , auto- servisnim centrima i skladištima! Jel sad jasno u čemu je problem? ![]() Nikakav Kneginec, Varaždin, selo- grad i ostale bedastoće. Urbanizam. Problem "gradogradnih" i "gradodestruktivnih " shopping centara kakav sam opisao već u par navrata na mnogim threadovima. Ukratko najbolji primjeri "gradogradnih" shopp. centara koji povoljno utječnu na grad (naročito svoju neposrednu okolicu) i dižu ga na viši nivo zajednički, Ti je Avenue Mall, Branimir centar, pa i Arena centar koji se gradi (spoj sportske i shopp. funkcije, sjajan primjer). U bližoj okolici uvjerljivo najbolji primjer fantastične suradnje grada i privatnog investitora je Eurovea projekt u Bratislavi. Vidi bratislavski thread. Tamo su zajednički napravili novi reprezentativni gradski trg ispred novog teatra... Primjer gradodestruktivnog shopp. centra je "West Gate". Funkcionira kao otok i nema nikakvu interakciju sa neposrednom okolinom, zatvoren u sebe i sam sebi svrha (kao svrha dolaska) Dakle jedino je moguće ciljano doći tamo, nije "usput", niti je u sklopu kakvih drugih funkcija... Bojim se da je Lumini upravo takav primjer "gradodestruktivnog" shopp. centra. Zaboga, pa Avenue Mall je gotovo u centru grada Zagreba, točnije na najatraktivnijoj lokaciji Novog Zagreba na mjestu kojeg komotno možemo nazvati novim centrom grada. To je općenito najbolje locirani hrvatski shopp. centar. |
|
|
|
|
#44 |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Ako se pitate gdje bi bi bila točna lokacija Luminija, ovo je moja pretpostavka temeljena na prije spomenutoj brošuri. U ovom dijelu zone Kneginec je pozicija logotipa na karti, a i ulice s nacrta se poklapaju sa stanjem na terenu. Sjever je gore, cesta koju vidite je spoj Varaždina sa autocestom, istočno je čvor Kneginec, a preko puta je tvornica od Calzedonije.
|
|
|
|
|
#45 |
|
free-lance
|
![]() Odlično Grofe! Mislim da je Tvoja analiza točna! Hvala na trudu, to sam i pitao... Ono što mi se čini kao teško izvedivo je ovaj rotor ispred ulaza i spoj na glavnu cestu. No chance! Ta cesta je ionako već presječena sa čvorom Kneginec, koji se na ovoj podlozi još ne vidi, a imati će funkciju pristupa luminiju, između ostalog. Zato su i izgrađena dva rotora na svakom kraju onog nadvožnjaka koji je vidljiv s istočne strane. U principu, cijela ta frka oko "čvora Kneginec" je i bila upravo zbog izgradnje ovog šopinga, očito. Inače se nebi toliko silno trudili... |
|
|
|
|
#46 | |
|
BANNED
|
Quote:
S autocesta/brzih cesta/glavnih gradskih prometnica nebi trebalo biti nikakvih drugih ulaza/izlaza osim čvorova/raskrižja sa lokalnom mrežom cesta koje onda dalje raspoređuju promet. Tako da je taj ulaz/izlaz za Lumini s brze ceste!!! ![]() velika glupost.I mala ispravka za kraj, osim ako posljednjih mjeseci nisu nešto promjenili, na čvoru Kneginec rotor je samo s južne strane, sa sjeverne je obično raskrižje vulgaris, čak i bez lijevih skretača. Karta: ![]() Južni kružni tok: ![]() Sjeverno raskrižje:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
free-lance
|
![]() Odlično, još jedamput! Naravno, samo je jedan rotor, my mistake! ![]() U pravu si sa ovim za izlaze, no i taj izlaz Kneginec je teško prošao, jer ljudi koji rade u hrvatskim cestama na našem području znaju svoj posao...ipak, politički pritisak je bio jači. No to je tema za sebe. Danas sam se provozao tamo i ima se što vidjeti. Radovi su počeli, i to punom parom! Počeo je dovoz šodra, skidanje humusa, očekujte goooomilu kamiona sa šodrom ovih dana i to kolko sam vidio iz pravca Kučana po onoj sirotoj cestici ( ). Cijeli prostor je ograđen, postavljene table...Pogled sa nadvožnjaka na cijelu stvar je zapravo idealan. Moći će se pratiti gradnja ikao građevinski nije baš zahtjevan i previše zanimljiv projekt. Jedino njegova tlocrtna veličina jest. Neznam dal se isplati otvarati novi thread za to? Što vi mislite? |
|
|
|
|
#48 | |
|
BANNED
|
Quote:
Da, super lokacija za fotkanje, očekujte tjedne updateove od mene kad počne sezona pedaliranja
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
Likes (Received): 112
|
Samo otvarajte... trebamo malo više razviti ovaj sjeverni forum
|
|
|
|
|
#50 | |
|
glavoč
|
Quote:
|
|
|
#51 |
|
BANNED
|
Jest, ovo je prvi veliki shopping centar zatvorenog tipa + prvi multipleks na ovim prostorima. Ogroman projekt-više neću morati u Zagreb kada hoću pogledati film kak spada.
|
|
|
|
|
#52 |
|
free-lance
|
![]() Okej dečki. Onda slijedi otvaranje dretve.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Kutinainen
Likes (Received): 7
|
Da,da,i nemoj slučajno upisat Varaždin umjesto Gornji Kneginec u naslov.
KUTINA TO SMO MI,DJECA SMO NJENA DOBRO SLUŠAJTE NAS SVI :) Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :) |
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
free-lance
|
![]() fotka sa autobusi.org Tragikomedija se nastavlja... http://aktualno.hr/beta/novosti/8060...ih+buseva.html Quote:
Taj je prijevoz od esencijalne važnosti za stanovnike Trnovca, Kneginca,Turčina,Sv. Ilije,Beretinca, Vidovca, Nedeljanca, Petrijanca, Sračinca i svih ostalih predgrađa koja nisu u sastavu administrativnog grada...do njih je bila cijena 8 kn, a AP Varaždin ima duplo višu cijenu (16 kn , pa i više), pa su "buseki" Varaždin BUSa bili prilično popularni u to vrijeme dok su "na sivo" vozili u toj zoni... Ovaj nevjerojatno traljavo i aljkavo provođeni projekt od samog početka je bio osuđen na agoniju, uslijed nevjerojatno stupidnog voznog reda odnosno trasa linija, koje potpuno, ali potpuno, iz temelja onemogućuju i teoretski korištenje istog u svrhu gradske vožnje. Recimo, niti najeminentnijim svjetskim stručnjacima , najinteligentnijim bićima na planeti nebi bilo jasno kako s Banfice doći na Varteks... Dakle, od samog početka vozni red i trase su bile trasirane kao prigradske, nekakve kružne. E, a onda su im zabranili ići do predgrađa ![]() ![]() ![]() ![]() I ono što je nevjerojatno svjetsko čudo je da su do dandanas i kao takvi uspjeli opstati ![]() .Pazite sad, sa neobjavljenim voznim redom (nikad čuli za WEB i slične stvari) koji se čuva u strogoj tajnosti , kao najčuvanija državna tajna! Neki ljudi ipak su uspjeli shvatiti kad kreće njihov bus. Amaizing!!! ![]() ![]() Naravno, vozni red nisu smjeli objavljivati jer zakonski nisu smjeli obavljat "međuopćinski", dakle županijski prijevoz jer je vlasnik koncesije neprikosnoveni AP Varaždin koji na tome masno zarađuje...pa je sve otišlo u sivu zonu i usmenu predaju. Agonija. Srednji vijek. Zapravo to je toliko apsurdna i nezamisliva priča a pogotovo za jedan Varaždin, da je to neshvatljivo. Jednostavno, jedan od najvećih svjetskih misterija na planeti Zemlji trenutno... |
|
|
|
|
|
#56 |
|
glavoč
|
jao jao..
2 pitanja: Prvo, zašto bi prijevoz samo unutar administrativnog grada bio nerentabilan? Zašto ne bi mogli postojati odvojeni režimi za grad i prigrad? Drugo, jgp se obavlja tim kombijima? Pa koliko ljudi tu stane? 8? Mislim, dopuštam da sam zaostao i prečvrsto zatvoren unutar onog što sam godinama naviknuo da jgp jest, ali ja ovaj koncept ne mogu shvatit da se na glavu postavim..
|
|
#57 | |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
free-lance
|
Quote:
Kako bi zaboga i na koji način takav prijevoz u ikojem gradu mogao biti rentabilan?!? ![]() ![]() Odvojeni režimi za grad i prigrad su neizvedivi i zakonski (za prigrad treba županijska koncesija koja je u posjedu druge firme) i prostorno, jer je prigrad preblizu da bi bio "županijski" 2. Da. Tu stane 8 - 16 ljudi, ovosno o varijanti. Znalo ih se natrpati ko u Bangladešu dok su vozili do predgrađa... ![]() Ovo je ogledni primjerak što se nebi smjelo raditi sa jgp i zašto on nikada , ali nikada nesmije biti čisto privatno komercijalno poduzeće već isključivo javno, gradsko. Taj primjer bi se mogao izučavati na prometnim fakultetima kao najbolji svjetski primjer POTPUNOG DILETANTIZMA u javnom prijevozu
|
|
|
|
|
|
#59 | ||||
|
glavoč
|
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
PULA - projekti 2009./2010. Last edited by Kebra; January 22nd, 2010 at 12:30 AM. |
||||
|
|
|
|
#60 | |
|
free-lance
|
Quote:
![]() Daj mi , molim Te , postaj sheme Pulskog gradskog i prigradskog prometa ovdje (znam da imaš). Čisto zato da pokažem Karelu i sličnima koji budu rekli da se "to kod nas ne isplati" itsl. Naime, ustanovili smo da se na otprilike istom području Pule i Varaždina nalazi cca 80 000 - 90 000 stanovnika (kod Pule je to bilo nekih 350km2 , kod Vž nekih 250km2 ,uglavnom vrlo slično) Dakle argument "premalo stanovnika" u startu otpada. Kod vas gradska firma Pula promet obavlja gradski i prigradski prijevoz. Reci mi ko obavlja županjiski odnosno međugradski? (npr. Pula- Pazin, Pula Umag...) |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|