daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 18th, 2010, 11:54 AM   #41
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post

Tako nekako.

Time investitor gubi nekoliko kategorija potrošača do kojih mu očito nije stalo. Primjerice različite firme, udruge i slični poslovni subjekti organizirali bi povremeno, sad ću upotrijebiti tu bedastu riječ, "evente" ,pa možda i kakav seminar u tim njihovim dvoranama. Zatim, klinci bi išli gledat filmove organizirano (kolko puta sam tak nešto radio sa Branimir centrom ) itd.

Na ovoj lokaciji sve to gubi smisao i postaje neizgledno. Da je multipleks u gradu, tada bi se bez problema mogao koristiti i za to jer se naslanja na poželjnu gradsku infrastrukturu...

Takav tip multiplaksa koji je orjentiran samo na individualne potrošače koji uz šoping idu i u kino, odnosno dolaze i ciljano zbog kina a bez ambicije za grupe, poslovne subjekte itsl. mislim da Cinestar još niti nema u HR. Zato mi baš nije jasan njihov poslovni potez. Sve mi se čini da su htjeli pošto-poto doći ovdje i uvalili se prvom ozbiljnijem investitoru (Verdispar) bez puno razmišljanja.
Sumnjam da su u to uletili bez razmišljanja, slična situacija je avenue mall-om isto skoro na periferiji. A to da bi gradu kino dobro došlo je istina, al dal je prijeko potrebno?!
karelcro no está en línea  

Sponsored Links

Old January 18th, 2010, 03:20 PM   #42
Centar1
Registered User

Za jednog investitora koji računa na ljude u broju od nekoliko stotina tisuća, važna je očito lokacija, a ne dal se ona administrativno zvala Kneginec, Varaždin ili slično.
Pa grad Varaždin imam pedesetak tisuća stanovnika s okolnim naseljima, a Lumin računa na 300 do 400 tisuća stanovnika. Naravno, vjerojatno da je grad cjelina s nekim okolnim općinam a da bi to toj računici imao više stanovnika. A kad bi i tada Lumini bio na istoj lokaciji, to tada vjerojatno nekima ne bi smetalo.
Upravo velikim dijelom i jest u tome problem... podjele na selo i grad, naše i vaše, glavni grad i ostatak...
Jedan Mercator je gotovo u centru grada pa zjapi poluprazan i do njega većina iz grada Varaždina dolazi autom, a većina ni nezna gdje je smješten. Pa i u kino Kult i Gaj moram ići autom, a živim u „širem centru grada“. Možda i zbog parkinga?
A to što su između grada i Luminija nalaze bale smeća nije problem Kneginca, Luminija ili Cinestara... Ali bale zato jesu problem za Com prom, Solvis ... i naravno vodonosnik...
A i to što će neki iz grada malo morati u periferiju nije loše... Nažalost svjedocima smo da mnogi, osobito mladi, gotovo i ne poznaju okolicu. Kao da je centar grada i centar svijeta. Kad smo već kod svjetskih trendova onda dobro znam da barem za vikend mnogi izlaze iz grada u prirodu,a mi bi očito trebali sve nagurati u centar grada i tada neka potencijalnih više od 300 tisuća ljudi dolazi u centar grada da slučajno nas nešto više od 40.000 iz samog grada ne moramo nigdje.
U Zagrebu King Cross, City center one, budući Arena centar i neki planirani centri nisu ništa bliže centru Zagreba, nego što je Lumni bliže centru Varaždina. Cascade centar je u centru Zagreba pa gotovo da je poslovanje započeo katastrofalno.

Ako je Varaždin tako velik bez okolnih općina i gradova onda će zasigurno imati potencijala za jedan veliki kino. U što sasvim sumnjam. Osobito i zbog sposobnosti naših gradskih vlasti. Nima je ipak više zanimljivo kako će osobno profitirati na njima zanimljivim projektima (npr. gradskom smeću u Brezju... i sl.), kako manipulirati medijima i sl.
Centar1 no está en línea  
Old January 18th, 2010, 07:12 PM   #43
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 309

Složit ću se s Tobom da je upravo problem u umjetno stvorenim podjelama 1993. godine prilikom formiranja novih mikro općina. To je generator stalnih problema oko koordinacije razvoja, prostornih problema, problema ingerencije, komunalne infrastrukture, ukratko masu problema zbog umjetno odvojenog grada od predgrađa.
Ovo oko mladih i odlaska u prirodu i ostalih stvari nebih komentirao. Nema nikakve veze sa URBANIZMOM.

Općenito neznam dali si razumio prirodu problema o kojem pričam. Naime, nije to problem udaljenosti od centra grada , ili problem što se budući Lumini nalazi u "selu" kako kažeš. Problem je u urbanizmu. Odmah bi potpisao da se Lumini gradi upravo tamo gdje se gradi kada bi okolo njega bilo pokoje stambeno naselje, zatim ostali dućani i shopping centri, zatim ostale servisne i tercijarne djelatnosti...Dakle da je urbanistička situacija kakva je otprilike gdje su ovi zagrebački centri koje nabrajaš! Naime takav sadržaj kao što je shopping centar te koncepcije mnogo bolje se uklapa sa stambenim , poslovnim, administrativnim, rekreativnim i srodnim funkcijama a ne sa industrijom , auto- servisnim centrima i skladištima! Jel sad jasno u čemu je problem?

Nikakav Kneginec, Varaždin, selo- grad i ostale bedastoće. Urbanizam.

Problem "gradogradnih" i "gradodestruktivnih " shopping centara kakav sam opisao već u par navrata na mnogim threadovima.
Ukratko najbolji primjeri "gradogradnih" shopp. centara koji povoljno utječnu na grad (naročito svoju neposrednu okolicu) i dižu ga na viši nivo zajednički, Ti je Avenue Mall, Branimir centar, pa i Arena centar koji se gradi (spoj sportske i shopp. funkcije, sjajan primjer). U bližoj okolici uvjerljivo najbolji primjer fantastične suradnje grada i privatnog investitora je Eurovea projekt u Bratislavi. Vidi bratislavski thread. Tamo su zajednički napravili novi reprezentativni gradski trg ispred novog teatra...
Primjer gradodestruktivnog shopp. centra je "West Gate". Funkcionira kao otok i nema nikakvu interakciju sa neposrednom okolinom, zatvoren u sebe i sam sebi svrha (kao svrha dolaska) Dakle jedino je moguće ciljano doći tamo, nije "usput", niti je u sklopu kakvih drugih funkcija...
Bojim se da je Lumini upravo takav primjer "gradodestruktivnog" shopp. centra.

Quote:
Originally Posted by karelcro View Post
Sumnjam da su u to uletili bez razmišljanja, slična situacija je avenue mall-om isto skoro na periferiji. A to da bi gradu kino dobro došlo je istina, al dal je prijeko potrebno?!
Zaboga, pa Avenue Mall je gotovo u centru grada Zagreba, točnije na najatraktivnijoj lokaciji Novog Zagreba na mjestu kojeg komotno možemo nazvati novim centrom grada. To je općenito najbolje locirani hrvatski shopp. centar.
Trevor McPhee no está en línea  
Old January 19th, 2010, 12:36 AM   #44
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Ako se pitate gdje bi bi bila točna lokacija Luminija, ovo je moja pretpostavka temeljena na prije spomenutoj brošuri. U ovom dijelu zone Kneginec je pozicija logotipa na karti, a i ulice s nacrta se poklapaju sa stanjem na terenu. Sjever je gore, cesta koju vidite je spoj Varaždina sa autocestom, istočno je čvor Kneginec, a preko puta je tvornica od Calzedonije.

grofBombelles no está en línea  
Old January 19th, 2010, 10:30 AM   #45
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Odlično Grofe!

Mislim da je Tvoja analiza točna!
Hvala na trudu, to sam i pitao...
Ono što mi se čini kao teško izvedivo je ovaj rotor ispred ulaza i spoj na glavnu cestu. No chance! Ta cesta je ionako već presječena sa čvorom Kneginec, koji se na ovoj podlozi još ne vidi, a imati će funkciju pristupa luminiju, između ostalog. Zato su i izgrađena dva rotora na svakom kraju onog nadvožnjaka koji je vidljiv s istočne strane.
U principu, cijela ta frka oko "čvora Kneginec" je i bila upravo zbog izgradnje ovog šopinga, očito. Inače se nebi toliko silno trudili...
Old January 19th, 2010, 05:52 PM   #46
grofBombelles
BANNED

Quote:

Odlično Grofe!

Mislim da je Tvoja analiza točna!
Hvala na trudu, to sam i pitao...
Ono što mi se čini kao teško izvedivo je ovaj rotor ispred ulaza i spoj na glavnu cestu. No chance! Ta cesta je ionako već presječena sa čvorom Kneginec, koji se na ovoj podlozi još ne vidi, a imati će funkciju pristupa luminiju, između ostalog. Zato su i izgrađena dva rotora na svakom kraju onog nadvožnjaka koji je vidljiv s istočne strane.
U principu, cijela ta frka oko "čvora Kneginec" je i bila upravo zbog izgradnje ovog šopinga, očito. Inače se nebi toliko silno trudili...
Slažem se. Obilaznica je "brza cesta", u budućnosti će se u potpunosti denivelirati i poduplati na četiri trake, pa je narcavanje ulaza i izlaza za svaki shopping centar čista glupost. 100 metara istočno je čvor Kneginec, i to je dovoljno za cijelu ovu zonu. Ako me nešto smeta, onda je to balkansko naguravanje ulaza i izlaza s glavnih prometnih pravaca "za svaku birtiju", kao da smo u Albaniji. Tako izgleda brza cesta u Dugopolju, tako izgleda Slavonska avenija, i to je katastrofa!

S autocesta/brzih cesta/glavnih gradskih prometnica nebi trebalo biti nikakvih drugih ulaza/izlaza osim čvorova/raskrižja sa lokalnom mrežom cesta koje onda dalje raspoređuju promet. Tako da je taj ulaz/izlaz za Lumini s brze ceste!!! velika glupost.

I mala ispravka za kraj, osim ako posljednjih mjeseci nisu nešto promjenili, na čvoru Kneginec rotor je samo s južne strane, sa sjeverne je obično raskrižje vulgaris, čak i bez lijevih skretača.

Karta:

Južni kružni tok:

Sjeverno raskrižje:
Old January 19th, 2010, 06:22 PM   #47
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Odlično, još jedamput!

Naravno, samo je jedan rotor, my mistake!

U pravu si sa ovim za izlaze, no i taj izlaz Kneginec je teško prošao, jer ljudi koji rade u hrvatskim cestama na našem području znaju svoj posao...ipak, politički pritisak je bio jači. No to je tema za sebe.

Danas sam se provozao tamo i ima se što vidjeti. Radovi su počeli, i to punom parom!

Počeo je dovoz šodra, skidanje humusa, očekujte goooomilu kamiona sa šodrom ovih dana i to kolko sam vidio iz pravca Kučana po onoj sirotoj cestici (). Cijeli prostor je ograđen, postavljene table...
Pogled sa nadvožnjaka na cijelu stvar je zapravo idealan. Moći će se pratiti gradnja ikao građevinski nije baš zahtjevan i previše zanimljiv projekt. Jedino njegova tlocrtna veličina jest.
Neznam dal se isplati otvarati novi thread za to? Što vi mislite?
Old January 19th, 2010, 08:18 PM   #48
grofBombelles
BANNED

Quote:

Neznam dal se isplati otvarati novi thread za to? Što vi mislite?
Kaj se mene tiče, može, da sve informacije i fotografije imamo pregledno grupirane na jednom mjestu. Bilo bi zgodno u prvom postu objediniti sve relevantne informacije dosad objavljene (mogu to i ja prek vikenda, sad imam previše obveza).

Da, super lokacija za fotkanje, očekujte tjedne updateove od mene kad počne sezona pedaliranja
Old January 19th, 2010, 08:55 PM   #49
SpicyMcHaggis
Registered User

SpicyMcHaggis's Avatar

Likes (Received): 112

Samo otvarajte... trebamo malo više razviti ovaj sjeverni forum
SpicyMcHaggis no está en línea  
Old January 19th, 2010, 09:00 PM   #50
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Originally Posted by SpicyMcHaggis View Post
Samo otvarajte... trebamo malo više razviti ovaj sjeverni forum
Ja sam isto za - projekt em je velik, em je po koncepciji novost u VŽ-u (bar koliko sam skužio)..
Old January 19th, 2010, 09:43 PM   #51
grofBombelles
BANNED

Quote:
Originally Posted by Kebra View Post
Ja sam isto za - projekt em je velik, em je po koncepciji novost u VŽ-u (bar koliko sam skužio)..
Jest, ovo je prvi veliki shopping centar zatvorenog tipa + prvi multipleks na ovim prostorima. Ogroman projekt-više neću morati u Zagreb kada hoću pogledati film kak spada.
Old January 19th, 2010, 09:50 PM   #52
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Okej dečki. Onda slijedi otvaranje dretve.
Old January 19th, 2010, 10:00 PM   #53
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Da,da,i nemoj slučajno upisat Varaždin umjesto Gornji Kneginec u naslov.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea  
Old January 20th, 2010, 03:00 AM   #54
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Originally Posted by kutinA View Post
Da,da,i nemoj slučajno upisat Varaždin umjesto Gornji Kneginec u naslov.
Sitna dušo , mada svaki bedak ima svoje veselje
karelcro no está en línea  
Old January 21st, 2010, 11:54 PM   #55
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

fotka sa autobusi.org

Tragikomedija se nastavlja...

http://aktualno.hr/beta/novosti/8060...ih+buseva.html
Quote:
Ponovno uvođenje gradskih buseva
21.01.2010 15:25:00

Tokom slijedećeg tjedna održat će se sastanak Grada Varaždina sa načelnicima općina i potpisivanje sporazuma o zajedničkom obavljanju komunalne djelatnosti javnog prijevoza vezano za ponovno uvođenje gradskog prijevoza, tj. gradskih buseka.

Cilj ovog sporazuma je popraviti poslovanje tvrtke Varaždin-bus čiji problem je premali broj uvedenih linija između grada i susjednih općina.

Ako se ne postigne sporazum sa općinama, gradski prijevoz će propasti jer prijevoz samo po gradu nije rentabilan, rekao je gradonačelnik Čehok i dodao kako je izrazito bitno da se to napravi pošteno, bez stalnih promjenog voznog reda i slično.

Grad inzistira da cijene karata ostanu nepromijenjene, tj. 5 kuna
Baš me zanima na koji način će zadovoljiti zakonsku formu i opet prosvjede od firme AP Varaždin, vlasnika famozne "županijske koncesije", zbog kojih je i ukinutno povezivanje prigradskih općina sa gradom (jedino što i ima smisla , pošto su kod nas prigradske općine predgrađa).
Taj je prijevoz od esencijalne važnosti za stanovnike Trnovca, Kneginca,Turčina,Sv. Ilije,Beretinca, Vidovca, Nedeljanca, Petrijanca, Sračinca i svih ostalih predgrađa koja nisu u sastavu administrativnog grada...do njih je bila cijena 8 kn, a AP Varaždin ima duplo višu cijenu (16 kn , pa i više), pa su "buseki" Varaždin BUSa bili prilično popularni u to vrijeme dok su "na sivo" vozili u toj zoni...

Ovaj nevjerojatno traljavo i aljkavo provođeni projekt od samog početka je bio osuđen na agoniju, uslijed nevjerojatno stupidnog voznog reda odnosno trasa linija, koje potpuno, ali potpuno, iz temelja onemogućuju i teoretski korištenje istog u svrhu gradske vožnje. Recimo, niti najeminentnijim svjetskim stručnjacima , najinteligentnijim bićima na planeti nebi bilo jasno kako s Banfice doći na Varteks...

Dakle, od samog početka vozni red i trase su bile trasirane kao prigradske, nekakve kružne.
E, a onda su im zabranili ići do predgrađa

I ono što je nevjerojatno svjetsko čudo je da su do dandanas i kao takvi uspjeli opstati.
Pazite sad, sa neobjavljenim voznim redom (nikad čuli za WEB i slične stvari) koji se čuva u strogoj tajnosti , kao najčuvanija državna tajna! Neki ljudi ipak su uspjeli shvatiti kad kreće njihov bus. Amaizing!!!
Naravno, vozni red nisu smjeli objavljivati jer zakonski nisu smjeli obavljat "međuopćinski", dakle županijski prijevoz jer je vlasnik koncesije neprikosnoveni AP Varaždin koji na tome masno zarađuje...pa je sve otišlo u sivu zonu i usmenu predaju. Agonija. Srednji vijek.

Zapravo to je toliko apsurdna i nezamisliva priča a pogotovo za jedan Varaždin, da je to neshvatljivo. Jednostavno, jedan od najvećih svjetskih misterija na planeti Zemlji trenutno...
Old January 22nd, 2010, 12:05 AM   #56
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

jao jao..

2 pitanja:

Prvo, zašto bi prijevoz samo unutar administrativnog grada bio nerentabilan? Zašto ne bi mogli postojati odvojeni režimi za grad i prigrad?

Drugo, jgp se obavlja tim kombijima? Pa koliko ljudi tu stane? 8?

Mislim, dopuštam da sam zaostao i prečvrsto zatvoren unutar onog što sam godinama naviknuo da jgp jest, ali ja ovaj koncept ne mogu shvatit da se na glavu postavim..
Old January 22nd, 2010, 12:14 AM   #57
El Diablo
Registered User

El Diablo's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
jao jao..

2 pitanja:

Prvo, zašto bi prijevoz samo unutar administrativnog grada bio nerentabilan? Zašto ne bi mogli postojati odvojeni režimi za grad i prigrad?

Mislim, dopuštam da sam zaostao i prečvrsto zatvoren unutar onog što sam godinama naviknuo da jgp jest, ali ja ovaj koncept ne mogu shvatit da se na glavu postavim..
Ni ja ne mogu shvatiti pa ak netko može objasniti di im je pamet bila?
El Diablo no está en línea  
Old January 22nd, 2010, 12:17 AM   #58
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
jao jao..

2 pitanja:

1. Pa nerentabilan je zato jer ga nitko ne kuži, naime linije su nekakve kružne i služile su samo za povezivanje određenih djelova grada sa centrom i želj. kolodvorom. Mogućnosti povezivanja sjevera i juga ili istoka i zapada ili sjevera i istoka ili sjevera i zapada ili juga i istoka ili juga i zapada grada NIJE BILO!!!!
Kako bi zaboga i na koji način takav prijevoz u ikojem gradu mogao biti rentabilan?!?

Odvojeni režimi za grad i prigrad su neizvedivi i zakonski (za prigrad treba županijska koncesija koja je u posjedu druge firme) i prostorno, jer je prigrad preblizu da bi bio "županijski"

2. Da. Tu stane 8 - 16 ljudi, ovosno o varijanti. Znalo ih se natrpati ko u Bangladešu dok su vozili do predgrađa...

Ovo je ogledni primjerak što se nebi smjelo raditi sa jgp i zašto on nikada , ali nikada nesmije biti čisto privatno komercijalno poduzeće već isključivo javno, gradsko. Taj primjer bi se mogao izučavati na prometnim fakultetima kao najbolji svjetski primjer POTPUNOG DILETANTIZMA u javnom prijevozu
Old January 22nd, 2010, 12:25 AM   #59
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
1. Pa nerentabilan je zato jer ga nitko ne kuži, naime linije su nekakve kružne i služile su samo za povezivanje određenih djelova grada sa centrom i želj. kolodvorom. Mogućnosti povezivanja sjevera i juga ili istoka i zapada ili sjevera i istoka ili sjevera i zapada ili juga i istoka ili juga i zapada grada NIJE BILO!!!!
Kako bi zaboga i na koji način takav prijevoz u ikojem gradu mogao biti rentabilan?!?
Ma jasno da je nerentabilan u ovom obliku, ali kada bi se linije reorganizirale da voze tipa sjever-centar-jug, istok-centar-zapad, sjeveroistok-centar-jugozapad itd. (sad umjesto strana svijeta stavimo odgovarajuće kvartove), ne vidim zašto bi takve bile nerentabilne..

Quote:
Odvojeni režimi za grad i prigrad su neizvedivi i zakonski (za prigrad treba županijska koncesija koja je u posjedu druge firme) i prostorno, jer je prigrad preblizu da bi bio "županijski"
Prigrad možemo shvatiti relativno.. Uostalom, ako bi se sada riješilo da voze i u okolne općine, znači da bi ipak neku koncesiju dobili.. Pa da se, npr., uvedu gradske linije kao gore (nazovimo ih 1. zona), koje bi vozile češće jer je tu vjerojatno i najveća fluktuacija ljudi, a prigradske da voze i do 20 km od grada u nekoliko pravaca, s istog mjesta negdje u centru ili blizu centra grada.. Npr. Kolodvor-Kneginec-(upiši neko udaljenije mjesto na istom pravcu)..

Quote:
2. Da. Tu stane 8 - 16 ljudi, ovosno o varijanti. Znalo ih se natrpati ko u Bangladešu dok su vozili do predgrađa...
To mi je malo.. Mislim da je Varaždin itekako zreo za normalne buseve..

Quote:
Ovo je ogledni primjerak što se nebi smjelo raditi sa jgp i zašto on nikada , ali nikada nesmije biti čisto privatno komercijalno poduzeće već isključivo javno, gradsko. Taj primjer bi se mogao izučavati na prometnim fakultetima kao najbolji svjetski primjer POTPUNOG DILETANTIZMA u javnom prijevozu
Apsolutno. Dapače, mogli bi se dogovoriti Grad VŽ i više okolnih a zainteresiranih Općina da zajedno osnuju poduzeće u javnom prijevozu i to izraze kroz odgovarajuće vlasničke udjele, sukladno kojima bi sudjelovali u temeljnom kapitalu i daljnjem financiranju poslovanja..

Last edited by Kebra; January 22nd, 2010 at 12:30 AM.
Kebra no está en línea  
Old January 22nd, 2010, 12:32 AM   #60
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
Ma jasno da je nerentabilan u ovom obliku, ali kada bi se linije reorganizirale da voze tipa sjever-centar-jug, istok-centar-zapad, sjeveroistok-centar-jugozapad itd. (sad umjesto strana svijeta stavimo odgovarajuće kvartove), ne vidim zašto bi takve bile nerentabilne..

Prigrad možemo shvatiti relativno.. Uostalom, ako bi se sada riješilo da voze i u okolne općine, znači da bi ipak neku koncesiju dobili.. Pa da se, npr., uvedu gradske linije kao gore (nazovimo ih 1. zona), a prigradske da voze i do 20 km od grada u nekoliko pravaca, a s istog mjesta.. Npr. Kolodvor-Kneginec-(upiši neko udaljenije mjesto na istom pravcu)..

To mi je malo.. Mislim da je Varaždin itekako zreo za normalne buseve..
Ja Te potpuno razumijem i slažem se s Tobom!
Daj mi , molim Te , postaj sheme Pulskog gradskog i prigradskog prometa ovdje (znam da imaš). Čisto zato da pokažem Karelu i sličnima koji budu rekli da se "to kod nas ne isplati" itsl.
Naime, ustanovili smo da se na otprilike istom području Pule i Varaždina nalazi cca 80 000 - 90 000 stanovnika (kod Pule je to bilo nekih 350km2 , kod Vž nekih 250km2 ,uglavnom vrlo slično)
Dakle argument "premalo stanovnika" u startu otpada.
Kod vas gradska firma Pula promet obavlja gradski i prigradski prijevoz. Reci mi ko obavlja županjiski odnosno međugradski? (npr. Pula- Pazin, Pula Umag...)

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules