daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 3.50 average. Display Modes
Old January 13th, 2010, 05:08 PM   #1
keko
Registered User

keko's Avatar

Likes (Received): 261

[Zagreb] - BAN Centar <T/O>

STAMBENO-POSLOVNA ZGRADA ´BAN CENTAR´ ZAGREB

Autori: Svebor Andrijević, Otto Barić, Senka Dombi
Investitor: CGP d.o.o. Zagreb

Stambeno-poslovna zgrada „Ban centar“ gradi se na centralnoj gradskoj poziciji u osjetljivoj kontaktnoj zoni donjogradske blokovske strukture i bogate povijesne jezgre Kaptola.Građevina je programski definirana kao stambeno-poslovna zgrada sa 5 podzemnih i 8 nadzemnih etaža. Četiri najniže etaže zauzima garaža za potrebe zgrade. Javni i poslovni prostori s lokalima raznih namjena zauzimaju -1. etažu, prizemlje i 1. kat. Stambeni dio (66 stanova) proteže se od 2. do 7. kata. Projekt je rezultat dvosmjernog promišljanja: konkretnog reagiranja na kontekst i jasnog konceptualnog stava o interpoliranju nove arhitekture u postojeću blokovsku matricu.Pristup je definiran suvremenom reinterpretacijom proučene tipologije ugrađene kuće „zagrebačkog bloka“. Nova zgrada je implantat koji u urbanom kontekstu afirmira profile okolnih ulica, definira mjesto (trg), potencira kontakt više povijesnih tipologija i kvalitativno nadograđuje unutrašnjost bloka intimnim javnim sadržajima i zelenilom.Postojeća morfologija sugerirala je dvojak pristup formiranju gabarita građevine; vanjska opna je čvrsta i napeta i proizlazi iz geometrije građevnih linija okolnih zgrada te definira perimetar bloka, dok je unutarnja razvedena što je ponovo kontekstualni i tipološki refleks postojeće rahle stukture.Forma je rezultat modeliranja masa i ploha proizašlih iz postojeće tektonike. Plohe susjednih pročelja, mase postojećih blokova, kao i nagibi krovova i linije vijenaca nastavljeni su i nadograđeni novim volumenom. On je rezultat superponiranja svih prepoznatih urbanih elemenata. Sjeverni završetak nove zgrade tlocrtno je otklonjen prema zapadu, čime se oslobađa pogled prema kompleksu Katedrale. Na sjevernom pročelju predviđene su dvostruko ostakljene loggie; unutarnja stijena je klasična, posmična, dok je vanjska niz zaokretnih staklenih panela. Južno pročelje „češlja“ uvlači se terasasto prema višim katovima radi udaljenosti od susjedne građevinske parcele i kvalitetnije insolacije. Blok je novom zgradom zatvoren, dovršen, a istovremeno se otvara njegova unutrašnjost. Prodorima u prizemlju javni prostor se uvlači u blok postepeno preuzimajući intimniji karakter. Formira se otvorena djelomično natkrivena pješačka ulica sa stambenim ulazima, dječjim igralištem i zelenilom. Stvoreni ambijenti nisu konačni, ostavlja se prostor za eventualno sveobuhvatnije uređenje bloka u budućnosti.
keko no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 13th, 2010, 05:09 PM   #2
keko
Registered User

keko's Avatar

Danas sam vidio da postavljaju dizalicu. Sutra kad budem išao na posao ću malo poslikati...
Old January 13th, 2010, 05:33 PM   #3
BANNED

Likes (Received): 14

Ovo je ok projekt ali zar stvarno ne mogu biti malo inovativniji...
***** no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 05:36 PM   #4
RockawayDemurs
BANNED

Likes (Received): 0

Bandić dela.
RockawayDemurs no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 05:52 PM   #5
Zerg
BANNED

Likes (Received): 2

Ovo je odličan projekt; nekava turboinovativna nakaza na ovoj lokaciji baš i nebi pasala. Palac gore
Zerg no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 06:01 PM   #6
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 311

Napokon nova construction dretva. Vec sam prestao posjećivati ovu sekciju foruma kolika je suša nastala

btw, u kojoj fazi izgradnje je Horvin projekt na Cvijetnom? Pretpostavljam da je nemoguće poslikat zbog visokih ograda al kad budem prolazio probat ću nać neku rupu
ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 06:14 PM   #7
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Ajde probaj

Asphalt junkie.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 06:36 PM   #8
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Ljudi nemojte mi zamjeriti (pogotovo Keko), ali o čemu bi se u ZG construction updateu trebalo pisati ako se za skoro svaki nestambeni projekt otvara nova dretva ? Na ovaj način se ubija glavna zagrebačka dretva.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 07:38 PM   #9
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2834

Quote:
Originally Posted by Stipson View Post
Ljudi nemojte mi zamjeriti (pogotovo Keko), ali o čemu bi se u ZG construction updateu trebalo pisati ako se za skoro svaki nestambeni projekt otvara nova dretva ? Na ovaj način se ubija glavna zagrebačka dretva.
Slažen se. Nije li ova dretva malo pretjerana? Pa ipak su to samo stanovi.

Btw. baš me zanimaju slike sadašnjeg stanja. Anyone?

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 07:58 PM   #10
keko
Registered User

keko's Avatar

Ako moderatorima ne odgovara neka izbrišu ovu dretvu. Iako mislim da ovaj projekt treba imati punu pažnju jer se objekt gradi u samom centru grada (praktički na trgu) i uvelike mijenja sliku tog prostora.
Ja sam uvijek za da se otvori nova dretva za neke značajnije projekte (bilo bi dobro da i HOTO ima svoju stranicu), jer ovako o tom projektu imamo sve na jednom mjestu, a ne traže se podaci po zbrkanim stranicama glavne construction dretve.
Old January 13th, 2010, 08:12 PM   #11
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Keko ne treba ovu dretvu izbrisati, ali moderatori i zagrebački forumaši bi se trebali izjasniti o ovome problemu. Pitam vas javno sve o čemu bi se u Zagreb construction updateu trebalo pisati ako svaki malo atraktivniji projekt ima svoju posebnu dretvu ? Ta dretva bi trebala biti ponos Hrvatske, a ona je bliže sramoti. Pogotovo ako se krene u uspoređivanje s nekim drugim velikim gradovima u susjednim državama. Da npr. ja i Semper Fidelis živimo u Zagrebu ta dretva bi bila jedna od najvećih i najboljih na čitavom ssc-u. I to kažem bez imalo preseravanja.

Nakotilo se previše "forumaša" koji pišu isključivo u cafeu. Zašto onda ne odu na neki drugi prikladniji forum ? Svaki politički događaj u Hrvatskoj privuče neusporedivo veću pažnju od bilo koje terenske reportaže ili infa o nekom novom projektu. Od kad ja pamtim hrvatski podforum nikad nije bio siromašniji.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 08:47 PM   #12
BANNED

Likes (Received): 14

Otvaranje silnih novih,upitno potrebnih tema je posljedica mota ne spamati temu,Mislim wtf što CU dretva treba služitzi samom za ljepljenje članaka iz novina?
Mene su napadali da sam privatizirao CU-dretvu ali ja mislim da nisam jer ako nečemu forum služi onda služi raspravi i izražavanju mišljenja o nečemu.
***** no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 09:40 PM   #13
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

odlično za dretvu
ovakvih projekata bi trebalo biti i više.
Old January 13th, 2010, 09:50 PM   #14
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by Ballota View Post
Slažen se. Nije li ova dretva malo pretjerana? Pa ipak su to samo stanovi.

Btw. baš me zanimaju slike sadašnjeg stanja. Anyone?
pa ista rusevina ko i prije godinu dana samo da su navodno dizalice postavili.
to je odmah iza gradske stedionce znaci odmah pokraj jelacica.

to je bila prava "wtf-situacija" kad sam to prvi put vidio. ali kak u bajci postane ruzno pace ljepi labud. dobit cemo s tim i s cvjetnom stvarno kompaktan centar grada.

ovaj projekt je za 5 ali bi i ja reko da se ta prica u zg-threadu nastavi. posebne dretve bi posvetio novom maksimiru ili slicno.

eh ali za bas takve diskusije bi novu dretvu predlozio po uzoru slavonske birtije ili slicno da zaobilazimo nebitne ili manje bitne stvari.

let's build a bypass for spam for the ultimate "100% pure zagreb construction and news" experience.

ZAGREB

Vergewaltiger des Bösen - rapist of the evil

Last edited by sesvecan; January 13th, 2010 at 11:08 PM.
sesvecan no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 10:40 PM   #15
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 311

Meni je zasebna dretva ok, pogotovo ako ce Keko poslikati kak je napisao gore Ako je moguce da imamo forumase koji ce tu i tamo poslikati stanje na gradilistu, zasto ne?
ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old January 14th, 2010, 11:36 AM   #16
Zanovijetalo
Registered User

Zanovijetalo's Avatar

Dok Keko poslika novo stanje...

... ovako je lokacija izgledala početkom listopada kad mi se učinilo da su se stvari pokrenule:

Old January 14th, 2010, 01:42 PM   #17
keko
Registered User

keko's Avatar

Današnje stanje na gradilištu.

Old January 14th, 2010, 01:43 PM   #18
Zanovijetalo
Registered User

Zanovijetalo's Avatar

Bude neš
Old January 14th, 2010, 01:50 PM   #19
Zerg
BANNED

Likes (Received): 2

Fala keko svaka ti dala!

Vezano uz Zg Cons; svaki projekt koji djeluje na grad na način da potpuno oplemeni/promijeni dotadašnje stanje bi trebao imati svoju dretvu. Tipa Bundek centar npr. uopće ne treba imati svoju dretvu jerbo baš i ne mijenja dotadašnje stanje - zgrada kao i svaka druga samo veća. Nije tipa Avenue Mall da postane središte okupljanja u kvartu koji je bio mlaki proljev. S druge strane ovaj projekt potpuno oplemenjuje sam centar i pretvara rasulo u "naj in mjesto"

Jerbo pogledajmo danas ovu lokaciju a onda je usporedite sa budućim stanjem. Toliko...
Zerg no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 08:42 AM   #20
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Thanx Keko na slikama. Inace po renderu dosta Ban centar podsjeca na Liebeskindovu zgradu na Vorosmarty Teru u Budimpesti.
Astralis no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules