daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 3.50 average. Display Modes
Old December 10th, 2012, 12:47 PM   #1001
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Likes (Received): 101

Odlično, znači sigurno se završava sa gradnjom u nekom razumnom roku...

Sponsored Links

Old December 10th, 2012, 01:14 PM   #1002
Bluebell Blues
Registered User

Bluebell Blues's Avatar

Likes (Received): 0

Odlično, onda će ekipa dobiti vjetar u leđa i za konačni početak obnove Nade Dimić.

Ako do sada niste primijetili, ja sam malčice opsjednuta Nadom, na jedan skroz nelezbijski način
Bluebell Blues no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 01:39 PM   #1003
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bluebell Blues View Post
Odlično, onda će ekipa dobiti vjetar u leđa i za konačni početak obnove Nade Dimić.

Ako do sada niste primijetili, ja sam malčice opsjednuta Nadom, na jedan skroz nelezbijski način
Stipić i ekipa su naša nada za Nadu...
Old December 10th, 2012, 01:51 PM   #1004
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 308

Quote:
Originally Posted by Love ZG View Post
Odlično, znači sigurno se završava sa gradnjom u nekom razumnom roku...

EU useljava u srpnju 2013, znaci do tada bi sve trebalo biti pic mic
ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 03:17 PM   #1005
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Likes (Received): 777

Nakon poteškoća s investicijom IGH pronašao kupca za elitnu zagrebačku nekretninu

Jure Radić prodao prvi kat Ban centra 'ambasadi' Europske unije

Detalji ugovora još se ne znaju, ali sigurno je da će EU podići cijenu nekretnine

Informaciju da će se administracija Europske unije useliti u elitni nekretninski projekt u središtu Zagreba Večernjem listu neslužbeno su potvrdili i izvori iz Europske komisije i izvori iz tvrtke Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), koja je suvlasnik projekta. Riječ je o nekima od najskupljih kvadrata u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Ban centar rijedak projekt novogradnje u najužoj staroj jezgri Zagreba. Doznajemo da će europska administracija koristiti cijeli prvi kat kompleksa koji se prostire na 1440 četvornih metara.

Posebna arhitektura
Delegacija Europske unije seli se iz prostora na Trgu žrtava fašizma, a od 1. srpnja, kada bi Hrvatska trebala postati 28. članica Europske unije, prostore će koristiti Reprezentacija Europske unije. Naime, Delegacija se gasi i zamjenjuje Reprezentacijom, kao i u svim ostalim državama članicama Europske unije. Iako je s više strana potvrđeno da se Delegacija seli u Ban centar, nisu poznati detalji o eventualnom ugovoru ili o cijeni prostora. Poznato je i potvrđeno da se ubrzano radi na izmjenama projekta i da se Delegacija namjerava koristiti i dijelom prizemnog prostora. Investitori očekuju da će novi stanar podignuti cijene njihova kompleksa.

Do useljenja zgradu će se prilagoditi potrebama europske administracije. Tako će jedan od četiri ulaza u Ban centar biti rezerviran za predstavništvo Europske unije, a investitor mora osigurati i uvjete za posebnu zaštitu i mjere osiguranja Reprezentacije.

Ban centar je poslovno-stambeni kompleks samo za najbogatije. U gradnji su korišteni materijali koji su presedan na hrvatskom tržištu, pa je tako pročelje izrađeno od posebnog stakla što je jedinstven primjer u hrvatskoj arhitekturi. Osim poslovnih prostora Ban centar uključuje i 66 stanova, od garsonijera do dvoetažnih stanova. Na zadnja dva kata šestokatnice smješteno je pet stanova površine oko 300 četvornih metara među kojima dva stana imaju i bazen. U svim je stanovima ugrađen sustav takozvanog pametnog upravljanja što znači da se svjetla, elektronika ili klimatizacija mogu paliti i putem pametnog telefona. Nisu prodane sve stambene jedinice, ali je potražnja velika, rekli su nam investitori. Cijena stanova bila je u rasponu od 5300 do 7000 eura po četvornom metru. U Ban centar prvi bi se stanari trebali useliti iduće godine.

Garaže rasprodane
Kompleks uključuje i maloprodajne i ugostiteljske prostore koji se prostiru na više od 4900 četvornih metara. Prodana je ili iznajmljena većina prostora, što nije iznenađenje s obzirom na to da je riječ o lokaciji na Trgu bana Jelačića. Inače, u Ban centar uloženo je oko 70 milijuna eura, a projektirao ga je tim arhitektonskog ureda Tholos: Svebor Andrijević, Otto Barić i Senka Dombi. Tvrtki IGH i Zagrebačkoj banci koji su počeli gradnju projekta 2010. godine, nakon zastoja u gradnji projekta, pridružila se i Stipić grupa.

Nakon potpisivanja ugovora kojim je novi partner preuzeo 42,49 posto projekta, IGH je ostao vlasnikom 37 posto Ban centra dok Zagrebačka banka drži 15 posto, a manji partner Reinvest svega pet posto. Prostire se na više od 33 tisuće bruto površine, a uključuje i pet etaža garaže sa 298 parkirališnih mjesta. Garaže su rasprodane, objavljeno je ranije iz Stipić Grupe. To su bile najskuplje garaže u Hrvatskoj, a postizala se cijena od čak 3800 eura. To je bila najveća cijena za parkirališna mjesta koja su se prodavala za cijenu od 3200 do 3800 eura, što je više od cijene elitnih kvadrata stambenog prostora u središtu grada.

Europska unija u Hrvatskoj bila je prisutna kroz Ured posebnog izaslanika Europske komisije do 2000. godine, kada je uspostavljena Delegacija EK. Od prosinca 2009., kada je Lisabonski ugovor stupio na snagu, institucija se naziva Delegacija EK u Republici Hrvatskoj.

http://www.vecernji.hr/zagreb/jure-r...-clanak-485084

(> )>)---- zombie fencing bunny

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom." - Isaac Asimov

"Summum ius, summa iniuria." - Cicero

"Ceci n'est pas une pipe."
vkreso no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 05:32 PM   #1006
Bluebell Blues
Registered User

Bluebell Blues's Avatar

A komentara ispod članka, zašto je ovaj narod vječito i neprekidno na.rkan? A purgeri prednjače, da im netko prenese Louvre usred grada vrištali bi da ne valja i da je sranje

Last edited by Bluebell Blues; December 10th, 2012 at 05:51 PM.
Bluebell Blues no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 06:25 PM   #1007
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bluebell Blues View Post
A komentara ispod članka, zašto je ovaj narod vječito i neprekidno na.rkan? A purgeri prednjače, da im netko prenese Louvre usred grada vrištali bi da ne valja i da je sranje
Zašto se ti obazireš šta pišu ti luzeri?! Kada bi nešto pozitivno napisali o bilo kojem projektu, onda bi se zabrinuo...ovako, kada su u istom tonusu, onda znam da je to, to...
Old December 10th, 2012, 10:20 PM   #1008
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Likes (Received): 475

Quote:
Originally Posted by Love ZG View Post
Stipić i ekipa su naša nada za Nadu...
Nedavno sam načuo priču,mada nije 100 % ziher, ali izgleda da Stipić u posljednje vrijeme jako loše stoji financijiski. Kažem nemogu to potvrditi, ali nije nemoguća i nestvarna priča.
Old December 11th, 2012, 12:59 AM   #1009
V Wolf
Pure Blue

V Wolf's Avatar

Quote:
Originally Posted by oakwood.... View Post
Nedavno sam načuo priču,mada nije 100 % ziher, ali izgleda da Stipić u posljednje vrijeme jako loše stoji financijiski. Kažem nemogu to potvrditi, ali nije nemoguća i nestvarna priča.
Ne stoji loše, nego katastrofalno.
Razmišlja se i o nekim radikalnim potezima i promjenama unutar firme, ali ne bi bilo u redu da te (za sada) špekulacije iznosim tu javno...
V Wolf no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 09:43 AM   #1010
dadekhr
Velebitski degen

dadekhr's Avatar

Likes (Received): 21

Sve su to niske, tj. "krizne" cijene izgradnje donijele. Ne može se tako poslovati na duži rok. Ne može se dobiti nešto za ništa. Nešto mora otpasti, ili kvaliteta, ili opstanak. A naši kupci, kad se o njihovoj guzici radi, se ponašaju poput naših najvećih neprijatelja. Nedugo me nazove čovjek i pita koliko dugo držimo ponude na životu. Ja kažem: zavisi otkad je, ali uglavnom dugo. On kaže: od prije godinu dana. Ja mu odgovorim da tu ponudu sigurno imamo, samo je pitanje da li cijena može biti ista, jer je materijal nekoliko puta poskupio u zadnjih godinu dana. On kaže da je na to i računao, cijena materijala je išla gore, cijena rada dolje pa bi ponuda trebala biti otprilike ista.

Znači strancima se za njihov materijal može plaćati koliko god oni traže i neka zarađuju koliko žele, a naše ljude koji su osuđeni raditi sa stranim materijalom treba oguliti do gole kože i uništiti. Da mi je samo znati jel tako razmišlja kad se radi o njegovom poslu i naplati svog rada. I što je najžalosnije, to nije izolirani slučaj, takvo razmišljanje je već skoro kod 90% kupaca.
dadekhr no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 10:37 AM   #1011
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 728

Quote:
Originally Posted by dadekhr View Post
Sve su to niske, tj. "krizne" cijene izgradnje donijele. Ne može se tako poslovati na duži rok. Ne može se dobiti nešto za ništa. Nešto mora otpasti, ili kvaliteta, ili opstanak. A naši kupci, kad se o njihovoj guzici radi, se ponašaju poput naših najvećih neprijatelja. Nedugo me nazove čovjek i pita koliko dugo držimo ponude na životu. Ja kažem: zavisi otkad je, ali uglavnom dugo. On kaže: od prije godinu dana. Ja mu odgovorim da tu ponudu sigurno imamo, samo je pitanje da li cijena može biti ista, jer je materijal nekoliko puta poskupio u zadnjih godinu dana. On kaže da je na to i računao, cijena materijala je išla gore, cijena rada dolje pa bi ponuda trebala biti otprilike ista.

Znači strancima se za njihov materijal može plaćati koliko god oni traže i neka zarađuju koliko žele, a naše ljude koji su osuđeni raditi sa stranim materijalom treba oguliti do gole kože i uništiti. Da mi je samo znati jel tako razmišlja kad se radi o njegovom poslu i naplati svog rada. I što je najžalosnije, to nije izolirani slučaj, takvo razmišljanje je već skoro kod 90% kupaca.
a zašto bi molim te mene kao kupca trebalo biti briga koje troškove ima investitor i hoće li on propasti ili ne? mene kao i svakog kupca zanima da kupim što jeftinije, bilo da je riječ o stanu, autu, tehničkom proizvodu ili nečemu desetom. neću ja plaćati veću cijenu samo da bi investitor preživio. ako se invetitoru ne isplati prodavati proizvod po toj cijeni, neka ne prodaje, neka slobodno digne cijenu. konkurencija će učiniti svoje. realno ne možeš očekivati da će ljudi danas kad je kupovna moć stanovništva znatno pala plaćati isto kao prije krize. možeš se tome prilagoditi ili nestati sa scene. dakle investitor treba tražiti od države da smanji poreze i da mu se tako olakša poslovanje, a ne kmečati kako su kupci razmaženi pa ne žele kupovati njegov proizvod po cijeni po kojoj bi on želio. sorry, al danas se tako radi, cijena se u svemu spušta do najnižih mogućih razina. ja, kad sam u poziciji kupca, pregovaram o svemu, bilo da kupujem auto, foto aparat ili neku uslugu. za sve uvijek zatražim barem 3 ponude, pa da vidim tko nudi najnižu cijenu u kombinaciji s ostalim kriterijima, a onda kad je dobijem, pitam druga dva ponuđača mogu li oni spustiti cijenu još niže od prvog. tako sam siguran da sam dobio najbolju moguću ponudu.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 05:27 PM   #1012
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
a zašto bi molim te mene kao kupca trebalo biti briga koje troškove ima investitor i hoće li on propasti ili ne? mene kao i svakog kupca zanima da kupim što jeftinije, bilo da je riječ o stanu, autu, tehničkom proizvodu ili nečemu desetom. neću ja plaćati veću cijenu samo da bi investitor preživio. ako se invetitoru ne isplati prodavati proizvod po toj cijeni, neka ne prodaje, neka slobodno digne cijenu. konkurencija će učiniti svoje. realno ne možeš očekivati da će ljudi danas kad je kupovna moć stanovništva znatno pala plaćati isto kao prije krize. možeš se tome prilagoditi ili nestati sa scene. dakle investitor treba tražiti od države da smanji poreze i da mu se tako olakša poslovanje, a ne kmečati kako su kupci razmaženi pa ne žele kupovati njegov proizvod po cijeni po kojoj bi on želio. sorry, al danas se tako radi, cijena se u svemu spušta do najnižih mogućih razina. ja, kad sam u poziciji kupca, pregovaram o svemu, bilo da kupujem auto, foto aparat ili neku uslugu. za sve uvijek zatražim barem 3 ponude, pa da vidim tko nudi najnižu cijenu u kombinaciji s ostalim kriterijima, a onda kad je dobijem, pitam druga dva ponuđača mogu li oni spustiti cijenu još niže od prvog. tako sam siguran da sam dobio najbolju moguću ponudu.
Care u tehničkom si smislu potpuno u pravu, vezano sa ponude. Ali opet tražiti robu, odnosno cijenu sa ponude stare godinu dana je krajnje besramno. U principu po meni bi ponuda trebala vrijediti 7-14 dana, neznam kak ostali misle, ali to bi trebao biti realan rok za odluku o pristajanju ili odbijanju ponude.
Old December 11th, 2012, 05:48 PM   #1013
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Quote:
Care u tehničkom si smislu potpuno u pravu, vezano sa ponude. Ali opet tražiti robu, odnosno cijenu sa ponude stare godinu dana je krajnje besramno. U principu po meni bi ponuda trebala vrijediti 7-14 dana, neznam kak ostali misle, ali to bi trebao biti realan rok za odluku o pristajanju ili odbijanju ponude.
I tu opet nema nikakve krivice na kupcu, zar bi on trebao sad bit smatran govnom što je prodavač zadržao tu ponudu godinu dana? Naravno da ne.

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom." - Isaac Asimov

Old December 11th, 2012, 06:05 PM   #1014
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Quote:
Originally Posted by vkreso View Post
I tu opet nema nikakve krivice na kupcu, zar bi on trebao sad bit smatran govnom što je prodavač zadržao tu ponudu godinu dana? Naravno da ne.
Uredu, ali čovjek je lijepo napisao da je kupac sa tim i računao, ja bih postupio na sljedeći način: na svakoj bih ponudi obavezno naveo koliko ponuda vrijedi vremenski, te se time ogradio od ovakvih slučajeva. Ako se radi o tome da je robi cijena otišla nekoliko puta gore, kako je navedeno u postu, pa nemožeš prodavati ispod cijene i time sebi stvarati gubitke. Ali svejedno mislim da je u ovom slučaju riječ o čovjeku bez nekih većih moralnih vrijednosti, opet idemo realno reći čovjek traži robu i cijenu po ponudi staroj godinu dana. Da li je čuo za neka nepisana pravila u poslovanju, ili recimo uzance.
Old December 11th, 2012, 06:26 PM   #1015
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Quote:
Uredu, ali čovjek je lijepo napisao da je kupac sa tim i računao, ja bih postupio na sljedeći način: na svakoj bih ponudi obavezno naveo koliko ponuda vrijedi vremenski, te se time ogradio od ovakvih slučajeva. Ako se radi o tome da je robi cijena otišla nekoliko puta gore, kako je navedeno u postu, pa nemožeš prodavati ispod cijene i time sebi stvarati gubitke. Ali svejedno mislim da je u ovom slučaju riječ o čovjeku bez nekih većih moralnih vrijednosti, opet idemo realno reći čovjek traži robu i cijenu po ponudi staroj godinu dana. Da li je čuo za neka nepisana pravila u poslovanju, ili recimo uzance.
Vidiš istina, postoje uzance al iskreno ne znam postoje li za ovakve slučajeve
Kako je predaja ponude ugovor, a prodavač da je bio pametan mogao je komotno navest rok dokle ponuda vrijedi i kak sam kažeš bit ograđen od ovakvih situacija. Opet, onda dolazimo do pitanja je li bolje tom investitoru prodan, npr., stan po čak i nižoj cijeni od koje je očekivao pošto je potražnja niska ili želi inzistirati na cijeni (možda rentabilnoj, možda ne) koju si je zamislio.

Old December 11th, 2012, 07:24 PM   #1016
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Istina, ne možeš očekivati da i danas vrijedi punuda stara godinu dana, ali čovjek je pitao, a ti mu reci da ne vrijedi.
Old December 11th, 2012, 07:27 PM   #1017
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Originally Posted by vkreso View Post
Vidiš istina, postoje uzance al iskreno ne znam postoje li za ovakve slučajeve
Kako je predaja ponude ugovor, a prodavač da je bio pametan mogao je komotno navest rok dokle ponuda vrijedi i kak sam kažeš bit ograđen od ovakvih situacija. Opet, onda dolazimo do pitanja je li bolje tom investitoru prodan, npr., stan po čak i nižoj cijeni od koje je očekivao pošto je potražnja niska ili želi inzistirati na cijeni (možda rentabilnoj, možda ne) koju si je zamislio.
Na ponudi u pravilu i stoji rok do kojeg ponuda vrijedi. Meni je logično da vrijedi recimo 15-ak dana. A ako rok nije naveden, onda teoretski može vrijediti koliko god obje strane smatraju da vrijedi.
Old December 11th, 2012, 07:54 PM   #1018
vkreso
Hedonist

vkreso's Avatar

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Na ponudi u pravilu i stoji rok do kojeg ponuda vrijedi. Meni je logično da vrijedi recimo 15-ak dana. A ako rok nije naveden, onda teoretski može vrijediti koliko god obje strane smatraju da vrijedi.
Pa tak bi i meni bilo logično. Ako nije naveden, rok će biti onolik kolikog ga odredi prodavač pošto se ne stvaraju nikakva prava i obveze ovim ugovorom.

Old December 11th, 2012, 08:07 PM   #1019
oakwood....
Registered User

oakwood....'s Avatar

Vidim da se u principu slažemo vezano za raspravu o ponudama, jedino na kaj treba obratiti pažnju prilikom sastavljanja ponude je definiranje roka do kada ponuda vrijedi.
Old December 12th, 2012, 03:15 PM   #1020
dadekhr
Velebitski degen

dadekhr's Avatar

Likes (Received): 21

Naravno da na svakoj ponudi piše da vrijedi 7 dana, ali promašili ste poantu.

Konstantno se događa da će kupci bez problema platiti cijenu materijala koja je isto definirana nekakvim radom radnika koji su ga napravili, ali naš rad, a prisiljeni smo koristiti strane materijale, jer domaćih nemamo, obezvrjeđuju do maksimuma. Znači mi bi trebali konstantno smanjivat naše plaće da amortiziramo poskupljenje stranog rada gdje npr. Nijemci zadržavaju svoje plaće iako sirovina poskupljuje. Znači mi imamo izbor: najprije smanjiti plaće, ako dođemo do minimalca, smanjiti izdvajanja za održavanje strojeva i ostale popratne troškove koji nisu navedeni u ponudi, a kada niti to nije dovoljno, smanjiti kvalitetu same izrade upotrebom lošijih dijelova i materijala gdje se može ili uopće ne upotrebom svih potrebnih dijelova, što je redoviti oblik rada kod najjeftinijih ponuda. Nakon toga tko izdrži - izdrži, a tko ne , taj zatvara firmu. Pretprošle godine je zatvoreno 400 firmi koje se bave mojim poslom. Nije bitno koji je to posao. Neke su i trebale biti zatvorene jer nisu niti imale namjeru raditi kvalitetno, ali svi ti ljudi su na kraju završili na burzi. Ostat će par najizdržljivijih firmi koje imaju najveće zalihe jer i oni rade ispod cijene, a onda će diči cijene na europsku razinu, a pitanje je da li će se pridržavati uputa za kvalitetnu izradu jer će imati monopol i moći će raditi što hoće, a vide da ovakav oblik poslovanja kod nas prolazi bez problema, tj. kvaliteta se ne isplati. Uostalom, već sam čuo par takvih najava od većih igrača u branši koji se već sad smatraju pozicioniranim na tržištu.

Ne govorim o tome da se traži najmanja monuda za potpuno isti gotov proizvod koji stoji u pojedinoj trgovini. To i ja tražim, ali toga u građevinskom sektoru nema. Građevina koristi gotove materijale i živi isključivo od svog rada, a taj rad je totalno obezvrijeđen. Postoji još jedan oblik manipulacije cijenama, a to je da se rad ne prikazuje u onoj količini u kojoj je izveden, pa se na taj dio ne plaća niti PDV. Vrlo čest slučaj kod rušenja cijena, a u stvari ilegalna radnja kojom se oštećuje državni proračun. Pa kada pričate o smanjivanju poreznih davanja, razmišljajte i o tome koliko bi se PDV mogao smanjiti kada bi svi plaćali ono što stvarno i dobiju, pa se ne bi trebalo kompenzirati većim poreznim davanjima zbog manjeg priljeva novaca u držvni proračun, a samo zbog prikrivanja određenih radova i spuštanja cijene kupcima. Došli smo u situaciju da kupci traže da im se nešto napravi po toj i toj cijeni, a da pojma nemaju koliko to u stvari košta. To niti nije njihova briga, ali vole se praviti pametni. Nije mi jasno kako nikome u trgovini na blagajni ne padne na pamet tražiti da im spuste cijenu jer eto njima je to preskupo, a baš bi si to htjeli jeftinije. To niti mi ne možemo kad kupujemo sirovinu s kojom radimo. Ali zato se rad proizvođaća može obezvređivati koliko se želi.
dadekhr no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules