search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Arts, Media and Leisure > Putovanja

Putovanja Reports and tours from user's journeys - tourists welcome! | » Your cities & countriesGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 14th, 2010, 11:57 PM   #1
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

[Asiz, Assisi] - U gradu sv. Franje, by Hugo Cross

Skitam se i snimam

Asiz/Assisi - U gradu sv. Franje
by Hugo Cross

Što li povezuje majušni Asiz smješten na vrhu jednog od bezbrojnih brežuljaka pitome talijanske Umbrije i velebni kalifornijski San Francisco što se ponosno uzdiže nad obalama nepreglednog Tihog oceana? I ove prve dvije fotografije moje nove reportaže kao da još više naglašavaju kontrast prisutan između ova dva zemljopisna pojma međusobno udaljena tisućama kilometara - s jedne strane mali kameni grad - rekli bismo selo - u odnosu na urbanu američku metropolu; s jedne strane spokoj i tišina prirode, s druge strane gužva i metež višemilijunskog grada; s jedne strane pogled na brojne zelene maslinike, s druge strane pogled na veličanstvena "zlatna vrata" - Golden Gate... I mogli bismo tako u nedogled nabrajati razlike. Ali, vraćam se na početno pitanje - što ih povezuje?

Povezuje ih lik zbog kojeg je i nastala ova dretva, lik koji je ime maloga Asiza pronio i učinio slavnim po cijelom svijetu a s druge strane po kojemu je i San Francisco dobio ime - sveti Franjo. Sv. Franjo Asiški - da budemo precizniji - ili "asiški siromašak".

Pa, uputimo se u pitome krajobraze Umbrije i potražimo taj mali veliki Asiz.
I prepustimo se priči koju će nam ispričati mali veliki sv. Franjo, taj velikan ne samo kršćanske vjere nego i ljudskog duha, pa i cijele prirode, svekolikog kozmosa. Nije onda slučajno što je utemeljitelj franjevačke karizme i reda ujedno i službeni zaštitnik Italije kao i svih svjetskih ekologa.

Benvenuti ad Assisi nella citta' di San Francesco!

[IMG]http://i50.************/16bhnpj.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/ifmslf.jpg[/IMG]
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old January 15th, 2010, 12:48 AM   #2
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Umbrija i Asiz

Prvo nekoliko riječi o Umbriji, regiji u kojoj se nalazi grad Asiz.

Umbrija je regija u središnjem dijelu Apeninskog poluotoka, u dolini rijeke Tiber i jedina je regija središnje Italije koja nema izlaz na more. To je geografski vrlo šarolik kraj koji sa istoka i sjevera zatvara
visoki planinski lanac Apenina dok je prema jugu reljef nešto blaži, karakteriziran pitoresknim brežuljcima, brdima i dolinama.

Glavni grad Umbrije je Perugia a Asiz sa svojih 30-ak tisuća stanovnika nalazi se 10-ak km jugoistočno od glavnog grada regije, odn. 70-ak km sjeverno od glavnog grada države, Rima.

Mi smo se za posjet Asizu odlučili početkom lipnja mjeseca kada je možda cijeli taj kraj u najljepšem izdanju zbog šarenila svih mogućih boja koje si priroda može priuštiti.
Putovati Umbrijom i Toskanom (koje su po mom skromnom sudu dvije najljepše talijanske regije) u pozno proljeće je istinski blagdan za oči. Zelene livade prošarane raznovrsnim cijećem,
zrela žitna polja zlaćane boje, vitki tamni čempresi karakteristični za taj kraj, brojni maslinici, seoske kuće i dvorci umbro-toskanskog stila s kulom na vrhu samo su neka od obilježja
pitomoga krajobraza središnje Italije.

U Asiz se najbolje uputiti autom ali se može stići i vlakom preko Perugie.
Ako se ide cestom iz pravca Rima (naša opcija) onda se s A1 najbolje isključiti kod mjesta Orte i uputiti četverotračnom brzom državnom cestom SS3bis u pravcu Perugie i Cesene
da bi se u Perugi skrenulo na SS3. Postoji i opcija preko Ancone za one koji dolaze sa sjeveroistoka, odn. Perugie za one koji dolaze sa zapada.
A evo i mojih fotografija na putu do Asiza kroz Umbriju.

[IMG]http://i49.************/s5d5dw.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/15d5t0z.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/2dgmexf.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/2ebvf4l.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/10culua.jpg[/IMG]


I ove dvije koje sam "morao" ukrasti s neta: pogled na Asiz s planine Subasio i panorama Umbrije.
Last edited by Hugo Cross; January 15th, 2010 at 06:48 PM.
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 02:47 AM   #3
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Sv. Franjo Asiški (1182.-1226.)

Tko je bio sv. Franjo Asiški?

Riječ je zasigurno o jednom od najvećih i najpoznatijih svetaca Katoličke Crkve koji je poznat i popularan daleko izvan njenih okvira. Iako je živio na prijelazu s XII. na XII. st. karizma koja danas, među ostalim, živi u redovnicima franjevcima čiji je Franjo utemeljitelj, čini ga još uvijek aktualnim među svim ljudima, ne samo katolicima.

Sin bogatog asiškog trgovca Pietra di Bernardonea i majke Ivane, u mladosti je bio vrlo živahan mladić. Odlikovale su ga vatrena želja da uvijek i u svemu bude prvi, lakomislenost, sklonost raskošnom životu i rasipanju očeva novca za fešte i zabave. Kažu da je fizički bio jako lijep i naočit te tako upadan i osebujan lako je postao vođa vesele asiške družine, jednom riječju "kralj gozba i veselja". No otpočetka je imao tankućutnu osjećajnost i samilost prema sirotinji. Sve u svemu, pred Franjom je stajala blistava životna karijera.

Avanturističkog duha kakav je bio i zanesen slavom, često je sudjelovao u oruženim razmiricama bogatih feudalaca Asiza i Perugie, a zanos ga je poveo i u križarsku vojnu no neki tajanstveni glas u snu ga je u Spoletu odvratio od te nakane.

Franjo se vraća u Asiz gdje rakrštava s veselim društvom i počinje ozbiljnije promišljati o smislu života. Kako bi u sebi svladao ono što mu je po naravi bilo odvratno, dao se na djela heojske ljubavi prema siromasima i gubavcima.
Poduzima hodočašće u Rim na grob svetog apostola Petra, vraća se u Asiz i u jesen 1205. u crkvici sv. Damjana u rodnom gradu tri puta čuje zov Isusa Krista: "Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!"

Franjo tada nije bio svjestan da se taj Kristov poziv odnosio na sveopću Crkvu kao instituciju čija je hijerarhija bila ogrezla u moralnoj pokvarenosti i duhovnoj dekadenciji, i kojoj je pod hitno trebalo duhovno i moralno ozdravljenje. Popravlja crkvicu sv. Damjana koja je bila u ruševnom stanju, u njoj provodi sate i sate u razmišljanju, molitivi i meditaciji, zabrinut kako će otac reagirati na njegovu odluku da promjeni načina života jer je kao sin trebao naslijediti veliko očevo bogatsvo.

Što se dalje događalo s Franjom Asiškim pročitajte OVDJE


Quote:
Ako bismo saželi u kratkim točkama sve značajke koje se vežu za osobu sv. Franje onda bi to izgledalo ovako:

* Radikalni obraćenik Evanđelja Isusa Krista i gorljivi propovjednik Božje riječi spasenja za sve ljude
* Pokrenuo veliki val duhovne i moralne obnove Katoličke Crkve
* Utemeljitelj Franjevačkog reda (koji danas broji preko 2.000.000 članova) i ženskog ogranka klarisa (zajedno sa sv. Klarom). Nije potrebno govoriti o značaju franjevaca za duhovnu i kulturnu baštinu Europe i svijeta
* Začetnik talijanske književnosti na narodnom jeziku
* Zaštitnik Italije
* Pjesnik u stilu provansalnih trubadura, autor mnogih pjesama, među ostalih i svjetski poznate Pjesme Brata Sunca, poznate i kao Pjesme stvorova
* Značaj za umjetnost - unosi u nju novi stil oslobađajući je ukočenosti srednjevjekovnih formi
* Značaj za kršćansku mistiku i duhovnost: kao putujući misionar-siromašak (poverello) i lirik-vizionar obogaćuje mistiku novim motivima:
+ evanđeoska vjera i siromaštvo
+ izumitelj je božićnih jaslica
+ na svome je tijelu nosio stigme (rane) Isusa Krista

*Učitelj apsolutnog siromaštva, ostavši podložan Crkvenom autoritetu, donosi novo shvaćanje redovničkog života u Crkvi i novu koncepciju izgradnje samostana
* Zbog zaljubljenosti u prirodu i kozmos i posebnog odnosa s njima, ekolozi su ga proglasili za svoga zaštitinika
* U svijetu je prepoznat i kao svetac mira (Svjetski interkonfesionalni Molitveni dani za mir u svijetu održani su u Asizu)


[IMG]http://i49.************/2gttaf8.jpg[/IMG]
"Franjo Asiški u meditaciji", Francisco de Zurbaran, Španjolska, oko 1658.
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 03:49 AM   #4
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Asiz I. - Santa Maria degli Angeli

Asiz I. - Santa Maria degli Angeli (Gospa od Anđela)

U zemljopisnom smislu u strogom smislu riječi Asiz je naziv grada-utvrde smještenog na vrhu brijega. No u turističkom/religioznom smislu Asiz podrazumijeva sva mjesta vezana za život sv. Franje.
Asiz se tako sastoji od tzv. Gornjeg grada (Asiza) i Donjeg grada u Asiškom polju koji se zove Santa Maria degli Angeli (Gospa od Anđela) a nosi naziv po istoimenoj bazlici Gospe od Anđela.

Bazlika je izgrađena na mjestu gdje je nekad stajala mala kamena crkvica u Asiškom polju (Porziuncola-Porciunkula) odn. ta crkvica postoji i danas ali se nalazi pod svodovima puno veće raskošne bazilike novijeg datuma.

Quote:
U toj (benediktinskoj) crkvici Franjo je, sudjelujući u svetoj Misi (vjerojatno na dan svetog Matije apostola 24. veljače 1208. godine), slušajući riječi svetoga Evanđelja, doživio i povjerovao da je riječ Svetoga Evanđelja koja je toga dana na svetoj Misi čitanjem navještena, zaista živa riječ živoga Gospodina Isusa Krista.., da je ta riječ njemu upućena.., da je stoga treba tako prihvatiti, poslušati i u život provesti… A čitao se onaj ulomak iz svetoga evanđelja u kojem Isus poziva i šalje svoje učenike, da idu i propovijedaju ono što ih je on učio.., da sa sobom na put ne nose ni zlata ni srebra, ni torbe, ni kruha.., ni štapa…

Taj čudesni događaj u Porciunkuli bio je zapravo događaj njegovog konačnog i potpunog obraćenja Bogu. Bio je to događaj okretanja cijelog njegovog života, razmišljanja, osjećanja i djelovanja, Isusu Kristu umrlom i uskrslom, i njegovom Evanđelju

To je obraćenje, cjelovito okretanje Bogu bilo tako korjenito i snažno.., da će tijekom svoga života i na svom tijelu dobiti znakove Isusovih rana.., i tako svjedočki snažno da će mnogi slijediti njegov put.., bilo kao redovnici, bilo kao vjernici u svijetu…

Sveti Franjo je to mjesto svoga potpunog obraćenja Bogu toliko držao važnim da je tu u Porciunkuli, u crkvi Gospe od anđela, zaželio susresti se sa «sestricom našom smrti».., da se tu dogodi njegov prijelaz s ovoga svijeta Ocu, kome je sa svojim Učiteljem i Gospodinom Isusom Kristom u snazi Duha Svetoga poklonio sve svoje povjerenje i bio mu suradnik Spasitelja u obraćenju i spašavanju svijeta i ljudi…

(iz propovijedi jednog svećenika)
Na samom ulazu u mjesto S.M.degli Angeli na kružnom toku podignut je veliki brončani kip sv. Franje.

[IMG]http://i50.************/2wg50r7.jpg[/IMG]


Pogled iz Asiza na polje i S.M. degli Angeli s istoimenom bazilikom

[IMG]http://i48.************/1zh2m37.jpg[/IMG]


Pogled na Asiz i baziliku sv. Franje iz polja (S.M. degli Angeli)

[IMG]http://i45.************/ftfya8.jpg[/IMG]


Pročelje bazilike Gospe od Anđela

[IMG]http://i45.************/i59dhf.jpg[/IMG]


Gospin kip na vrhu

[IMG]http://i49.************/oh5x52.jpg[/IMG]


Pax et bonum (Mir i dobro), geslo Franjine duhovnosti

[IMG]http://i48.************/200fwbo.jpg[/IMG]


Fontane uz baziliku

[IMG]http://i47.************/v5bcpg.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/16iusk8.jpg[/IMG]


800 godina Franjevačkog reda - 1209/2009.

[IMG]http://i46.************/2lsadrl.jpg[/IMG]


Asiz - grad međureligijskog susretanja.

Međureligijska molitva za mir započela je još 1986., kada su se na poziv pape Ivana Pavla II. Asizu okupili visoki predstavnici kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da mole za mir u svijetu.

Otada su održana još dva takva susreta, 1993. kada se na poseban način molilo za mir u Bosni i Hercegovini i 2002. u povodu svjetske krize izazvane terorističkim napadima na SAD i vojnom intervencijom u Afganistanu.

Reljef prikazuje motiv s prvog Svetskog molitvenog dana za mir u svijetu održanog 1986.

[IMG]http://i50.************/zj9flj.jpg[/IMG]

(nastavlja se...)


Last edited by Hugo Cross; January 15th, 2010 at 07:25 PM.
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 10:01 AM   #5
maslina
Baski, Irci, Dalmatinci
 
maslina's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Trogir, Dalmacija, Hrvatska
Posts: 433
Likes (Received): 418Krasno. Italija, lipa ka i uvik.

Imaš dara za pisanje reportaža, gušt ih je čitat.
__________________
Ultras Osek
maslina no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 10:43 AM   #6
Trevor McPhee
free-lance
 
Trevor McPhee's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: varaždin
Posts: 8,099
Likes (Received): 7839

Sorry što upadam , ali moram pohvaliti početak!
Maestralno.


Pretvaraš se u pravog putopisca!


Možda smo se i mimoišli u Assisiu, baš negdje u to vrijeme prošle godine i ja sam pohodio Umbriu i Toscanu. Čini mi se da sam i slikao nešto..Hm.. čini mi se da je to nešto izgorjelo na starom hardu (kao i Lisabon i hrpa toga). Nema veze. Tvoje fotke su sigurno 100put interesantnije.

Zato čekamo nastavak s nestrpljenjem..
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 01:14 PM   #7
Semper Fidelis
Est 1697
 
Semper Fidelis's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Osijek, Croatia
Posts: 16,090

Odlicno Cross! Jako lijepa reportaza!
__________________
Evo kokicu za šokicu
Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 02:03 PM   #8
Cape
Registered User
 
Cape's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: St
Posts: 121
Likes (Received): 5

Jako zanimljivo, samo nastavi!
Cape no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 02:14 PM   #9
MasonicStage™
Super Moderator
 
MasonicStage™'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Zagreb
Posts: 18,938

Ja sam bio u Assisiju prije 12 godina, ne sjećam se svih detalja, ali bilo je lijepo, tako da me zanima ovo ponovo vidjet.

__________________
Written by nature edited by evolution.
MasonicStage™ no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 08:02 PM   #10
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Porziuncola

Porziuncola - Crkvica po kojoj je Los Angeles dobio ime

Hvala svima na lijepim riječima.
Drago mi je da vam se sviđa reportaža.


Mi idemo dalje i ulazimo u unutrašnjost bazilike Gospe od Anđela ispod čije se glavne kupole nalazi crkvica Porziuncola (Porciunkula). Bazilika je izgrađena upravo da bi se zaštitila ova drevna crkvica velikoga duhovnoga i povijesnoga značaja po kojoj je ime dobio kalifornijski grad Los Angeles. Naime, španjolski kolonizatori ovom su gradu dali puno ime "Ciudad de la Iglesia de Nuestra Seńora de Los Angeles sobra la Porziuncola de Asiz" (Grad crkve Gospe od Anđela Porciunkule u Asizu).
Očito je da Kalifornija duguje jako puno malom Asizu jer njena dva velika grada (San Francisco i Los Angeles) nose ime po asiškim svetinjama.

Tradicija kaže da su crkvicu izgradili pustinjaci eremiti iz Palestine u IV. st, a u VI. st. preuzimaju je redovnici benediktinci. Porciunkula je za sv. Franju bila vrlo važno mjesto molitve i razmišljanja u kojoj je shvatio da mora živjeti u skladu sa svetim Evanđeljem Isusa Krista. S ovoga je mjesta Franjo slao prvu redovničku braću da naviještaju mir. Tu je na koncu i umro u predvečerje 3. listopada 1226.

[IMG]http://i48.************/21e2b82.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/24box8h.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/34yebr7.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/29ap992.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/2mq840n.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/15c2zs.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/34glq8z.jpg[/IMG]


Preminuće sv. Franje

[IMG]http://i50.************/108iby9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/125qpon.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/59szk1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/2hyv2p1.jpg[/IMG]

(nastavlja se)

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2010, 10:18 PM   #11
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Stigme (rane) sv. Franje

Stigme (rane) sv. Franje

Kad smo već kod mjesta preminuća sv. Franje recimo nešto i o posljednjim godinama Franjima života u kojima je proživljavao duboko mistično iskustvo.
Franjo Asiški je prva osoba u kršćanstvu za koju je vezan fenoman STIGMATIZACIJE.

Stigme su rane na tijelu koje se poklapaju sa 5 Isusovih rana s raspela. Probodene čavlom šake i stopala, kruna od trnja na glavi, rane od biča na leđima i rana od koplja. Fenomen vezan za Katoličku Crkvu. Medju stigmatama većina su bile zene.

Zanimljivo je da se rane poklapaju sa slikama raspeća Isusa, a ne sa realnim činjenicama (dokazano je da se čavli nisu zabijali kroz šake, ne bi izdrzale teret tijela).

Znanost do sada još nije utvrdila razloge ovog fenomena.


Quote:
(iz "Legende trojice drugova")

"Sam je Gospodin htio pokazati cijelome svijetu gorljivost njegove ljubavi i neprestano sjećanje na Kristovu muku, što ga je nosio u svom srcu. Po posebnoj ga je povlastici i čudesnom daru već za života divno ukrasio. Kad se, naime, po plamu serafskih želja uzdizao u Boga i u njega se, koji je iz neizrecive ljubavi htio biti razapet, preoblikovao po suosjećajnoj slatkoći, jednoga jutra oko blagdana Uzvišenja sv. Križa, dok je molio na proplanku gore koja se zove La Verna, a bilo je to dvije godine prije njegova preminuća, ukazao mu se Seraf koji imađaše šest krila, a među krilima je imao obličje vrlo lijepa čovjeka koji bijaše razapet. Ruke i noge je imao ispružene u obliku križa i vrlo se jasno pokazivalo lice Gospodina Isusa. Dvama krilima je prekrivao glavu, a dvama ostalo tijelo sve do nogu, a dva su bila raširena za let. Kad je to viđenje iščezlo, u njegovoj je duši ostao žar čudesne ljubavi, a na njegovu su se tijelu pokazale utisnute rane Gospodina Isusa Krista. Čovjek je Božji, koliko je mogao, to sakrivao sve do smrti. Nije htio objaviti Gospodinovu tajnu, premda to nije mogao posve sakriti, a da ne bi bilo očitovano barem njegovim najpovjerljivijim drugovima."
Molitva koju je Franjo napisao nakon što je na tijelu primio sv. rane, pa je ona najviše plod njegova mističnog iskustva.

Kao pravi zaljubljenik, Franjo zaboravlja sama sebe, da bi potpuno uronio u razmatranje ljubljene osobe, veliča njezine kvalitete i prednosti koje ga toliko privlače, da ta osoba postaje za njega jedini razlog života.

Quote:
Pohvala Bogu

Ti si svet Gospodin, Bog jedini, koji čudesa stvaraš.
Ti si jak, ti si velik, ti si svevišnji.
Ti si svemoguć kralj.
Ti si, Oče Sveti, Kralj neba i zemlje.
Ti si trojstven i jedini Gospodin, Bog nad bogovima.
ti si dobro, svako dobro, najveće dobro, Gospodin
Bog živi i istiniti.
Ti si ljubav, sveta ljubav.
Ti si mudrost, ti si poniznost, ti si ufanje, ti si ljepota,
ti si blagost, ti si sigurnost, ti si mi spokojstvo, ti si
radost, ti si nada naša i veselje.
Ti si pravednost, ti si umjerenost, ti si sve naše
bogatstvo od zasićenosti.
Ti si ljepota i blagost, ti si moje utočište.
Ti si mi čuvar i branitelj, ti si zaklon moj.
Ti si rashlada.
Ti si naša nada, ti si vjera naša.
Ti si naša ljubav.
Ti si sva naša naslada, ti si naš vječni život: veliki i
divni Gospodine, svemogući Bože, milosrdni Spasitelju.
[IMG]http://i29.************/erhehc.jpg[/IMG]
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2010, 12:05 AM   #12
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Franjo Asiški i priroda

Kao što rekoh, sv. Franjo se smatra svjetskim zaštitnikom ekologije i ekologa.
Sastavni dio Franjinog životnog stila i duhovnosti je bio njegov poseban odnos prema prirodi koju je (zajedno sa svim Božjim stvorovima u njoj) gledao kao odsjaj ljepote Boga Stvoritelja. Kad ekologija kao pojam i znanost još nije ni postojala (12 st.) asiški siromašak se brinuo za prirodu, životinje, Majku Zemlju... Svim je živim i neživim Božjim stvorovima tepao s "brat ili "sestrica" - brat magarac, brat vuk, sestrica lastavica, sestre ptice... ali i brat mjesec, sestrica smrt...itd.

Franjina Pohvala stvorova ili Pjesma brata Sunca ušla je u antologije svjetske poezije i prevedena je na skoro sve jezike.Quote:
Pohvale stvorova
(Pjesma brata Sunca)


Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri,

tvoja je hvala i slava i čast i blagoslov svaki.

Tebi to jedinom pripada, Svevišnji,

dok čovjek nijedan dostojan nije ni da ti sveto spomene ime.


Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim,

napose s bratom gospodinom Suncem.

Od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije.

Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno:

slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.


Hvaljen budi, Gospodine moj,

po bratu našemu Mjesecu i sestrama Zvijezdama.

Njih si sjajne i drage i lijepe po nebu prosuo svojem.


Hvaljen budi, Gospodine moj, po bratu našemu Vjetru,

po Zraku, Oblaku, po jasnoj Vedrini,

i po svakom vremenu tvojem

kojim uzdržavaš stvorove svoje.


Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri Vodi.

Ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Hvaljen budi, Gospodine moj, po bratu našem Ognju

koji nam tamnu rasvjetljuje noć.

On je lijep, ugodan, silan i jak.


Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri i majci nam Zemlji.

Ona nas hrani i nosi,

slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi.


Hvaljen budi, Gospodine moj,

po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje

i podnose rado bijede života.

Blaženi koji sve podnose s mirom

jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.


Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri našoj tjelesnoj Smrti,

kojoj nijedan smrtnik umaći neće.

Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu.

A blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,

jer druga im smrt nauditi neće.


Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga,

zahvaljujte njemu, služite njemu u poniznosti velikoj.
Fioretti

Polazeći od najskromnijih svagdašnjih stvarnosti, oplela se oko sv. Franje prava legenda »malih cvjetova« – to Fioretti u talijanskom i znače – koji asiškog Siromaška stavljaju u njegovu okolinu sa svom svježinom njegova šarolikoga života. Daleko od toga da bi izdali pravi lik sv. Franje, polulegendarni Fioretti prikazuju ga u svoj jednostavnosti, u draži što očarava, pa su zato kao posebna književna vrsta ušli u povijest svjetske literature. Fioretti nam otkrivaju sv. Franju kao čovjeka koji se znao šaliti, biti duhovit, a koji je u isto vrijeme bio čovjek duboke i proživljene vjere, najuzvišenije – serafske – ljubavi, odricanja i mističnoga žara.

Jedna od takvih legendi - "cvjetića" je i sljedeća:

Quote:
Franjo oslobađa dvije grlice

Jednog dana Sveti Franjo sretne mladića s kavezom u ruci. Reče mladiću:
„Dvije grlice u kavezu... sirotice!“

Mladić se branio: „Nosim ih na sajam. Treba mi novaca...“

„Ne znaš li da ih čeka jadan svršetak? Zaklat će ih... Čuj, daj ih meni, evo ti plašt u zamjenu.“

Mladić se sažali: „Ne..poklanjam ih.“

Radostan Franjo primi grlice u ruku: „Sestre grlice, drugi se put ne dajte uhvatiti!“

Franjin pratilac primijeti: „Zašto ih ne bismo ponijeli sa sobom?“

Sveti Franjo pristane: „Da, u Porciunkulu, ali da žive u slobodi, kao što ih je Bog stvorio.“ (Cvjetići Sv. Franje, XXII)

U klaustru Porciunkule se nalazi kip Sv. Franje. U Franjinim rukama su grlice savile gnijezdo te svake godine iznova imaju tu male grlice kao zahvalnost svom dobročinitelju.
I sad slijedi čudesan nastavak priče koji ću vam ja ispripovijediti a za one koji ne vjeruju neka slobodno odu u Asiz i uvjere se vlastitim očima.

Naime, nastavak priče kaže da se otada (12 st.) pa sve do danas, u Porcijunkuli svaki dan može sresti jedan par bijelih grlica koje se gnijezde na kipu sv. Franje u klaustru samostana. Iako je prostor otvoren, grlice nikad ne bježe nego tu obitavaju i donose mlade... i tako već stoljećima.

U tu sam se "pobožnu" priču htio uvjeriti osobno pa iziđoh iz crkve i krenuh prema klaustru samostana. Kip sv. Franje je doista tu, ima i nekakva košara u njegovim rukama (to bi valjda trebalo biti gnijezdo). Čak i natpis na talijanskom - "Non toccare tortorelle" (Ne diraj grlice), ali.. - grlica nema. Razočarah se. Ipak nije istina.

[IMG]http://i45.************/2ntl4t1.jpg[/IMG]


No čim skrenuh nalijevo u drugi hodnik ukaza mi se dražestan prizor:

[IMG]http://i46.************/2ni42yq.jpg[/IMG]


Dvije bijele grlice stajale su gore ispod lukova stropa i nježno razmjenjivale ljubav. Valjda ih je bilo sram to činiti pred
Svečevim očima pa su se malo makle u stranu.

[IMG]http://i46.************/24w7uk3.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/2q9kw0z.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/2uxwm4j.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/zvpi61.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/34rw481.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/34rw481.jpg[/IMG]


Na trenutak pomislih da sam moćan i svet kao sv. Franjo da me se grlice neće bojati pa ih krenuh svojim prstom dotaknuti...

[IMG]http://i50.************/122yn7l.jpg[/IMG]


...ali one preplašene odlepršaše svaka na svoju stranu.

[IMG]http://i49.************/670heh.jpg[/IMG]


"Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja" - jedna je od prvih Božjih zapovijedi na početnim stranicama Biblije. Eto što se dogodi kad si čovjek umisli da je važan faktor pa poremeti sklad u prirodi.
Na svu sreću, čim sam se malo udaljio grlice su se opet vratila jedna drugoj i nastavile svoju ljubavnu igru.


Nastavljam dalje svoju šetnju i u vrtu klaustra pronalazim kip sv. Franje koji miluje janje. Među mnogovrsnim životinjama Franjo je posebnom ljubavlju i naklonošću srca volio jaganjce, i to zbog toga što se u Svetom Pismu poniznost Isusa Krista češće prispodobljuje s jaganjcem i s njim se vrlo zgodno poistovjećuje. Tako je i sve ono, osobito u čemu bi se moglo otkriti neka alegorijska sličnost sa Sinom Božjim, srdačno grlio i radije gledao.

[IMG]http://i50.************/2rgfhwl.jpg[/IMG]


I onda...opet bliski susret sa živim stvorenjima.
Ovaj put kornjače. U travi tik ispod Franjinih nogu. Dvije! Ne, tri kornjače!
Ma šta to one rade?! Ma vidi ti bezobraznica!

[IMG]http://i50.************/1zlyhyc.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/2vir3f7.jpg[/IMG]

Ne znamo jesu li samo bezobraznice ili samo bezobraznici ili jedno i drugo, ali očito su si previše dopustile i prešle svaku mjeru, i to na ovako svetom mjestu. I za razliku od grlica nemaju nikakvog srama pred Svecem.

Eh, eh... taj prirodni (ne)sklad!


Last edited by Hugo Cross; January 16th, 2010 at 12:11 AM.
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2010, 12:51 AM   #13
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Još poneki "fioretto"

Quote:
Sveti Franjo pjeva sa cvrčkom

'Pokraj ćelije Sveca Božjega u Porcijunkuli je cvrčak, sjedeći na grani smokve, često uobičajenom milinom cvrčao. Blaženi je otac gdjekada ispružio ruku i ljupko ga pozvao govoreći:

„Brate cvrčku, dođi k meni!“ A on bi, kao da je razuman, odmah sišao na njegovu ruku. Svetac mu je rekao:

„ Pjevaj, brate moj cvrčku, i Gospodina, svoga Stvoritelja, zanosno hvali!“

Cvrčak je bez oklijevanja poslušao i počeo pjevati. I tako dugo ne bi prestao pjevati, dok čovjek Božji ne bi u njegovo pjevanje umiješao svoje pohvale Bogu i dok mu ne bi naredio da odleti na svoje uobičajeno mjesto. Ondje bi kroz osam dana ostao kao privezan. A Svetac, kad je silazio iz ćelije, uvijek ga je rukama pogladio i naredio da pjeva. Cvrčak se navikao uvijek slušati njegove naredbe. I Svetac reče svojim drugovima:

„Podajmo već dopust našem bratu cvrčku, koji nas je do sada dosta razveseljavao svojim pohvalnim pjesmama, da se zbog toga ne bi naše tijelo isprazno dičilo.“

I cvrčak je odmah, dobivši dopuštenje, otišao i nije se više ondje pokazivao.' ( II,171)
U čast toj priči napravljen je i kip - Cvrčak u Franjinoj ruci

[IMG]http://i46.************/2isdyyh.jpg[/IMG]


Quote:
Sotona napastuje Franju - ruže bez trnja

Ružičnjak je dio Svetišta Marije Anđeoske u Asizu, ostatak prastare šume gdje su se braća franjevci odmarali, vrt s ružama u koje se je Franjo bacio - provukao kroz trnje da bi savladao svoje sumnje i tjelesne napasti. Prema dugoj tradiciji – potvrđenoj krajem XIII. stoljeća – grmovi ruža koji su bili u dodiru s tijelom siromaška pretvorili su se u ruže bez trnja, odatle je porijeklo „Rosa Canina Assisiens“ (u doslovnom prijevodu: Razjarena ruža asiška), koja i danas cvjeta samo oko blagdana Porcijunkule (2. kolovoza - blagdan Gospe od Anđela).

Navedeni događaj opisuje ova ogromna slika

[IMG]http://i46.************/3524577.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/1fvlol.jpg[/IMG]


Postoje još brojne druge zapisane priče koje opisuju čudesan Franjim odnos prema životinjama a neke su od njih slikari ovjekovječili prenijevši ih na platno pa su tako nastala i vrijedna umjetnička slikarska ostvarenja.

Sveti Franjo propovijeda pticama
Sveti Franjo oslobodio ribu
Sveti Franjo pripitomio vuka...itd

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2010, 01:29 AM   #14
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Franjo Asiški - otac božićnih jaslica

Za one koji možda ne znaju što su jaslice koje su neizostavan dio božićne katoličke tradicije lijepo objašnjenje nudi i Wikipedija

Quote:
Prve je jaslice postavio sveti Franjo Asiški, 1223. godine sa živim ljudima i životinjama. Slavio je polnoćku sa svojom subraćom u šumskoj špilji kod Greccija blizu Asiza. Jasle sa slamom bile su kraj oltara. Privezao je magarca i konja. Franjo je govorio, nije služio misu, jer nije bio svećenik, već đakon. Prema legendi, kod podizanja, ukazalo se Dijete Isus. Papa Honorije III. odobrio je Franjino postavljanje jaslica u crkve. Sveta Klara Asiška poticala je postavljanje jaslica u samostanima klarisa. Prve jaslice s figuricama, za koje se danas zna, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.
U znak sjećanja na tu važnu činjenicu, u muzeju Franjevačkog samostana u Porcijunkuli postavljena je izložba božićnih jaslica.

[IMG]http://i45.************/214cj1f.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/14x2ud2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/m8zdwn.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/2d9s1n8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/v3h89l.jpg[/IMG]


Evo kako je događaj prvih jaslica u Grecciu kistom opisao slavni slikar Giotto (1267-1337)
A mi nastavljamo malo žurnijim korakom obilazak Franjevačkog samostana jer nas čeka drugi dio naše reportaže - odlazak u onaj pravi Asiz na brdu.
Vjerujem da će vam se stari grad jako svidjeti jer je nakon razornog potresa 1996. iz temelja obnovljen te je bljesnuo punim sjajem.

Iako će u drugom dijelu reportaže više biti riječi o samom gradu i njegovoj arhitekturi (oni manje religiozni napokon mogu odahnuti jer ih neću više toliko "gnjaviti" pobožnim pričama),
"poverello" iz Asiza će nas uvijek pratiti kroz naše putovanje.

Na kraju ovoga dijela još par motiva "unutar zidina" samostana u Porcijunkuli.

[IMG]http://i50.************/9gf19z.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/s6nghx.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/21m51dt.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/2rf3qmx.jpg[/IMG]

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2010, 03:22 PM   #15
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Franjo Asiški u umjetnosti

Prije nego započnemo drugi dio reportaže dopustite još samo par riječi o liku asiškog siromaška u umjetnosti.
Sv. Franjo je otpočetka bio nadahnuće mnogim umjetnicima koji su svaki na svoj način ovjekovječili ovaj svijetli lik u književnosti, slikarstvu, kiparstvu, glazbenoj i filmskoj umjetnosti...

Spominjemo samo najznačajnije:

1) Književnost

Dante Alighieri spominje sv. Franju, vođu Kristove zaručnice, u IX. pjevanju svoga "Raja" i opisuje njegovo "mistično vjenčanje" s Gospođom Siromaštvom koja...

« ...privata del primo marito
millecent'anni e piů dispetta e scura
fino a costui si stette senza invito »

(vv.64-66)

i prije smrti povjerava svojim učenicima:

« a' frati suoi, sě com'a giuste rede
raccomandň la donna sua piů cara
e comandň che l'amassero a fede »

(vv.112-114)

2) Slikarstvo

Franjo Asaški bio je nadahnuće mnogim slavnim slikarima:

Cimabue i Giotto koji su oslikali unutrašnjost bazilike sv. Franje u Asizu.
Da nabrojimo još neke: Giovanni Bellini, Paolo Veronese, Tiziano, Caravaggio, Filippo Lippi, Bonaventura Berlinghieri...

Ova se Cimabueova freska iz bazilike u Asizu smatra najvjerodostojnijim prikazom sv. Franje
Giotto, Franjo se odriče odječe
Guido Reni, Franjo u ekstazi
Vincenzo Foppa, Franjo prima stigme
*Novi oblik raspela


Franjevački primjer koji je naglašavao suosjećanje s Kristovim patnjama utjecao je na novo oblikovanje raspela. Nije se više naglašavao Krist triumphans (pobjednik) nego Krist patiens (trpeći, patnik), čije je mrtvo tijelo, izobličeno od boli, nagnuto ka zemlji.

Prvi koji je u Italiju donio ovakvo oblikovanje raspela bio je tzv. Bizantski učitelj iz Pise a poslije su s tom praksom nastavili Giotto, Cimabue i njihovi učenici.
* Tau - simbol sv. Franje i franjevačke duhovnosti

Quote:
Franjo je na taj simbol naišao prvi put kada se brinuo za gubavce zajedno s redovnicima sv. Antuna, opata. Ovi su Kristov križ u liku grčkoga Tau upotrebljavali kao zaštitu protiv gube i drugih kožnih bolesti; Franjo je taj simbol usvojio, i tako je Tau postao njegov znak i njegov potpis. Za njega je predstavljao stalnu vjernost Kristovoj muci, obvezu da poslužuje posljednje, gubave i odbačenike svoga vremena.
Franjo je ovaj znak prihvatio tako jako da se i sam preobličio u Onoga kojega je preko tog znaka meditirao, dok ga je s ljubavlju ispisivao i crtao, primajući na sebe posebne znakove Kristove ljubavi – stigme. Tau je dakle za Franju znak osobite pobožnosti, ali i zadatak i obveza u nasljedovanju Krista.

Više ovdje
[IMG]http://i46.************/2e6djbc.jpg[/IMG]


3.) Glazba

Postoje opere i još više mjuzikala koji opisuju život Franje Asiškog.
Prvo takvo glazbeno djelo nastalo je 1924. u Švicarskoj. Od brojnih djela treba možda istaknuti glazbu za film "Brat sunce, sestra mjesec" talijanskog redatelja Zeffirellija. Riječ je o glazbenom uratku Riza Ortolania u izvedbi dvojice glazbenih velikana - talijanskog pjevača Claudia Baglionia i škotskoga Donovana.

4) Filmska umjetnost


Mnogi su se redatelji inspirirali na liku sv. Franje Asiškog.

Spomenimo samo slavnoga Franca Zeffirelia i njegovo djelo "Brat Sunce, sestra Mjesec" iz 1972.

[IMG]http://i46.************/2gvq7av.jpg[/IMG]


Jedno od zadnjih velikih filmskih ostvarenja je i film "Francesco" (2002.) M. Soavia s poznatim talijanskim glumcem Raulom Bovom u ulozi sv. Franje.

[IMG]http://i45.************/29v1c41.jpg[/IMG]

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2010, 02:20 AM   #16
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Dio II. - Grad na gori

Asiz - Grad na gori

Iz S. M. degli Angeli krećemo prema gradu Asizu smještenom na gori Asi (po kojoj je dobio ime) a koja je u stvari zapadni dio planine Subasio (N.B. - jedna od boljih talijanskih radio postaja zove se Subasio).

Talijanske regije Umbriju i Marche pogodio je u rujnu i listopadu 1997. cijeli niz snažnih potresa. Najjači, s intenzitetom od 6,1 stupnjeva po Richteru, potresao je ove dvije regije 26. rujna te godine. Poginulo je 11 osoba, 100 ih je ranjeno a srušeno ili teško oštećeno preko 80.000 kuća i zgrada. Asiz je pri tome jako teško stradao. Među ostalim, urušio se i svod bazilike sv. Franje koja smještena na vrhu gore dominira cijelim krajem i simbol je grada Asiza. Urušavanjem svoda oštećene su i glasovite Cimabueove freske koje su oslikavale unutrašnjost bazilke. Pri tome su poginula 4 radnika koji su se u trenutku potresa zatekli u crkvi procjenjujući štete od prijašnjeg potresa.

Evo kako je taj zastrašujući prizor izgledao uživo:Ovom bih se prilikom sjetio i svih žrtava katastrofalnog potresa na Haitiju od prije neki dan. Broj nastradalih će prijeći stotinu tisuća. Requiescant in pacem!
Zasigurno da bi žrtava bilo puno manje da je manji jaz između bogatog i siromašnog svijeta i da ovi drugi imaju barem približno iste uvjete za normalan život dostojan čovjeka.

Dvanaest godina nakon razornog potresa Asiz je bljesnuo punim sjajem, obnovljen i ljepši nego što je bio, a to vam želim dočarati i ovom reportažom.
Iako se još uvijek vide dizalice i skele na mnogim kućama, šteta je uglavnom sanirana pa i na bazilici sv. Franje. Restauratori su čak uspjeli spasiti i u život vratiti Cimabueove freske skupljajući komadić po komadić otpale žbuke. Svaka im čast na tomu!

Kao što rekoh, dizalice su još uvijek tu.

[IMG]http://i49.************/1rvzpe.jpg[/IMG]


Uspinjemo se prema vrhu. Iznad nas su bazilika sv. Franje i samostan.

[IMG]http://i48.************/2ikunus.jpg[/IMG]


Grad Asiz je pobratimljen s Betlehemom, mjestom Isusova rođenja i naravno, sa San Franciscom. Cijeli grad je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine. Grad je doista sređen kao bombon.

[IMG]http://i45.************/3466o9y.jpg[/IMG]


Biste li vi stali radi nje? Ukusi su različiti.

[IMG]http://i46.************/2afdfsn.jpg[/IMG]


Bazilika na vrhu nam je sve bliža.

[IMG]http://i49.************/2mydwt0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/2rf61rb.jpg[/IMG]


Prvo kroz gradska vrata

[IMG]http://i45.************/zlro1w.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/m90j60.jpg[/IMG]


Nastavljamo naš uspon

[IMG]http://i46.************/2wdsxz8.jpg[/IMG]


Pročeljima kuća u Asizu posvetit ću cijeli jedan niz fotografija jer tema zaslužuje posebnu pozornost. Ne čudi što su Talijani No 1 u stilu i dizajnu, počev od malih svakodnevnih životnih detalja.

[IMG]http://i48.************/2mwf24l.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/1j3uh1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/2rzw8wn.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/212b7uc.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/2ikw6ix.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/dbt6yo.jpg[/IMG]


I tako malo po malo stižemo do vrha grada i bazilike sv. Franje.

[IMG]http://i47.************/favfk4.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/24cxgza.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/23h2hqh.jpg[/IMG]


Turista i fratara na svakom koraku.

[IMG]http://i48.************/2w34bk0.jpg[/IMG]


Pogled prema dolje

[IMG]http://i50.************/aotg0z.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/2v12nnq.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/6eje9s.jpg[/IMG]


(nastavit će se...)
Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2010, 11:30 PM   #17
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Oko bazilike sv. Franje

U crkvi je strogo zabranjeno fotografiranje pa donosim samo fotke izvana i dvije klaustra samostana.

[IMG]http://i45.************/20kas1f.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/2e0jo9c.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/241p2e8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/280s7s0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/md1f0o.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/21bm1xf.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/n6p0k7.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/2ef86ed.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/2yttbh0.jpg[/IMG]


Ispred crkve nalazi se prekrasan mali park-livada. U gornjem lijevom kutu livade posađena je maslina kao simbol mira,
u sredini je od niskoga ukrasnog žbunja napravljen "tau" (simbol sv. Franje) i natpis "PAX" (mir), a u gornjem desnom kutu
podignut je spomenik koji prikazuje Franju kao konjanika u trenutku obraćenja kada shvaća da ratnički put nije za njega.

[IMG]http://i45.************/52ylxz.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/2wgan8n.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/15s6fcw.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/6gzsw9.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/9h5jie.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/iymzqh.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/20j3609.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/29c00n6.jpg[/IMG]


Još nekoliko prizora iz okolnih ulica...

[IMG]http://i50.************/90ru4p.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/2pqjin6.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/v6qfcn.jpg[/IMG]


...i umbrijskih pejzaža (žitna polja i brežuljci pod maslinicima).

[IMG]http://i47.************/10zpu1l.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/16c193o.jpg[/IMG]


(nastavit će se..)

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 02:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu