daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 19th, 2010, 10:41 PM   #1
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 315

[Varaždin] - Lumini centar

Nakon izgradnje gotovo svih dućana koji postoje u Hrvatskoj, nakon izgradnje nekoliko kvazi shopping centara (Storeland, Supernova) i jedinog koji koliko-toliko liči na pravi shopping centrić (Merkator centar) došlo je vrijeme za prvi od najavljenih nekoliko "pravih" shopping centara - Lumini centar.

Ovdje možete vidjeti prikaz i popis dosadašnjih dućana i shopping zona:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=2230

Lumini je pozicioniran je u naselju Kneginec Gornji, u južnom djelu kneginečke poduzetničke zone, proglašene najboljom prošle godine u HR. više o poduzetničkoj zoni Kneginec ovdje:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...7&postcount=68

ABOUT LUMINI PROJECT
· 34,000 m2 GLA (gross leasable area)
· One level layout
· More than 80 retail units
· 4 entrances / exits to the parking
· 2 entrances / exits to the shopping center
· App. 1,400 outdoor parking places
· Opening planned for the 1st quarter of 2010
· First international style shopping center in the county
· Regional importance

Quote:
Norvežani ulažu 45 mil. eura u Kneginec

15.1.2010 11:22:00 | Izvor/autor: Business.hr/PressCut

Zagorje Tehnobeton počelo je obavljati pripremne radove za gradnju trgovačkog i zabavnog centra Lumini u Poslovnoj zoni Kneginec. Riječ je o 45 milijuna eura vrijednom ulaganju koje je norveška investicijska i razvojna grupa Verdispar najavila još sredinom 2008. godine. No, zbog prilika na tržištu gradnja objekta, koji je trebao biti otvoren ovoga proljeća kao najveći u varaždinskoj regiji, započet će idući tjedan svečanim polaganjem kamena temeljca.

Početak gradnje veseli nas zbog nekoliko razloga. Naime, ne samo da je riječ o velikoj investiciji, što se osjeća i još će se osjećati u općinskom proračunu, bilo kroz komunalne i druge naknade, bilo kroz doprinose budućih 300-tinjak zaposlenika, nego će Lumini poticajno djelovati na druge ulagače u našoj zoni, ističe Goran Kanišld, načelnik Kneginca, općine smještene uz grad Varaždin.

Iako je kneginečka Poslovna zona nekoliko puta dobivala priznanja kao najbolja mala poduzetnička zona, itekako je osjetila posljedice krize na tržištu nekretnina. Naime, od 50-ak ulagača i vlasnika parcela u zoni, samo su se najhrabriji lani odlučili početi graditi planirane objekte ili kupiti parcelu u zoni, pa je podbacila i prihodovna strana općinskog proračuna.

Nova godina donijela nam je optimizam jer vjerujemo da će početak gradnje cen-tra Lumini biti prekretnica te ohrabriti i druge ulagače. Naime, kada bude dovršen, sigurno će kao najveće ulaganje u našoj zoni privući i nove investicije, nada se Kaniški.

Norveški investitor kupio je u kneginečkoj zoni više od 100.000 četvornih metara zemljišta, na kojem će graditi objekt od 34.000 kvadrata bruto prodajne površine s mogućnošću širenja. U centru će se smjestiti više od 80 maloprodajnih jedinica, dječja igraonica, restorani, mnogobrojni uslužni lokali, hipermarket na 7200 četvornih metara te Cinestar multipleks sa šest kinodvorana.

Ekskluzivni zastupnik za iznajmljivanje prostora je Colliers International.
http://limun.hr/main.aspx?id=548112

BROŠURA o Lumini centru, sa svim informacijama i tlocrtima:
http://www.verdispar.com/images/Mark...oshura_ENG.pdf

Trevor McPhee está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 19th, 2010, 10:46 PM   #2
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Likes (Received): 0

odlično, živjela nova dretva!

Da ne moramo za svaku informaciju otvarati linkove, ajmo nabacit neke info u same postove - za početak, kad je planirano otvaranje centra?
Old January 19th, 2010, 11:01 PM   #3
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Po svemu sudeći trebat će im nekakvih godinu i pol dana za izgradnju, što znači sredinom 2011 ili možda mjesec-dva prije ako se budu luđački žurili (što je najčešći slučaj sa takvim objektima u HR). Pošto je izvođač "Zagorje - Tehnobeton" a u ovom slučaju sumnjam da će biti nekih "kung -fu" podizvođača, vjerujem da će stvar ići glatko i vrlo brzo.
Old January 19th, 2010, 11:04 PM   #4
RockawayDemurs
BANNED

Djeluje super. Bravo Varaždin!
RockawayDemurs no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2010, 11:25 PM   #5
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Evo i pristupne situacije:
Glavni pristup biti će sa čvora Kneginec:

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
Karta:

Južni kružni tok:

Sjeverno raskrižje:
Osim zagrebačkom ulicom, te brzom spojnom cestom VŽ- čvor VŽ, postoji i treća mogućnost pristupa kroz naselja Kučan, ta je možda i najbolja za bicikliste...
Udaljenost po toj varijanti sa Korza:
Old January 19th, 2010, 11:31 PM   #6
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

jao, sori šta opet načinjem temu al ne mogu se baš suzdržat - ovdje će biti jedino varaždinsko pošteno kino? mislim, i za sam šoping mi je, ovako laički, promašeno, a kamoli za kino.. Jel bar vozi bus dole? Dobro bi bilo uložit u pravo gradsko kino (Gaj, jel?)..
Old January 19th, 2010, 11:50 PM   #7
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kebra View Post
jao, sori šta opet načinjem temu al ne mogu se baš suzdržat - ovdje će biti jedino varaždinsko pošteno kino? mislim, i za sam šoping mi je, ovako laički, promašeno, a kamoli za kino.. Jel bar vozi bus dole? Dobro bi bilo uložit u pravo gradsko kino (Gaj, jel?)..
nažalost - DA

Kino GAJ, u pravu si, je jedino gradsko kino nakon što se kino KULT ugasilo prije mjesec dana. Nažalost, za razliku od Kina Kult koje je bilo novo, otvoreno prije par godina i relativno udobno, kino GAJ je muzej, to trebate vidjeti...

Postojalo je i kino DOM do prije 7,8 godina a ono je trenutno prazno. Zgrada je u vlasništvu grada i idealna je za obnovu jer je puno bolji odnos gledatelj - platno i neki drugi parametri dvorane. Baš me zanima što će poduzeti u vezi toga.Hmm.

Lokacija šopinga je i po meni promašena iz svih onih razloga koje sam naveo u construction dretvi (urbanizam) da se sad ne ponavljam. No što je tu je. Postoji puno linija kako gradskih , tako i županijskih samo su desetljećima iza organizacije prometa kakav ima primjerice Pula-promet i na tome će se uskoro hitno trebati poraditi jer, prigradska naselja rastu (Hrašćica primjerice) a neadekvatno su povezana...
Old January 19th, 2010, 11:54 PM   #8
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Da, ovaj Gaj što ga imamo teško je nazvati kinom... neudobno je lijepa riječ za iskustvo sjedenja na tim stolicama, naravno kino nema gotovo nikakav nagib pa ako se netko sjedne red ispred ništa ne vidiš... o digitalnom projektoru i 3D da ne pričamo...

Ja bi ovako: neka kino u Luminiju bude za nove filmove, blockbustere i 3D projekcije, a da se u varaždinu uredi kino Gaj ili Dom za prikazivanje starijih filmova (treba mladim naraštajima i da su se nekad radili filmovi koji oduzimaju dah, i za to im nije bio potreban nikakav CGI) + da kino može poslužiti kao konferencijska dvorana.

Bus vozi po Knegincu, gdje mu je točno stanica neznam. Stanje s bus prometom prilično je kaotično zadnjih dana u Vž tak da više u ništa nemožeš bti siguran...
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2010, 11:58 PM   #9
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post
nažalost - DA

Kino GAJ, u pravu si, je jedino gradsko kino nakon što se kino KULT ugasilo prije mjesec dana. Nažalost, za razliku od Kina Kult koje je bilo novo, otvoreno prije par godina i relativno udobno, kino GAJ je muzej, to trebate vidjeti...

...
A zbog čega se zatvorilo kino koje je otvoreno relativno nedavno?...pretopostavljam razlog,al reko da pitam

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2010, 12:04 AM   #10
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Točno tako, Grofe.
I ja bih želio isto, s tim da bi u preuređenom Varaždinskom kinu rađe gledao baš sve filmove, pa tako i nove, ne samo stare ili "kinoteka" programe.Šteta da nisi nikad imao prilike doživjeti gledanje filma u bivšim kinima "Central" ili "Zagreb" u ZG. To su bila kina! Udobnost nije bila ništa manja nego u današnjim multipleksima, dapače, a lokacija u centru centra, kina puna, njih desetak ili više u samom centru...a bilo je to prije samo 10-15 godina.

Kutina,
kino kult se zatvorilo jer je gazda završil u čuzi (Horvat iz Fime) čija je podfirma rentala opremu samome sebi, ma neka zavrzlama, uglavnom to nije bilo gradsko nego privatno kino a služilo je i za različite druge priredbe pa i za famozni trash festival...dvorana je još uvijek u funkciji samo se ne koristi za kino...
Old January 20th, 2010, 12:06 AM   #11
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

A onda nije ono na kaj sam mislio.

Žalosna je cijela ta priča s kinima u cijeloj Hrvatskoj zapravo.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2010, 12:08 AM   #12
grofBombelles
BANNED

Dodao bih i da je biciklistički pristup tom Luminiju JADAN, ma NEMA GA. Ova ruta što ju ti predlažeš, Trevor, je užas za vožnju. Cesta uska, grbava, bez biciklističke staze i bankine, a vozači voze kao divlji, strah me za živu glavu kad se tamo vozim. Kad se skrene prema Plitvici situacija još i gora, tamo je neko postrojenje za kamen ili što već, i tamo svako malo prolaze teški građevinski kamioni iza kojih se diže oblak prašine. Vjeruj mi, ta cesta definitivno nije za "obiteljsku" vožnju biciklom, prije poligon za ekstremne sportove.

Prek Zagrebačke, ak se ide, ima biciklističkih staza/traka 95% ceste, al to je prilično obilazno pa nije najstrenije rješenje.

Po meni, najbolji način za rješiti pristup biciklima bio bi (od Luminija) preko nadvožnjaka, kraj Calzedonije, po zoni Kneginec sjever do istočne obilaznice (to je sve sagrađeno). E sad, napravit stazu ispod mosta na obilaznici, te spojiti sa završetkom industrijske zone Brezje (cesta do Solvisa). Zapravo, najbolje bi bilo kad bi se sagradila biciklistička staza uzduž istočne obilaznice, sve do rotora kod Baumaxa.

Old January 20th, 2010, 12:10 AM   #13
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
nažalost - DA

Postojalo je i kino DOM do prije 7,8 godina a ono je trenutno prazno. Zgrada je u vlasništvu grada i idealna je za obnovu jer je puno bolji odnos gledatelj - platno i neki drugi parametri dvorane. Baš me zanima što će poduzeti u vezi toga.Hmm.

Lokacija šopinga je i po meni promašena iz svih onih razloga koje sam naveo u construction dretvi (urbanizam) da se sad ne ponavljam. No što je tu je. Postoji puno linija kako gradskih , tako i županijskih samo su desetljećima iza organizacije prometa kakav ima primjerice Pula-promet i na tome će se uskoro hitno trebati poraditi jer, prigradska naselja rastu (Hrašćica primjerice) a neadekvatno su povezana...
Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
Da, ovaj Gaj što ga imamo teško je nazvati kinom... neudobno je lijepa riječ za iskustvo sjedenja na tim stolicama, naravno kino nema gotovo nikakav nagib pa ako se netko sjedne red ispred ništa ne vidiš... o digitalnom projektoru i 3D da ne pričamo...

Ja bi ovako: neka kino u Luminiju bude za nove filmove, blockbustere i 3D projekcije, a da se u varaždinu uredi kino Gaj ili Dom za prikazivanje starijih filmova (treba mladim naraštajima i da su se nekad radili filmovi koji oduzimaju dah, i za to im nije bio potreban nikakav CGI) + da kino može poslužiti kao konferencijska dvorana.

Bus vozi po Knegincu, gdje mu je točno stanica neznam. Stanje s bus prometom prilično je kaotično zadnjih dana u Vž tak da više u ništa nemožeš bti siguran...
Eto, onda rekonstruirat Kino Dom, Grad to isfura za 5-10 milja, za Varaždin to doista nije neka cifra.. Al da kino bude za sve, od bockbustera do kinoteke.. Osobno mi je puno veći gušt otić na film u grad nego u šoping centar..
A s busevima će se situacija valjda popraviti do otvorenja centra..
Old January 20th, 2010, 12:20 AM   #14
grofBombelles
BANNED

Quote:

Točno tako, Grofe.
I ja bih želio isto, s tim da bi u preuređenom Varaždinskom kinu rađe gledao baš sve filmove, pa tako i nove, ne samo stare ili "kinoteka" programe.Šteta da nisi nikad imao prilike doživjeti gledanje filma u bivšim kinima "Central" ili "Zagreb" u ZG. To su bila kina! Udobnost nije bila ništa manja nego u današnjim multipleksima, dapače, a lokacija u centru centra, kina puna, njih desetak ili više u samom centru...a bilo je to prije samo 10-15 godina.
Vjerovat ću ti na riječ Trevore i reći da bih umro od sreće kad bi tako nešto imali u Varaždinu. Ma, volontirao bih svaki vikend, na svaku kinoprojekciju bih išao. Prava je šteta što se malogdje danas na velikom platnu u Hrvatskoj mogu pogledati svevremeni klasici, remek djela filma.

Tjedan dana koje sam proveo u Toplicama na školi medijske kulture minule godine, tih tjedan dana kad je zatvoreno kino u Toplicama ponovo oživjelo (a baš je lijepo kino, s vrlo udobnim stolicama) bio je jedan od najljepših tjedana mog života. Svake večeri jedna projekcija, uz kratak uvod nekog od naših najboljih filmskih kritičara, i minute uživanja u Felliniju, Fordu, Metastazama Branka Schmidta činile su se kao sekunde. Ah! Kako je tužno što se kod nas kulturi filma ne pridaje gotovo nikakva pozornost, naspram, izložbama, knjigama, kazalištu koje ipak dobiju kakvu-takvu pozornost.
Old January 20th, 2010, 12:24 AM   #15
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
Eto, onda rekonstruirat Kino Dom, Grad to isfura za 5-10 milja, za Varaždin to doista nije neka cifra.. Al da kino bude za sve, od bockbustera do kinoteke.. Osobno mi je puno veći gušt otić na film u grad nego u šoping centar..
A s busevima će se situacija valjda popraviti do otvorenja centra..
Amen to that!

No poznajući čika Bradu, taj nebu pare dal samo tak. On umjesto Dobar dan veli "nemamo novaca".
Vidjet ćemo, znam samo da bum ga probal osobno isprovocirati s ovim Varaždin grad kulture, bez kina, gleda filmove u Knegincu...

Grofe,
Ovaj prijedlog Ti je odličan. U pravu si ova "moja" cesta je prestrašna, no ja se tam ionak vozim rekreativno povremeno nedjeljom kad nema prometa, pa mi nije bilo tak strašno. S vremenom bude se ona i sredila, no prije toga treba ispod staviti kanalizaciju a to ide spoooro, kad je Kučan užasno razvučen i nepodesan za kanalizaciju.
Najrealnije mi se čini izdvojena biciklistička staza uz ist. obilaznicu, kakva uostalom i postoji već na djelu između dva rotora (Baumax i Kitro)
Old January 20th, 2010, 02:56 AM   #16
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Amen to that!

No poznajući čika Bradu, taj nebu pare dal samo tak. On umjesto Dobar dan veli "nemamo novaca".
Vidjet ćemo, znam samo da bum ga probal osobno isprovocirati s ovim Varaždin grad kulture, bez kina, gleda filmove u Knegincu...

Grofe,
Ovaj prijedlog Ti je odličan. U pravu si ova "moja" cesta je prestrašna, no ja se tam ionak vozim rekreativno povremeno nedjeljom kad nema prometa, pa mi nije bilo tak strašno. S vremenom bude se ona i sredila, no prije toga treba ispod staviti kanalizaciju a to ide spoooro, kad je Kučan užasno razvučen i nepodesan za kanalizaciju.
Najrealnije mi se čini izdvojena biciklistička staza uz ist. obilaznicu, kakva uostalom i postoji već na djelu između dva rotora (Baumax i Kitro)
Nije Čehok glup da pljusne nekoliko milja u kino tek tak, pogotovo dok bu sad cinestar u susjedstvu
karelcro no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2010, 09:55 PM   #17
El Diablo
Registered User

El Diablo's Avatar

Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by karelcro View Post
Nije Čehok glup da pljusne nekoliko milja u kino tek tak, pogotovo dok bu sad cinestar u susjedstvu
Rekao bih da nije dovoljno pametan za tak nekaj. Kaj će gradu kulture kino u centru? Bolje šusnemo par narodnjačkih birceva.
El Diablo no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2010, 11:43 PM   #18
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Danas je i službeno započela gradnja iako radovi traju već nekoliko dana punom parom:

Quote:
Počela gradnja Lumini centra u Varaždinu
20.01.2010

Norveška investicijska i razvojna grupa Verdispar počela je u poduzetničkoj zoni Kneginec s gradnjom trgovačkog i zabavnog centra Lumini, najvećeg takvog centra u sjevernoj Hrvatskoj, a investicija je vrijedna oko 45 milijuna eura
‘Zbog svojih komparativnih prednosti, Lumini će biti prvi regionalni trgovački centar treće generacije, čije je otvaranje planirano u proljeće 2011. godine. Svjesni smo da su pred nama brojni izazovi, ali i da svaka kriza pruža šanse za kvalitetne projekte i zdrave investicije, upravo kakav je i centar Lumini’, istaknuo je Erik Mohorović, direktor Verdispara za Hrvatsku, prilikom postavljanja kamena temeljca kojim je svečano obilježen početak radova čiji je izvođač Zagorje Tehnobeton.

Verdispar je u poduzetničkoj zoni Kneginec, neposredno uz južni ulaz u Varaždin, otkupio 102.000 m2 zemljišta na kojem će nastati objekt s jednom etažom prodajne površine 33.000 m2 te s mogućnošću širenja u budućnosti. Unutar trgovačkog centra bit će više od osamdeset prodajnih jedinica te Cinestar multipleks sa šest kino dvorana i hipermarket na 4940 m2. Centar će posjetiteljima nuditi velik izbor modnih brendova, igraonicu za djecu, restorane i razne kafiće, tako da će uz dobar šoping pružiti i puno zabave. Uz trgovački centar bit će i parkiralište sa 1360 mjesta koja će biti dostupna s četiri ulaza odnosno izlaza.

‘Buduće posjetitelje i kupce iz Varaždina, Čakovca, Koprivnice i drugih mjesta sa sjevera Hrvatske, ali i susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske, planiramo privući vrhunskim svjetskim modnim markama i mnogobrojnim zabavnim sadržajem. Atraktivna lokacija, izvrsna infrastruktura, moderan koncept i iskusan tim koji sudjeluje u ovom projektu dovoljna su garancija da možemo reći da centar Lumini ima sve preduvjete za šoping odredište sjevera Hrvatske kojemu gravitira oko 400 tisuća ljudi’, naglasio je Domagoj Pavlek, direktor razvoja projekata u Verdisparu.

Verdispar, norveška financijska grupacija koja je 2007. u Zagrebu osnovala Verdispar International s mandatom širenja poslovnih aktivnosti u jugoistočnoj Europi, danas spada među deset najvećih investitora na hrvatskom tržištu nekretnina. (T-portal)

Last edited by Trevor McPhee; January 21st, 2010 at 12:06 AM.
Old January 21st, 2010, 01:14 PM   #19
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

odličan centar...lijepo je kad lopata zagrebe..

znači oko 100000m2 a 33000 je centar,šta se podrazumijeva pod ovo širenje?

Old January 27th, 2010, 05:49 PM   #20
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Ima u današnjem Večernjaku veliki tekst o Lumini centru i par rendera(jedan malecki unutrašnjosti). Da su bolji uvjeti za slikanje stavio bih tekst tu da ga vidite.

Sve u svemu smatram ovo odličnim projektom. Ako ćemo iskreno tko misli nešto kupiti taj onda ide autom, a onda udaljenost ne igra odlučujuću ulogu.
Brko no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
hrvatsko zagorje, lumini centar zagorje

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules