daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Forum Bosne i Hercegovine > Sarajevo

Sarajevo Projects and constructions

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old February 24th, 2010, 11:17 AM   #21
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

Likes (Received): 225

e sad si rekao carobnu rijec: trendy

Da, ALTA nije nimalo trendy - i to je njezina navjeca formalna vrijednost u tome svemu.
Da je nesto napravito sto je trendy (fancy, bling-bling ili bilo sta) stajalo bi u konkurenciji sa UNITICima i parlamentom i tako pokvarilo citav ansambal gradni na tom dijelu.

A sto se tice gabarita: u svakom prostornom planu je predvidjen tu objekat - zato su i UNITICi odkuceni od glavne ceste kad su gradjeni 1986. - samo sto tad nije bilo sredstava, da se odmah izgradi objekat.

Sarajevo Construction .net
corvus_edin está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 24th, 2010, 11:24 AM   #22
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by corvus_edin View Post
e sad si rekao carobnu rijec: trendy

Da, ALTA nije nimalo trendy - i to je njezina navjeca formalna vrijednost u tome svemu.
Da je nesto napravito sto je trendy (fancy, bling-bling ili bilo sta) stajalo bi u konkurenciji sa UNITICima i parlamentom i tako pokvarilo citav ansambal gradni na tom dijelu.

A sto se tice gabarita: u svakom prostornom planu je predvidjen tu objekat - zato su i UNITICi odkuceni od glavne ceste kad su gradjeni 1986. - samo sto tad nije bilo sredstava, da se odmah izgradi objekat.
Ova slika najbolje pokazuje o cemu govorim. Ovaj objekt je fakticki napravljen u parceli Unitica. Imam osjecaj kao da su uzeli jednu parcelu i prepolovili je i na njoj napravili dva objekta.

Zasto se to radilo kad ima toliko slobodnih i zapustenih parcela na MD koje placu za novim objektima i uredjivanjem?

Sto se tice "trendy" stvari, ne znam kako je to kod tebe, medjutim meni je glupo da se prave objekti 2010 po designu iz 80-tih, pogotovo u tom dijelu koji bi trebao biti moderan, barem sto se tice novih objekata. Isto tako donji dio tornja parlamenta je lose izveden sa onom nekakvom plavom bojom.
GoldenTree no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 11:26 AM   #23
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

mogu samo da ponovim:
u svakom prostornom planu je predvidjen tu objekat - zato su i UNITICi odkuceni od glavne ceste kad su gradjeni 1986.
A u jednoj monografiji o Ivanu Strausu sam citao, da je njemu posve zao bilo, sto nisu odmah ispunili taj plac

A u vezi prostora: prostor ne znaci jednostavno "praznina" ili odsutnost jednog objekta, jednie gradnje - prostor se stvara
kroz objekte oko njega, koje ga tek kao takvog cine.
Taj travnjak nije imao nikakvu vrijednost u kontekstu sa okolinom nego je sto vise zahtjevao, da se popuni.

Last edited by corvus_edin; February 24th, 2010 at 11:39 AM.
Old February 24th, 2010, 11:51 AM   #24
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Dobro o ukusima se ne raspravlja, pogotovo ako si manjina. Vec je jedan ovdje rekao da je Alta los projekt, ja se slazem.

Uglavnom da sam ja investitor i pogotovo onaj kojem na stol dolazi projekt da ga odobrim za gradnju ovako nesto bi ultimativno zahtjevao.

Jos jedan veliki problem Sarajeva kod izgradnje je taj sto investitori, grad i kanton u opce ne gledaju kako ce taj objekt se uklopiti u okolinu, tako da investitori zapravo vode glavnu rijec kako ce na kraju neki dio grada izgledati. A investitorova glavna vodilja je sto jeftinije proci. Mislim zasto uzeti skupo staklo, ako moze proci i jeftino, zasto ugradjivati vise stakla koje je skupo, ako se moze objekt napraviti od jeftinijeg betona? Rezultat, Alta.

Ne znam sta je u planovima, ne govorim o tome, govorim da je lose graditi u tom dijelu objekt koji je udaljen malo od drugog objekta. Svugdje novi objekti i novi kvartovi ove vrste se grade na puno vecim parcelama nego su samo objekti. Govoriti o nekakvoj gradnji tipa Manhattan na MD dok je vecina parcela neizgradjena, zapustena, a mnoge su prepolovljene tako da imamo vise objekata razlicite vrste, stilova i izgleda na jednoj parceli, je glupost i pogresno. Pogledati primjer Importane Centra, i one banke. Pored i vrlo blizu su nekakvi stari oronuli objekti. Na drugom mjestu ni Importane ni ta banka ne bi nikad dobili dozvolu za pocetak gradnje prije nego se ta parcela dovede u red i ne sruse ti objekti, pa tek onda gradnja. Medjutim u Sarajevu majka improvizacija na svakom koraku. A zasto bi investitori ulagali dodatnu lovu kad se moze jeftinije. Ukratko cijela ta politika oko gradnje u Sarajevu je jedna velika kaubojstina, nazalost.
Old February 24th, 2010, 01:06 PM   #25
AdnanPD
Svi smo mi Broj 1.

AdnanPD's Avatar

Likes (Received): 75

Kakva sirina i zelene zone u poslovnom dijelu grada. Imao sam priliku prije nekih 20 dana biti u NYC i u strogo poslovnom dijelu Manhattan-a nema zelene povrsine i zgrada na zgradi stoji.
Sve je u betonu, asfaltu, staklu i metalu.
AdnanPD no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 02:27 PM   #26
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Quote:
Originally Posted by AdnanPD View Post
Kakva sirina i zelene zone u poslovnom dijelu grada. Imao sam priliku prije nekih 20 dana biti u NYC i u strogo poslovnom dijelu Manhattan-a nema zelene povrsine i zgrada na zgradi stoji.
Sve je u betonu, asfaltu, staklu i metalu.
Ja tu na MD ne vidim nikakav red, nikakav sklad, nikakvu strategiju, sve je boze sacuvaj. Hrpa praznih zapustenih parcela. Investitori grade stilom koji oni hoce i kako hoce i gdje oni hoce.

Jeste li vi svjesni da u vecini zapadnih zemalja visina kuce na periferiji gradova mora biti skoro identicna, da stil gradnje mora isto tako biti po pravilima, a u Sarajevu je dovoljno da imas pare, mozes praviti i sahovske figure tornjeve, koga briga?

To tako ne ide. Ako se zeli MD imati kao poslovni centar, ne vasarski centar sto je danas, onda treba strategija i komisija u kojoj bi bili gradski planeri, umjetnici, arhitekte i politicari koja bi odobravala u skladu sa strategijom za tu oblast, strukom i okolinom svaki projekt pojedinacno. Takvo nesto postoji u Londonu, takvo nesto postoji u Parizu, takvo nesto postoji u Frankfurtu.

A MD nije ni M od Manhattan-a, pored toga sto MH treba prostora, a MD ga ima koliko hoces samo treba ocistiti parcelu koju hoces.
Old February 24th, 2010, 02:39 PM   #27
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

naravno - u tome sto pises ima smisla - u SA ima kako kazes je jedna velika kaubojstina, da... ali bas za to uzeti primjer ALTE nije ispravno.
Ima tu 100 drugih primjera, koji su u svakom, a pogotovo estetskom smilslu ogroman promasaj

Old February 24th, 2010, 02:50 PM   #28
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Quote:
Originally Posted by corvus_edin View Post
naravno - u tome sto pises ima smisla - u SA ima kako kazes je jedna velika kaubojstina, da... ali bas za to uzeti primjer ALTE nije ispravno.
Ima tu 100 drugih primjera, koji su u svakom, a pogotovo estetskom smilslu ogroman promasaj
Navodim ALTU zato sto je to novi objekt, a valjda ako se nema love ispraviti stare greske, ima se love praviti onako kako treba, a ne stvarati nove greske. Cijela poenta je u tome, plus sto sama namjena ALTE ne ide nikako uz parlament. Uz parlament, barem ove nase bosanske parlamente i zgrade vlade koje se grade kao poslovne zgrade, a ne u stilu parlamenata, vlada itd kao u vecini drugih zemalja, valjda uz njih idu poslovne zgrade, eksluzivni hoteli, ambasade, konzulati, muzeji, koncertne dvorane, galerije trgovi, fontane, parkovi, a ne jeftini shoping centri u koje je ulozena mala svota novca i koji na sve to izgledaju poprilicno jeftino.

Mislim zamisli da si ti neki bankar, politicar iz inostranstva koji dolazi u Bosnu na pregovore o nekom visokom ugovoru za neku bosansku firmu, o kreditu za recimo Vc, o politickim pitanjima. I dodjes u parlament BiH, pogledas kroz prozor, pogled ti puca na drvene barake ili tako nesto? Sta ces pomisliti o toj drzavi?

Znaci samim polozajem parlamenta taj distrikt je izlog BiH htjeli to mi priznati ili ne. U svakoj drzavi dio oko parlamenta je napucan kao ni jedan drugi, kod nas, bolje da ne pisem.
Old February 24th, 2010, 02:55 PM   #29
BosniaHerzegovina
Registered User

BosniaHerzegovina's Avatar

Likes (Received): 12

Alta je isti promasaj kao i Usce shoppingcentar:

Jablanica
BosniaHerzegovina no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 03:02 PM   #30
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

ni daleko...ovo je obicna kutija bez ikakvog smisla za forme, povrsine i strukture.

Old February 24th, 2010, 03:10 PM   #31
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

Quote:
Originally Posted by GoldenTree View Post
Cijela poenta je u tome, plus sto sama namjena ALTE ne ide nikako uz parlament.
Zasto ne?

[QUOTE=GoldenTree;52438867valjda uz njih idu poslovne zgrade, eksluzivni hoteli, ambasade, konzulati, muzeji, koncertne dvorane, galerije trgovi, fontane, parkovi, ...[/QUOTE]

Pa da...i bice

Quote:
a ne jeftini shoping centri u koje je ulozena mala svota novca i koji na sve to izgledaju poprilicno jeftino.
Nemoj zamjenuti skromno sa jeftino - ALTA je sve drugo, nego jeftino...

Quote:
Mislim zamisli da si ti neki bankar, politicar iz inostranstva koji dolazi u Bosnu na pregovore o nekom visokom ugovoru za neku bosansku firmu, o kreditu za recimo Vc, o politickim pitanjima. I dodjes u parlament BiH, pogledas kroz prozor, pogled ti puca na drvene barake ili tako nesto? Sta ces pomisliti o toj drzavi?

Natavno...samo to ge globalni problem SA (i drugih gradova) - a nema veze sa ALTOM

Quote:
Znaci samim polozajem parlamenta taj distrikt je izlog BiH htjeli to mi priznati ili ne. U svakoj drzavi dio oko parlamenta je napucan kao ni jedan drugi, kod nas, bolje da ne pisem.
Naravno - a stvari se pomicu polako

ALTA
Renovirani UNITICi
SCC
Importanne

Old February 24th, 2010, 03:11 PM   #32
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Quote:
Originally Posted by BosniaHerzegovina View Post
Alta je isti promasaj kao i Usce shoppingcentar:

Ovaj shoping centar se ubio negdje za periferije, uz ostale montazne objekte kao recimo velike salone za prodaju itd. Ovakvi shoping centri barem na zapadu se prave kao tvornicke hale, samo sto je materijal izgradnje nesto kvalitetniji. Vrlo su jeftini za graditi.

Samo kako se moze vidjeti ovdje na slici ovaj objekt ima vise prostora oko sebe, pogotovo toranj nego je to slucaj na MD-u, a design i pogotovo ova crvena boja odudaraju od poslovnog tornja.

Kako sam rekao, ubio se za periferije, da mu prvi susjed bude recimo opticarski salon sa jedne strane, a salon tapisona i cilima sa druge strane. Poslovni toranj kao susjed, greska.
Old February 24th, 2010, 05:30 PM   #33
dario_capajebo
Registered User

dario_capajebo's Avatar

Quote:
Ovaj shoping centar se ubio negdje za periferije, uz ostale montazne objekte kao recimo velike salone za prodaju itd. Ovakvi shoping centri barem na zapadu se prave kao tvornicke hale, samo sto je materijal izgradnje nesto kvalitetniji. Vrlo su jeftini za graditi.

Samo kako se moze vidjeti ovdje na slici ovaj objekt ima vise prostora oko sebe, pogotovo toranj nego je to slucaj na MD-u, a design i pogotovo ova crvena boja odudaraju od poslovnog tornja.

Kako sam rekao, ubio se za periferije, da mu prvi susjed bude recimo opticarski salon sa jedne strane, a salon tapisona i cilima sa druge strane. Poslovni toranj kao susjed, greska.
Izvini što pitam,ali vidim da vrlo kritički i samouvjereno komentiraš dosta toga,pa bi bilo super da saznam koje su ti reference. Mislim da li si master of science nečega ili bakaleus , ili ....?

Srdačan pozdrav
dario_capajebo no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 06:19 PM   #34
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Likes (Received): 12

Objekat, po sebi i nije problematican. Bijela boja ide uz Parlament, sva sreca pa nije nesto drecavo ili visoko, ovdje bas ne bi islo.

Pozicija mi se ne svidja. Previse je blizu svega. Pogotovo, sto ce zaklanjati pogled na zaboravljeni bulevar koji je dijagonalno vodio do zeljeznicke stanice. Za ovo nema opravdanja.

Na ovoj slici se moze vidjeti kako Alta svojim gabaritom izlazi na pola ovog bulevara, koji ima 2x2 saobracajne trake i zelenu zonu izmedju saobracajnica:

Evo jos jedne ilustracije:

BEFORE

AFTER
atlantis. no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 06:37 PM   #35
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Quote:
Originally Posted by dario_capajebo View Post
Izvini što pitam,ali vidim da vrlo kritički i samouvjereno komentiraš dosta toga,pa bi bilo super da saznam koje su ti reference. Mislim da li si master of science nečega ili bakaleus , ili ....?

Srdačan pozdrav
Ne vidim u opste razlog za postavljanje licnih pitanja tamo gdje je licno irelavantno, ne samo sto je to poprilicno napadno, za mnoge i mahalski, nego sto mozes biti doktor nauka u ne znam cemu, ako nemas ukusa i smisla za lijepo, ako nisi prosao svijet i vidio kako to rade drugi gradovi, onda ti djaba titula. A ja mogu napisati sta mi je volja, nemas mogucnosti saznati da li govorim istinu ili ne.

Mozda bi bolje bilo da se skoncentrisemo na izgradnju, a da ne ulazimo u privatne vode. Inace zasto trebamo za nesto patent, zasto ne vidjeti kako to drugi rade, prilagoditi to nasim potrebama i dobili smo pravu stvar.

Zna li bilo ko, bilo koji grad u Europi gdje je parlament preko puta shoping centra?

Ne treba biti doktor nauka i upisati u Google rijec parlament na engleskom, kliknuti na slike, pa vidjeti kako je to u drugim zemljama. Svakako da cemo ih vidjeti u najboljim dijelovima glavnih gradova, svakako da cemo vidjeti sredjenu okolicu i ja jos nisam naisao ni na jednu zemlju kojoj je shoping centar preko puta parlamenta, pogotovo da je tako lose sredjena okolica.

Ako je sve tako, ako su europski i svjetski standardi takvi, a u Sarajevu nisu, onda znaci da nesto ne stima u Sarajevu. Zar treba biti doktor nauka za takvo sto?

Poz i tebi.
Old February 24th, 2010, 07:30 PM   #36
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Quote:
Originally Posted by atlantis. View Post
Na ovoj slici se moze vidjeti kako Alta svojim gabaritom izlazi na pola ovog bulevara, koji ima 2x2 saobracajne trake i zelenu zonu izmedju saobracajnica:

AFTER
Bingo. To nisam ni primjetio, a prema blizini drugih objekata pretpostavio sam da se zapravo radi o jednoj parceli slicne velicine i oblika kao sto je ona preko puta nje, na kojoj se nalazi Holiday Inn.

Evo slika dokazuje da ne samo sto se radi o jednoj normalnoj parceli na koju su postavljeni Unitic blizanci i Alta, nego prikazuje da je objekt Alte izasao izvan te parcele.

Alta sa lijeve donje strane.

Old February 24th, 2010, 07:33 PM   #37
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

Quote:
Originally Posted by atlantis. View Post
Objekat, po sebi i nije problematican. Bijela boja ide uz Parlament, sva sreca pa nije nesto drecavo ili visoko, ovdje bas ne bi islo.

Pozicija mi se ne svidja. Previse je blizu svega. Pogotovo, sto ce zaklanjati pogled na zaboravljeni bulevar koji je dijagonalno vodio do zeljeznicke stanice. Za ovo nema opravdanja.

Eh dobro si se sjetio

Spomenuti bulevar (Franca Lehara) je davno odbacen - nazalost.
Zato je prostorni plan izmnenjen, tajo da su ona dva stambena objekta mogli uopste graditi (koji takodjer sjecu zamisljeni bulevar).

a evo prostornog plana.

zamisljeni izlozni prostor ze valjda zbog komercijalini razloga pao u vodu.
Ali dobro se vidi, da se ALTA pridrzava tog plana.

U ostalom: značaj jedne zgrade nije u bilo kakvim efektima, nego stoji i pada kakao "radi" s gradom i okolinom.
Arhitektura se ne može pratiti trendove na kratak rok, zato sto je arhitektura...a i grad izdrzivljiviji, nego sami trend.

Last edited by corvus_edin; February 28th, 2010 at 05:58 PM.
Old February 24th, 2010, 07:43 PM   #38
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Cuo sam da je tu limitirana visina objekata i to mi nikako nije jasno, zar nije bilo pametnije tu zabraniti gradnju prodajnih i rezidencijalnih objekata, a neogranicavati limit visine koji svakako investitorima tu ogranicava velicinu prostora kojeg onda mogu unovcavati i tako isplatiti investiciju. Jer vjerovatno je tu kvadratni metar terena skup, da bi se isplatio investitoru, objekt mora imati veliku povrsinu, da bi imao veliku povrsinu, mora se graditi u visinu, a visina limitirana ne znam zbog kojeg razloga?

Ma dobro prostorni plan jeste promijenjen ocigledno, samo je pitanje zasto je promijenjen i ko je to odobrio, jer ocigledno je da je Alta parcela suvise malena za bilo kakav potrebni objekt u tom dijelu. Mozda bi tu mogao doci jos jedan ekstra toranj kao blizanci koji bi i onako isao u visinu, medjutim objekt tipa Alta, tu nikako ne ide, po mom misljenju.
Old February 24th, 2010, 07:48 PM   #39
James.Kayn
Registered User

James.Kayn's Avatar

Alta is a very good looking building, and fits the area very good if they open a MacD there or a Burger King people will come ;9 hehe. but thoes anybody know which stores they will open they? can't find anything at the homepage

James.Kayn no está en línea   Reply With Quote
Old March 2nd, 2010, 08:53 PM   #40
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Likes (Received): 555

the names the stores arent announced yet, unfortunately

A nice roof-view of Alta from sa-c.info

Reply

Tags
alta, sarajevo

Thread Tools