|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Иностранство Светско, а није наше / Show your cities and countries here | » Атлас | Rate a building |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#41 |
|
Powered by Jet-A1
Likes (Received): 2777
|
Ajd, kad vam se toliko dopadaju zračne snimke, evo još par komada:
![]() ![]() ![]() ![]() Tri noćne panorame: ![]() ![]() ![]() Primjetite kako je cilo područje zaljeva urbanizirano.
Last edited by Ballota; February 23rd, 2010 at 02:29 AM. |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Powered by Jet-A1
|
Split ima 14km plaža (na području poluotoka). Ima ih svih živih vrsta. Urbane, izolirane...betonske, pješčane, šljunčane, kamenite...uređene, neuređene....obične i za nudiste....sa noćnim klubovima i bez....
![]() Najpoznatije su Bačvice. Nalaze se odma sa istočne strane gradske luke: ![]() Liti su poprište ludih tuluma i koncerata u plićaku, koje zna posjetit i do 60,000 ljudi: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na sjevernoj strani Marjana se nalaze razne kamenite i pješčane plaže, obavijene gustom borovom šumom. Ovo je jedna od njih...Bene: ![]() Sa južne strane su Kašuni. Tu se nalazi noćni klub na obali. Imaju i nudističku sekciju: ![]() Malo istočnije je Obojena Svjetlost, također sa barom: ![]() Ako krenemo dalje na istok, dolazimo do gradske luke, Bačvica, pa onda do Ovčica: ![]() Dalje prema istoku je uvala Firule, sa barom u kom se liti održavaju manji koncerti: ![]() ![]() Nakon Firula je smještena lučica Zenta, pa zatim uvala Trstenik: ![]() ![]() Iza Trstenika je velika, umjetno nasuta plaža Žnjan: ![]()
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Montenegrin
Likes (Received): 45
|
Ako vi Splićani nešto ne krijete, moram da primijetim da je Split grad sa vrlo dobro održavanim commie fasadama, i to je primjer kako bi se svugdje trebalo raditi...
![]() Jeli Marjan uvijek bio zelen, ili su komunjare planski ozelenile golo brdo, kao što je slučaj sa par brda u Podgorici? Veeliki plus za istorijsko nasleđe, stepen urbanizovanosti, i sportsku infrastrukturu. Plus i za infrastrukturu uopšte (aerodrom sa respektabilnim brojem putnika, saobraćajna mreža dobra, sa dosta denivelacija, željeznica ukopana, što mi je posebno interesantno...) Mali minus za zelenilo...ali ništa što ne može da se ispravi masovnim sađenjem stabala duž bulevara i ulica. Kad se sve sabere i oduzme, vjerovatno grad najviše po mjeri čovjeka u EX YU.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Powered by Jet-A1
|
Ništa ne krijemo. ![]() Fasade su zbilja ok. I sve češće se obnavljaju. Grad je pun zgrada pod skelama. Naravno da ima oronulih užasa, ali puno manje nego npr. u Zagrebu, Rijeci ili Beogradu. Sve je to dijelom i radi kvalitetnije gradnje, ali i radi klime. Zrak nije previše zagađen, pa fasadama treba duže da posive i propadnu. Zelenila po ulicama ima dosta. Jedino malo fali parkova. Al Marjan sve to nadoknadi i to s kamatama. To je naša zelena oaza i glavno misto za rekreaciju. Umjetno je pošumljen, prije nekih 150 godina. Danas ima nekoliko vidikovaca, biciklističke staze, trim staze sa postajama za vježbanje, botanički vrt, ZOO, hrpu plaža, teniske terene na Benama.... ![]() Pogled sa zvonika katedrale: ![]() Put prema vrhu: ![]() Ovo je pogled sa vrha (178m visine): ![]() ![]() Vidikovac: ![]() Oceanografski institut, na rtu: ![]() ![]() Šumska cesta: ![]() Staza: ![]() Pustinjačke pećine: ![]() Južne padine: ![]()
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Српски Форум
Likes (Received): 5
|
Boli vas uvo, preko zime nemate sugavog vremena; znatel' vi uopste sta je zimska depresija
?. Split ima odlicnu lokaciju za grad. Novi Univerzitet je ). Onda ona stara velika palaca(#), bilo bi awesome da to opet izgradite ali tesko posto je lokacija popunjena vec drugim zgrada...bilo kako bilo izgledalo bi impozantno.Bio prije par god. sa frendovima dole(HR) u kuci od jednog, kad ono nesto crno na zidu, ja tamo, kad ono fuc*ing mali skorpion furam tesku paranoju na te stvari iako mi njegov otac rece kao nisu opasni. Al' ko ce ga vjerovat kad znaju neke vrste konja oborit![]() ![]() BTW, One nocne panorama fotke su ![]() (#)
Last edited by Majevčan; February 23rd, 2010 at 04:57 AM. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Registered User
Likes (Received): 38
|
Veoma dobre fotke, posebno mi se svidja stari grad i korzo, oni "commie" blokovi manje-vise. Izgleda mi kao daleki ljepsi (a i veci) grad nego sto sam ga zamisljao iz nekih ranijih reportaza/threadova. Odlican posao Ballota, sto Majevcan rece, iskreno ti zavidim na onakvoj klimi i blizini mora (Februar je sve samo ne suncan u Wisconsin-u).
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Je*o Split. Tu me žena dok mi nije bila žena nagovorila da dodirnem Dujin palac
![]() Kako neće znati, Možda Splićani manje, ali ovi iz manjih primorskih mesta sigurno znaju. Kad ti u junu dođe pola sveta a onda te kad se navikneš na ludnicu od života u septembru svi napuste. Ja kao gost osetim tugu kad letujem u septembru, kad prepune i prevesele plaže opuste i otužne. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
sergio-m
|
radi li ko ovde za turisticku udrugu grada splita?!
gle cuda bas na prolece pred dolazecu turisticku sezonu ovako nesto na srb delu foruma!? provaljeni ste!!! salu na stranu vrlo rado bih ponovo video split jer sam poslednji put tamo bio kao klinac i secam se svega samo kroz maglu bilo je to 80 godina proslog veka...onaj split onda i ovaj sada su ipak razliciti.... p.s. novi sad i split imaju isti pozivni i postanski broj!! 021 i 21000
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 98
|
Odlične slike Gorane!
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
Лепе фотографије. Сплит изгледа одлично. Јако урбано и добро испланирано делује.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Registered User
|
split je super, lep, urban i dinamican grad... bio sam 2008. godine na 24 casa u splitu... potpuno ludih 24 casa... planiram ove godine da odem na boat show i ponovim iskustvo...
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
BANNED
|
Da pojasnim. Postoji priča da ko dodirne palac Svetog Duje zajedno sa devojkom da će se oženiti njome
![]() I bome ja se oženih. E sad pomoć. Neki zovu ovu statua Sveti Duje a neki Grgur Ninski. Šta je ispravnije, i šta kažu Splićani i koji naziv se češće koristi www.adria24.com Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Split se nalazi na pola puta vazdusnom linijom od Rima do BG-a, secam se kako se lepo video iz vazduha. Prilozio bi sliku ali je prilicno mutna... Posle ovakvih slika, zapalio bi sutra da ga obidjem. Vecina mladje generacije iz Srbije nije nikad bilo u Dalmaciji ili je se seca kroz maglu kao ja. Zalosno je samo sto su nam se izdesavala sranja pa se u Splitu gost iz Srbije ne oseca dobrodoslim i opustenim.
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Registered User
Likes (Received): 176
|
Quote:
Prvo što će primjetiti su ceste na ulazu u grad (a možda i aerodrom, ako dolazi avionom, sa novim terminalom). Tu se puno toga promijenilo i napravilo. I to na sve tri strane prilaza gradu - i iz smjera Kaštela, kao i iz smjera Klisa i Omiša. I kad se sve te ceste spoje u istočnom dijeli grada stvarno to impresivno izgleda. I puno toga se još i gradi. Valjda ceste još nisu došle na red u Matinom planu postavljanja slika, pa evo dvije: ![]() ![]() I u samom središtu grada ima dosta promjena što se tiče cestovne infrastrukture. Druga stvar koja će posjetitelju upasti u oči je da se grad dosta proširio prema istoku. Nažalost to širenje je bilo više stihijsko nego plansko, ali sada dosta toga sređuje i u tom dijelu grada. Evo jedna slika koja pokazuje koliko se grad proširio prema istoku: ![]() A kad se malo prošeta gradom može se vidjeti dosta toga novoizgrađenog. Ali radi se uglavnom o pojedinačnim projektima - nove zgrade, hoteli i sl. Što se tiče mega projekata koje su bitno izmjenile grad, na prvom mjestu je Žnjan. Iako je tu bilo svega i svačega, ipak se na kraju izgradio jedan potpuno novi kvart na vrlo atraktivnom području. I jedna velika nova plaža. I sada se tu radi jedno desetak novih zgrada. A još se radi i na infrastrukuri - škola, vrtić... I na samoj plaži (obalnom dijelu) se treba još dosta toga napraviti prije nego što Žnjan zasja u punom svijetlu. A kada se tome dodaju projekti za Trstenik ( http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=858456 ) i Duilovo ( http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=853046 ), koji se povezuju na Žnjan, Split dobija jednu potpuno novi dimenziju. Zato se i spominje to područje kao novo središte grada, sa novom Rivom. A ona "stara" se isto promijenila u odnosu na osamdesete, kao što se vidi i na slikama. Druga velika promjena je preorijentacija Splita iz industrijskog grada u turistički. Tako da bi Split za slijedeću sezonu trebao imati 4 hotela sa 5 zvjezdica. A za koju godinu i 7. A novost je i cijeli niz malih hotela u samoj staroj jezgri grada. Naravno, i sve plaže su se dosta promijenile i uredila. S naglaskom na najpoznatiju - Bačvice. Ima i dosta "nevidljivih" velikih projekata, poput kanalizacijskog sustava od Trogira do Stobreča i sl. Ali ne smijem više. Mate će se naljutiti. ![]() Ipak je on odlučio teret prezentiranja Splita uzeti na sebe
|
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Registered User
Likes (Received): 176
|
Quote:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Grgur_Ninski A palac mu je već poprilično izlizan: Tko zna za koliko je brakova zaslužan
|
|
|
|
|
|
|
#57 | |||||
|