daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

View Poll Results: Što je po vašem mišljenju najveći problem grada Osijeka?
Nekultura vozača i uništavanje zelenih površina 7 7.53%
Nečistoća u gradu 7 7.53%
Zapušteni objekti u gradu 55 59.14%
Uništavanje javne imovine (vandalizam) 19 20.43%
Loše stanje gradskih prometnica 5 5.38%
Voters: 93. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old March 20th, 2010, 12:08 AM   #101
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

BRAVO BRAVO BRAVO ZA TEMU!

Napokon neštko konkretno! Iskreno već sam se zasitio ušminkanih fotki Osijeka kojima samo muljamo oči i ne prihvaćamo stvarnost. Naš grad ima potencijala biti biser na Dravi a to će biti jasno kad bez fotošopa za sliku kažem WOW!

Ova tema trebala bi se pothitno u jednom lijepo sročenom i jasnom mailu poslat gradonačelniku. Na kraju, građani smo i moramo pokazat građanski duh, odgovornost da napravimo nešto.

Danas baš prolazim pored Tvrđe i vidim turistički bus mi mislim si jbte, evo opet sezona počinje i opet ću se morat ispričavat gostima zašto je Tvrđa lijepa samo izdaleka. Da nema silnih legendi i priča, ne bi imali što pokazat jer je sve zapravo ruku na srce neuredno. Grad je u komi. I to mogu reći jer sam pravi Osječanin te to govorim ne da bi uvrijedio nekog već da bi stvari popravli!

Ne ću zaboravit kad je jedna grupa školaraca iz Koprivnice, dakle klinci 4-5 razred šetajuć Tvrđom rekla da je Osijek prljav!

Čini mi se da je najgore tamo gdje bi moralo bit najbolje a to je centar.

A sve bi već bilo bolje da se sankcionira nepropisno parkiranje na ex zelene površine. Sramota. A upravo to je i prema fotkama najveći problem.

Svaka čast na temi. Vrijeme je za čišćenje!
esseker no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 20th, 2010, 12:15 AM   #102
KKomarac
Registered User

KKomarac's Avatar

Likes (Received): 45

Potpis

Nadovezat cu se citirajuci PM koji sam nekidan napisala:

"Po svakoj logici, trebali bi ulickati ono sto ljudi koji dolaze u Osijek i ono sto sami gradjani najvise gledaju svaki dan - dakle, trgovi, siri centar grada, ulazi u grad, obilaznica, glavne ulice. To je ona slika koju ostavljamo na svakoga tko dolazi - na svakog novinara, na svakog tko poslom dodje, na svakog gradjanina - to je slika koju svi mi i nasi posjetitelji/turisti nose sa sobom i sire u sredinama u koje se vrate, ta slika se siri izvan granica grada pa i drzave i stoga ta slika mora biti savrsena! Dokaz da je to metoda uspjeha jest npr. Varazdin i Samobor - cim se malo zadje u detalje, i tamo se vidi neurednosti, zapustenosti i sl. Ali, to ne vidimo ni ti ni ja ni turisti ni posjetitelji grada, a ni sami gradjani. Tocnije, oni samo vide kako im je lijepo i kako im biva sve bolje i ljepse. I to je odlicno, jer takva pozitivna energija radja poztivne ideje, elan, promjene, pokrece i stvara.

Nije tesko, ne kosta puno, a toliko puno toga donosi... jedan mali Vz i Samobor tuku Osijek svjetlosnim godinama, a tako jednostavnim metodama... Usitinu zelim da se to izmijeni, temeljito."

Čitao ovo netko od nadleznih ili ne, takvo reagiranje je odraz gradjanstva i njihove ljubavi prema gradu koji im trenutno ne pruza previse mogucnosti niti olaksava tu "ljubavnu vezu" - sve se to moze promijeniti i sto je najvaznije - LAKO i BRZO. I iskreno, ako samo jednoj osobi koja na ovo naleti ova tema imalo osvijesti neke stvari koje je okruzuju - ja sam zadovoljna

Old March 20th, 2010, 12:21 AM   #103
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

moram reći i to sasvim objektivno da čak i Požega tu dere Osijek a sve zahvaljujući zaprekama za parking gdje kome prdne. Doduše i Požega ima još puno za napravit posebno sa Starim gradom i šetnicom, ali zbilja je krajnje vrijeme da se nešto napravi u Osijeku.

Čak unatoč očitom nedostatku koševa za smeće, grad nije toliko prljav u tom smislu koliko neuredan zbog blata, blata, blata a sve zbog bijednih nekoliko tisuća kuna za stupiće i sređivanje parkirališta. Ljudi će dok mogu parkat di stignu i blata će bit posvuda.

Najstrašniji primjer gluposti je prije par mjeseci prekopana poljana pred Tvrđom od Trpimirove kad su zasijali novu travu a nisu zapriječili pristup autima. Što su mislili da će ljudi prestat parkat jer su tamo neke sjemenke koje čekaju proljeće da iznikne trava?

Stupići i kazne! Da vidiš kak bi bilo love u proračunu!
esseker no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 12:31 AM   #104
KKomarac
Registered User

KKomarac's Avatar

Ma ove gradove sam navela kao primjer jer su ih taj tren spominjali na radiu Ima more, uglavnom manjih, gradova koji tuku Osijek. A i velikih. Pa centar Rijeke je za "prste polizat", a lucki grad... u Splitu su svi prilazi gradu (oni koje posjetitelji grada vide) cisti i hortikulturno uredjeni. I to je najvaznije. Mali Koprivcani ne bi na te prizore rekli kako je "Split prljav", za Osijek jesu... i odrast ce s tom slikom u glavi, prenijeti je na svoju okolinu pa ti onda razbijaj dojam (cak ni nije predrasuda jer im je tvrdnja tocna)...

Nema razloga da se to ne promijeni.

Btw. znas da sam nedavno pisala kako bi, da mogu, k'o pomahnitala zabijala stupice po gradu, sve postupićavila
Old March 20th, 2010, 11:00 AM   #105
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

Vox populi: Gradonačelniče, Višnjevac zaslužuje više i bolje!

Razočarani Višnjevčanin (podaci poznati redakciji) poslao je svoje viđenje osječkog prigradskog naselja u kojemu živi, uz nekoliko fotografija i pitanje upućeno gradonačelniku... Pismo prenosimo u cijelosti.

Višnjevčani se osjećaju napuštenim od gradske vlasti, kao da ih smatra građanima „drugog reda“, iako redovno izdvajaju iz svojih mjesečnih primanja prirez od 13% kao i ostali Osječani.

Slika ulaska u Višnjevac iz pravca Osijeka govori više od riječi (slika 1), te postavlja pitanje je li Višnjevac dio grada ili kakve „palanke“?

Kanali za oborinsku odvodnju uz glavnu višnjevačku ulicu, Bana J. Jelačića (slike 2 i 4) u katastrofalnom su stanju. Puni lišća i smeća, zaštopani i neodržavani, oborinski kanali kod svake jače kiše u trenu su puni vode koja se prelijeva po prometnici, ugrožavajući sigurnost prometa, kao i privatna dvorišta sa sjeverne strane ulice koja je niža i na koju se sva voda slijeva.

Kada im dvorišta plivaju pod oborinskim vodama, Višnjevčani se s pravom pitaju gdje se troše gradski (ujedno i njihovi) novci? Smeća i prepunih kontejnera, koji se ne prazne, ima na svakom ćošku i po glavnoj ulici (slika 3), a kakva je tek slika po sporednim višnjevačkim ulicama, ne treba niti spominjati!

Razlog komunalnom neredu vjerojatno leži u tome što se gradske komunalne službe sjete Višnjevca tek jednom godišnje, točnije pred crkveni god „Mala Gospa“!

Nema niti minimalnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, primjerice cesta prema višnjevačkom groblju, u Ulici A. Starčevića, stoji već dulje vrijeme pripremljena za asfaltiranje (slika 5), no i dalje sve više propada i ostavlja gorak okus gradske vlasti u ustima Višnjevčana.

Krajnje je vrijeme da se s riječi i pustih obećanja prijeđe na djela – da se konkretno započne s radovima i komunalnim uređenjem – da se vide bageri i strojevi, a ne smeće i nered.

Također, Ulica bana J. Jelačića je jedina veza s Osijekom, vrlo prometno opterećena, te se na semaforu kod tramvajskog okretišta redovno stvaraju gužve, pogotovo u vrijeme odlaska i dolaska Višnjevčana s posla, kada su kolone kilometarske. Zbog toga Višnjevčani priželjkuju alternativnu prometnicu prema Osijeku, kako bi se promet rasteretio.

Do kada će stajati nerealizirana prometnica kroz već pripremljen propust ispod „Zapadne obilaznice“, kako bi se višnjevačka Ulica J. J. Strossmayera povezala prema Kapelskoj ulici i omogućila rasterećenje prometa?

Gradonačelniče, do kada će Višnjevac biti gradska „siva zona“?

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=24805

fotke su na linku...
Old March 20th, 2010, 11:09 AM   #106
Seyzmo
On Air

Seyzmo's Avatar

Likes (Received): 60

Svaka cast ovom savjesnom gradjaninu.
Mislim da bi i mi trebali sastaviti neko pismo koje bi potkrijepili sa nekim slikama iz ovog topica, barem za ove probleme u koje nije potrebno uloziti neznam kolika sredstva da bi se rijesili.
Recimo blato na Divaltovoj se moze rijesiti uz minimalna sredstva kao i stupici na nekoliko mjesta koja smo locirali i na kojima bi trebalo onemoguciti nesavjesnim gradjanima da parkiraju.
Okolis oko dvorane Gradski vrt takodjer je u neurednom stanju i takodjer se moze dovesti u red dok ne osmisle neko trajnije rjesenje jer nedopustivo je da ono blato stoji vise od godinu dana...eto, ako netko misli da ima jos nekih problema koji se mogu rijesiti uz nesto vise truda, a manje novca neka predlozi.
Seyzmo no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 02:34 PM   #107
deki os
na splavu unterstadt

deki os's Avatar

Likes (Received): 0

meni se čini da ova naša ''snaga grada'' i nema baš previše snage. totalno su nevidljivi, gotovo ništa se ne događa u skoro godinu dana otkad su na vlasti. žalosno je da jedan mladi politički kadar nije u stanju napraviti više za ovaj grad.
Old March 20th, 2010, 06:37 PM   #108
tomostv
Registered User

ja opet iz svog iskustva vidim sasvim drugacije sve to. i vidim a i znam da se puno vise radi.
vidio sam svaku vlast izunutra kako funkcionirai kolko god nebi htio mjesati politiki i ovaj forum za volju i rad bubala cu uvijek pohvaliti. cak mislim da je i prevelik radoholicar!
Ne znam zasto svi ocekuju neki veliki boom na pocetku mandata bilo koje vlasti a pogotov u recesiji.iducih 5 g sigurno nijedan proracun nece biti velik kao ovi proracuni prije ove recesije. a da su se mogli pametnije ulozit . jesu!
tomostv no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 11:36 PM   #109
Seyzmo
On Air

Seyzmo's Avatar

Mislio sam si da ce ova tema polako doci i do politike.
Kad ste se vec nje dotakli ja cu isto reci kao i Deki, a to je da ja ne vidim da ova sadasnja vlast cini nesto pretjerano za ovaj grad, cak stovise ovi su nadmasili sve dosadasnje vlasti po nebrizi...posebno bi naveo nebrigu za cistocu grada.
Danas sam prosao cijelom obilaznicom jer sam isao nesto na drugi kraj grada...ljudi moji ono je sramota, kada bi se svo to smece skupilo na jednu hrpu napunili bi šleper.
Oni kanali uz obilaznicu su puni smeca, izmedju Uskih njiva i obilaznice ima toliko smeca da je to strava i uzas.
Old March 20th, 2010, 11:39 PM   #110
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Quote:
Originally Posted by Seyzmo View Post
kada bi se svo to smece skupilo na jednu hrpu napunili bi šleper.
Ispred "šleper" dodas brojku 10 Jer i ona šikara i sve zivo
Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2010, 11:48 PM   #111
tomostv
Registered User

A ja opet kazem da je svake godine tako.
Ne zelim da idemo u politiku niti cu branit bilo koju vlast koja ne radi ali znam da je svake godine bilo u medijima da tek u 3mj krece ciscenje i uvijek je bilo i objektivnih ali i glupih razloga za to.
Ovo je sad razvikano po novinama(mozda i u nedostatku nekih afera ove vlasti) i po forumima i treba da je tako i vjerujem da ce grad stvarno blistati do USkrsa.
Ja se nadam da i ovaj topic netko od nadleznih cita pa eto po meni jedan od vaznijih prioriteta za BRZO odradit je park Zrinjevac
tomostv no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2010, 02:35 PM   #112
KKomarac
Registered User

KKomarac's Avatar

Sto mislite, je li Unikomova jedinica Zelenilo sposobna zelene povrsine urediti kreativno i mastovito, dakle, da nadilazi puko zasadjivanje trave, par novih stabala i nekoliko gredica macuhica? Mislim, od Zrinjevca bi se dalo cuda napraviti (ne samo njega!), samo da se tog posla primi strucna osoba, krajobrazni arhitekt ili bar netko tko je zavrsio hortikulturu...

To stvarno nije skupo, nije ni vremenski zahtjevno, a toliko doprinosi estetici prostora i okolisa... Drzim palceve Zrinjevcu i zeljno iscekujem prezentaciju projekta!
Old March 21st, 2010, 07:36 PM   #113
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Old March 21st, 2010, 08:35 PM   #114
Seyzmo
On Air

Seyzmo's Avatar

gdje je to?
Old March 21st, 2010, 08:43 PM   #115
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Pa iza dvorane. Juzni dio. Kako nisi prepoznao po rasvjetnom stupcu.

Na tom dijelu netko ima vrtove. Ali stoji i ovaj veliki dio gdje je šikara.
Old March 22nd, 2010, 01:40 PM   #116
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Nepropisno parkirana vozila kriva za 90% zastoja tramvaja

Zbog učestalog nepropisnog parkiranja vozila, kojim se sprječava nesmetano prometovanje tramvaja, GPP je uputio javnu zamolbu vozačima da prilikom parkiranja obrate pozornost na tramvajsku prugu.

- Svaki zastoj stvara velike probleme i građanima i nama, upozorava GPP, koji je izvijestio kako je samo proteklog vikenda zbog nesavjesnih vozača zabilježeno deset zastoja tramvaja, koji su prouzročili oko 3,5 sata kašnjenja.

- Zbog činjenice da pauk ne funkcionira, nismo u mogućnosti brzo reagirati. Nepropisno parkirani automobili prouzroče 90 posto zastoja tramvaja, GPP je tu nemoćan, a građani se ljute na nas - kaže direktor Igor Medić. Ističe kako GPP dnevno preveze više od 40.000 građana, te sa svakim satom kašnjenja gubi tisuće putnika, odnosno mora osigurati zamjensko vozilo (autobus) i novog vozača. Kao posebno problematično područje istaknuta je Županijska ulica, potez u blizini zgrade Županije, no zastoja ima duž cijele linije 2. GPP je zbog toga prisiljen pokretati odštetne zahtjeve protiv vozača - do sada ih je podneseno u visini od 150.000 kuna, od kojih je dio naplaćen izvansudskim nagodbama u visini od 1.000 pa čak do 6.500 kuna.

- Niti je taj novac dovoljan za pokrivanje štete, niti želimo živjeti od kažnjavanja naših sugrađana. Najveći nam je trošak narušavanje imidža GPP-a i nazadovoljstvo putnika. Tko će nadoknaditi štetu učeniku koji je zakasnio na test ili radniku koji kasni na posao? Zato još jednom molim građane da savjesno parkiraju i zbog naših korisnika, ali i njih samih, da izbjegnu kazne, zaključuje Medić.

Bočno parkiranje?

I nakon što s početkom travnja profunkcionira nova pauk-služba, neće stati kažnjavanje vozača zbog ometanja javnog prometa. U takvim se slučajevima uvijek zove policija, a oni će biti i prioritet pauka. Drugim riječima, dolaskom pauka vozači će se suočiti s dvije kazne. Medić otkriva i kako je već razgovarao s Elektromodulom s prijedlogom da se kod zgrade Županije automobili parkiraju bočno.

Evo jedan primjer sa Željeznice.net autor:dnovakovic

Quote:
Pa da ti se negdje žuri, da nemaš vremena. Da je neznam ni ja šta. Nemožeš ovak stati na prugu.
Old March 22nd, 2010, 01:49 PM   #117
svarto
Registered User

svarto's Avatar

Likes (Received): 4

e taj dio treba potpuno zabranit za parkiranje ...strava kako to tamo izgleda
to blato kod kolodvora i strasno puno smeca kod ulaska u grad su mi najodvratniji u os treba nest ucinit po tom pitanju barem to smece nije problem pokupiti
Old March 22nd, 2010, 02:25 PM   #118
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Ograditi taj dio da se neparkira, nešto napraviti. Staviti stupce zasaditi drveće. Ili asfaltirati taj dio i napraviti parking. Bilo što samo da ono blato nije.
Old March 22nd, 2010, 04:20 PM   #119
brca1001
Registered User

brca1001's Avatar

Likes (Received): 95

majko mila uvijek se nađe fantom neki. Tu jednostavno trebaju ljudi izać iz tramvaja i ako treba rukama prevrnut auto, 'ebes budalu. Kazem ti dok se nepocnu picit kazne i to sustavno i jako nece biti preodgoja. Jel problem da tu jedan policajac na ćošku patrolira. Ne znam šta je to pa mora ih više biti na ulicama, ja se sjećam da je prije puno više bilo policije ili mi se to čini..
brca1001 no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2010, 05:31 PM   #120
Dzurkov
Registered User

Dzurkov's Avatar

Likes (Received): 2

Stiglo lijepo vrijeme, pohrlili svi prema svojim bašturinama i straćarama

Dzurkov no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
dirty old town, extreme makeover, ludi na metli, metlu u ruke, tomo kosi perivoje

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules