search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Forum Bosne i Hercegovine > Sarajevo

Sarajevo Projects and constructionGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average.
Old April 3rd, 2010, 03:22 PM   #1
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

Skenderija Reconstruction | U/C

SARAJEVO | Сарајево - Skenderija (reco)

Skenderija named after Skender-Pasha, who built in this area 1499th a trading and market centre with 11 shops,
caravan seraglio, a resindence an a tekki. His son Mustafa Bey Skenderepašić built in 1518 the first domed mosque
in Bosnia and Herzegovina.
During the period of the Kingdom of Yugoslavia the mosque's lead roofing cover was disassembled under the pretext that
it should be replaced by copper, which has never happened, and so the dome collapsed, and the rest of the building
collapsed until 1935. leaving only the minaret. The minaret of the mosque were demolished 1960th in order to build
a sports center.
Skenderija is a city center in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
It was constructed in 1969 as a cultural and sport center, but was later revitalized and expanded for the
1984 Winter Olympic Games.
Below the structure is a shopping mall. It sustained minor damage during the war but because of lack of
up-keep is decaying, it is revitalized since 2007.

In 1977, when Sarajevo was voted to host the XIV Olympic Winter Games in 1984, they discovered that they needed
more than only the brand-new building Zetra to host every figure-skating and ice-hockey event. So they started to
reconstruct and expand the Skenderija into a real state-of-the-art ice-sports centre. It was also chosen as the centre f
or the representatives and press-reporters.

In 1992, when the war started, the Skenderija was set under shell-fire. The main structure of the building survived without
major damage, but the youth-centre was burned out and made unusable.

After the war, there was no need for the centre and it slowly went into disrepair. But in 1999, the city-government of Sarajevo
wished to have an exhibition-hall to build up a new economy and trade in Bosnia and Herzegovina. So they rebuilt the Skenderjia
slowly from 2000 to 2006. It was financed by many private companies, so it is under the ownership of these private bodies.
However it now has all of the old functions restored and is back in service today. It is estimated to have over 500.000 Visitors each year.
Last edited by corvus_edin; April 3rd, 2010 at 04:00 PM.
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 3rd, 2010, 03:25 PM   #2
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

website: skenderija.ba/


March 11th, 2009

Quote:
Skenderija opet bira idejno rješenje za obnovu trga
Quote:

Na ponovljeni javni konkurs za izradu idejnog rješenja izgleda prostora platoa centra 'Skenderija' pristiglo su četiri rada, koja su trenutno u fazi razmatranja.
Kako devet idejnih rješenja koja su prethodno stigla na adresu Centra nisu bila sveobuhvatna, ponavljanje konkursa imalo je za cilj prikupljanje najkvalitenijeg rješenja za uređenje centralnog trga platoa Kompleksa "Skenderija", koji će se arhitekturom upotpunosti ukomponovati u ambijentalnu cjelinu dosad izgrađenih i planiranih objekata prema urbanističkom projektu Skederija.

Naime, posebnu pažnju učesnici konkursa trebali su posvetiti traženju takvih rješenja koja se mogu implemetirati u postojeće stanje objekta, a ne predlagati rješenja kao da se radi o novoprojektovanom objektu.

Odabir idejnog rješenja osnovni su preduslov za početak dugo najavljivane obnove trga Skederija, redizajna trgovki i fasada. Ipak, početak radova je neizvestan, jer prema najavama kantonalnog ministra privrede Abida Šarića, kompletna obnova trga zahtjeva ulaganja od sedam ili osam miliona KM.

Obzirom da je budžet Kantona Sarajevo ove godine manji za oko sto miliona KM, realno je očekivati da bez obzira na idejna rješenja, obnova trga na Skenderiji gdje se održavaju brojne društvene manifestacije bude odgođena za 'bolje vremena'.
(sa-x.com)

Last edited by corvus_edin; April 9th, 2010 at 02:10 PM.
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 03:25 PM   #3
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

Idejno rješenje rekonstrukcije platoa Kulturno-sportskog centra "Skenderija"
Čekanje na potrebnih 8 mil. KM

Quote:


Planirana rekonstrukcija platoa i Kulturno-sportskog centra "Skenderija" neće biti realizirana ni ove godine. Kako nam je rečeno iz Centra Skenderija, glavni razlog je, naravno, nedostatak sredstava. Naime, Vlada Kantona je 2009. godine bila odobrila, pa povukla, predviđenih osam miliona potrebnih za rekonstrukciju, i sada je sve na čekanju.Plato sarajevske Skenderije trebao bi izgledati svjetski i moderno poput trgova u velikim metropolama. Novi sadržaji kao što su šetnice, fontane, uređene trgovke, nove fasade, samo su neki od planova koji bi se trebali realizovati i prostor od 10.000 kvadrata učiniti prepoznatljivim u cijelom gradu.

Pobjedničko idejno rješenje autorskog tima Mirze Atlića i Edina Husetića, je odobreno, i još uvijek na snazi.

IDEJNO RJEŠENJECentralni trg- Plato izgrađen je u sklopu I faze izgradnje komplexa 1969. god., te ima dvije funkcije. Jedna je trg koji spaja sve objekte komplexa "Skenderija", a druga funkcija je da ujedno predstavlja i prohodni krov Privrednog grada.

Posebna pažnja kroz rad na ovom projektu posvećena je traženju takvih rješenja koja se mogu implementirati u postojeće stanje objekta, pridržavajući se osnovnih principa projektovanja, kao što su funkcionalnost, estetika, orginalnost i racionalnost.Oprijedijeljenja za izradu projekta

1. Maksimalno poštivati zatečenu i orginalnu arhitekturu postojećih sportskih dvorana i Doma mladih.

2. Trg sanirati i obraditi svjetski poznatim i priznatim materijalom- granitnim pločama.

3. Redizajnom postojećih montažnih trgovki uraditi na jedinstven i prihvatljiv način za sve korisnike.

4. Pristup platou-trgu proširiti i na prostor ovdašnjeg parkinga i na taj način uspostaviti bolju vertikalnu povezanost dva nivoa (ulice i trga).

5. Kod izrade projekta redizajna trgovki posebnu pažnju posvetiti aktiviranju zelene površine u atriju između privrednog grada i izložbenog salona Natuzzi-a (ranije objekta restorana).

6. Jedinstvenim arhitektonskim pismom riješiti sve nove elemente na trgu, kao što su: ljetne bašte, nadstrešnica nad ulazim u privredni grad, krov i fasada postojećih trgovki i u tome se poslužiti savremenim materijalima.

7. Redizajnom obogatiti i posebne prostore duž pješačke staze između „Ledene dvorane“ i „Dvorane Mirza Delibašić“.

8. Položajem i mjestom jarbola za zastave probuditi poznate emocije kod posjetilaca.

9. Lociranjem ljetnih bašti aktivirati prostor trga i unaprijediti njegovu funkciju.

10. Obezbijediti da sve intervencije na trgu idu u pravcu stvaranja prostora i obliak koji će uistinu biti centralni gradski trg okupljanja ljudi u svakom vremenu, a ne smetnja ostvarenju osnovnih orginalnih zamisli projektanta i funkcije sporta i zabave.

Uređenje podno-krovne podloge centralnog trgaGranitnim pločama veličine 120x120 cm i 30x30 cm, sa različitim površinskim obradama popločan je cijeli trg. Nagib je zadržan kao na sadašnjem trgu. Za razliku od dosadašnjeg riješenja voda sa trga prihvaćena je dubljim rigolom ispred stepeništa, da bi se izbjegla postojeća vidljiva oštećenja na stepeništu.

Na trgu su posebno obrađena hortikulturna mjesta, mimo postojećih lokacija zelenih površina i data interesantna rješenja prirodnog osvetljenja i klupe za sjedenje.Ljetne bašte su bojeni montažno-demontažni elementi od čelika i stakla. U sebi sadrže i mogućnost tipskog pulta-šaltera i tačke priključka na vodu, kanalizaciju i elektro-instalacijKroz idejno rješenje dati su jednistveni elementi urbanog mobilijara (klupe za sjedenje, žardinjere, korpe i slično).

Kod obrade fasadnih površina vodili smo se činjenicom da je sanacija "Doma mladih" u tom smisLu urađena sasvim korektno i da na isti način treba nastaviti i na sportskim objektima-salama "Mirza Delibašić" i "Ledenoj dvorani".Prosta vizuelna prezentacija prvi horizontalni vijenac koji povezuje sve sadržaje kulturno-sportskog centra "Skenderija", Lako je uočljiv, ima dovoljnu dužinu i standardnu(uobičajenu) dimenziju.

Dva betonska dekorativna elementa na fasadi bi bila pretvorena u digitalne reklamne panoe koii ujedno mogu služiti za razne vrste projekcija., tako da je moguće organizovati i ljetno kino sa sjedećim mjestima na platou. Posebna pažnja je posvećena rješenju iluminacije trga čime se željelo ostvariti poboljšanje estetskog izgleda kompleksa u noići, aploikacije savremenih sistema ilumincijskog osvjetljenja. Prijedlogom arhitektonskog rješenja natkrivanja glavnog i sporednog ulaza u privredni grad ostvarena je originalnost u cjelokupnom dizajnu, a nije se narušila osnovna ideja autora.Uz sporedni ulaz u privredni grad rješena je biletarnica i prostor za dnevnu štampu.

Fontana je postavljena centralno na trgu oslanjajući se na tradiciju, postojeće pješačke tokove i likovnu kompoziciju cjelog prostora. Olikovno je nenametljiva i jednostavna, čovjeku pristupačna.

Svi traženi sadržaji projektovani su funkcionalno vodeći računa o zahtjevima tehnologije za određene procese izgradnje predloženih rješenja, posebno vodeći računa o kompatibilnosti rješenja sa postojećim objektima i sa urbanističkim prostorom "Skenderija".Arhitektonskim oblikom postignuto je novo rješenje koje se vrlo jednostavno i snažno uklapa u postojeće oblike i zajedno sa njima daje jedno novo lice prostora Senderije.

Kod ovog rješenja posebno se vodilo računa o realnosti izvedbe kao i o eventualnoj etapnoj izgradnji, s obzirom na značajna sredstva koja je potrebno obezbjediti za realizaciju i implementaciju predloženog idejnog rješenja.
http://ekapija.ba/website/bih/page/301243
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 06:59 PM   #4
crusoe
Registered User
 
crusoe's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 121
Likes (Received): 0

jel' ovo sad ozbiljna rekonstrukcija ili opet onaj fazon kad bude novca?
crusoe no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 06:59 PM   #5
Axel23
Registered User
 
Axel23's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 686
Likes (Received): 42

Dobro izgleda.
Axel23 no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 07:07 PM   #6
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

Quote:
Originally Posted by crusoe View Post
jel' ovo sad ozbiljna rekonstrukcija ili opet onaj fazon kad bude novca?

...dobro pitanje - mozda ovi od sa-c.info znaju nesto vise?
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 09:34 PM   #7
SaRaJeVo-City
BANNED
 
Join Date: Dec 2004
Location: Saraybosna, BH
Posts: 3,731
Likes (Received): 14

Skenderija poslje izgradnje izgledala je preljepo ....
SaRaJeVo-City no está en línea   Reply With Quote
Old April 4th, 2010, 01:39 PM   #8
Ins0mniaC
WWW.SA-C.NET
 
Ins0mniaC's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sarajevo
Posts: 1,482
Likes (Received): 175

Quote:
Originally Posted by crusoe View Post
jel' ovo sad ozbiljna rekonstrukcija ili opet onaj fazon kad bude novca?
samo za rekonstrukciju platoa treba 8 mil. KM, a citava skenderija treba hitnu rekonstrukciju jer je u prilicno losem stanju...

fazon ''kad bude novca''
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Ins0mniaC no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 08:17 PM   #9
BiH-x
Registered User
 
BiH-x's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Posts: 5,666
Likes (Received): 1384

Skenderija: Staviti granitne ploče i trg proširiti na parking

Quote:
[IMG]http://i44.************/2jbjzuf.jpg[/IMG]

U Galeriji "Collegium Artisticum" od 6. aprila otvorena je izložba na kojoj se mogu pogledati i idejna rješenja objekata koja su radili članovi Asocijacije arhitekata BiH. Idejno rješenje prostora platoa Skenderije, koje su napravili Edin Husetić i Mirza Atlić, pobijedilo je na anonimnom konkursu koji je raspisala Uprava Skenderije i čeka realizaciju.

Ljetne bašte

- Prioritet je sanacija trga. Postavile bi se nove granitne ploče, a ispred bi se ugradilo duboko rigolo, gdje bi se slijevala voda da ne izaziva oštećenja. Trg bi se proširio na prostor postojećeg parkinga da se bolje poveže sa ulicom. Potrebno je postaviti nadstrešnice na ulaz u Privredni grad i vratiti zelenilo u atrij - opisuje Edin Husetić.

Nove ljetne bašte pravile bi se od montažno-demontažnih elemenata od čelika i stakla. Centar trga krasila bi fontana, a okolo bi se postavile klupe, žardinjere, korpe... Bitan segment je iluminacija trga noću, te postavljanje ogromnih digitalnih reklamnih panoa koji bi se mogli koristiti i kao ljetno kino.

No, iako je želja da se ideje realizuju, to ne ovisi o Upravi Skenderije već o iznosu potrebnom za to, a koji Skenderija ne može sama izdvojiti.

Javno dobro

- Skenderija je 2006. godine proglašena javnim dobrom Kantona, tako da u zavisnosti od budžeta možemo govoriti o sanaciji. Iako je budžetom za obnovu trga i ove i prošle godine predviđeno po četiri miliona KM, oba puta je zbog recesije skinuta ta tačka. Po našim procjenama samo za obnovu trga potrebno je 7-8 miliona, no mi to sami ne možemo finansirati. Vlastitim sredstvima jedva možemo održati Privredni grad - kazao nam je Alija Isović, tehnički direktor Skenderije.

U žiriju i prvi projektant kompleksa

Anonimni konkurs objavljen je prije dvije godine. Cilj je bio izabrati projekat koji neće ugroziti originalnu arhitekturu postojećeg kompleksa Skenderije, izgrađenog 1969. godine. Među članovima žirija bio je Halid Muhasilović, projektant kompleksa. I njegov glas je bio za projekat Husetića i Atlića.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/s...iti-na-parking
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BiH-x no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 08:23 PM   #10
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 35,364
Likes (Received): 6569

Wow, san snova... Da mi je ovo dočekati za života.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mirza-sm no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:10 AM   #11
SaRaJeVo-City
BANNED
 
Join Date: Dec 2004
Location: Saraybosna, BH
Posts: 3,731
Likes (Received): 14

prosirenje trga na parking je fantasticna ideja... skenderija kad se renovira bice cool... KAD se renovira
SaRaJeVo-City no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:20 AM   #12
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

da..ali di ce ljudi parkirati?
na onoj staroj slici ima mjesta za stotinjak auta...hm..
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:24 AM   #13
SaRaJeVo-City
BANNED
 
Join Date: Dec 2004
Location: Saraybosna, BH
Posts: 3,731
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by corvus_edin View Post
da..ali di ce ljudi parkirati?
na onoj staroj slici ima mjesta za stotinjak auta...hm..
gdje ce parkirati?

dobro pitanje.... ne znam...
SaRaJeVo-City no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 09:31 AM   #14
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 16,964
Likes (Received): 5476

Postojanje ovog topica je nepotrebno, ne postoji niti 1 KM od ovih 8.000.000 KM potrebnih za obnovu KSC...

Mozda bi ovo i jos neka "razmisljanja" o izgledu pojedinih objekata (npr Trg Oslobodjenja) trebalo spojiti u jednu temu tipa "idejni projekti i konkursi" ili slicno?
leopol no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 10:36 AM   #15
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

Ajd' LM, izbrisi de i ovu i sve ostale teme gdje radovi nisu poceli - a izbrisi i one teme gdje su radovi stali (Alta npr.) - kako izgleda
nekima smeta sto se o predvidjenim projektima razgovara na jednon forumu za izgradnju i razvoj.

corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 11:05 AM   #16
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 31,468
Likes (Received): 3068

how about no
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

LordMarshall no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:00 PM   #17
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 16,964
Likes (Received): 5476

Quote:
Originally Posted by corvus_edin View Post
Ajd' LM, izbrisi de i ovu i sve ostale teme gdje radovi nisu poceli - a izbrisi i one teme gdje su radovi stali (Alta npr.) - kako izgleda
nekima smeta sto se o predvidjenim projektima razgovara na jednon forumu za izgradnju i razvoj.

Ovim nagomilanim projektima upravo to i nedostaje, oni su wish list, i nista vise od toga...

Ako smo sve ove godine bili realni u tom, i nismo imali "Nove kule za Beograd" i slicno, predlazem da i ostanemo takvi...
leopol no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:30 PM   #18
Bauštelac
Registered User
 
Bauštelac's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Livno/Zagreb
Posts: 878
Likes (Received): 313

Quote:
Originally Posted by corvus_edin View Post
Ajd' LM, izbrisi de i ovu i sve ostale teme gdje radovi nisu poceli - a izbrisi i one teme gdje su radovi stali (Alta npr.) - kako izgleda
nekima smeta sto se o predvidjenim projektima razgovara na jednon forumu za izgradnju i razvoj.

Bezobrazan si u najmanju ruku. Nikome ne smeta da se o tome priča nego si forum napravio tako nepreglednim, a o svemu se moglo pričati u jednoj temi.
Bauštelac no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:38 PM   #19
corvus_edin
Black Burka Bird
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,769
Likes (Received): 3419

Bezobrazan?
E jesi dao izjavu...
Teme koje nemaju postinge automatski idu nize u rangu - a teme u kojima se mnogo pise dizu se.
A kakav bi haos nastao, da se sve proposed strpa u jedan topic?

U ostalom: ko zeli nesto pisati u jednoj temi...pisace - ko nezeli netreba je ni otvatarti - a kome smeta ...postoji ono crveno polje s bijelim X desno gore.
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:58 PM   #20
Bboy_Jura_Skyscraper
Adren@line Junk
 
Bboy_Jura_Skyscraper's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sarajevo/Gorazde BiH
Posts: 297
Likes (Received): 2

Ne vidim problem zašto je ova tema otvoreno, malo razgovora i prijedloga nije na odmet. Skenderija je jedan veliki komplex koji se nije mjenjao od same izgradnje, pločnik je dosta oštećen, fasada zastarjela, gubi se u danasnjem vremenu...Potrebna joj je neka obnova i re-dizajn...Što se nadam za koju godinu da če ce i desiti...

A svaka tema koja se ubaci da se i izbaci po potrebi....
Bboy_Jura_Skyscraper no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 07:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu