daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 7th, 2010, 07:37 PM   #61
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Krajobrazy piekne, ale mam cicha nadzieje, ze bedzie wiecej zdjec z "mojego" San Fran
AMS guy no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 7th, 2010, 09:35 PM   #62
talanar
Użytkownik zaszczuty

Likes (Received): 3

Ech ile to sie najeździlo po SanFranciscu w Midtown Madnessie II

Z ciekawostek : Chevroleeeeee poslugiwalo sie ok. 1959 (w tym roczniku napewno, nie wiem jak w okolicy) kolorem Shasta Grey.
talanar no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 01:38 AM   #63
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

Likes (Received): 35

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:04 PM.
geogregor no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 01:52 AM   #64
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:04 PM.
Old April 8th, 2010, 01:59 AM   #65
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:05 PM.
Old April 8th, 2010, 02:08 AM   #66
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:05 PM.
Old April 8th, 2010, 02:15 AM   #67
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:06 PM.
Old April 8th, 2010, 02:24 AM   #68
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Old April 8th, 2010, 02:29 AM   #69
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Old April 8th, 2010, 08:22 AM   #70
khan_tengri
Дружба Народов

khan_tengri's Avatar

Likes (Received): 130

Miasta amerykańskie dalej mnie nie przekonują (i chyba nie przekonają), ale krajobrazy są obłędne.
Pamiętasz może czy podczas tych objazdów spotykałeś turystów-rowerzystów z sakwami? Bo ze zdjęć wynika że ruch samochodowy nie jest duży, co przy dobrych nawierzchniach czyniłoby ten rodzaj podróżowania bardzo przyjemnym.
Old April 8th, 2010, 10:42 AM   #71
ranaceos
Registered User

ranaceos's Avatar

Likes (Received): 0

no i wreszcie Las Vegas z niecierpliwością czekam na jutrzejsze zdjęcia:
ranaceos no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 02:58 PM   #72
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

O, nawet mini Sears Tower maja w tym Seattle
AMS guy no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 03:27 PM   #73
[BÉTON!BRUT!]
Kreator kontentu

[BÉTON!BRUT!]'s Avatar

Likes (Received): 563

Quote:
Originally Posted by geogregor View Post
Moja koleżanka ze studiów miała taki widok ze swojego domu. Obłęd.
Old April 8th, 2010, 04:08 PM   #74
silesius
Silesiographia

silesius's Avatar

Dzieki za ciekawa relacje.

Niebieskie wzorki na szyldzie "Polish Pottery" wygladaja na ceramike z Boleslawca. Klik.
silesius no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 04:38 PM   #75
haxman
sober-absent-minded

haxman's Avatar

Likes (Received): 1

Świetna fotorelacja, pogratulować takiej wyprawy.
haxman no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 06:27 PM   #76
Papaj
...

Papaj's Avatar

Przepięknie . Przypomniał mi się zeszłoroczny wyjazd do Utah i w okolice. Tyle, że my jechaliśmy samochodem z Chicago. Nie polecam tej drogi robić samochodem bo o ile krajobrazy Colorado, Utah, Arizony, Nowego Meksyku były przepiękne to już pola kukurydzy w Nebrasce i Iowa niebardzo przypadły mi do gustu . Ja odwiedziłem Rocky Mountain NP, wszystkie parki narodowe Utah i oczywiście Grand Canyon. W sumie Grand Canyon jak dla mnie jest trochę przereklamowany. Oczywiście gdy się go zobaczy to szczena opada i chociażby dlatego warto tam pojechać, jest po prostu przeogromny i jeszcze nie widziałem zdjęcia, które by mogło oddać tą wielkość, ale szczerze mówiąc to można się tam przejść wzdłuż krawędzi, zejść na dno, wrócić do góry i to wszystko. Widzę, że nie odwiedziłeś Canyonlands NP. Jakbyś miał okazję to bardzo polecam nawet na krótką wizytę. Mi się bardzo podobało, że w parkach narodowych przy wjeździe dostaje się zawsze mapkę, która zazwyczaj wystarczy żeby zobaczyć najciekawsze miejsca. Same wjazdówki też są bardzo tanie. Zazwyczaj kosztowały one coś około 10$ za samochód, a ważne były 7 dni. W tym roku też mam okazję się wybrać du USA i chyba w końcu się zdecyduję. Tym razem celem będzie zachodnie wybrzeże. Najgorsze te ceny biletów lotniczych.

A i jeszcze pytanie ode mnie. Ile kosztuje wypożyczenie takiego Focusa?

Quote:
Originally Posted by khan_tengri View Post
Pamiętasz może czy podczas tych objazdów spotykałeś turystów-rowerzystów z sakwami? Bo ze zdjęć wynika że ruch samochodowy nie jest duży, co przy dobrych nawierzchniach czyniłoby ten rodzaj podróżowania bardzo przyjemnym.
Pytanie nie było do mnie, ale mogę co nieco powiedzieć na ten temat. W sumie rowerzystów prawie w ogóle się nie widuje. Pewnie to z powodu tych wielkich przestrzeni i odległości między osadami ludzkimi w niektórych stanach. Ja sam jednak myślę, że rowerem można tam spokojnie podróżować, ale w niektórych rejonach może być problem żeby zdobyć wodę do picia. Dlatego by trzeba duży zapas wieźć ze sobą. Taka ciekawostka, że w niektórych stanach po autostradach można chodzić pieszo i jeździć rowerem (z tych co pamiętam to chyba jest to dozwolone w Colorado i Nowym Meksyku). Spowodowane jest to niemal całkowitym brakiem innych dróg niż autostrady. Co prawda nie jest to pewnie przyjemne, ale cóż począć jak nie ma dobrej alternatywy .
Papaj no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2010, 06:50 PM   #77
Gosc Niedzielny
BANNED

Gosc Niedzielny's Avatar

Likes (Received): 0

Zawsze myslalem ze California to taka Floryda bis ale ogladajac zdjecia w tym watku stwierdzam ze baardzo sie mylilem Floryda jest czysta, uporządkowana ale niestety NUDNA W Kalifornia sa duzo wieksze kontrasty zarowno jesli chodzi o krajobraz, drogi i bogactwo mieszkancow.
Gosc Niedzielny no está en línea   Reply With Quote
Old April 9th, 2010, 12:22 AM   #78
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

Quote:
Originally Posted by khan_tengri View Post
Miasta amerykańskie dalej mnie nie przekonują (i chyba nie przekonają), ale krajobrazy są obłędne.
W zupelnosci sie zgadzam. Europejskie miasta sa duzo bardziej zroznicowane. W USA wiekszosc miast jest bardzo podobna. Wyjatkiem sa niektore historyczne miasta jak Charleston, New Orlean, Savannah, Boston. No i oczywiscie NYC to zupenie odrebna historia.
A krajobrazy sa oczywiscie fantastyczne. Od Arktyki po tropiki
Zdazaja sie dlugodystansowi rowerzysci ale nie jest to widok powszechny.

Quote:
Originally Posted by silesius View Post
Dzieki za ciekawa relacje.
Niebieskie wzorki na szyldzie "Polish Pottery" wygladaja na ceramike z Boleslawca. Klik.
Domyslilem sie ale zastanawiam sie dlaczego w Portland. Kto to prowadzi? Jakis Polak?

Quote:
Originally Posted by Papaj View Post
Przepięknie . Przypomniał mi się zeszłoroczny wyjazd do Utah i w okolice. Tyle, że my jechaliśmy samochodem z Chicago. Nie polecam tej drogi robić samochodem bo o ile krajobrazy Colorado, Utah, Arizony, Nowego Meksyku były przepiękne to już pola kukurydzy w Nebrasce i Iowa niebardzo przypadły mi do gustu .
W czerwcu zalicze swoja porcje pol kukurydzy W planach sa obie Dakoty, Nebraska, Minnesota, Iowa, Wisconsin.

Quote:
Ja odwiedziłem Rocky Mountain NP, wszystkie parki narodowe Utah i oczywiście Grand Canyon. W sumie Grand Canyon jak dla mnie jest trochę przereklamowany. Oczywiście gdy się go zobaczy to szczena opada i chociażby dlatego warto tam pojechać, jest po prostu przeogromny i jeszcze nie widziałem zdjęcia, które by mogło oddać tą wielkość, ale szczerze mówiąc to można się tam przejść wzdłuż krawędzi, zejść na dno, wrócić do góry i to wszystko.
A mi z kolei Grand Canyon podobal sie duzo bardziej niz sie spodziewalem. Zrobil na mnie piorunujace wrazenie. Niestety to bylo jeszcze w czasach przedcyfrowych
W okolicy warto zobaczyc Meteor Crater. Kilkadziesiat mil na wschod od Flagstaff. Widac jakie zniszczenia moze zrobic stosunkowo niewielki meteoryt.

Quote:
Widzę, że nie odwiedziłeś Canyonlands NP. Jakbyś miał okazję to bardzo polecam nawet na krótką wizytę.
Bylem ale tylko pare godzin. Nawet chyba jedna czy dwie fotki zamiescilem

Quote:
Mi się bardzo podobało, że w parkach narodowych przy wjeździe dostaje się zawsze mapkę, która zazwyczaj wystarczy żeby zobaczyć najciekawsze miejsca. Same wjazdówki też są bardzo tanie. Zazwyczaj kosztowały one coś około 10$ za samochód, a ważne były 7 dni.
generalnie caly system parkow narodowych to najgenialniejsza sprawa w tym kraju. Mam wielki szacunek dla tej organizacji. Oczywiscie czasami zdarzaja sie tlumy i komercja ale zazwyczaj sa opcje dla osob szukajacych samotnosci i ucieczki od cywilizacji.
Bardzo chcialbym popracowac dla National Park Sercvice ale trzeba byc chyba obywatelem USA. Mialem okazje spedzic kilka miesiacy na campie w Sequoia National Park i to bylo jedno z najlepszych doswiadczen w moim zyciu.

Quote:
A i jeszcze pytanie ode mnie. Ile kosztuje wypożyczenie takiego Focusa?
To zalezy gdzie, na ile, jak i skad rezerwujesz. Ja zazwyczaj rezerwuje z UK a place na miejscu odbioru.
W zeszlym roku za 3 tygodnie, odbior auta z LAX zaplacilem ok $530
W tym roku sprawdzam ceny na 2 tygodnie z MSP i ceny sa w okolicach £300 (zaplace w $ po kursie dnia wiec ostateczna cena moze sie troche roznic).
Oczywiscie placisz za auto danej klasy a nie za dany model. Focus byl w klasie compact. Odpusc sobie najtansza klase economy bo tam samochody sa naprawde male a co najwazniejsze maja najslabsze silniki. Niestety konkretnego modelu nie da sie zarezerwowac ale niektore firmy (np National na lotnisku w Bostonie) pozwalaja wybrac sobie dowolne auto z danej klasy dostepne na parkingu. Pytalem o radia satelitarne, niestety zadna wypozyczalnia nie obiecuje ich w standardzie, po prostu mialem szczescie ze moj Focus je mial.
Cena zalezy rowniez skad pozyczasz auto. Najtaniej jest na Florydzie, w Kalifornii i Las Vegas. Po prostu tam jest najwieksza konkurencja bo najwiecej jest turystow. Drogo jest w Nowym Yorku. Czasami jest taniej jak nie pozyczasz na lotnisku ale ja zawsze ze wzgledu na wygode biore auto prosto z lotniska.
Aha no i warto oddac auto w tym samym miejscu bo jak oddajesz w innym punkcie to sa dodatkowe oplaty.
Old April 9th, 2010, 01:18 AM   #79
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:07 PM.
Old April 9th, 2010, 01:31 AM   #80
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

DEL

Last edited by geogregor; July 5th, 2011 at 02:07 PM.

Reply

Tags
arizona, detroit, fotorelacja, great plains, kalifornia, kansas, midwest, oregon, stany zjednoczone, usa, utah, washington, west coast, wyoming

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules