|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#81 |
|
Ružnoća je zločin !!!
Likes (Received): 80
|
Ok, konacno kraj reportaze:
Prvo cemo zapoceti sa Rumunskom sabornom crkvom na glavnom trgu gde zauzima "pocasno mesto" . Nalazi se na vizuri tacno nasuprot zgrade Opere. Crkva je podignuta tokom 1930-ih godina i odlicno se uklopila. Ne znam sta se planiralo da se podigne na tom mestu za vreme Austrougara ali eto Rumunima je pripala cast da stave "urbanisticku tresnju na tortu" na centralnom trgu. ![]() malo nize niz ulicu ![]() inace oko centra 1 Temisvara se nekad nalazio sanac koji je nasut i pretvoren u prelep "prsten" parkova, u jednom od njih se nalazi i ovaj spomenik: ![]() Od Saborne crkve prelazimo Begej : ![]() Begej je prakticno pretvoren u kanal ![]() ![]() pogled na crkvu sa mosta, ( to je taj parkovski prsten koji opkrzuje glavni centar i pruze se uz reku) ![]() prva zgrada posle mosta
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Vozd
Likes (Received): 6
|
Rasc, kakva je atmosfera u Temisvaru?
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
ovo je sada vec centar broj 3, kako sam prikazao ranije, a naziva se jos Iosefin ili tako nesto..
Uglavnom je sastavljen od nizih zgrada, a vidi se da je neposredno pred 1 Sv. rat zapocela urbanizacija,, jer tu i tamo se uzdizu i zgrade vise spratnosti... Zanimljivo kako citav kraj deluje kao da je zamrznut 1918, jer nema medjuratnih zgrada, niti onih iz doba komunizma. ![]() ![]() ![]() ![]() ponovo prelazimo reku ![]() ![]() nizvodno vec pocinje industrijska zona. Inace Temisvar jhe pun spomenika industrijske arhitekture, tj razlicitih fabrickih zgrad iz doba AU ![]() upadamo u komi kraj ( na dnu zelleznicka stanica) ![]() nastavljamo ka istoku, ka centru i opet nailazimo na karakteristicnu ugaonu secesijsku zgradu ![]() nastavljamo ulicom ![]() i ponovo dolazimo na poznato mesto
Last edited by Rascian; April 15th, 2010 at 12:35 AM. |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
Super slike! svaka ti cast
|
|
|
#85 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Ja sam u gradu bio za Uskrs pa je mozda bilo manje ljudi po ulicama nego inace. Ali glavni trg je bio pun ljudi i tu je bas bilo zivo. Inace ima dosta finih kafica i pubova.
Video sam dosta turista... a inace sastav ljudi je zanimljiv, od stranaca, zanimljivih lokalnih bakica, moderne omladine do Roma koji su mnogo vise "fancy" od ovih nasih. Dosta ulicica imaju simpaticni provincijski stih, ali recimo glavni trg i par vecih bulevarskih poteza pruzaju osecaj mini-metropole kako sam vec rekao. |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Registered Abuser
Likes (Received): 359
|
Bio sam par puta u Temišvaru. Prelep grad.
Reportaža ti je odlična. Moj utisak kad sam prvi put ulazio u Temišvar (predgrađe i industrijska zona) je bio da je to poprilično otužno, sivo i polupano mesto. Međutim, kad smo došli do srži grada, postalo je jasno da je to grad sa daleko više kvalitetne istorijske arhitekture nego bilo koji grad u Srbiji. Ono što je već rekao podvodni, o tome kako je grad živ je apsolutno tačno. Konačni utisak je bio da to mesto ima ogroman potencijal... i pitanje je samo da li će ga i kako iskoristiti. Još dalje... iznenadili biste se kako još kako izgledaju Sibiu, Tirgu Mureš i Brašov. Posle Rumunije sam počeo da se pitam šta se to nama desilo da nam ništa od istorije gradova ne ostane...
|
|
|
#87 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Rascian maybe you could tell other impressions like
-how did you find the prices in Timisoara? -how did you find the peope ? -apart from the historical center did you get to see some of the newer buildings too? |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Otprilike u vreme kada su ćirilicu zamenili latinicom... No, i pored toga, sve najbolje o Rumunima, jedinim susedima sa kojima Srbija nikada nije ratovala... ![]() Jedna smeška iz moje svršene gimnazije na ovu temu: profesorka srpskog: "S., u koju grupu jezika spada rumunski jezik?" drugar: "Ni u jednu! Rumunski ne postoji!" profesorka srpskog: "Kako ne postoji???" drugar: "Pa, lepo! Rumunski je nastao relativno skoro, i to tako što su Albanci prebegli u Italiju 'trbuhom za kruhom', naučili italijanski, pa se nastanili na području Rumunije i počeli da ga tako iskvarenog govore!" Budala...
Beograd - Београд - Belgrade - Belgrad - Belgrado - Belehrad - Bělehrad - Béalgrád - Belgrĺde - Белград - Belgrada - Belgradas - Belgrád - Belhrad - Beligrad - Βελιγράδι - 貝爾格萊德 - ベオグラード - Բելգրադ - בלגרד - Bilġrād - Weißenburg - Fehérvár - Białogród - Singidunum |
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Registered User
|
Sam Temišvar se dojmi kao izrazito lep, ali pomalo zapušten grad (kako je većina već primetila). Nije uporediv ni sa jednim gradom u Srbiji, ali mene pomalo podseća na Suboticu - secesija, velike i velelepne palate, tramvaji (
), prostranost, multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost... Nisam primetio, na inače savršenim Rascianovim slikama, zgradu gradske kuće (većnice) koja se nalazi na središnjem gradskom trgu svih austrougarskih gradova.
Beograd - Београд - Belgrade - Belgrad - Belgrado - Belehrad - Bělehrad - Béalgrád - Belgrĺde - Белград - Belgrada - Belgradas - Belgrád - Belhrad - Beligrad - Βελιγράδι - 貝爾格萊德 - ベオグラード - Բելգրադ - בלגרד - Bilġrād - Weißenburg - Fehérvár - Białogród - Singidunum |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#92 | ||
|
Romania
Likes (Received): 85
|
Quote:
Quote:
maybe today there are more cities in Europe in this situation, besides Timisoara and Subotica, as you have said.
|
|
|
|
#93 | |
|
Registered User
|
Quote:
Zvanično, jesu različiti. Nezvanično, neka to svako ostavi za sebe... Kako bilo, Subotica ima pozorište na tri jezika (opet zvanično). Doduše, sada ga uopšte nema! ![]() No, ova dretva je o lepom Temišvaru, te se vratimo njemu.
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
GLaDOS
Likes (Received): 45
|
Jako zanimljiv grad, cini mi se da je bio manji od Subotice pocetkom 20 veka ali da je opet daleko vise narastao.
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Registered User
Likes (Received): 43
|
Takodje, od 1919. do danas je izvrsena izrazita asimilacija i rumunizacija stanovnistva grada - u gradu skoro da vise nema Jevreja, Srba i Nemaca ima simbolicno, jedinu su Madjari koliko-toliko prisutni. Zgrada Opere je 1926. prepravljena u tradicionalni rumunski stil, za vreme Causeskua doseljava se rumunsko stanovnistvo iz okolnih i time se brojcano stanje okrece u korist Rumuna (1910 - 10,26%, 2002 - 85,52%). Ovo sto vidimo je nasledje Austro-Ugarske, kada je to bio "madjarsko-nemacki" grad, ako bismo tako mogli reci.
Inace, od novembra 1918. do avgusta 1919. Temisvar je bio pod upravom srpske vlasti. |
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Quote:
2. They were really nice, helpfull and polite. I was telling just how in Timiosoara you can see all kind of people, from "fancy" youth, to local paysants, foreigners, colorfull gypsies.... 3. Well, no, maybe just a couple of newer building... I was only in the historical center less or more. |
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 101
|
Odlična reportaža Nikola.
![]() Temišvar je toliko blizu a verujem da ga je vrlo mali broj stanovnika Srbije upoznao. Nadam se da će ukidanje viza doprineti da se taj broj poveća. Sa ovih tvojih slika, mene Temišvar neodoljivo podseća na Zrenjanin (Beckerecul mare), puno toga ima sličnog, mada se primeti da je mnogo veći grad u pitanju. |
|
|
|
|
|
#98 |
|
BANNED
|
mene na Seged kružne ulice i zrakaste ka centru, tramvaji, stare zgrade sličan stil, slična veličina (znam da je Tem veći oko 2x) reka po sredini, (Tisa nešto veća), univerzitetski gradovi sa bogatom istorijom.
Last edited by Ranko Su NS; April 19th, 2010 at 03:00 PM. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
Rascian, thank you again for pictures.
If you return to the city and have questions, do not hesitate to ask in our local forum or via PM. This is valid even for other members PS Thank you for your kind words guys
|
|
|
#100 |
|
NEW YORK-PARIS-PECKHAM
Likes (Received): 101
|
Super slike...
![]() Mene je Temišvar malo razočarao...
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|