daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Иностранство > Путовања и репортаже

Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old July 6th, 2010, 01:52 PM   #101
MHN
Romania

MHN's Avatar

Likes (Received): 80

Sada vidim. Razloga?

Sponsored Links

Old July 6th, 2010, 01:56 PM   #102
stormwatchforever
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Love ZG View Post
Super slike...

Mene je Temišvar malo razočarao...
I mene interesuje zasto?
stormwatchforever no está en línea   Reply With Quote
Old July 6th, 2010, 10:11 PM   #103
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Likes (Received): 101

Mislim u kontekstu činjenice da su tri godine u EU, i da su puno više sredstava mogli izvući iz iste, a kojoj su joj na raspolaganju...za infrastrukturu, pa i za obnovu fasada...ali sudim po slikama i ne znam kakvo je možda stvarno stanje...
Old July 7th, 2010, 03:21 AM   #104
stormwatchforever
BANNED

Rumunija je usla u EU iz istog razloga zbog kojeg je usla i Bugarska, ni jedna ni druga nisu imale nikakve uslove za to i primljene su iz politickih razloga.
stormwatchforever no está en línea   Reply With Quote
Old July 7th, 2010, 11:41 AM   #105
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Likes (Received): 101

Kakve to ima veze sa ovim šta sam ja napisao? Ja govorim o sredstvima koja su im na raspolaganju, kao svakoj drugoj članici EU...
Old July 7th, 2010, 03:01 PM   #106
MHN
Romania

MHN's Avatar

Quote:
Super slike...

Mene je Temišvar malo razočarao...
Quote:
Originally Posted by MHN View Post

Sada vidim. Razloga?
Quote:
Kakve to ima veze sa ovim šta sam ja napisao? Ja govorim o sredstvima koja su im na raspolaganju, kao svakoj drugoj članici EU...
Sada razumem: Ti si napisao da si razočaran izgledom zgrada uprkos raspoloživih sredstava za članice EU...

Last edited by MHN; July 8th, 2010 at 04:11 PM.
MHN no está en línea   Reply With Quote
Old July 7th, 2010, 06:52 PM   #107
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Ne vazi to samo za njih. Zasluzile su samo Slovenija, Ceska i Slovacka. Ostali nisu, Kipar sa neresenom teritorijom i kao offshore carstvo lopova ovog sveta, Poljska koja nista nije uradila do 2004. pa je nastupilo zatisje jer kao eto sad smo u EU sve je super pa tek koriste EURO 2012 kao povod da srede drzavu, Madjarska koja ima katastrofalnu ekonomiju, Malta se ni po cemu ne razlikuje od ostalih mini drzava koje nece da prime a Litvanija, Letonija, Estonija su i sve zajedno minorne da bi bilo sta pomogle ili odmogle EU mada konkretno i tamo je ekonomija slaba kao i kvalitet zivota jer vecina jos uvek zivi u sovjetskim panelnim domovima (niskog kvaliteta jer je to bila teska periferija SSSR). No to ipak ne znaci da Rumunija ne treba da bude u EU, vazno je da se trude i da su svakoga dana sve blizi i blizi standardu zapada. Ipak neki ovde zaboravljaju kakav haos je ostavio Causesku i da je danas Rumunija vece cudo od Nemacke posle rata kada se uporedi sa onim sto je zateceno pre 20 godina. Tako da, bravo za Rumuniju - samo napred!

Potpišite peticiju protiv rušenja Generalštaba!

"Nije vama lak život, vidim ja"
V.V.P.
Singidunum no está en línea   Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 03:46 AM   #108
Google1998
BANNED

Google1998's Avatar

Quote:
Originally Posted by stormwatchforever View Post
Rumunija je usla u EU iz istog razloga zbog kojeg je usla i Bugarska, ni jedna ni druga nisu imale nikakve uslove za to i primljene su iz politickih razloga.
with just a note: Romania completed 10/10 asked objectives by EU, Bulgaria just 6/10. and trust me, the objectives are tough!
Google1998 no está en línea   Reply With Quote
Old August 3rd, 2010, 04:55 AM   #109
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Likes (Received): 65

U potpunosti slazem se. Treba isto razumeti da se radi o drzavi velicine kao SFRJ koju je Ceaucesu ostavio onako kako jeste. Nije to lako posao tek za tri godine. Lako je nasminkati manje drzavice i preurediti.

Quote:
Originally Posted by Singidunum View Post
Ne vazi to samo za njih. Zasluzile su samo Slovenija, Ceska i Slovacka. Ostali nisu, Kipar sa neresenom teritorijom i kao offshore carstvo lopova ovog sveta, Poljska koja nista nije uradila do 2004. pa je nastupilo zatisje jer kao eto sad smo u EU sve je super pa tek koriste EURO 2012 kao povod da srede drzavu, Madjarska koja ima katastrofalnu ekonomiju, Malta se ni po cemu ne razlikuje od ostalih mini drzava koje nece da prime a Litvanija, Letonija, Estonija su i sve zajedno minorne da bi bilo sta pomogle ili odmogle EU mada konkretno i tamo je ekonomija slaba kao i kvalitet zivota jer vecina jos uvek zivi u sovjetskim panelnim domovima (niskog kvaliteta jer je to bila teska periferija SSSR). No to ipak ne znaci da Rumunija ne treba da bude u EU, vazno je da se trude i da su svakoga dana sve blizi i blizi standardu zapada. Ipak neki ovde zaboravljaju kakav haos je ostavio Causesku i da je danas Rumunija vece cudo od Nemacke posle rata kada se uporedi sa onim sto je zateceno pre 20 godina. Tako da, bravo za Rumuniju - samo napred!
YU-AMC no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2010, 09:04 PM   #110
cinxxx
I ♥ Timişoara

cinxxx's Avatar

Likes (Received): 605

Just found this now. Nice report. I'm glad you had a good time in our city. You covered much of the nice places of Timisoara. Buildings are still being renovated, every time I go on a walk I see new interesting things.

I also visited Serbia, I was in Beograd, Novi Sad, Subotica, Vrsac I really liked them, in the Banat region of Serbia when I asked for directions, quite some people spoke Romanian. I have many friends here, that are Serbians, there is also a Serbian school in Timisoara, it's called Dositej Obradović.

Best regards.
cinxxx no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2010, 09:42 PM   #111
MHN
Romania

MHN's Avatar

I wish to all Serbian SSC forum users: "All the best for 2011" !!!
Old January 4th, 2011, 05:37 PM   #112
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Thank you, we wish you all the best too

Temišvar: Vesela srpska zajednica
Marko LOPUŠINA | 04. januar 2011.

U rumunskom Banatu naši ljudi su proslavili dolazak Novog leta, a spremaju se za Badnje veče, Božić i Srpsku Novu godinu. Odlučili su i da podignu prvu Srpsku kuću u Rumuniji

- SREĆNO vam narode Novo leto 2011. prvi put. Drugi put, za dve nedelje, ćemo da vam čestitamo i 13. januar i Srpsku Novu godinu!

Ovu rečenicu je izgovorio mladi Dragan Markov, student iz Temišvara dok je sa prijateljima u Srpskom klubu u centru grada proslavljao doček Nove godine. Klub je bio pun. U velikoj sali je serviran srpski sto, sa đakonijama koje su pripremile vredne članice Saveza Srba i pićem, koje su doneli domaćini, a i gosti. U manjoj sali su omladinci, uglavnom, članovi folklora, igrali kola i okretne igre uz muziku svog orkestra.

- Vrteo se „moravac“, ali i vlaško kolo. Igrao se čardaš, ali i užičko. Mi znamo svaku narodnu igru, jer mi smo prvaci Evrope u folkloru – šali se Dragan Markov, ponosan na svoje društvo.

Srpski Savez u Temišvaru ima oko 20.000 članova, koji su jako aktivni u svim delatnostima, od folklora, preko književnosti, hora, do organizovanja svih nacionalnih i državnih proslava.

- Kraj godine je u Rumuniji uvek naporan jer ima mnogo svetkovina. Prvo Rumuni slave Božić krajem decembra, potom svi zajedno slavimo dolazak Nove godine. A zatim slede Badnje veče i pravoslavni Božić, pa Srpska Nova godina. Badnje veče priređujemo u tri srpske crkve u gradu. Badnjak se pali u razmaku od sat vremena, da bismo svi bili u svakoj porti – objašnjava nam profesor Dušan Popov, srpski poslanik u rumunskom parlamentu.

Za Badnje veče i za Božić najviše srpskog, ali i rumunskog naroda dolazi u hram Svetog Đorđa na Trgu ujedinjenja, a kada svetlost vatre obasja grad dođu u televizijske ekipe da snime ovaj veličanstveni prizor. Pripreme za proslavu su počele odmah posle novogodišnjeg dočeka, jer svaki hor i folklor, zajedno sa dramskom sekcijom treba da uvežba svoj deo programa.

- Mi smo jedna vrlo vesela zajednica, jer ovde žive porodice koje su stare i nekoliko vekova i koje su očuvale najlepše srpske običaje. Koliko se svi mi, a posebno stariji radujemo Božiću, toliko mladi vole Srpsku Novu godinu, koja se organizuje u našem restoranu, ali i u drugim srpskim klubovima – rekao nam je Javor Radovanović, vlasnik velikog i reprezntativnog restorana „Lojd“ u centru grada.

Za proslavu Srpske Nove godine iz Srbije su stigli prasići i šljivovica, ali i pevači narodne muzike. Gradske vlasti temišvara, koji ima oko pola miliona stanovnika, navikle su na srpske proslave. Pa se zato sa Trga Opera ne sklanja muzička scena i elektronski okićene jelke i Deda Mraz, kog naši ljudi pravilno nazivaju Božić Bata.

Kako je Temišvar udaljen od Beograda svega 160 kilometara, a od Vršca 80, to čelnici srpske zajednice očekuju i dosta gostiju iz Srbije i za Božić i za Srpsku Novu godinu. A kada praznici minu, kako nam je rekao lider zajednice dr Slavomir Gvozdenović, Srbi u Rumuniji se spremaju da podigunu prvu pravu Srpsku kuću.

Potpišite peticiju protiv rušenja Generalštaba!

"Nije vama lak život, vidim ja"
V.V.P.
Singidunum no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2011, 03:57 PM   #113
MHN
Romania

MHN's Avatar

Pa da, to se dešava...
Old June 15th, 2011, 05:53 PM   #114
Banja Luka.RS.
Registered User

Banja Luka.RS.'s Avatar

Likes (Received): 66

Veoma je moguće da ću sledeći mjesec svratiti do Temišvara pa me interesuje nekoliko stvari.

1) Išao bi iz Vršca pa me interesuje da li se treba nešto posjetiti usput? Da li ima nešto posebno zanimljivo na putu od Vršca do Temišvara?

2) Predpostavljam da ne postoji nikakva dionica auto-puta ali me interesuje da li se išta plaća na tom putu? Imam novi crveni pasoš pa mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

3) Kakva je procedura za ulazak automobilom u EU odnosno Rumuniju? Mislim imam sve papire, zeleni karton itd ali auto nije registrovan na mene nego na majku. Da li mogu normalno da predjem granicu?
Banja Luka.RS. está en línea ahora   Reply With Quote
Old June 16th, 2011, 12:33 AM   #115
alexQ
Registered User

alexQ's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Banja Luka.RS. View Post
Veoma je moguće da ću sledeći mjesec svratiti do Temišvara pa me interesuje nekoliko stvari.

1) Išao bi iz Vršca pa me interesuje da li se treba nešto posjetiti usput? Da li ima nešto posebno zanimljivo na putu od Vršca do Temišvara?

2) Predpostavljam da ne postoji nikakva dionica auto-puta ali me interesuje da li se išta plaća na tom putu? Imam novi crveni pasoš pa mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

3) Kakva je procedura za ulazak automobilom u EU odnosno Rumuniju? Mislim imam sve papire, zeleni karton itd ali auto nije registrovan na mene nego na majku. Da li mogu normalno da predjem granicu?
1:The road from Vrsac to Timisoara is in a very good condition (a little bit wider than the Serbian road ).In my opinion there is nothing to see on the way
2:Well I am not 100% sure but I think that you have to pay the road tax,I don't know the price for a few days/weeks but for 1 year is about 30 Euros so for a short period it should be around 5 Euros.
3:I don't think you will be asked very much about the car papers ,when I go to Serbia they usually ask only for the green card and I have always been to other countries with the car registered on my mother's name so that is not the problem as long as you have the paper which proves that.
alexQ no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2011, 12:51 AM   #116
FutogCORE
BANNED

Quote:
Mislim da ti treba ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, ako auto nije registrovan na tebe. A možda Rumuni ne obraćaju pažnju na to...
FutogCORE no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2011, 03:08 AM   #117
Banja Luka.RS.
Registered User

Banja Luka.RS.'s Avatar

Likes (Received): 66

Quote:
Originally Posted by alexQ View Post
1:The road from Vrsac to Timisoara is in a very good condition (a little bit wider than the Serbian road ).In my opinion there is nothing to see on the way
2:Well I am not 100% sure but I think that you have to pay the road tax,I don't know the price for a few days/weeks but for 1 year is about 30 Euros so for a short period it should be around 5 Euros.
3:I don't think you will be asked very much about the car papers ,when I go to Serbia they usually ask only for the green card and I have always been to other countries with the car registered on my mother's name so that is not the problem as long as you have the paper which proves that.
Ok, thank you very much!

Quote:
Originally Posted by FutogCORE View Post
Mislim da ti treba ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, ako auto nije registrovan na tebe. A možda Rumuni ne obraćaju pažnju na to...
Raspitaću se još oko toga. Nisam siguran oko tog ovlašćenja jer sam više puta išao u Hrvatsku i Srbiju sa tudjim autom i niko me ništa nije pitao.
Banja Luka.RS. está en línea ahora   Reply With Quote
Old June 16th, 2011, 04:30 PM   #118
alexQ
Registered User

alexQ's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by FutogCORE View Post
As I said in the other post I traveled with the car registered on my mother's name in several countries (including Serbia) and even when they asked for the registration document there was no problem.
And most probably the customs police will only ask for your passports and green card ,and also they will ask you about alcohol and cigarettes.
alexQ no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2011, 02:21 PM   #119
Alex_ZR
Registered User

Alex_ZR's Avatar

Likes (Received): 35

@Banja Luka.RS

8 kilometara od puta Vršac-Temišvar se nalazi selo Čakovo (rum. Ciacova) u kome je rođen Dositej Obradović. Njegova rodna kuća je skoro renovirana kao i srpska pravoslavna crkva u ovom selu.
Alex_ZR está en línea ahora   Reply With Quote
Old June 19th, 2011, 06:19 PM   #120
gimu
Registered User

gimu's Avatar

Quote:

Meni su u aprilu mjesecu rumunski graničari na graničnom prelazu kod Srpske crnje tražili 500 eura po osobi za ulazak u Rumuniju. Imas li međunarodnu vožačku dozvolu? Vinjete kupujes na graničnom prelazu ili eventualno na najbližoj pumpi (kada sam ja isao nije bilo nikog na salteru na gran.prelazu). Kosta 3 eura za nedelju dana.
gimu no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules