daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Bulgaria > Regional Bulgaria > South-Central | Южен централен регион > Plovdiv

Plovdiv Пловдивско строителство, развитие и общи дискусииGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 23 votes, 4.48 average.
Old April 8th, 2010, 09:05 AM   #1
nedino
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
Likes (Received): 0

Old Buildings & Historic Monuments restoration and conservation

Здравейте на всички, мисля , че тема като тази е задължителна за град като Пловдив. Има много да се прави в тази насока, още главната не може да я оправим, да не говорим че на местата където евентуално може да се строи в центъра и главната трябва да се трои спрямо архитектурния ансамбъл. Толкова от мен , дано да има полза от тази тема и живи и здрави.
nedino no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 8th, 2010, 01:49 PM   #2
Tedo
Registered User
 
Tedo's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Plovdiv
Posts: 496
Likes (Received): 384

ще има полза ако някой от управниците в тоя град я прочете и се сети да се въведат ограничения.
Tedo no está en línea   Reply With Quote
Old April 9th, 2010, 11:22 AM   #3
Parabol
Registered User
 
Parabol's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Plovdiv/Sofia
Posts: 2,911
Likes (Received): 314

Браво за темата nedino и добре дошъл във форума, мисля че наистина има голяма нужда от нея!

Eвродепутати търсят програми за Източната портаИнформационно табло за Източната порта ще заработи до дни. То ще е с 6 сменящи се панели, върху които ще има различни снимки и текстове. Постаментът вече е поставен до археологическите разкопки и - за жалост, своевременно са направени първите опити витрината да бъде "изрисувана".

50-те хиляди лева, необходими за идеен проект за реставрацията на обекта, още не са изнамерени. При приемането на тазгодишната програма за развитие на туризма общинската съветничка Сузана Николова предложи половината от 100-те хиляди, предназначени за озеленяване на Стария град, да бъдат пренасочени към портата. Идеята й беше отхвърлена след аргументите на заместник-кмета Петя Гогова, че за целта общината не може да похарчи и лев, защото този паметник на културата е държавна собственост.

"В закона за опазване на националните и културните ценности много ясно е записано, че независимо дали собствеността е държавна, общината отговаря за стопанисването и обгрижването на всички паметници на културата и археологически забележителности на нейна територия. Като местно управление, ние сме длъжни да полагаме усилия, за да поддържаме богатото историческо наследство, което имаме", коментира кметът на "Централен" Райна Петрова пред Plovdiv24.bg.

За разлика от общината, областният управител Иван Тотев бил изключително благоразположен към идеите за реставрацията на Източната порта и щял да съдейства за 50-те хиляди. Все по темата Петрова е подготвила писма до различни български и чужди институции.

Идейният проект щял да е достатъчен, за да кандидатства за финансиране от Европа. Български евродепутати от ГЕРБ вече търсели подходящи програми.
Parabol no está en línea   Reply With Quote
Old April 9th, 2010, 12:24 PM   #4
JloKyM
Moderator
 
JloKyM's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Paris
Posts: 18,089
Likes (Received): 11777

Старият Пловдив е уникално място. Ужасно много ме е яд, че не се поддържа така, както би трябвало. Дано се намерят пари за пълен ремонт и модернизация на съществуващата туристическа и не само инфраструктура.
JloKyM no está en línea   Reply With Quote
Old April 9th, 2010, 12:41 PM   #5
nedino
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 11
Likes (Received): 0

Дано стане нещо с тази архитектурна ценност, А що се отнася до темата искам още да добавя някои мои мнения относно Пловдив като архитектурен град. За мен е задължително всяка една къща която е част от архитектурния ансамбъл на Пловдив да бъде описано нейното състояние и да бъде изискан ремонт и фасадна реновация от община Пловдив. Дават се срокове на собствениците колкото и да са и ако не се изпълни глоби а накрая и запориране на доходите от магазините отдолу. Значи те клйопат хиляди левове от рента а няколко хиляди нещат да дадат. Някои къщи с богата орнаментика в по странични квартали вече не могат да се възтановят и след дъжд качулка ги мажат на цяло с изолация и ги опростяват. Ако искаме да имаме развит туризъм това трябва да се реши и то общината. Никой няма да дойде в България да гледа грозни панелки по Тракия. Друго, трябва централния район от Бул Васил Априлов до Бул Източен и от Бул Ботев До Бул България да се сложе под строителен контрол от общината. Всеки инвеститор да представя да идеен проект за сграда и то главно относно нейния външхен облик, за да може все пак да не ограничаваме строителите. Такъв кич като пещеходния мост, Марково Мол и други трябва да се избягват с закон. Естествено гореспоменатите са не без основната заслуга на Г-н Чомаков, този некорумпиран човек. Както и и да е обаче аз лично възнамерявам на някои сгради по Отец Паисий да ги снимам и да ги залепя на плакат на сградата и да пиша отдолу Скъпи съграждани, ако обичате заделете известна сума от наемите на магазините си и реставрирайте къщата си. Тя е част от Пловдив и е срамота за вас и за град ни да стои в такова състояние или нещо такова.
nedino no está en línea   Reply With Quote
Old April 13th, 2010, 06:27 PM   #6
neolp
Moderator
 
neolp's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plovdiv
Posts: 9,039
Likes (Received): 60218

Започна възстановяването на един от най-разрушените паметници на културата
Строената в средата на 19 век сграда ще се изгражда почти наново, за което са предвидени два милиона лева. Къщата е част от капитала на смесеното дружество Пълдин туринвест между бизнесмена Георги Гергов и Община Пловдив. След преобразяването на занемарения през годините Ритуален дом, за който бяха похарчени 2 милиона лева, амбициите сега са до две години рухналата къща на улица Княз Церетелев да се превърне в хотел-приемна за гостите на Международен панаир Пловдив. Още при апортирането на имота в смесеното дружество Пълдин туринвест възрожденската къща на търговеца Цоко Каблешков, ползвана след Освобождението за пансион и училище, беше пред рухване. След продължителни съгласувателни процедури с Националния институт за паметници на културата най-сетне бе одобрен проектът на архитект Венета Гергиникова, който предвижа изграждането почти наново на постройката с компрометирана и неподлежаща на възстановяване конструкция. Ще се запазят само фасадата откъм улицата и някогашният портик от южната страна, подпрян на четири квадратни дървени колони. Това са единствените оцелели оригинални елементи на старинната къща, преустройвана многократно през годините.
__________________

galin_gradev, Zaz965 liked this post
neolp no está en línea   Reply With Quote
Old April 19th, 2010, 07:09 AM   #7
BG_PATRIOT
BANNED
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9,469
Likes (Received): 69

Необходими са 50 000 лв. за разработка за Източната порта в Пловдив

Ще набират идеи и сред възпитаниците на специализирани училища

За разработването на идеен проект за съхраняването на комплекс „Източната порта на древния Филипопол“ са необходими 50 000 лв. Разработката трябва да включва анастилоза, реставрация и частична реконструкция на ордерната система на паметника, който се намира в подножието на Старинен Пловдив. Изпратено е искане до Министерството на културата. Това заяви кметът на район „Централен“ Райна Петрова, която приема като лична кауза възстановяването на археологическия паметник.

Комплекс „Източна порта на Филипопол“ е открит в края на 70-те години на ХХ век от екип с ръководители Лилия Ботушарова и Елена Кисякова. Учените датират находките от периода II-IV век сл.н.е. Обектът представлява римска улица с широчина 13 м, ориентирана в посока север-юг. От двете страни на трасето са открити тротоари и покрити пространства. Източният и западният портик са оформени с мраморна колонада в римо-коринтски стил. Разкрита е и главна порта. Доказателство, че тук винаги е имало вход към поселището, са и откритите по-ранни останки. Налице са и материални доказателства за триумфална арка, която по-късно е включена в конструкцията на портата.

На обекта е извършено архитектурно заснемане и фрагментите и детайлите са описани в каталог. Има фасадни планове. Изпълнено е фотограметрично и геодезично картиране. През лятото на миналата година след съгласуване с Националния институт за опазване на националните и културните ценности към Министерството на културата бе изпълнен проект за подреждане на каталогизираните елементи от старината.

Тъй като комплекс „Източна порта“ не е обезопасен, често става обект на посегателства. Около него се образуват и нелегални сметища. Находките са застрашени и от саморасли дървета и треви. Спорът между областната управа и кметския екип допълнително утежнява състоянието на паметника. Средства за поддръжка не се отпускат нито от републиканския, нито от общинския бюджет, като и двете страни се мотивират с едни и същи законови постулати.

За осигуряване на средства за изготвяне на проекта ще се разчита и на подкрепа от италианска страна, каза г-жа Петрова, която представи събраните материали за комплекс „Източна порта на Филипопол“ на симпозиум, посветен на културното и историческото наследство на Римската империя по света. Форумът се проведе през ноември 2009 г. в Рим. Оттам е и идеята в разработването на проекта да се включат и възпитаници на специализирани училища и университети. За финансиране на реалното изпълнение на планираните дейности ще се кандидатства пред европейски програми, насочени към опазване на културното наследство. След реализацията на проекта средства за поддръжката на старината ще се набират чрез приходи от входна такса, поясни г-жа Петрова.

BG_PATRIOT no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 01:41 PM   #8
evmolpia
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 2,670
Likes (Received): 4041

Решението на висшите магистрати за собствеността на Форума на древния Филипопол разпали нова дискусия

Държавата и собственикът на имота трябва да вземат решение за Форума на Филипопол. Това стана ясно след заседание на смесена комисия, свикана от кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Целта бе експерти да предложат адекватен отговор на решението на Върховния касационен съд по делото за собствеността на Форума и терена, в който се намират останките му. В срещата участваха председателите на местните структури на Камарата и Съюза на архитектите в България арх. Румен Григоров и арх. Илко Николов и шефът на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов. Общината бе представена от главния архитект на Пловдив Румен Русев, шефовете на дирекции „Правна“ и „Общинска собственост“ Савина Петкова и Николай Аджеларов и юристи.

През 2000 г. община Пловдив обособи урегулиран поземлен имот с площ 4979 кв. м. На юг и запад парцелът граничи с паркинга пред хотел „Тримонциум“ и централния площад. От изток е бул. „Цар Борис III Обединител“, а от север - сградата на Централна поща. Теренът бе индивидуализиран като УПИ „археология и обществени дейности“. Три години по-късно имотът бе продаден на „Младост Алфа“ ЕООД. В публичното пространство бе лансирана идеята за изграждане на етажен търговски комплекс. Намерението бе находките да бъдат експонирани или на съществуващото ниво, или върху конструкция.

Пловдивското дружество на Съюза на архитектите в България остро се противопостави на намерението на новите собственици. Като контрапункт бе разработен проект за запазване на Форума на Филипопол сред богата зеленина под открито небе. Предизвикана бе публична дискусия, в която участваха и учени извън България. Като резултат Министерството на регионалното развитие и благоустройството заведе иск за изясняване на собствеността.

Пловдивският окръжен съд постанови, че теренът е изключителна публична собственост, и обяви сделката за нищожна. При последващото обжалване по-горната инстанция - Апелативният съд, отхвърли исковете на държавата. Спорът бе отнесен до Върховния касационен съд. На 30 март т.г. висшите магистрати се произнесоха, че сключеният на 3 декември 2003 г. договор е нищожен в частта от 4979 кв. м, в която попада паметникът на културата. За останалите 5634 кв. м от терена (без находките върху него) остава в сила решението на Пловдивския апелативен съд.

„Казусът е изключително сложен, но решението не зависи от общината. Необходимо е инвеститорът и държавата да проведат диалог и да преценят какво да се направи“, заяви кметът Славчо Атанасов. „Теренът е обременен с тежест. След решението на ВКС не може да се говори и за разваляне на сделката. Възможен вариант е държавата да отчужди имота“, поясни главният юрист на общината.

„Паметникът трябва да се запази независимо дали ще се строи, или тази част от форумния комплекс ще се експонира на място“, подчерта д-р Кисьов. „Има решение на специализирания съвет към Министерството на културата от 2004 г., че може да се застроява, но изискването е да не се засяга целостта на старините“, припомни той. „Собственикът на терена трябва да изготви инвестиционен проект и да го внесе за съгласуване в Министерството на културата и специализираните институции. Ако държавата прецени, че паметникът няма да се експонира в закрита среда, трябва да предложи адекватно решение за неговата поддръжка“, добави директорът на Археологическия музей.

„Има действащ подробен устройствен план, който предвижда застрояване в зоната. Това не означава, че заложеното в него ще бъде осъществено“, каза от своя страна главният архитект на Пловдив Румен Русев. „Ако бъде внесено искане за изменение на плана, общината ще изпълни ангажимента си. От архитектурна гледна точка решенията могат да бъдат от едната до другата крайност, но е необходимо да се намери баланс на всички интереси“, подчерта той.

„Проблемите на Форума остават извън съдебните решения. Едната пречка са огромните тераси на сградата на Централна поща, които пречат на изявяването на тази част от паметника“, заяви на свой ред председателят на КАБ арх. Румен Григоров. „Независимо от бъдещата реализация, трябва да се вземат предвид климатичните условия в Пловдив. Заради широката температурна амплитуда не само паметниците, дори плочите на градския площад се рушат. Затова намесите първо трябва да бъдат защитни“, подчерта той.

„Ситуацията е абсурдна - имаме перфектна сделка от страна на управата, делата са между държавата и частната фирма, съдебното решение преразпределя правата и върху двете страни, а общината не участва в този процес,“ обобщи арх. Илко Николов и представи декларация на САБ - дружество Пловдив. „С решението на ВКС се признава правото на собственост на държавата върху Форумния комплекс. В същото време се признава собствеността на „Младост Алфа“ ЕООД върху урегулирания поземлен имот. Няма да коментираме решението на съда, но държим да се отбележи, че дружеството няма да се откаже от твърдата си позиция да не допусне каквито и да било посегателства над археологическия паметник, който е най-големият форумен комплекс, проучен досега на територията на България. Ще продължим да настояваме пред отговорните институции за стриктно спазване на приетия през 1995 г. режим за опазване на паметника, а именно забрана на ново строителство и експониране на находките в открита среда. В тази връзка настояваме незабавно да се извърши изменение на подробния устройствен план с цел промяна на отреждането на терена и премахване на предвиденото застрояване. Предлагаме да бъдат приложени разпоредбите на Закона за културното наследство, които дават възможност за отчуждаване на терени с археологически структури в полза на държавата“, пише в декларацията.

„Възможностите са различни, но са в ръцете на държавата и собственика“, за пореден път подчерта кметът Атанасов на импровизиран брифинг след края на срещата с екпертите.

„Реално договорът за Форума не е изпълнен и община Пловдив би могла да си го върне“, коментира в отговор областният управител Иван Тотев.

http://www.stroitelstvoimoti.com/?la...8448&from=home
evmolpia no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 07:15 PM   #9
asparuh88
Registered User
 
asparuh88's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Пловдив/Plovdiv-Рим/Roma
Posts: 2,370
Likes (Received): 667

Quote:
Фонтанът на Деметра влиза в Общинския съвет

Зелена светлина за възстановяването на някогашното малко пловдивско чудо - фонтанът с древногръцката богиня на плодородието Деметра, който се намира в Цар Симеоновата градина, ще иска Славчо Атанасов на общинската сесия в четвъртък, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Още по Гергьовден миналата година тогавашната шефка на "Градини и паркове" Станка Стаматова получи нареждане да стегне и пусне съоръжението в любимото на пенсионерите кътче в парка. Задачата се оказа непосилна. Фонтанът, направен по проект на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, за първото българско изложение през 1892 г., бил в толкова окаяно състояние, че според сметките на Стаматова за възстановяването му - на скулптурата, коритото и водната система, били нужни един милион лева.

За Деметра още същата есен се сети и общинският съветник Димитър Атанасов, който изчисли реконструкцията на 280 хил. лв. Колегите му благословиха неговата идея по принцип и възложиха разработката й на кмета.

Три варианта на проекти, придружени от количествено-стойностни сметки, ще предложи на сесията Славчо Атанасов. Техни автори са екипи на Националния исторически музей - София, "Рестарт" ЕООД - София, и "Диза Еко Тур" ООД - Пловдив. Съветниците ще трябва да утвърдят най-добрия, който да се реализира след осигуряване на необходимите средства от бюджета.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/157513.html#ixzz0lepFJlXC
Хора знам ,че някои ги дразни цитирането от новинарските саитове..но постнах това тук,за да попитам и вас...аз ли съм малоумен или тези пари са просто обсурдни,и как въобще е възможна такава открита наглост за да обявиш подобна сума....
asparuh88 no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 07:22 PM   #10
bulgarian20
sociσlogo/antropσlogo
 
bulgarian20's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Guadalajara
Posts: 3,819
Likes (Received): 1874

Quote:
Originally Posted by asparuh88 View Post
Хора знам ,че някои ги дразни цитирането от новинарските саитове..но постнах това тук,за да попитам и вас...аз ли съм малоумен или тези пари са просто обсурдни,и как въобще е възможна такава открита наглост за да обявиш подобна сума....
Сумата си е нормална като за реконструкция...Използват скъпи материали,и все пак...специалистите по темата взимат доста парички.
Но да знаете,и този път некой чичко ще скрие малко кинти в джоба си.
bulgarian20 no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 08:12 PM   #11
asparuh88
Registered User
 
asparuh88's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Пловдив/Plovdiv-Рим/Roma
Posts: 2,370
Likes (Received): 667

Quote:
Originally Posted by bulgarian20 View Post
Сумата си е нормална като за реконструкция...Използват скъпи материали,и все пак...специалистите по темата взимат доста парички.
Но да знаете,и този път некой чичко ще скрие малко кинти в джоба си.
No tova e edin milion!!!!Stigat za nov fontan!Da znam che tozi ima istoricheska stoinost, no edin milion e adski prekaleno.....tova mi izglejda kato s pochistvaneto na podleza do Vodnata palata za 25 hilyadi leva....neshto nyakade iztichat pari!A vseki podoben nabeg nad Plovdiv,otchupva oshte edno parche ot istoricheskoto mu minalo,ot vida i atmosverata mu,,,,,az tova ne go priemam,i mi pisna da mrynkam po forumi i internet,podobni raboti me podtikvat da pravya grozni raboti,a kogato govorim za gradat mi , sym poveche ot seriozen.
Tova e moyat e-mail - [email protected] , prizovavam vseki mlad 4ovek,na koito mu puka za Plovdiv,da mi pishe i da se darjim v kontakt.Iskam hora s koito da poemem otgovornost za grada si, ako sme zaedno vsi4ki,bez znachenie chalgari,metali ,pedali ,ili ne...nachini za podobryavane na polojenieto ima,vinagi ima!... Ne tarpya poveche da gledam kak Plovdiv se prevryshta v selo!!!!
asparuh88 no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 08:16 PM   #12
bulgarian20
sociσlogo/antropσlogo
 
bulgarian20's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Guadalajara
Posts: 3,819
Likes (Received): 1874

Quote:
Originally Posted by asparuh88 View Post
No tova e edin milion!!!!Stigat za nov fontan!Da znam che tozi ima istoricheska stoinost, no edin milion e adski prekaleno.....tova mi izglejda kato s pochistvaneto na podleza do Vodnata palata za 25 hilyadi leva....neshto nyakade iztichat pari!A vseki podoben nabeg nad Plovdiv,otchupva oshte edno parche ot istoricheskoto mu minalo,ot vida i atmosverata mu,,,,,az tova ne go priemam,i mi pisna da mrynkam po forumi i internet,podobni raboti me podtikvat da pravya grozni raboti,a kogato govorim za gradat mi , sym poveche ot seriozen.
Tova e moyat e-mail - [email protected] , prizovavam vseki mlad 4ovek,na koito mu puka za Plovdiv,da mi pishe i da se darjim v kontakt.Iskam hora s koito da poemem otgovornost za grada si, ako sme zaedno vsi4ki,bez znachenie chalgari,metali ,pedali ,ili...nachini za podobryavane na polojenieto ima,vinagi ima hora... Ne tarpya poveche da gledam kak Plovdiv se prevryshta v selo!!!!
По-леко с думите,да не обидиш некой...
Сигурно некой надува сметките да изглежда по скъпо....и после си взимат бакшиш от горе.
bulgarian20 no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2010, 08:24 PM   #13
asparuh88
Registered User
 
asparuh88's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Пловдив/Plovdiv-Рим/Roma
Posts: 2,370
Likes (Received): 667

Използвам думата село,не в смисал на малко населено място ,а в смисъл на ограничено мислене и манталитет,нямам намерение да обиждам никого от форума.Но много други хора да.С удоволствие бих ги обидил ,и не само...Ако говориш за думата педали,и там не целя да обиждам никой,самият аз съм почитател и на двата пола,а кой с кой е не ме интересува.Не знам защо трябва да пояснявам това,но не искам по горният ми коментар да бъде погрешно разбран,има моменти в които чашата прелива,а за Пловдив отдавна е преляла,и докато всеки гледа само под носа си,положението няма да се оправи!

Last edited by asparuh88; April 22nd, 2010 at 04:47 PM.
asparuh88 no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2010, 11:43 AM   #14
Parabol
Registered User
 
Parabol's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Plovdiv/Sofia
Posts: 2,911
Likes (Received): 314

Презентират археологическите ценности на Пловдив на открито


Презентацията най-вероятно ще се състои на алея в Донкуковата градина, като за гражданите, желаещи да я гледат, ще бъдат осигурени столове

Презентация на открито на археологическите обекти в Пловдив подготвя кметът на район "Централен" Райна Петрова, съобщи лично тя пред репортер на Plovdiv24.bg.

Идеята ще бъде реализирана в началото на лятото, като мястото все още се уточнява, но най-подходящо за сега Петрова посочи Дондуковата градина срещу кметството. На голям екран ще бъдат представени всички археологически обекти в града с кратка история, снимки, запазени данни за състоянието им през годините. За гражданите ще бъдат поставени столове и всеки ще може да се спира и да гледа. Инициативата ще бъде напълно безплатна за всички.

В месеците след откритата презентация ще има подобни прояви и на закрито в залите на музеите. Целта е пловдивчани и особено учениците да се запознаят с историята на своя град, който е сред най-древните в световен план.
Parabol no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2010, 12:36 AM   #15
BG_PATRIOT
BANNED
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9,469
Likes (Received): 69

Един интересен пример на реставрация на римска триумфална арка в град Тир, Ливан. Дано и източната порта заприлича на тази арка след реставрацията й, а не на поредна селска работа както много други исторически обекти в БГ.

Quote:
Triumphal Arch of Tyre, Lebanon

The Triumphal Arch of Tyre is one of the city's most impressive archaeological relics. The arch stands over a long avenue which has a necropolis on either side and sarcophagi dating as early as the 2nd century BCE. The Triumphal Arch had fallen apart but was reconstructed in modern times and today is fairly close to what it probably looked like for the ancient world.

__________________

Zaz965 liked this post
BG_PATRIOT no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2010, 08:35 AM   #16
Parabol
Registered User
 
Parabol's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Plovdiv/Sofia
Posts: 2,911
Likes (Received): 314


Ами то до голяма степен зависи от това, какво се е запазило до наши дни и дали част от камъните не са използвани за строителството на съседни къщи, което се е практикувало масово преди Ако успеят да го реставрират до такава степен обаче, ще е адски красиво и веднага ще се превърне в един от символите на града.

ПС
Може и да се лъжа, но мисля че "Източната порта" е била по-малка от тази...
Parabol no está en línea   Reply With Quote
Old April 28th, 2010, 04:42 PM   #17
novinata
Registered User
 
novinata's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 425
Likes (Received): 282

Много добър пример за нашите реставраторски възможности е Плиска Тези бели камъни изглеждат просто... нямам думи всякаш влизаш в някаква.... За да е добре реставрирано трябва а пожълтяло ако трябва дори леко поучукано, но да има вид на старинен град, а не всякаш преди 10 минути е минала бетотнобъркачката и е изсипала един тон бетон насред полето.
__________________

Dare_Devil liked this post
novinata no está en línea   Reply With Quote
Old May 1st, 2010, 05:27 AM   #18
BG_PATRIOT
BANNED
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9,469
Likes (Received): 69

Quote:
Originally Posted by Parabol View Post
Може и да се лъжа, но мисля че "Източната порта" е била по-малка от тази...
Не мога да ти кажа, възможно е. Поне ако може да се реставрира квалитетно това е най важното.

Един пример на какво Старият Пловдив трябва да запрелича
BG_PATRIOT no está en línea   Reply With Quote
Old May 1st, 2010, 12:40 PM   #19
asparuh88
Registered User
 
asparuh88's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Пловдив/Plovdiv-Рим/Roma
Posts: 2,370
Likes (Received): 667

Po skoro e primer kak bi tryabvalo da se poddurja,inache sa dosta razlichni kato stilPri nas kashtite sa s raznocvetni i izrisuvani fasadi(ne beli!),a kaldaruma e chast ot duha i e po dobre da ne se podmenya,toest stariya Plovdiv e po evropeiski kato vid,no vse s orientalska notka :PTova mu kachestvo spored men ne tryabva da se gubi v nikakyv sluchai
asparuh88 no está en línea   Reply With Quote
Old May 2nd, 2010, 03:54 AM   #20
BG_PATRIOT
BANNED
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9,469
Likes (Received): 69Показах тази тема не чак толкова заради уличната настилка колкото заради общата реставация. Както виждаш всички сгради в квартала са реновирани и някои са реадаптирани за да се вписват по добре в околностите. Просто трябва по генерален план за реставрационите дейности на Старият Пловдив, а не да се прави на парче. Иначе си напълно прав че кълдърама не би трябвало да се махне, а просто да се подържа.
BG_PATRIOT no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 09:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium