daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Transport miejski i regionalny

Transport miejski i regionalny Komunikacja zbiorowa oraz rowerowa

View Poll Results: Czy na Piotrkowskiej powinien powstać Europejski Tramwaj Kultury?
Tak 65 71.43%
Nie 26 28.57%
Voters: 91. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Display Modes
Old September 6th, 2010, 04:43 PM   #41
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Likes (Received): 248

Quote:
Originally Posted by ww_lodz View Post
A co do tramwaju na Tuwima, będzie tam ruch dwukierunkowy?
Czy tramwaje będą "wracać" inną ulicą?
Nic nie zostało jeszcze zaplanowane w tej kwestii. Ale powinny jeździć tam tramwaje w obu kierunkach. Może być kontrapas dla tramwaju i rowerzystów na wschód.

Sam zobacz Łódź :) Ex Navicula Navis, czyli z Łódeczki Łódź: 1423 - 1823 - 2016*.

* www.lodz2016.com
lodzer.m no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old September 6th, 2010, 04:44 PM   #42
pan_tomas
10 lat na SSC

pan_tomas's Avatar

Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by berger.m View Post
Wszystkie te problemy zostały już przewałkowane w wątku o Piotrkowskiej

Owszem, większość ludzi jest leniwa! Piotrkowska ma być konkurencyjna wobec centów handlowych, musi być więc doskonale dostępna. Nie może być tylko miejscem odwiedzanym okazjonalnie celem pospacerowania, bo nie wyżyje z tego, to nierealne! Ponadto muszą mieć do niej dostęp ludzie o ograniczonych zdolnościach ruchowych. A poza tym - potrzebny jest tam ogromnie transport wzdłuż ulicy. By opłacało się właśnie tam załatwiać sprawy, nie może być tak, że trzeba iść pieszo 2 km w deszczu i zimnie. ŁTR wraz z poprzecznymi liniami absolutnie nie spełnia tej funkcji. Piotrkowska zawsze pełniła, pełni i będzie pełnić różnorodne funkcje.

Już udało się stworzyć brakujący przystanek tramwajowy na ul. Narutowicza. Przystanek autobusowy na Tuwima lub Andrzeja przy Piotrkowskiej ma powstać, gdy zostanie tam zrobiony buspas.

Również jest potrzebne. Jest szansa, że będzie.

To część ETK.

Przede wszystkim - ograniczając na nich ruch

Ja też, ale to nie jest jedyna funkcja Piotrkowskiej A tramwaj w tym nie przeszkadza.

Które - by istniały - muszą mieć klientów, których musi coś na tę ulicę dowieźć

Świetnie, ja też to lubię, dlatego z niecierpliwością czekam na ławki, które wreszcie pojawią się po przebudowie Piotrkowskiej

W większości będą jeździć nowoczesne tramwaje, a dzięki dobremu, równemu torowisku, niskiej prędkości i dokręconym wszystkim śrubkom regularnie remontowanych zabytkowych tramwajów przeznaczonych na tę trasę, nic nie bedze skrzypiało

Po pierwsze, będą również wysiadać na Piotrkowskiej, po drugie, będzie też jeździć masa innych ludzi, w ogóle nie rozumiem, dlaczego piszesz o tych wagarowiczach - to problem szkół i rodziców, a nie Piotrkowskiej.

Może czegoś o tym projekcie nie wiesz? Znając z Twych postów Twoje wyobrażenie miasta, sądzę, że jednak efekt spodoba Ci się

Takie też tam będą jeździć, a większą prędkość rozwijać będą na odcinkach poza deptakami.

Nie sądzę, by znalazł się nawet w miastach bardzo bogatych. My potencjał ekonomiczny miasta i głównej ulicy dopiero (na nowo) budujemy i nie stać nas na straty wynikające z ignorowania pewnych problemów - w tym przypadku chodzi o dostosowanie Piotrkowskiej do realnych potrzeb mieszkańców, tak, by przyciągają jak najwięcej ludzi, którzy zwiększą jej atrakcyjność dla inwestorów, a nowe sklepy i lokale przyciągną kolejnych ludzi.

Do tego wszystkiego dochodzi aspekt atrakcji turystycznej, który wraz z rozwojem miasta będzie odgrywał coraz większą rolę. Inwestujemy w przyszłość!
Bez potencjału społecznego, to nawet super mega hiper tramwaj nie pomoże. Prawda jest taka, że Nas - Łodzian, nie stać na utrzymywanie tak dużej przestrzeni zupełnie wyłączonej z ruchu. Powinniśmy zacząć o zupełnego wyłączenia odcinka Zielona-Piłsudskiego, który obecnie daje radę. W przypadku wypełnienia tej powierzchni powinno się dalej rozszerzać przestrzeń dla pieszych w kierunku Placu Wolności (i proszę nie dopowiadać sobie, że jestem zwolennikiem wpuszczania ruchu na Piotrkowską).
Żyjemy w pewnych realiach ekonomicznych i póki nie będzie popytu na ekskluzywną powierzchnię handlową to choćby tam złote latarnie zamontować to niewiele się zmieni (no może poza tym, że liczba pustostanów wzrosłaby).
Odnośnie tramwaju, to mimo, że jestem zwolennikiem tego środka transportu, to jakoś nie widzę sieci trakcyjnej, mijanek i całej infrastruktury na środku Piotrkowskiej. Zaraz odezwą się zwolennicy, którzy zarzucą mnie zdjęciami z całej Europy stwierdzając, że da się. OCZYWIŚCIE da się...
Tyle tylko, ze nie są to główne przestrzenie publiczne w danych miastach, a Piotrkowska taką ma się stać. Piotrkowska MA być deptakiem pełną gębą, a na jakim odcinku? To już ekonomia zadecyduje.

pan_tomas no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2010, 04:58 PM   #43
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Quote:
Originally Posted by pan_tomas View Post
Tyle tylko, ze nie są to główne przestrzenie publiczne w danych miastach, a Piotrkowska taką ma się stać. Piotrkowska MA być deptakiem pełną gębą, a na jakim odcinku? To już ekonomia zadecyduje.
Owszem, są to główne przestrzenie. I owszem, Piotrkowska ma być deptakiem i nim będzie. Wysokiej klasy deptakiem z linią tramwajową.

Nie będzie mijanek, lecz dwutorowa linia.

Sam zobacz Łódź :) Ex Navicula Navis, czyli z Łódeczki Łódź: 1423 - 1823 - 2016*.

* www.lodz2016.com
Old September 6th, 2010, 05:26 PM   #44
ww_lodz
City & Colour

ww_lodz's Avatar

Likes (Received): 142

Quote:
Bez potencjału społecznego, to nawet super mega hiper tramwaj nie pomoże. Prawda jest taka, że Nas - Łodzian, nie stać na utrzymywanie tak dużej przestrzeni zupełnie wyłączonej z ruchu.
Wybacz, ale to jest czcze gadanie.
?
ww_lodz no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2010, 05:44 PM   #45
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

1. Będzie tramwaj, którym ludzie dojadą.

2. Dziś z punktu widzenia sklepów i restauracji Piotrkowska jest zupełnie pozbawiona dojazdu dla klientów. Co by dało wprowadzenie możliwości przejechania autem przez jej fragment bez możliwości parkowania?

3. Zwolenników teorii o rzekomej biedzie łodzian i braku popytu na sklepy i inne komercyjne przyległości przestrzeni publicznej odsyłam do Manufaktury. A także do Galerii Łódzkiej czy Portu Łódź.

* www.lodz2016.com
Old September 6th, 2010, 10:37 PM   #46
J.T.Fly
Ja jestem Miasto

J.T.Fly's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Stavrotti View Post
Ja tez chce renesansu Piotrkowskiej, ale moim zdaniem akurat tramwaj jej tu nie pomoze, tym bardziej, ze 200m (!!!) od Piotrkowskiem mamy LTR.
Proponuję koledze załatwić kilka spraw na ul. Piotrkowskiej - np moją dzisiejszą trasą. Centrum OPUS na pl. Wolności, Piotrkowska 153, Piotrkowska 104, Piotrkowska 110, Piotrkowska 175/177 - za pomocą tramwaju na Zachodnia/Kościuszki. A potem się mądrzyć o zapomnieniu jak się chodzi i że to tylko 200m (a nie, bo nawet i 500). Ach, i dojechać tam z Księżego Młyna, gdzie pracuję - bez samochodu.
J.T.Fly no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2010, 10:48 PM   #47
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Otóż to Mam taką propozycję - zapisujmy krótko w wątku o Piotrkowskiej trasy pokonane tam między różnymi miejscami. Jeśli ktoś miałby czas, może do tego zrobić kilka zdjęć w czasie złej pogody, żeby móc przypomnieć dyskutującym o tym w środku lata, że ładna pogoda nie jest częstym zjawiskiem w naszej okolicy i nie zawsze zachęca do pokonywania kilometrów pieszo nawet na najpiękniejszej ulicy. Myślę, że jak któryś z nas zapoczątkuje zwyczaj takich krótkich sprawozdań w tamtym wątku, dołączą inni. Będzie to cenny wkład w dyskusję.

* www.lodz2016.com
Old September 6th, 2010, 10:53 PM   #48
pan_tomas
10 lat na SSC

pan_tomas's Avatar

Likes (Received): 14

Quote:

1. Będzie tramwaj, którym ludzie dojadą.

2. Dziś z punktu widzenia sklepów i restauracji Piotrkowska jest zupełnie pozbawiona dojazdu dla klientów. Co by dało wprowadzenie możliwości przejechania autem przez jej fragment bez możliwości parkowania?

3. Zwolenników teorii o rzekomej biedzie łodzian i braku popytu na sklepy i inne komercyjne przyległości przestrzeni publicznej odsyłam do Manufaktury. A także do Galerii Łódzkiej czy Portu Łódź.
  1. A gdzie będzie miejsce dla pieszego? Piotrkowska ma w przekroju maks. 15, z czego 6,8 m-7 m odejdzie na torowisko, po 2 metry na ogródki przy elewacjach, zostaje po 2 metry na ciągi piesze. Super przyjazne miejsce do chodzenia, zwłaszcza z małym dzieckiem. Jak na Kilińskiego przy Pomorskiej (notabene tam tramwaj funkcjonuje, a handel tyż leży).
  2. Widzę, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zaginęła gdzieś w narodzie. Czy gdzieś napisałem, żeby dopuścić ruch indywidualny na Piotrkowskiej na zasadach wolnej amerykanki?
  3. Zapraszam do Poru Łódź przejrzeć wyniki finansowe sklepów... Sama IKEA zrobiła redukcję zatrudnienia o ok. 25-30%, ze względu na znacząco niższe obroty niż zakładali. A czemu Manufaktura wygrywa ze wszystkimi innymi centrami. Bo rynek jest przestrzenią tylko i wyłącznie dla człowieka. Fontanny, ławki, rzeźby, ogródki, lodowisko itd. Które z tych atrakcji zapewnisz przy funkcjonujacym tramwaju. Gdzie zmieścisz lodowisko, gdzie bedą się odbywać np. regaty. Gdzie wybudujesz scenę np. na sylwestra (znów trzeba będzie demontować trakcję?).
  4. Czekam na odpowiedź czy trakcja tramwajowa upiększy Piotrkowską (jak potencjalny turysta zrobi zdjęcie kamienicy z Gutenbergiem,żeby nie było na nim siatki kabli?)
I na zakończenie. Okazuje się, że z badań stref ruchu pieszego wynika, iż punkty handlowo-usługowe, zlokalizowane w w/w strefach, notują zwiększone zainteresowanie klientów, ze względu na dużo mniejszą prędkość pieszego i możliwość obejrzenia witryny (czego nie da się osiągnąć jadąc tramwajem, że o samochodzie nie wspomnę).

pan_tomas no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2010, 11:40 PM   #49
bedoman
Registered User

Likes (Received): 8

Z tramwaju zawsze można wysiąść to raz, a dwa na Pietrynie tramwaj nie będzie jechał ile tylko fabryka dała... pewnie też nie będzie jechał masakrycznie wolno, ale z taką prędkością, żeby człowiek zdążył wiele rzeczy dojrzeć.
bedoman no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2010, 11:48 PM   #50
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Quote:
A gdzie będzie miejsce dla pieszego? Piotrkowska ma w przekroju maks. 15, z czego 6,8 m-7 m odejdzie na torowisko, po 2 metry na ogródki przy elewacjach, zostaje po 2 metry na ciągi piesze. Super przyjazne miejsce do chodzenia, zwłaszcza z małym dzieckiem.
Miejsce do spacerowania - na całej szerokości, wyłączając ogródki.

Quote:
Jak na Kilińskiego przy Pomorskiej (notabene tam tramwaj funkcjonuje, a handel tyż leży).
Porównujesz główną od zawsze i słynną w Polsce ulicę Piotrkowską z obecnie zaniedbaną ulicą Kilińskiego? To ja mogę powiedzieć tak: aleja Schillera jest deptakiem bez tramwaju, a handel leży.

Quote:
Widzę, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zaginęła gdzieś w narodzie. Czy gdzieś napisałem, żeby dopuścić ruch indywidualny na Piotrkowskiej na zasadach wolnej amerykanki?
Wiem, że nie jesteś takiego zdania, jeśli tak zabrzmiało to, co pisałem, to nie miało, przepraszam. Napisałem o tym ruchu w ramach rozpatrywania różnych koncepcji. Może być w pełni dozwolony ruch z parkowaniem - tego nikt z nas nie chce. Może być pełen ruch ale bez parkowania - to nic nie da. Może być ruch ograniczony, jak teraz - to także nie ułatwia dojazdu na Piotrkowską. Może być deptak tylko dla pieszych - tak, jak obecnie, tylko przyjemniej, ale bez rewolucyjnege zwiększenia dostępności ulicy, więc bez znaczącego ożywienia. Może być deptak z tramwajem - rozwiązanie łączące zalety deptaka z pełną dostępnością dla wszystkich.

Quote:
Zapraszam do Portu Łódź przejrzeć wyniki finansowe sklepów... Sama IKEA zrobiła redukcję zatrudnienia o ok. 25-30%, ze względu na znacząco niższe obroty niż zakładali.
Zauważyłem to, rzeczywiście Port Łódź żyje głównie w weekendy, gdy mieszkańcy innych miast województwa mają czas tam dojechać. W pozostałe dni przegrywa z centrami handlowymi w centrum. Jest zbyt peryferyjnie zlokalizowane. Myślę, że sytuacja Portu Łódź poprawi się po budowie tej nowej trasy koło niego - będzie jeszcze lepiej dostępny dla mieszkańców południa od Łodzi.

Quote:
A czemu Manufaktura wygrywa ze wszystkimi innymi centrami. Bo rynek jest przestrzenią tylko i wyłącznie dla człowieka.
Gdyby jechał tam tramwaj, tłumów nie byłoby mniej.

Quote:
Fontanny, ławki, rzeźby, ogródki, lodowisko itd. Które z tych atrakcji zapewnisz przy funkcjonujacym tramwaju.
Wszystkie.

Quote:
Gdzie zmieścisz lodowisko,
W jednym z pasaży lub przed Magdą. Albo wokół pomnika Kościuszki - o! to by było coś!

Quote:
gdzie bedą się odbywać np. regaty.
Lodzie mają dość szerokie opony, szyny nie będą przeszkadzać

Quote:
Gdzie wybudujesz scenę np. na sylwestra (znów trzeba będzie demontować trakcję?).
Na placu Wolności i tak trzeba demontować sieć trakcyjną. Można tę sieć tak skonstruować, by była na niektórych odcinkach Piotrkowskiej łatwa w demontażu. Przypominam, że na pl. Wolności przy okazji sieć trakcyjną wymieniono na nową. Bez tego byłoby to trochę mniej skomplikowane.

Quote:
Czekam na odpowiedź czy trakcja tramwajowa upiększy Piotrkowską (jak potencjalny turysta zrobi zdjęcie kamienicy z Gutenbergiem,żeby nie było na nim siatki kabli?)
Będzie płaska sieć trakcyjna. W porównaniu ze stanem obecnym będzie o wiele ładniej, ponieważ nie będzie całorocznych lampek przewieszonych nad ulicą. Taki już los turystów, że często drut sieci trakcyjnej znajduje się w polu widzenia. Tak jest w większości wielkich miast. Nie jest to problem, jeśli sieć jest płaska i zrobiona tak, by było jej "jak najmniej".

Quote:
I na zakończenie. Okazuje się, że z badań stref ruchu pieszego wynika, iż punkty handlowo-usługowe, zlokalizowane w w/w strefach, notują zwiększone zainteresowanie klientów, ze względu na dużo mniejszą prędkość pieszego i możliwość obejrzenia witryny (czego nie da się osiągnąć jadąc tramwajem, że o samochodzie nie wspomnę).
To dobrze, dlatego chcemy deptaka, tylko że najpierw tych ludzi na tę ulicę trzeba przyciągnąć, by miał kto te witryny oglądać. I tak będą sobie ludzie po Piotrkowskiej spacerować, a gdy już będą chcieli wrócić do domu albo załatwić coś w oddalonym punkcie, wsiądą na przystanku (których będzie znacznie więcej, niż na ŁTR) do tramwaju.

* www.lodz2016.com

Last edited by lodzer.m; September 6th, 2010 at 11:53 PM.
Old September 7th, 2010, 12:15 AM   #51
J.T.Fly
Ja jestem Miasto

J.T.Fly's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
A gdzie będzie miejsce dla pieszego? Piotrkowska ma w przekroju maks. 15
17-22
J.T.Fly no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 03:14 PM   #52
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Likes (Received): 2

Jak rozumiem tramwaje miały by mieć normalną trakcję, taką wiszącą na budynkach i w ogóle. W wielu miejscach miasta taka trakcja bardzo przeszkadza w odbiorze architektury. Wiem, że teraz już za późno na jakieś większe zmiany projekcie, ale nie myślano w trakcie prac nad programem nad np. systemem wykorzystującym trzecią szynę?

Św. Augustyn

Koofra no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 03:16 PM   #53
dexter2
Pijcie piwa z BŁ!

dexter2's Avatar

Likes (Received): 390

Mam nadzieję, że nie myślano o innej wersji. Kolejne druty nad pietryną, to byłby koszmar

Bo gdzie byś nie był i jak by cię nie przyjęli
Nigdy nie będziesz się czuł jak na Obiecanej Ziemi

Łódź - Remonty kamienic i zabytków - 2010, 2011, 2012, 2013

Łódź w Remoncie na facebooku!
dexter2 está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 04:10 PM   #54
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Wpadnij dziś do UMŁ, to się przekonamy Swoją drogą, Dexter, co to ma być, że Cię na nadzwyczajnej sesji nie ma?

Św. Augustyn

Old September 15th, 2010, 04:33 PM   #55
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Drobna uwaga techniczna - trakcja to sposób napędu, a druty to sieć trakcyjna

Tramwaj na Piotrkowskiej ma być zasilany z płaskiej sieci trakcyjnej, czyli takiej, w której jest tylko jeden drut nad torem, bez drugiego drutu podtrzymującego, jak w wypadku sieci trakcyjnej skompensowanej. Ta druga jest droższa i bezobsługowa, ale mniej estetyczna. Sieć płaska wymaga częstszej obsługi (sprawdzanie naciągu itp.), ale jest tańsza i - co w tym przypadku jest najistotniejsze - w znikomy sposób zasłania widok. Obecnie na Piotrkowskiej najbardziej przeszkadzają całoroczne sznury świetlne, które mają zniknąć.

Sieć trakcyjna ma być zawieszona na stylowych latarniach. Wybrany zostanie wzór najbardziej odpowiadający przedwojennym wzorom łódzkich latarni. Nie wchodzą w grę żadne wariacje słupów z ŁTR. Będą one podobne do stojących na Nowomiejskiej - czarnych, zdobionych, stylizowanych na przedwojenne.

Inny rodzaj zasilania nie wchodzi w grę z kilku powodów. Po pierwsze, linia ma być obsługiwana po części przez tabor zabytkowy, którego nie można przebudować, dostosowując do innego systemu. Po drugie, inne systemy są znacznie droższe. Kraków analizował możliwość zmiany sposobu poboru prądu w centrum na taki spomiędzy szyn, ale zarówno koszt dostosowania taboru, jak i budowy samego systemu - wielokrotnie droższego od sieci napowietrznej - jest ogromny. W dodatku nie ma pewności, jak sprawowałby się i jak duży byłby koszt eksploatacji takiego systemu w warunkach polskiej zimy. Warszawa testowała z kolei tramwaj akumulatorowy, ale tu też koszty są duże, drogie akumulatory muszą być często wymieniane, ponadto zajmują one strasznie dużo miejsca w tramwaju, co znów wyklucza ich zastosowania zwłaszcza w taborze zabytkowym. Po trzecie - w przypadku awarii dwóch wagonów ETK (zakładając, że jeden będzie rezerwowy), nie mógłby zastąpić ich żaden tramwaj z innych linii. Potrzebny byłby też specjalny tabor techniczny.

Jest też aspekt historycznej dokładności - jedna z funkcji ETK to atrakcja turystyczna jako zabytek techniki. Herbrand czy lilpop jadący z opuszczonym pantografem wyglądałby niewiele mniej dziwnie od trambusa ("herbranda na podwoziu autobusu").

* www.lodz2016.com
Old September 15th, 2010, 04:52 PM   #56
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Rozumiem, po prostu to co obecnie wisi jest mało ciekawe. Stąd zainteresowanie czy będzie jeszcze więcej wisieć i czy byłaby możliwość zdjęcia wszystkiego by były ładne widoczki

Widziałem kilka razy system trzeciej szyny na zachodzie i zastanawiało mnie jakby się to w Łodzi sprawdziło. Argumenty, które podałeś są bardzo przekonujące, choć maisto bez drutów jednak kusi

Św. Augustyn

Old September 16th, 2010, 03:25 AM   #57
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Wynik dzisiejszych obrad Sztabu Piotrkowska pozytywny dla projektu ETK! Poparła go zdecydowana większość uczestników.

A pod poniższym linkiem świetna relacja robiona na żywo z Małej Sali Obrad Urzędu Miasta Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 104 - szacunek dla autora!

http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=3649

* www.lodz2016.com
Old September 16th, 2010, 12:11 PM   #58
ps-man
Registered User

ps-man's Avatar

Likes (Received): 232

Quote:
Wynik dzisiejszych obrad Sztabu Piotrkowska pozytywny dla projektu ETK! Poparła go zdecydowana większość uczestników.
Bardzo się cieszę, choć z Łodzią nie mam nic wspólnego.
ps-man no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 12:30 PM   #59
poginho1
Amator Łodzi

poginho1's Avatar

Likes (Received): 61

Odetchnąłem z ulgą, bo miałem obawy, że znowu wszystko szlag trafi.
Old September 17th, 2010, 01:15 AM   #60
lodzer.m
I ♥ Boat City

lodzer.m's Avatar

Stowarzyszenie Łódzka Inicjatywa na rzecz Przyjaznego Transportu (IPT) zaprasza na wystawę "Lepsze Miasto". Wystawa prezentuje zestaw dobrych praktyk transportu miejskiego i jednocześnie - praktyczne możliwości ich wdrożenia w Łodzi. Jedna z plansz poświęcona została, w nieco szerszym kontekście, Europejskiemu Tramwajowi Kultury. Wystawę będzie można oglądać niestety dość krótko - od piątku do niedzieli (17-19.09) na terenie IKEA (przejście z przystanku tramwajowego "Mierzejowa" do sklepu), a w wersji pomniejszonej, dziś od rana na pikniku rowerzystów pod urzędem marszałkowskim.

* www.lodz2016.com

Reply

Tags
Łódź, łódź, 2016, etk, europejski, kultury, lodz, piotrkowska, tramwaj

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules