|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Transport miejski i regionalny Komunikacja zbiorowa oraz rowerowa |
| View Poll Results: Czy na Piotrkowskiej powinien powstać Europejski Tramwaj Kultury? | |||
| Tak |
|
65 | 71.43% |
| Nie |
|
26 | 28.57% |
| Voters: 91. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#41 |
|
I ♥ Boat City
Likes (Received): 248
|
Nic nie zostało jeszcze zaplanowane w tej kwestii. Ale powinny jeździć tam tramwaje w obu kierunkach. Może być kontrapas dla tramwaju i rowerzystów na wschód.
|
|
|
#42 | |
|
10 lat na SSC
Likes (Received): 14
|
Quote:
Żyjemy w pewnych realiach ekonomicznych i póki nie będzie popytu na ekskluzywną powierzchnię handlową to choćby tam złote latarnie zamontować to niewiele się zmieni (no może poza tym, że liczba pustostanów wzrosłaby). Odnośnie tramwaju, to mimo, że jestem zwolennikiem tego środka transportu, to jakoś nie widzę sieci trakcyjnej, mijanek i całej infrastruktury na środku Piotrkowskiej. Zaraz odezwą się zwolennicy, którzy zarzucą mnie zdjęciami z całej Europy stwierdzając, że da się. OCZYWIŚCIE da się... Tyle tylko, ze nie są to główne przestrzenie publiczne w danych miastach, a Piotrkowska taką ma się stać. Piotrkowska MA być deptakiem pełną gębą, a na jakim odcinku? To już ekonomia zadecyduje.
|
|
|
|
#43 | |
|
I ♥ Boat City
|
Quote:
Nie będzie mijanek, lecz dwutorowa linia.
|
|
|
|
#44 |
|
City & Colour
Likes (Received): 142
|
Wybacz, ale to jest czcze gadanie.
|
|
|
|
#45 |
|
I ♥ Boat City
|
![]() 1. Będzie tramwaj, którym ludzie dojadą. 2. Dziś z punktu widzenia sklepów i restauracji Piotrkowska jest zupełnie pozbawiona dojazdu dla klientów. Co by dało wprowadzenie możliwości przejechania autem przez jej fragment bez możliwości parkowania? 3. Zwolenników teorii o rzekomej biedzie łodzian i braku popytu na sklepy i inne komercyjne przyległości przestrzeni publicznej odsyłam do Manufaktury. A także do Galerii Łódzkiej czy Portu Łódź.
|
|
|
#46 |
|
Ja jestem Miasto
Likes (Received): 0
|
Proponuję koledze załatwić kilka spraw na ul. Piotrkowskiej - np moją dzisiejszą trasą. Centrum OPUS na pl. Wolności, Piotrkowska 153, Piotrkowska 104, Piotrkowska 110, Piotrkowska 175/177 - za pomocą tramwaju na Zachodnia/Kościuszki. A potem się mądrzyć o zapomnieniu jak się chodzi i że to tylko 200m (a nie, bo nawet i 500). Ach, i dojechać tam z Księżego Młyna, gdzie pracuję - bez samochodu.
|
|
|
#47 |
|
I ♥ Boat City
|
Otóż to
Mam taką propozycję - zapisujmy krótko w wątku o Piotrkowskiej trasy pokonane tam między różnymi miejscami. Jeśli ktoś miałby czas, może do tego zrobić kilka zdjęć w czasie złej pogody, żeby móc przypomnieć dyskutującym o tym w środku lata, że ładna pogoda nie jest częstym zjawiskiem w naszej okolicy i nie zawsze zachęca do pokonywania kilometrów pieszo nawet na najpiękniejszej ulicy. Myślę, że jak któryś z nas zapoczątkuje zwyczaj takich krótkich sprawozdań w tamtym wątku, dołączą inni. Będzie to cenny wkład w dyskusję.
|
|
|
#48 | |
|
10 lat na SSC
Likes (Received): 14
|
Quote:
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Z tramwaju zawsze można wysiąść to raz, a dwa na Pietrynie tramwaj nie będzie jechał ile tylko fabryka dała... pewnie też nie będzie jechał masakrycznie wolno, ale z taką prędkością, żeby człowiek zdążył wiele rzeczy dojrzeć.
|
|
|
|
|
|
#50 | |||||||||||
|
I ♥ Boat City
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Sam zobacz Łódź :) Ex Navicula Navis, czyli z Łódeczki Łódź: 1423 - 1823 - 2016*. * www.lodz2016.com Last edited by lodzer.m; September 6th, 2010 at 11:53 PM. |
|||||||||||
|
|
|
|
|
#51 |
|
Ja jestem Miasto
Likes (Received): 0
|
17-22
|
|
|
#52 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Jak rozumiem tramwaje miały by mieć normalną trakcję, taką wiszącą na budynkach i w ogóle. W wielu miejscach miasta taka trakcja bardzo przeszkadza w odbiorze architektury. Wiem, że teraz już za późno na jakieś większe zmiany projekcie, ale nie myślano w trakcie prac nad programem nad np. systemem wykorzystującym trzecią szynę?
|
|
|
#53 |
|
Pijcie piwa z BŁ!
Likes (Received): 390
|
Mam nadzieję, że nie myślano o innej wersji. Kolejne druty nad pietryną, to byłby koszmar
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
Wpadnij dziś do UMŁ, to się przekonamy
Swoją drogą, Dexter, co to ma być, że Cię na nadzwyczajnej sesji nie ma?
|
|
|
#55 |
|
I ♥ Boat City
|
Drobna uwaga techniczna - trakcja to sposób napędu, a druty to sieć trakcyjna
![]() Tramwaj na Piotrkowskiej ma być zasilany z płaskiej sieci trakcyjnej, czyli takiej, w której jest tylko jeden drut nad torem, bez drugiego drutu podtrzymującego, jak w wypadku sieci trakcyjnej skompensowanej. Ta druga jest droższa i bezobsługowa, ale mniej estetyczna. Sieć płaska wymaga częstszej obsługi (sprawdzanie naciągu itp.), ale jest tańsza i - co w tym przypadku jest najistotniejsze - w znikomy sposób zasłania widok. Obecnie na Piotrkowskiej najbardziej przeszkadzają całoroczne sznury świetlne, które mają zniknąć. Sieć trakcyjna ma być zawieszona na stylowych latarniach. Wybrany zostanie wzór najbardziej odpowiadający przedwojennym wzorom łódzkich latarni. Nie wchodzą w grę żadne wariacje słupów z ŁTR. Będą one podobne do stojących na Nowomiejskiej - czarnych, zdobionych, stylizowanych na przedwojenne. Inny rodzaj zasilania nie wchodzi w grę z kilku powodów. Po pierwsze, linia ma być obsługiwana po części przez tabor zabytkowy, którego nie można przebudować, dostosowując do innego systemu. Po drugie, inne systemy są znacznie droższe. Kraków analizował możliwość zmiany sposobu poboru prądu w centrum na taki spomiędzy szyn, ale zarówno koszt dostosowania taboru, jak i budowy samego systemu - wielokrotnie droższego od sieci napowietrznej - jest ogromny. W dodatku nie ma pewności, jak sprawowałby się i jak duży byłby koszt eksploatacji takiego systemu w warunkach polskiej zimy. Warszawa testowała z kolei tramwaj akumulatorowy, ale tu też koszty są duże, drogie akumulatory muszą być często wymieniane, ponadto zajmują one strasznie dużo miejsca w tramwaju, co znów wyklucza ich zastosowania zwłaszcza w taborze zabytkowym. Po trzecie - w przypadku awarii dwóch wagonów ETK (zakładając, że jeden będzie rezerwowy), nie mógłby zastąpić ich żaden tramwaj z innych linii. Potrzebny byłby też specjalny tabor techniczny. Jest też aspekt historycznej dokładności - jedna z funkcji ETK to atrakcja turystyczna jako zabytek techniki. Herbrand czy lilpop jadący z opuszczonym pantografem wyglądałby niewiele mniej dziwnie od trambusa ("herbranda na podwoziu autobusu").
|
|
|
#56 |
|
Registered User
|
Rozumiem, po prostu to co obecnie wisi jest mało ciekawe. Stąd zainteresowanie czy będzie jeszcze więcej wisieć i czy byłaby możliwość zdjęcia wszystkiego by były ładne widoczki
![]() Widziałem kilka razy system trzeciej szyny na zachodzie i zastanawiało mnie jakby się to w Łodzi sprawdziło. Argumenty, które podałeś są bardzo przekonujące, choć maisto bez drutów jednak kusi
|
|
|
#57 |
|
I ♥ Boat City
|
Wynik dzisiejszych obrad Sztabu Piotrkowska pozytywny dla projektu ETK!
Poparła go zdecydowana większość uczestników.A pod poniższym linkiem świetna relacja robiona na żywo z Małej Sali Obrad Urzędu Miasta Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 104 - szacunek dla autora! ![]() http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=3649
|
|
|
#58 |
|
Registered User
Likes (Received): 232
|
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Amator Łodzi
Likes (Received): 61
|
Odetchnąłem z ulgą, bo miałem obawy, że znowu wszystko szlag trafi.
|
|
|
#60 |
|
I ♥ Boat City
|
Stowarzyszenie Łódzka Inicjatywa na rzecz Przyjaznego Transportu (IPT) zaprasza na wystawę "Lepsze Miasto". Wystawa prezentuje zestaw dobrych praktyk transportu miejskiego i jednocześnie - praktyczne możliwości ich wdrożenia w Łodzi. Jedna z plansz poświęcona została, w nieco szerszym kontekście, Europejskiemu Tramwajowi Kultury. Wystawę będzie można oglądać niestety dość krótko - od piątku do niedzieli (17-19.09) na terenie IKEA (przejście z przystanku tramwajowego "Mierzejowa" do sklepu), a w wersji pomniejszonej, dziś od rana na pikniku rowerzystów pod urzędem marszałkowskim.
|
![]() |
| Tags |
| Łódź, łódź, 2016, etk, europejski, kultury, lodz, piotrkowska, tramwaj |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|